29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
nemam na uzemi cr trvale bydliste, ktere jsem radne odhlasila na MeU a udala i svou trvalou zahranicni adresu.
Prvni co me zarazilo bylo; ze mi sebrali obcanku. Maji na to pravo a proc??
Za druhe se nikdo neobtezoval nahlasit mou zmenu na centrelni registr obyvatel, takze tam eviduji stale mou byvalou trvalou adresu v cr. Kdo ma hlasit tuto zmenu?? ja a nebo mestsky urad??
za treti, a to se me dost dotklo, jsem dostala v patek doklady z cr, kde je uvedeno na miste trvale adresy ze jsem bezdomovec!!!
jak se mam branit??
Není tady
Ahoj Dito, moc neporadím. Co vím, že pokud nejsi nikde hlášená trv. bydlištěm v Čechách a v Čechách žiješ, máš v dokladech uvedenu jako adresu trv. bydliště adresu městského úřadu.
Že ti vzali občanku se divím, protože jsi občanem této země. Ale píšeš, že ti byly vystaveny nějaké náhradní doklady.. je tam doslova napsáno bezdomovec nebo bez trv. bydliště?
Nevím, jestli ti někdo poradí, ale na tvém místě bych si promluvila s těmi, kteří tit o zajišťovali a pokud bych nebyla s jejich vysvětlením spokojenál obrátila bych se na nadřízeného nebo právě někam na "centrální" úřad..
Jinak s úřady jsem si taky prožila své, úroveň jimi poskytovaných služeb, jejich nevzdělanost a neschopnost, skutečnost, že ti každý úředník tvrdí něco jiného... zkrátka jednání s nimi je fakt za trest.
Není tady
ahoj Fati
no to mi povidej. jednani s urady je nocni mura. a nejen v cesku.
v cechach neziju, francouzskou adresu jsem uvedla do zmeny a obcanku mi sebrali a nic jineho jsem misto ni nedostala, jen kousek nejakeho papiru s datumem a podpisem, to pry na to, kdybych se chtela v cr zase prihlasit. zadny nahradni doklad to neni.
a s doklady, ktere prisli to nema nic spolecneho. jsou to doklady o pravni zppusobilosti a trestni bezuhonosti, ktere potrebuji k rozjezdu podnikani. Je tam vyslovene napsano "bezdomovec" to musi zmenit, prece neprihlasim zivnost jako bezdomovec, co by si pomysleli??
Není tady
No... pevne nervy
zavolala bych na ministerstvo vnitra, nekteri urednici obcas udelaji neco, co by udelat nemuseli. Zkus se branit.
Není tady
Dito, zkus si projít Portál veřejné správy ČR, tam jsou i tzv. "životní situace" - zkus si třeba zadat heslo občanský průkaz a pohrabat se tam
Není tady
Muj manzel je cizinec a zijeme v cizine, ale v obcance mam ceskou adresu.V ceske obcance musi bit jakakoliv ceska adresa, protoze kdyz bych si ji odhasila, tak automaticky odeberou i obcanku a vystavi jen papir, ze jsem obcanka ceske republiky. Jak dlouho zijes v cicine? Po urcite dobe si muzes dat jejich obcanstvi, kdyz budes chtit. Urcite si zajdi na obcanky, tam by ti meli poradit, jak mas dale postupovat.
Upravil(a) misa1234 (8. 2. 2008 14:53)
Není tady
A bylo nutné rušit veškerý trvalý pobyt? Už nikdy neplánuješ návrat nebo něco takového?
Trvalý pobyt u rodiny, známých event. na úřadě Tě k ničemu nezavazuje (pouze mimo těch potroublých poplatků za odpad) a zůstanou ti všechny doklady a možnosti volby, s jakým občanstvím rodit děti, kde podnikat, co mít napsáno v dokumentech atd....
Bratr to takto praktikuje s rodinou již víc jak 12 let a tvrdí, že by si nikdy trvalé nerušil, ač u něj mám takřka jistotu, že se nikdy nevrátí zpátky. On je moc hrdý na český původ, takže i dítě narozené v Německu nechali příhlásit u nás jako českého občana, aby si pak sama jako dospělá vybrala, které občanství si nechá.
Upravil(a) Macex (8. 2. 2008 22:57)
Není tady
Ukončení trvalého pobytu na území České republiky
Občan, který se rozhodne ukončit trvalý pobyt na území České republiky, sdělí tuto skutečnost písemně ohlašovně podle místa svého trvalého pobytu. Obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, který vydal jeho občanský průkaz nebo matričnímu úřadu podle místa trvalého pobytu je povinen odevzdat občanský průkaz do 15 pracovních dnů od oznámení této skutečnosti.
Zrušení údaje o místu trvalého pobytu
Ohlašovna rozhodne ve správním řízení o zrušení údaje o místu trvalého pobytu občana na návrh vlastníka objektu nebo jeho vymezené části nebo na návrh oprávněné osoby za splnění zákonných podmínek. Zákonnými podmínkami jsou především zánik užívacího práva občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívání objektu nebo jeho vymezené části. Navrhovatel je povinen splnění zákonných podmínek ohlašovně prokázat.
Není tady
Fatimah napsal(a):
Ahoj Dito, moc neporadím. Co vím, že pokud nejsi nikde hlášená trv. bydlištěm v Čechách a v Čechách žiješ, máš v dokladech uvedenu jako adresu trv. bydliště adresu městského úřadu.
Že ti vzali občanku se divím, protože jsi občanem této země. Ale píšeš, že ti byly vystaveny nějaké náhradní doklady.. je tam doslova napsáno bezdomovec nebo bez trv. bydliště?
Nevím, jestli ti někdo poradí, ale na tvém místě bych si promluvila s těmi, kteří tit o zajišťovali a pokud bych nebyla s jejich vysvětlením spokojenál obrátila bych se na nadřízeného nebo právě někam na "centrální" úřad..
Jinak s úřady jsem si taky prožila své, úroveň jimi poskytovaných služeb, jejich nevzdělanost a neschopnost, skutečnost, že ti každý úředník tvrdí něco jiného... zkrátka jednání s nimi je fakt za trest.
Mala poznamka
Mus syn měl 2,5 roku když jsem se s ním přestěhovala na Slovensko. Když došlo k rozdělení republiky rozhodl se že chce být šeským občanem. Kritéria splňoval dostal občanku a pas.
Jenže když měl 17 let jej policajti chtěli vystěhovat protože neměl na Slovensku trvalý pobyt. Policajtimi řekli, že maloletý se nemusí odhlašovat z trvalého pobytu.
Tak se neodhlásil a občanku si ponechal. Po neuvěřitelné kalvarii dostal trvalý pobyt na Slovensku. Když měl osumnást povolali jej k braneckému konání protože se z trvalého bydliště neodhlásil.
Prokázal že jej k braneckému konání nesměli povolat protože už měl přihlášen trvalý pobyt na Slovensku a tedy mu Ministerstvo národní obrany nemohl proplatit cestovní lístek na místo konání braneckého procesu.
Véc se řešila aj na Ministerstvu národní obrany a to separátní smlouvou.
Musel se ale z trvalého bydliště na Moravě odhlásit.
A vrátit občanku. Jelikož to neudělal k datu obdržení trvalého pobytu na Slovensku byl pokutován.
Suma sumárum. České zákony připouštějí 2 občanství ale ne 2 trvalé pobyty.
Protože žádaly od dotazované vrácení občanky. Jakmile občan vrátí občanský prukaz je sice občanem České republiky ale nemá tam trvalý pobyt. Má právo na pas.
Tolik z mojí praxe.
Bezdomovec je nešťastná formulace ale nic víc. Úřednice ji měla napsat:
Na území ČR nemá trvalý pobyt. Udělala debilitu ale debilita úředníku na našich zemích není trestná. Dokud ji my, občané neučiníme trestnou.
Upravil(a) marica (9. 2. 2008 3:46)
Není tady
dekuju vam za rady. hodne jsem si z toho vzala k srdci, ty doklady nemuzu prekladat jako "bezdomovec" budu je muset poslat zpet s nejakym dopisem se zadosti k oprave. Oni pry pisi "bezdomovec" i lidem, kteri maji trvale bydliste na radnici?
vim jiste ze do cr se vracet nebudu, nerada tam jezdim, natoz bydlet. cr nenavidim, ale to je osobni zalezitost. detem jsem nechala ceske obcanstvi, ja jsem se ho nezrekla pri ziskani fr obcanstvi jen pro to, ze jsem tam majitelkou nekolika bytu a muj manzel o ceske taky zrovna dvakarat nestoji.
Doufam alespon, ze kdyz me zastavi nekdy straznici ke kontrole napr. v aute, ze mi vezmou jako doklad totoznosti fr obcanku, protoze ja nemam a nechci ani cesky pas ani cesky ridicak.
stejne by me zajimalo, proc tu opcanku vlastne berou. vzdyt by stacilo uvest do trvaleho bydliste tu zahranicni adresu.....
Upravil(a) Dita.L (12. 2. 2008 20:41)
Není tady
Nevím,ale občanka není důležitá.... všichni co žijí v zahraničí si vyřídí na deset let pas a pokud se musí v ČR legitimovat, udělají to českým pasem. Ovšem pokud si získala např. sňatkem i francouzské občanství, tak jsi pro policajty cizinka, tudíž nemají důvod, proč by po tobě měli vyžadovat české doklady..... ukážeš cizí řidičák a cizí občanku nebo pas a hotovo....
Není tady
aha, takze jsem to predtim s tou opcankou blbe pochopila. dik za vysvetleni.
ja mela za to, ze jsem ted v cr uplne bez dokladu a nedoslo mi, ze muzu pouzivat ty cizi.
Není tady
jeste neco, dceri je 14 a ma jen ceske obcanstvi, tudiz fr doklady nedostala. Zrejme ji budu muset vyridit OP v Cr ale chut k tomu nemam. Co se stane, kdyz opcanku proste mit nebude?? je to nejak postizitellne v pripade ze muzeme dokazat, ze tam nezijeme?? a v kolika letech pro OP?. uz si to nepamatuju.
Není tady
Ale zase je fakt, ze v cizine vsude pisou adresu, kde zijeme s manzelem a nikdo po me nechce OP a ani ceskou adresu.
Není tady