29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Já jsem ho ještě nekoupila, bála jsem se... viděla jsem ho ve Zlíně v bývalém Prioru v suterénu je prodejna zdavé výživy, tak tam... ale nevím odkud jsi. Možná to mají ve všech zdravých výživách??? Musela bych se podívat v té naší malé v našem městečku. Možná zkusím vypěstovat ten vlastní kvásek. Dávají se tam potom ještě kvasnice nebo jenom ten kvásek? A díky za informace.
Není tady
Kouknu do zdravé výživy . Do těsta už pak droždí nepřidávej.
Není tady
Tak já to asi zkusím... už jsem odbourala sušené kvasnice, dělá ze živých, mám malou pekárnu a dělám z půl kila mouky a dávám 1/3 kostičky kvasnic, všera jsem dělala česnekový, mouka míchaná hladká+celozrnná+žitná tmavá chlebová
Není tady
Ze sušených jsem pekla asi jenom 2x , nějak mě neoslovily . Uvidíš, že s tím kváskem ti bude chlebík chutnat, je takový opravdovější .
Není tady
V Apetitu je kvásek jen z žitné mouky (nejlépe celozrné) a vody (doporučují přísady na kynutí jako cibule několik kapek zelného láku, zkvašenou jablečnou šťávu). Když kvásek zdvojnásobí objem -polovinu odebrat, přidat mouku a vodu, přebytek použít nebo vyhodit. Ideálně zralý je po třech kolech tzv. vyvádění (doplnění, odebrání).
Poměr: 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody, přikrýt mikrot.sáčkem, nechat na teplém místě kvasit 3dny.
na 1 kg mouky dávají 200 g kvásku
Upravil(a) ita (23. 2. 2008 12:31)
Není tady
ita napsal(a):
V Apetitu je kvásek jen z žitné mouky (nejlépe celozrné) a vody (doporučují přísady na kynutí jako cibule několik kapek zelného láku, zkvašenou jablečnou šťávu). Když kvásek zdvojnásobí objem -polovinu odebrat, přidat mouku a vodu, přebytek použít nebo vyhodit. Ideálně zralý je po třech kolech tzv. vyvádění (doplnění, odebrání).
Poměr: 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody, přikrýt mikrot.sáčkem, nechat na teplém místě kvasit 3dny.
na 1 kg mouky dávají 200 g kvásku
Tak to vypadá, že toho kvásku dávám hodně .
Není tady
Já dávám na půl kg mouky kvásek z třičtvrtě kostičky balených kvasnic.
Není tady
Tak dneska se mě poprvé nepovedl chlebík a zrovna ho měla objednanej švagrová sebou do Prahy
Měla jsem málo pšeničné chlebové mouky,tak jsem to namíchala s pšeničnou a žitnou a hladkou,ale těsto se vůbec nespojilo,tak letělo do koše.Měla jsem ta ještě hotovou směs na kmínovej,tak jsem do ní nalila zbytek černýho piva a vodu,ale těsto se mi pořád moc lepilo na metly a metly vypadávaly takže jsem se v tom pořád hrabala a když jsem tam přidala vodu,tak pekárna už se chystala na kynutí
takže jsem znovu nastavila program,aby mě to znovu promíchalo,jenže zase se to balilo na metly a metly byly pořád v těstě.tak jsem se naštvala,pekárnu vypla,že těsto vyhodím.Přišly jsme z venku,těsto byo v otevřené pekárně krásně vykynutý,tak jsem mu dala ještě šanci a zapla program pečení...tak jsem zvědavá co z toho bude
Myslíte,že chleba bude poživatelnej
Není tady
Ještě ke kvásku.
Píší zde, že se dá uchovat dva týdny v uzavřené (ne vzduchotěsné) sklenici v lednici. Dva až tři měsíce vydrží kvásek zahuštěný moukou na drobenku.
Tak už to zkouším dle návodu, příště zkusím z menší dávky.
Není tady
Irenka21 napsal(a):
Já dávám na půl kg mouky kvásek z třičtvrtě kostičky balených kvasnic.
Irenko my jsme myslely ten žitný třístupňově vedený kvásek - ne z kvasnic, ale ze žitné mouky, tady je to pěkně popsané podle Světlušky i s obrázkama http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=176
Není tady
Lucko já míchám normálně obyčejnou hladkou s menšlím dílem žitné tmavé chlebové a žitné celozrnné, už jsme pekla i úplně z obyčejné hladké, nemusíš používat vždycky jen chlebovou mouku. Dřív jsem hodně používala špaldu ale teď už u nás stála 57 !!! Kč tak jsem se na to vykašlala a naposledy jsem udělala ten chleba s česnekem, jak je nahoře na obrázku a mouku jsem odměřovala v obyčejné té plastové odměrce a povedl se krásně, použila jsem tahle množství:
300 ml vody
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa
450 ml hladká mouka pšeničná
200 ml žitná tmavá chlebová
100 ml žitná celozrnná
1 středně velká, uvařená a nadrobno nastrouhaná brambora (většinou nemám tak dám 2 lžíce bramborových knedlíků v prášku nebo bramboráku v prášku nebo může být brkaše v prášku) pak se chleba vůbec při krájení nedrobí
1 čajová lžička drceného kmínu
1 čajová lžička sušeného česneku (možno namočit v trošce vody ale já už nenamáčím a sypám jen tak suchý)
1,5 čajové lžičky soli
1 čajová lžička cukru
na cukr nadrobit 1/3 (opravdu to stačí, není třeb víc i když to láká přidávat) kostičky kvasnic
(kvasnice nerozdělávám, je to úplně zbytečné, krásně se zpracují i jen tak rozdrobené)
no a když začne míchat, tak se koukám a když by se lepilo na stěny, tak trošku posypám ještě hladkou moukou
(ona není vždycky stejná, někdy je víc navlhlá a někdy míň)a koukám aby byla taková pevná nelepivá koule, která naráží do stěn pekárny
Není tady
Pomoct! Peču poprvé, všechno jsem tam nasypala a nalila, zapla, ale nic se neděje. Ta pekárna se předehřívá, nebo je problém ve mně? Pomoct!!!!
Není tady
nebreč, myslím že předehřívá, uvař si kafe a čekej...
Není tady
Máš foťák?
jsem zvědavá na výslede
Není tady
Paráda, krásně se povedl!!! To tě určitě povzbudilo, já jsem čekala se strachem na svůj první chleba a když se povedl, tak mě to ohromně povzbudilo, pak už jsem začala experimentovat. Ale voní, žejo!
Není tady
U nás kvásek prodávají normálně v obchodě (děláme z něj kyselo).
Pekla jsem s kváskem jednou chlebík se povedl (byl to recept od Jasminky).
Dala jsem zbytek kvasu do mrazáku a tak jsem zvědavá jak to dopadne, až s ním budu péct. Jenom si nejsem jistá jak dlouho mám ten kupovaný kvas nechat namočený, aby se správně oživil.
Jinak jsem vyčetla, že při pečení s kvasem se mám přidat i malinký kousek kvasnic, "na nastartování"
Není tady
Já,když peču chlebík s kvasem,tak přidávám i malou odměrku,/která je součástí pekárny/. sušeného droždí.Nelíp se mi osvědčilo to s modrou vlaštovkou!
Není tady
tak já to asi zkusím, zítra zadělám na ten žitný kvásek... zkusím to napřed udělat z poloviny množství abych toho neměla zbytečně moc....
Není tady
Bety, moc děkuju!!!
Teď peču další a pak se vrhnu na ten tvůj, s česnekem. Na ten se vyloženě těším.
Není tady
Kvásek kyne a kyne, zítra už ho zkusím dát do chleba (podle verze Apetitu stačí 3 dny).
Není tady
Tak chleba se včera nakonec povedl A byl moc dobrej
Já mám nejraději chleba s pivem a osmaženou cibulkou
Není tady
... a já jsem byla líná, a ten kvásek jsem ještě nezadělala, ale upekla jsem sádlové housky a přidáním části celozrnné a části tmavé žitné chlebové mouky a byly dobré!
Není tady
jo kdyby se tak dal ten kvásek koupit klidně na něj můžou napsat " PRO LENOCHY "
tak bych pekla z kvásku
Není tady