29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Prosím o radu, panímáma (= tchýně) se rozvedla a chce své dřívější příjmení zpět, kam má za tím účelem jít, na matriku? A jaká je lhůta po rozvodu? Rozvedli ji v pondělí tento týden. Musí mít potvrzené nabytí právní moci určtiě, že ano?
Díííky za rady!
Není tady
Ano, musí na matriku, jen už si nepamatuji z hlavy tu lhůtu. Ať se tam zajde zeptat. Vím, že jsem sepisovala nějakou žádost a zdarma mi příjmení "vrátili". Příteli to děsně vadilo, že bych se měla pořád jmenovat po bývalém. Naštěstí je to už ex-přítel, myslím že změnou příjmení se nic nedocílí. Alespoň já to tak cítila. Ale stejně jsem se znovu vdala a mám zase jiné příjmení¨ Nemyslím, že na TOM příjmení záleží. Můj současný muž si vzal kdysi příjmení po své první ženě, po letech na něj byl zvyklý a když se rozvedl, tak se ptal, jestli mi to bude moc vadit, když si příjmení nechá. Že už si na něj zvykl a okolí ho zná pod tím novým příjmením. Tak se halt jmenuji po "jeho ex" a co? Fakt na tom nezáleží.
Není tady
Majka napsal(a):
Prosím o radu, panímáma (= tchýně) se rozvedla a chce své dřívější příjmení zpět, kam má za tím účelem jít, na matriku? A jaká je lhůta po rozvodu? Rozvedli ji v pondělí tento týden. Musí mít potvrzené nabytí právní moci určtiě, že ano?
Díííky za rady!
30 dní od doručení rozsudku v právní moci o rozvodu manželství. Dokonce je to /mělo by být/ uvedeno v poučení v závěru rozsudku
Upravil(a) Pisatel (10. 1. 2008 15:04)
Není tady
Aha, a jak je to se změnou příjmení našeho syna?
Nevzali jsme se, ale dohodli jsme se před porodem na společném příjmení dítěte po otci, protože jsme plánovali svatbu, až půjde malý do první třídy, že to bude takové symbolické... taky nám to přišlo jednodušší, než mu pak měnit příjmení po svatbě.
Teď bývalého přítelkyně začala mluvit o svatbě a já mám tak nějak divný pocit z toho, že syn by se měl jmenovat jako oni dva, a já mít příjmení jiné.
Obávám se, že změny synova příjmení na moje bych dosáhla jenom dohodou s otcem. Nevíte někdo náhodou, jak to je?
Alosek napsal(a):
Aha, a jak je to se změnou příjmení našeho syna?
Nevzali jsme se, ale dohodli jsme se před porodem na společném příjmení dítěte po otci, protože jsme plánovali svatbu, až půjde malý do první třídy, že to bude takové symbolické... taky nám to přišlo jednodušší, než mu pak měnit příjmení po svatbě.
Teď bývalého přítelkyně začala mluvit o svatbě a já mám tak nějak divný pocit z toho, že syn by se měl jmenovat jako oni dva, a já mít příjmení jiné.
Obávám se, že změny synova příjmení na moje bych dosáhla jenom dohodou s otcem. Nevíte někdo náhodou, jak to je?
Ke změně příjmení musí dát otec souhlas. Já zastávám názor, že dítě se má jmenovat jako matka a pokud si otce pak skutečně vezme, těch 1000 Kč na změnu jména není tak závratná suma.
Upravil(a) aprill (10. 1. 2008 17:38)
Není tady
No jo no, byla jsem naivní a věřila jsem. Jakkoli spolu teď v pohodě vycházíme a na většině věcí se v klidu dohodneme, tohle mi teda asi neprojde. To se snad radši neožení.
aprill napsal(a):
Ke změně příjmení musí dát otec souhlas. Já zastávám názor, že dítě se má jmenovat jako matka a pokud si otce pak skutečně vezme, těch 1000 Kč na změnu jména není tak závratná suma.
1000 kč?No když si můj bývalý po deseti letech vzal matku svého nemanželského syna,příjmení automaticky dostal svatbou i on.
Není tady
Dříve to bylo v tomto případě zadarmo, platilo se jen za změnu přijmení z jiných důvodů. Musí mít doklad o tom, že je rozvedená.
Není tady
...já jsem do třiceti dnu od nabytí rozsudku rozvodu zašla na matriku a tam mi zadarmo zmenili příjmen na moje předchozí. To bylo jednoduché, ale ten mazec s výmenou dokladu
Není tady
Taky jsem si chtěla po rozvodu změnit příjmení na své původní,což je celkem jednoduchá záležitost při splnění podmínek uvedených v příspěvcích.Ale bylo mi pak řečeno,že s výměnou dokladů a všech různých dokumentů a papírů je tolik běhání,že jsem to zavrhla.
Není tady
Se změnou jména musí souhlasit druhý rodič.
Není tady
misha88 napsal(a):
nejde snad o dítě Pisateli...?!!
viz Alosek příspěvek č 4
Není tady