Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 8. 1. 2008 0:33

ajjiiikkkk
♥------

Samoživitelka

Ahoj, jsem tu nová a vůbec ve všem jsem nějak nová, tak na mě prosím buďte milé a budu moc ráda za každou radu. Nechci, aby to vyznělo, že se chci válet doma a oškubávat stát, ale potřebovala bych nějakou praktickou radu co můžu všechno udělat pro finanční zajištění mě a hlavně malého. Momentálně jsem v pracovní neschopnosti související s těhotenstvím, zhruba v únoru nastoupím mateřskou dovolenou a v dubnu se mi narodí syn. Dosud jsem 5let poctivě pracovala, nicméně koupě a vybavení bytu mé úspory spolkly. Z porodného vrátím bratrovi peníze co mi půjčil na kočárek, postýlku atd. S tatínkem to máme složité, výsledek je takový, že bude uveden otec neznámý (nepiďte se po detailech, parfacků už jsem si sama nadělila dost roll). Splácím úvěr ze stavebního spoření, splátka není malá a už mám zjištěno, že tuto povinnost ani moje situace neomlouvá. Proto za každou korunku, kterou mi do začátku stát přidá, budu vděčná. Půl roku budu brát mateřskou = nemocenská, co dostávám dosud. S odřenýma ušima a pomocí rodičů vyjdu. Ale pak ... A to nevím. Poradíte mi prosím, kam se mohu obrátit co jak a kdy dělat a hlavně co můžu čekat (jestli vůbec něco můžu čekat). Prosím prosím. Nechce se mi věřit, že mi musí 7600Kč stačit na uživení nás obou, bydlení, lékaře, mhd, telefon..., hlídat mi nemá kdo, rodiče pracují, takže nějaké plné pracovní nasazení také min. v prvním roce vylučuju, přece mé dítě nebude pak vychovávat cizí paní.

Je toho hodně, já mám v hlavě zmatek a všeho se bojím a přitom se na to malé tak strašně těším. Tak děkuji předem smile

Není tady

#2 8. 1. 2008 7:44

Adamíra
♥♥♥♥---

Re: Samoživitelka

A co alimenty od tatínka?-nebudu se pídit po detailech, ale spíše než po státě by se měl postarat otec dítěte (a přispět finančně i na těhotenství a porod atd.). Každopádně lze pak zkusit na sociálce příspěvek na bydlení atd. Každopádně to bude těžké, píšeš zde i o nákladech na telefon (?)-tak je sniž a netelefonuj zbytečně (jen lékaři)-já protelefonuji tak do 100 kč měsíčně. Také bych se zeptala ale na stavební spořitelně, lze se dohodnout při složité situaci na odkladu splátek úvěru...

Není tady

#3 8. 1. 2008 8:37

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Urcite by mel prispivat otec,ale pokud on nebude chtit tak ho nedonuti nikdo a budes to pouze ty,kdo se musi postarat.A ty 7600 je asi zrejme opravdu na uziveni vas obou.Ja jsem take samozivitelka a mam dve dospivajici deti a ziv.minimum je pro nas 10500 kc.Zila jsem z toho nekolik let.Ted,kdyz jsou deti vetsi si to nedovedu predstavit.

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#4 8. 1. 2008 9:15

host5522
Host

Taky jsem budoucí samoživitelka a zjišťovala jsem, na co je/není nárok.
Porodné 13tis, 28 týdnů mateřská 69% posledního platu nebo maximum 14370, a po té rodičovský příspěvek, který si vybereš. Ale tohle už asi víš.

Pokud jsou tvoje příjmy nižší než 2,4 násobek životního minima, tak máš nárok na přídavek na dítě 500,- Kč. Pokud budeš bydlet sama v bytě a budeš pro účely sociálky posuzována jako samostatná domácnost, tak při rodičovské 7600,- bys nárok na přídavek na dítě mít měla a v případě rodičovské 11.400,- Kč už ne. Pokud jsi hlášená v bytě s jinými osobami, posuzejete se společně. Potom záleží na tom, jaký příjem mají ty další osoby, ale musely by ho mít velmi nízký, na úrovni minimální mzdy abys měla i přesto na přídavek na dítě nárok. Životní minimum pro tebe a pro dítě je 3126+1600=5480 Kč/měsíc.

Nejsem odborník na tuhle oblast, ale podle toho, co jsem si vyčetla v přílohách novin o změnách od roku 2008, tak bys na nic jiného než na rodičák+eventuelně přídavek na dítě nárok mít neměla. Zkus situaci řešit se stavební spořitelnou, nic jiného ti asi nezbude. A s otcem svého dítěte - nevím, z jakého důvodu ho nechceš uvést do rodného listu, ale podřiď (skoro) vše tomu, abys od něho měla aspoň nějaké peníze. Třeba přijdeš na to, že bude lepší ho uvést, případně podat na soud žalobu na určení otcovství. Všechny soudy, které se týkají výživného a otcovství jsou pro podatelku oproštěny od poplatků (nějaké náklady asi mohou být účtovány muži, kterému se otcovství prokáže).

Já kromě mateřské-porodného-rodičáku nebudu mít nárok na žádné další přídavky, ani na přídavek na dítě.

Takže pokud sis třeba myslela, že stát poskytuje nějaké dávky (třeba i samoživitelkám), aby lidi mohli splácet své úvěry a hypotéky a žít aspoň o trochu lépe než doslova z ruky do huby - tak to bohužel. Od doku 2008 jsou samoživitelky ve všem postaveny na roveň vdaným matkám.

Upravil(a) yellow108 (8. 1. 2008 9:48)

#5 8. 1. 2008 10:07

Ráček
♥♥♥♥♥--

Pokud bude mít uvedeno" otec neznámý " - tak asi těžko může čekat nějaké alimenty...Z čehož usuzuju, že se synáček ajiik narodí zřejmě proti vůli " tatínka ", případně po nějaké " nehodě" apod...
A taky mohla npř. nastat situace kdy si ženská dítě prosadí, popřípadě tu " nehodu " zařídí - což nemyslím přímo na Tebe Ajjikk , kolik takových dětí je a je to vlastně na chlapa podraz a má ho ještě žalovat o alimenty, když on dítě nechtěl ????? To je do nebe volající ....!!!!!!!!!!!!!!dumbom
Ajjiikkk - nebudeš to mít vůbec jednoduché, bez partnerské opory psychické i té finanční je to těžké...Ale potkat to asi může kteroukoliv z nás...
V takovéto situaci bych zřejmě volila 2-letý rodičák s vyšší částkou a pak bych chtě nechtě šla do práce a chlapeček do jesliček, případně do nějaké miniškolky, záleží odkud jsi....případně by mohla i vypomoct jiná maminka s dítětem a pohlídat třeba jen dopoledne a ty bys mohla chodit na půl úvazku...
Držím Ti moc palce hjarta

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20721;30/st/20081120/k/ab7c/preg.png
Bude to kluk :-)
KO 16.7
4.7 velký UTZ ve 20.tt

Není tady

#6 8. 1. 2008 10:16

host5522
Host

Ráček napsal(a):

Pokud bude mít uvedeno" otec neznámý " - tak asi těžko může čekat nějaké alimenty...Z čehož usuzuju, že se synáček ajiik narodí zřejmě proti vůli " tatínka ", případně po nějaké " nehodě" apod...
A taky mohla npř. nastat situace kdy si ženská dítě prosadí, popřípadě tu " nehodu " zařídí - což nemyslím přímo na Tebe Ajjikk , kolik takových dětí je a je to vlastně na chlapa podraz a má ho ještě žalovat o alimenty, když on dítě nechtěl ????? To je do nebe volající ....!!!!!!!!!!!!!!dumbom
Ajjiikkk - nebudeš to mít vůbec jednoduché, bez partnerské opory psychické i té finanční je to těžké...Ale potkat to asi může kteroukoliv z nás...
V takovéto situaci bych zřejmě volila 2-letý rodičák s vyšší částkou a pak bych chtě nechtě šla do práce a chlapeček do jesliček, případně do nějaké miniškolky, záleží odkud jsi....případně by mohla i vypomoct jiná maminka s dítětem a pohlídat třeba jen dopoledne a ty bys mohla chodit na půl úvazku...
Držím Ti moc palce hjarta

Ráčku, Ajik chtěla vědět, na co má nárok po stránce financí, nežádala o žádné rozbory své situace ani o cizí názory na to, že nechce uvést otce do RL wink Kdyby pro to neměla své důvody, které zřejmě vyváží tu finanční stránku, tak to dělat nebude...

Upravil(a) yellow108 (8. 1. 2008 10:21)

#7 8. 1. 2008 10:25

Ráček
♥♥♥♥♥--

Yellow - vůbec bych to nerozváděla , kdyby tady nepadaly " rady o tom " jak vymoct peníze z tatínka, tak proto !!

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20721;30/st/20081120/k/ab7c/preg.png
Bude to kluk :-)
KO 16.7
4.7 velký UTZ ve 20.tt

Není tady

#8 8. 1. 2008 16:13

ajjiiikkkk
♥------

Ahoj, já děkuju všem za Vaše informace. Teď už vím, co jsem potřebovala a samozřejmě je pro mě snem najít klukovi hodnýho tátu. Pak už snad bude jen líp. A i kdyby se nepovedlo, děkuju za nový pohled na "rychlý" rodičák 2 roky. Je to pravda, hlídání dítěte budu muset zajišťovat zrovnatak i ve třech nebo čtyřech letech. Budu se otáčet abych si co nejdřív našla vhodnou práci... :-) Ája

Není tady

#9 8. 1. 2008 18:45

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Životní minimum pro matku a dítě je 2880 + 1600, 3126 je částka pro jednotlivce. Dvouletou mateřskou si může matka zvolit jen v případě, že ji vznikne nárok na PPM  ve výši 380 Kč.

Není tady

#10 9. 1. 2008 9:35

host5522
Host

JJ, April má pravdu, nevím kam jsem koukala, když jsem to opisovala va Takže to ŽM pro tebe a pro prcka je 2880+1600=4480.

#11 13. 1. 2008 13:32

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

yellow108 napsal(a):

JJ, April má pravdu, nevím kam jsem koukala, když jsem to opisovala va Takže to ŽM pro tebe a pro prcka je 2880+1600=4480.

No to je teda sileny.To neni ani na zaplaceni bytu.To maji asi matky s detma zit pod mostem,protoze pokud te matce nepomuze jeji rodina tak nema zadnou sanci to dite uzivit.Je to hodne smutne jak stat mysli na deti:grater:

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#12 23. 3. 2010 15:00

MAYTAY
♥------

ahoj, v říjnu mi končí mateřská, ale od září nastupuji do školy na denní studium, a vzhledem k tomu, že mi ještě není 26 let jsem posuzovaná jako student, tak bych chtěla vedět jak mě bude posuzovat stát ohledně přídavků na mě a dítě,  a jesti se do toho zahrnuje i to, že bydlím sama v bytě který také vlastním,děkuji za radu:godlike:

Upravil(a) MAYTAY (23. 3. 2010 15:01)

Není tady

#13 24. 3. 2010 9:35

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

eremuruss napsal(a):

yellow108 napsal(a):

No to je teda sileny.To neni ani na zaplaceni bytu.To maji asi matky s detma zit pod mostem,protoze pokud te matce nepomuze jeji rodina tak nema zadnou sanci to dite uzivit.Je to hodne smutne jak stat mysli na deti:grater:

No a zase mi to nedá a opět v souvislosti se zmíněnými příjmy 7350 pro matku a dítě dohromady zmíním chudákyyikes důchodce s průměrným důchodem 8-10tis.na osobu.

Jinak Ájo ti chci napsat,že se vůbec neboj škubat stát,dnes platí stále to samo,co za dřívjěšího režimu:co je doma,to se počítá.Bohužel.
A navíc chtít to,na co mám nárok,není přece škubání ale reálné uvažování.Nebo budeš radši škubat své vl.dítě?Naši slavní politici si ze státu dělají skvělou cestovku,zkrátka každý škube pro sebe co může.A co si pro sbe neurveš-to zkrátka nemáš.Jak jednoduché,že?

Není tady

#14 28. 3. 2010 16:37

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

Myslím, že tazatelka dosáhne i na příspěvek na bydlení a sociální příspěvek. Obojí se vyplácí při příjmu do dvojnásobku životního minima.  7 600 rodičovský příspěvěk + 500 Kč přídavky na dítě = 8 100 Kč . A dvojnásobek životního minima pro dospělého s dítětem je 8 960 Kč. Navíc při nízkém příjmu nemusí platit poplatek za televizi a rozhlas, tam ale nevím přesnou hranici, chtělo by to se zeptat na poště, tam se to i zařizuje.
Souhlasím, že životní minimum je nízké a už dlouho se s ním nehýbalo, stejně tak jako s minimální mzdou.

Iveta X

Není tady

#15 28. 3. 2010 18:51

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

Kuty, někteří důchodci ty důchody nemají moc velký. navíc pokud je ten člověk sám, má z toho všechno zaplatit, tak si dvakrát vyskakovat taky nemůže.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#16 28. 3. 2010 20:37

helena
♥♥♥♥♥♥♥

PPavloo, Kuty neber vážně http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png Ona nemůže skousnout (radši by zakousla http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png ) svého rodinného důchodce, který drze investuje do svých koníčků http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png, tak se naváží do všech a všude. Nepotřebuje vysvětlení - potřebovala by něco úúúplně jiného.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#17 28. 3. 2010 22:39

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

PPavloo, Kuty neber vážně http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png Ona nemůže skousnout (radši by zakousla http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png ) svého rodinného důchodce, který drze investuje do svých koníčků http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png, tak se naváží do všech a všude. Nepotřebuje vysvětlení - potřebovala by něco úúúplně jiného.

To něco by si víc potřebovala Ty než já!big_smile

Krom toho žádného takového důchodce o kterém píšeš Ty v rodině nemám,jen pouze ty,kteří naopak říkají,že mají peněz dost a to žijou sami,ne v páru už mnoho let a všichni mají vzdělání střední a jeden základní!!!Ovšem celý svůj produktivní věk pracovali!A to nikoli v řídících funkcích a význačných postech.

Není tady

#18 28. 3. 2010 22:49

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

možná by občas neškduilo podívat se na datum dotazu roll

A na Kuty si snad do důchodu počkám, už se těším, jak si bude libovat, jak strašně je prachatá lol lol

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#19 28. 3. 2010 23:04

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Definitiv napsal(a):

možná by občas neškduilo podívat se na datum dotazu roll

A na Kuty si snad do důchodu počkám, už se těším, jak si bude libovat, jak strašně je prachatá lol lol

Omyl,chtěla bych být hlavně spokojená a relativně zdravá!A do důchodu bych šla nejradši už zítra-konečně moci dělat jen to,co chci jen já.Nebo taky sladké vůbec nic.rock

Není tady

#20 29. 3. 2010 11:51

helena
♥♥♥♥♥♥♥

A do důchodu bych šla nejradši už zítra-konečně moci dělat jen to,co chci jen já.Nebo taky sladké vůbec nic
http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#21 29. 3. 2010 16:14

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

pane bože roll

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#22 13. 6. 2011 19:01

palosska
♥------
Místo: bohumín

ahojik.. no naskytla jsem se v situaci kdy jsem v 6tydnu tehotensvi. pritel mi rekl ze to budeme mit tezke v teto dobe uzivyt a ze je to nechtene. ja mam z prvniho stavu 1ditě je ji 5let. přitel mi řekl bud budu snim a pujdu na potrat nebo at si to necham a ukonci nas vztah. byt mam svuj.. takze kdybych si nechala dite tak si davam za otazku utahnu to sama s dvěma dětmi.. da mi stat přispěk na bydleni a zda budu mit porodne..když nejsem prvorodička.. jsem jeste stale zamestnana snazim se setrit v praci.. muj plat je cca 10500 a byt 6500+4000 pujcky a + 900 školka.. kdysi jsme zily z jeho platu ale ted jak budu na vse sama nevim vse pujde pryc a nam nic nezbyde.. a nevim co ted.. zda budu pobirat prispevek na bydleni a na deti.. dekuji predem za vase komentare..

Upravil(a) palosska (13. 6. 2011 19:34)

Není tady

#23 13. 6. 2011 19:24

javena
♥♥♥♥♥♥-

Palossko, popros moderátory, ať ti to přesunou na právní.
Jinak co se týče příspěvků atd.. by tě měli informovat na sociálce, přítel bude platit na dítě a možná podle příjmu i na tebe... možná máš alimenty na dcerku z prvního manželství... jde o to kolik dáš dohromady, od toho se odvíjí výše příspěvku a přídavků a dávek... Mojí kamarádce přispívají na bydlení, má dvoje alimenty, rodičák a nějaký přídavky, či co a dá se. Ale má mamku, co jí občas pohlídá, takže si přivydělává brigádně.
Tak se drž. pussa

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí