18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Klubko, nechci Ti brát iluze, ale 30 000Kč ádná učitelka před důchodem nemá. Kdyby byl ve kolství takový plat, určitě by tam lidi zůstávali. A v dnení době, kdy je pořád něco nového, těko vystačí učitelé s opisováním příprav. O tom pochybuji.
Není tady
Klubko napsal(a):
Ono hodnocení celé státní správy je prostě blbé. Tabulkové platy, za to e jsi tam 10 let, tak nějaký prémie. To prostě v sourkomém sektoru není. Jsi tu 10 let, udělá chybu, letí. Jsi tu rok, přináí zisky, výsledky, tak prostě tady má prachy.
Já bych taky vynerovaným účam těsně před důchodem nechávala 30,.000, jen proto, e mají dva předměty, přípravy u dávno opakují a opraví písemku, odemelou hodinu....vidím to ve kole. Měli jsme učitele (teď nemluvím o věku), kteří byli úasní a rádi je vidíme i teď na nějakém srazu. Já třeba milovala svou dějepisářku, zeměpisáře. Jejich hodiny byly nabité zajímavostmi, bylo vidět, e s tou přípravou si dali plno práce. Pak uča na AnJ,která prostě projela cviční za cvičením, nuda,Ąeď
Tohle je úplně přesný popis situace, bohuel ale asi není cesta, jak rozliit ty dobré a poctivé učitelky od těch hrozných a nevzdělaných. Znám jich pár, které by si zaslouily nejméně 40 tisíc ve svých třiceti letech a znám jich bohuel podstatně víc, kterým bych nedal ani minimální mzdu.
Není tady
Judyna napsal(a):
Klubko, nechci Ti brát iluze, ale 30 000Kč ádná učitelka před důchodem nemá. Kdyby byl ve kolství takový plat, určitě by tam lidi zůstávali. A v dnení době, kdy je pořád něco nového, těko vystačí učitelé s opisováním příprav. O tom pochybuji.
Já vím, e tam tolik peněz není. Hele, buďme k sobě upřímní. Kdy někdo učít fyziku 20 let, učí se nově? Nemá přípravy na kadý ročník?
Vím, e jsme na opravevné písemky čekali ve kole třeba 3 týdny... nebyl čas. ale to nebudeme rozebírat. Platy jsou nízký.
Není tady
Já myslím, e se musí učit nově - aspon zčásti, protoe poznatky (i ve fyzice) jsou pořád nové.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Natálie, co navrhuje?
Jistě řeení není jednoduché. Mám v rodině spoustu vysokokoláků ( z dřívějí doby vystudovaných i současných studentů). Mohu potvrdit, e dnes panuje na V kolách ílený chaos. Studentům se klidně překrývají přednáky ze dvou předmětů najednou, nikoho nezajímá, e se nemohou rozpůlit a být na obou zároveň. Přístup některých pedagogů je ílený (syn mi natočil video z hodiny, kde kantor mluví sprostými slovy, uráí studenty, přitom sám byl zjevně opilý...) ano je to hrůza. Copak to jeho nadřízení nevidí? Vysokokolské studium upadá rychlým tempem. Co si jinak myslet o nepořádku na kolejích (viz pro zájemce k nahlédnutí: www.ppv.cz) . Takhle vypadá ivot naí inteligence? Před pár lety jsem taky bydlela na kolejích, ale tohle neexistovalo. Zajímavé, e tehdy dokázali udret pořádek, udělat bezproblémový rozvrh... Dnes studenti sedí v době sestavování rozvrhu u PC i s rodiči třeba právě ve 4 h ráno - podle toho, odkdy je monost se zapsat(kadý u jiného PC) a snaí se jeden přes druhého dítě zapsat do předmětu, protoe platí:Kdo dřív přijde, ten dřív mele... Chudáci, kteří tu monost nemají... Nikdo na to pak nebere ohled. Nebo co si myslet o kantorovi, který dá výsledky zkouky k nahlédnutí (samozřejmě na internetu) a v den opravného termínu??? Jak si to můe dovolit? OVem nevěřím, e díky kolnému by se tento přístup změnil. To je toti v lidech. S jinými kantory se domluvit dá... A nejedná se o jednu výjimku ( mám jedno dítě na UP v Olomouci, druhé na VUT v Brně a třetí na UK v Praze). Vím o čem mluvím, vude je to stejné. Nedovedu si představit, e bych za kadého měla zaplatit jetě kolné, u takhle to sotva utáhneme a to si snaí přivydělat, jak to jde...
Upravil(a) NatálieLa (17. 1. 2008 12:38)
Není tady
Vysokokolské studium upadá rychlým tempem. Co si jinak myslet o nepořádku na kolejích (viz pro zájemce k nahlédnutí: www.ppv.cz) . Takhle vypadá ivot naí inteligence? Před pár lety jsem taky bydlela na kolejích, ale tohle neexistovalo. Zajímavé, e tehdy dokázali udret pořádek, udělat bezproblémový rozvrh...
Natálie, k rozvrhu a studiu vůbec se necítím oprávněna vyjadřovat, protoe ho v současnosti neznám. Ale podle fotek usuzuju, e spí upadá úroveň studentů. Vdy jsou to dospělí lidé - ti by si snad měli dokázat udret pořádek sami, ne? Nebo jsou tak vytíení studiem, e na nic dalího nemají čas???
Není tady
Díky Heleno za inteligentní příspěvek. Přesně to si myslím, e asi by oni měli vědět, jak se chovat. Nebo jsou to zvířata v zoo a potřebují klece a dohled oetřovatele?
Ano mravy jsou uvolněnějí, taky mě vytáčí dítě, které odhodí odpadek na zem. Jene kolikrát je tam i maminka a ani ho nenapomene....
kola má vzdělávat, vychovávat mají jaksi rodiče...
Není tady
Klubíčko, dík za pochvalu . Ale méně inteligentní projev by zněl "já bych ta parchanty fackovala 3x denně místo jídla". Maminka nejen nenapomene, maminka udělá, uklidí, vypere... a dítko, které se cítí být velmi dopělým (a dává to okolí patřičně najevo) vreno do vytouené samostatnosti, totálně selhává. Těm ostatním se tímto omlouvám .
Není tady
Tak tak. A proto ono nebylo na kodu, e jsem padla na hubu,kdy jsem la z domova. Asi proto jsem lépe vyzbrojena do ivota a nejsem stále natvaná z toho kolem:)))
Není tady
Jojo - my "vyhozený" holky to holt vidíme (a děláme) jinak. Mojí známý dvacetiletej fracek nakrmil psa pečeným kuřátkem pro rodinu, protoe neuměl otevřít konzervu s jeho rádlem (byla na otvírák, ne na trhátko).
Není tady
NatálieLa napsal(a):
Petr100 napsal(a):
Natálie, co navrhuje?
Jistě řeení není jednoduché. Mám v rodině spoustu vysokokoláků ( z dřívějí doby vystudovaných i současných studentů). Mohu potvrdit, e dnes panuje na V kolách ílený chaos. Studentům se klidně překrývají přednáky ze dvou předmětů najednou, nikoho nezajímá, e se nemohou rozpůlit a být na obou zároveň. Přístup některých pedagogů je ílený (syn mi natočil video z hodiny, kde kantor mluví sprostými slovy, uráí studenty, přitom sám byl zjevně opilý...) ano je to hrůza. Copak to jeho nadřízení nevidí? Vysokokolské studium upadá rychlým tempem. Co si jinak myslet o nepořádku na kolejích (viz pro zájemce k nahlédnutí: www.ppv.cz) . Takhle vypadá ivot naí inteligence? Před pár lety jsem taky bydlela na kolejích, ale tohle neexistovalo. Zajímavé, e tehdy dokázali udret pořádek, udělat bezproblémový rozvrh... Dnes studenti sedí v době sestavování rozvrhu u PC i s rodiči třeba právě ve 4 h ráno - podle toho, odkdy je monost se zapsat(kadý u jiného PC) a snaí se jeden přes druhého dítě zapsat do předmětu, protoe platí:Kdo dřív přijde, ten dřív mele... Chudáci, kteří tu monost nemají... Nikdo na to pak nebere ohled. Nebo co si myslet o kantorovi, který dá výsledky zkouky k nahlédnutí (samozřejmě na internetu) a v den opravného termínu??? Jak si to můe dovolit? OVem nevěřím, e díky kolnému by se tento přístup změnil. To je toti v lidech. S jinými kantory se domluvit dá... A nejedná se o jednu výjimku ( mám jedno dítě na UP v Olomouci, druhé na VUT v Brně a třetí na UK v Praze). Vím o čem mluvím, vude je to stejné. Nedovedu si představit, e bych za kadého měla zaplatit jetě kolné, u takhle to sotva utáhneme a to si snaí přivydělat, jak to jde...
Natálie, pěkně jsi to popsala. Ty ádné kolné platit nebude, dětičky si pěkně půjčí peníze z banky a potom budou splácet. První poznání, e se peníze neválí na ulici. Doufám, e ti kantoři, které jsi popsala, budou brzy stávkovat za zvýení platů.
Není tady
helena napsal(a):
Vysokokolské studium upadá rychlým tempem. Co si jinak myslet o nepořádku na kolejích (viz pro zájemce k nahlédnutí: www.ppv.cz) . Takhle vypadá ivot naí inteligence? Před pár lety jsem taky bydlela na kolejích, ale tohle neexistovalo. Zajímavé, e tehdy dokázali udret pořádek, udělat bezproblémový rozvrh...
Natálie, k rozvrhu a studiu vůbec se necítím oprávněna vyjadřovat, protoe ho v současnosti neznám. Ale podle fotek usuzuju, e spí upadá úroveň studentů. Vdy jsou to dospělí lidé - ti by si snad měli dokázat udret pořádek sami, ne? Nebo jsou tak vytíení studiem, e na nic dalího nemají čas???
Heleno, souhlasím. MĚLI BY DOSPĚLÍ INTELIGENTNÍ LIDÉ. Ale jak je vidět, pokud nad větinou lidí nevisí bič, chovají se tak jak se chovají. Proto asi ten bič je potřeba. Netuím, kde je chyba, kdo je tak vychoval??? Hodně jsem nad tím přemýlela, ale na takové nevychovance potom doplácejí ti sluní, které ani kupříkladu nenechají v noci v klidu vyspat. Ani noční klid se toti nedodruje. Jak k tomu přijdou ti, kteří opravdu chtějí v noci spát, aby měli ve dne sílu studovat? Na tuto otázku mi odpověz. Ona demokracie by měla končit tam, kde omezuje ostatní. Kadý by se měl chovat tak, aby jeho chováním netrpěli ostatní... Pak u to není demokracie, ale binec. A pokud je někdo za koleje zodpovědný, měl by zasáhnout. Tady kritizujeme Romy (nezastávám se jich), ale mnozí VYSOKOKOLÁCI se chovají jetě hůř ne oni.
Upravil(a) NatálieLa (18. 1. 2008 7:34)
Není tady
NatálieLa napsal(a):
Petr100 napsal(a):
Natálie, co navrhuje?
Mohu potvrdit ve, co řekla Natálie. Mám taky dvě děti na V kolejích. Je opravdu problém, pokud se chtějí učit - kolem hluk, jiní "studenti" hrají hlasité hry na PC, kouří na pokoji, o alkoholu ani nemluvě. Nechápu, proč proti takovým vedení nezasáhne. Tady je jasně vidět, kam vede u větiny lidí tzv. svoboda. Je to důsledek toho, e rodiče se jen honí za penězi a děti nevychovali.
Není tady
Natálie napsal(a):
Netuím, kde je chyba, kdo je tak vychoval???
Rodiče, Natálko, jen a jen rodiče.
Natálie napsal(a):
Ona demokracie by měla končit tam, kde omezuje ostatní. Kadý by se měl chovat tak, aby jeho chováním netrpěli ostatní... Pak u to není demokracie, ale binec.
To přece nesouvisí s demokracií, ale zase jen se sluným chováním, které nemají. To není chyba systému, to je "nezvládnutá svoboda", protoe spousta lidí si myslí, e demokracie a svoboda = můu si dělat co chci a jakákoli sankce je omezování. Nakonec jsou v tom i určitým způsobem podporováni - momentálně se spí kladně hodnotí výsledek, ne způsob, jakým ho bylo dosaeno.
Není tady
helena napsal(a):
Natálie napsal(a):
Netuím, kde je chyba, kdo je tak vychoval???
Rodiče, Natálko, jen a jen rodiče.
Natálie napsal(a):
Ona demokracie by měla končit tam, kde omezuje ostatní. Kadý by se měl chovat tak, aby jeho chováním netrpěli ostatní... Pak u to není demokracie, ale binec.
To přece nesouvisí s demokracií, ale zase jen se sluným chováním, které nemají. To není chyba systému, to je "nezvládnutá svoboda", protoe spousta lidí si myslí, e demokracie a svoboda = můu si dělat co chci a jakákoli sankce je omezování. Nakonec jsou v tom i určitým způsobem podporováni - momentálně se spí kladně hodnotí výsledek, ne způsob, jakým ho bylo dosaeno.
Souhlasím, rodiče je měli vychovat, ale evidentně v tomto úkolu selhali. Tak asi by měl být dalí "metr", který zajistí to, aby na ně nedopláceli ti sluní, kteří se opravdu chtějí věnovat více studiu ne flámování. A k tomu by zcela jistě dopomohlo i to "zaplacení pokuty či kolného" při neudělání zkouky. Aspoň by to nutilo vechny řádně se učit a neflámovat, poněvad jinak by nestačili chodit vydělávat po brigádách....
A ty, Petře, nechej u té ironie. To váně neumí reagovat normálně? Uznej aspoň, e při zavedení tohoto poplatku by podobných flákačů na V ubylo. Ví na kolik peněz by si koly přily? Hned by mohly kvalitně zaplatit kantory...
Upravil(a) teri (18. 1. 2008 11:50)
Není tady
Teri, samozřejmě jsem pro placení . Přečti si, co jsem psal. Platit vichni, dobří áci pěkné stipko, neudělání zkouky finanční postih. Kdy je něco "zadarmo", tak to lidé zneuívají.
Není tady
Na stránkach www.ppv.cz, ktoré sú venované naemu vysokokolskému ivotu na Kolejích VUT Pod Palackého Vrchem som naiel odkaz na toto fórum. tudujem na VUT síce zatiaž len prvý rok, ale aj napriek tomu viem posúdi podža vlastného názoru (a taktie podža rozprávania kamarátov z vyích ročníkov), ako to tu funguje. Reagujem najme na príspevok NatálieLa zo dňa 17. 1. 2008 12:37... Veža názorov z tohoto príspevku je absolútne scestných. Čo sa týka registrácie predmetov do rozvrhu, nestalo sa mi, e by sa registrácia niekedy začínala ráno o 4:00. Ná inf. systém taktie vytvorí automaticky pred registráciou rozvrh tak, aby sa nič neprekrývalo a dokonca je optimalizovaný a zohladňuje aj potrebu presúvania sa po meste na rozličné pracoviská. Samotný tudent má potom monos podža svojich moností upravi. Problémový rozvrh majú jedine žudia, ktorí si nepozreli miesta, kde sa vyučuje, a zapísali si predmety tak, e nestíhnu dochádza z jedného na druhý, prípadne si zapísali do času s prednákou povinné cvičenia. Preto by som nikoho nepasoval do role chudáka a neobviňoval vysokokolské rozvrhy. Z vlastnej skúsenosti vežmi dobre viem, e cvičiaci bývajú ochotní a pokiaž za nimi príde človek so slunou a opodstatnenou iadosou o úpravu rozvrhu, resp. vykonanie písomky alebo odmeranie úlohy s inou skupinou, tak sa snaia pomôc a akceptova to.
Čo sa týka skúok - ete na začiatku semestru bývajú na informačnom systéme a na www jednotlivých ústavov uvedené PRESNÉ termíny vetkých termínov riadných a opravných skúok. Rovnako bývaju uvedené aj termíny, do ktorých budú uvedené výsledky. A keď u budem reagova na spomínaný príspevok a na dezinformáciu, ktorá hovorí o "zverejnení výsledku skúky a v deň opravnej" - je to hlúpos, z ničím podobným som sa nestretol. Buď sa výsledok dozviete na mieste, alebo do ústavom stanoveného termínu. A keby aj nie, tak predsa vae deti musia vedie, ako napísali skúku a aký dojem z nej majú! Veď ak danému učivu rozumejú a zvládli ho, mali by ho by schopní interpretova aj o pol noci!
Skôr by som povedal, e tu je iný problém - vae deti zakrývajú vlastnú neschopnos a mono nedostatočné nadanie pre túdium na vysokej kole. Vám povedia prifarbenú pravdu a potom z tohoto vzniknú takéto dezinformatívne príspevky.
Viem, e to bude znie ako samochvála, ale na základnej a strednej kole som vdy patril k premiantom triedy a vynikal som na olympiádach a súaiach. Keď som priiel na VUT, veža z učiva som u ovládal. Mojím problémom ale bola lenivos - nechcelo sa mi chodi ani na povinné cvičenia a labáky. Mal som velmi veža absencií. Keď som si vak neskôr na konci semestru, keď mi priháralo, uvedomil, prečo som do Brna priiel, mohlo by u neskoro. Ale vďaka vlastnej snahe a serióznemu a ochotnému prístupu vyučujúcich som behom jedného týdňa vetko nahradil a dokončil. Nenaiel sa ani jeden profestor, ktorý by hneď nadomnou zlomil palicu a nedal mi ancu. Preto hovorím jedno - neobviňujte vyučujúcich a zamete si radej pred vlastným prahom a porozprávajte sa so svojími demi. Na to, aby tudovali na vysokej kole, potrebujú zanietenie pre danú oblas. A pokiaž budú skutočne dobrí, kola ich ohodnotí tipendiom a taktie môu získa priazeň nejakej firmy a dostáva tipendium odiaž. Mono mi budete oponova tým, e vae deti sa poctivo učia a pripravujú, neúrujú a sú zodpovedné... Poviem vám to tak, keď idem na prednáku (čo je síce raz za uhorský rok), tak vdy si takmer vetko zapamätám odtiaž a rozumiem danej veci na mieste, lebo k tomu mám vzah a aj bunky. Uči sa nemusím a môem úrova kožko chcem. Ktomu ete stíham pomôc a potiahnú so sebou kamarátov. Jednoducho ak niekto nemá na vysokú kolu, nemá význam ju robi za kadú cenu. Výsledok je taký, e je trh presýtený "vzdelanými" žuďmi, z ktorých tvoria značnú čas žudia, ktorí po pol roku nevedia, ani čo tudovali... A potom nás vetkých háddu do jedného vreca, aj tých čo vedia a aj tých čo nevedia.
Není tady
na 100% suhlasim s TrippleX. Studujem na FIT v Brne uz treti rok a nikdy sa mi nestalo, ze by som mal dve prednasky, alebo cvicenia v jeden termin (teda ak som si to nedal vedome,ze na prednasku nemusim ist, lebo si pozriem videozaznam).a tak isto su u nas na kazdu prednasku 2 terminy, cize ked nevyhovuje jeden, tak sa da ist na druhy (teda v tych nizsich rocnikoch, ked su dve skupiny ziakov, ale aj tak je kazda prednaska nahravana na video a volne dostupna a tym padom by si ziadny vyucujuci nemohol dovolit, nadavat, urazat, chodit napity a inak znizovat uroven vyucby). neda sa povedat, ze by som bol nejaky vynikajuci student, ale urcite zvladam skolu a popritom aj nejaky ten pekny vecer s kamosmi a dokonca aj si nieco privyrobit.
Podla mojho nazoru, ked niekto hovori, ze sa uci od rana do noci a nema ani kedy spat a skolu nezvlada, tak bud treba pouvazovat, ci sa na tu skolu hodi, alebo treba zvazit, ci je nevyspany z ucenia, alebo zurovania a len zatlka.
este k tomu prihlasovaniu musim povedat, ze terminov je vzdy dost. pri prihlasovani sa jedna len o cas, kedy sa pise. Miesto sa vsak najde pre kazdeho. dokonca aj ked na prihlasovanie zabudne, alebo mu nevyhovuje, napr kvoli druhej skole (lebo podla rozvrhu je nemozne, aby dve skusky kolidovali....moze sa stat, ze su 2 v jeden den, ale to nikomu nemoze vadit, lebo to vie dlho dopredu a moze sa na to patricne pripravit) a pojde za vyucujucim, tak sa to vzdy da nejako vyriesit.
tolko moj nazor na tuto temu
Není tady
Jéé hele bratři, co u nás studujou "zadarmo". Mě spí vytáčí, e vude jinde, se za studium platí, ale tady můe studovat kadej. Kdysi jsem četla článek v Reflexu, e nai studentíci na Slováči, kromě placení kolného, musí kadého asi půl roku na lékařské vyetření (tubera a hlavně pohlavní choroby). Ale my si sem necháme "nalézt" vechny a ani za to nic nechceme a to si myslím, e koly tu máme dobré.
Mě teď ze koly vylili, asi jsem se soustředila víc na práci ne na studium Souhlasím se zpětně spláceným kolným, ale je to prostě hrozně oemetný, i jsme to ve kole probírali.
Mělo by to přinést předevím zlepení vztahu učitel-student, jeho přetransformování na "ten co platí-ten co je placen", jak u někdo psal, ale zase neprospívalo by to spí třeba korupci? A vůbec postoji "platím, tak dávej pěkný známky"? Spousta soukromých středních kol (co jsem slyela) takhle funguje, nechaj lidi prolézt s chabýma znalostma, jen proto, e z toho maj prachy...
No kadopádně na tuto věc nemám vyhraněný jasný názor
Není tady
jen bych se chtěla zeptat, u těch finančních postihů za neudělané zkouky...rozliovalo by se, jak těká ta kola je? třeba jako na hnojárně, kde lidi mají zkouky za 14 dní hotové a řikjí e kdy se na ně učí tři dni je to moc...a třeba na medicíně se učí lidi na zkouku třeba měsíc, a pokud je nějaký profesor vyhodí jen proto e neměl dobrý den a oural, co jsme zaila, nebo e s emu člověk nelíbil...nepřijde mě to moc spravedlivé. pokud by to takhle bylo, asi bych radi la na na nějakou kolu, kde vidim, e je to lehčí. ted dělám kolu jak jen můu a je to těké a prostě je běné e se zkouky dělají víckrát, třeba jako anatomie, histologie, fyziologie...ted se s tím peru kvůliu sobě a e to chcu dělat, ale platit za to, e jsem student a ne genius, který se za dva týdny naučí 400 otázek a prostě mě občas u těhle těích zkouek vyhodí...a co slýchám, na medicínách to tak chodí...to by medici za to pěkně platili, e chtějí studovat zrovna tohle...taky nejsem ráda kdy mě vyhodí kdy jsem dřela jak kůn a blbě jsme si vytáhla,nebo jsem to u nestihla...
Není tady
Ale to je přece normální, e na hnojárně nebo na ekonomce se učí na zkouky dva dny, zatímco na medicíně nebo technice týden. Odměnou je to, e ekonomku nebo hnojárnu má kadý a má pak nástupní plat 15 tisíc (a pár let se z něj třeba ani nehne), zatímco kdy po technické kole jde dělat programátora nebo s medicínou si otevře soukromou praxi, tak jsi za chvíli finančně za vodou. Při studiu je to zdánlivě nespravedlivé, ale v ivotě se ti to vyplatí, es dělala těí kolu
Není tady
Taky jsem kdysi chodila na soukromou střední kolu, a také jsem platila kolné, kadý rok 10 000 kč. A k tomu si koupit učebnice, také nebyly levné + dojídění do vzdáleného města. A finanční postihy tam byli také, kdo zaplatil pozdě, tak 100 kč za den. A kdy rodiče některých áků nezaplatili do 10 dnů, tak pak 200 kč za den. Natěstí jsem vdycky platila včas.
Není tady
no, týden by byl jetě krásnej, na hlavní zkouky je norma tak 14 dní...já si nestěuju, e to je takhle..ale e by byly finanční postihy na ty zkouky...to by pak asi tyhle koly mohly studovat jen lidi, co maj fakt bednu a já jich moc neznám, vlastně z medin neznám nikoho, kdo by měl vechno napoprvé...
Není tady