29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj Fati,
rozumím tomu, že to musí být pro tebe i přítele nepříjemné. Taky jsme se přestěhovali do nového domu. Nemáme recepci, ale máme paní uklízečku, která se tváří jako kakabus, neodpoví. Že by neslyšela? Určitě si myslí zazobanci a takový binec po nich mám uklízet, ani boty si neotřou … Chtěla jsem tomu přijít na kloub. Každé naše setkání jsem ji zdravila, s úsměvem … nic … tak jsem začala chválit, že to tady voní čistotou, že děkujeme, že nám tady udržuje čisto a je to hned hezčí a tak. Paní začala nadávat na lidi, na pejskaře, stěžovat si a tak. Dnes si přejeme krásný den, aby záda nebolela a tak, vím o ní už dost věcí a cítím to hodně lidsky. Tak mě napadá, nechejte ukázat vaši lidskou tvář. Příležitostně pochvalte, že se cítíte v domě bezpečně, když hlídají váš dům, popřejte krásný den, když svítí třeba sluníčko anebo je pod mrakem …
držím palec!
Upravil(a) Ra (4. 1. 2008 11:55)
Není tady
Ra, ty jsi sluníčko
Není tady
Fatimah napsal(a):
helena napsal(a):
Fatimah - on to asi nedělá jen v pracovní době. Kdybys s ním seděla v hospodě, zřejmě bys slyšela naplno, co to v tom baráku bydlí za ...
Víš, že tohle mne fakt nechává v klidu?
Já taky netvrdím, že by nemělo. Ale třeba to "jenom" nezdravení a pod. je pro něj maximum, jak se v recepci držet zpátky, protože a) si uvědomuje, že za horší chování by letěl, b) ale vadí mu to tak, že nedokáže aspoň nějak nereagovat.
Není tady
elena007 napsal(a):
Koukal na mne, jak na blazna.
![]()
Tak tomu se vůbec nedivím, on i ten váš vrátný vyrůstal v jiném prostředí.
I když pokud jde o mne, já si myslím, že myšlení lidí je všude stejné, jen někde je podřízeno pravidlům slušného chování, jinde u některých lidí pořád ještě straně a vládě.
Není tady
Viděli jste "Vratné lahve"? Tam byl Svěrák úžasný. Učitel v důchodu vybíral lahve a přitom byl tak skvělý na své kolegy a zákazníky. Já bych takového chtěla taky u nás v samošce...bohužel to je jenom film:)
Tito lidé, "poskoci" co mi umí zpříjemnit den miluji. Takovou máme vrátnou v práci. Důchodkyni na 5 hodin. Já vejdu zamračená ze zimy do tepla, vidím její usměv a hned je mi líp. Minutku se zdřím a ona mě nabije takovou energii. Nikdy jsme od ní neslyšela si na něco stěžovala, na zdraví, na důchod, zdražení. Ona je tak kouzelná..... Přála bych jí všem.
m.
Není tady
Ra napsal(a):
Ahoj Fati,
rozumím tomu, že to musí být pro tebe i přítele nepříjemné. Taky jsme se přestěhovali do nového domu. Nemáme recepci, ale máme paní uklízečku, která se tváří jako kakabus, neodpoví. Že by neslyšela? Určitě si myslí zazobanci a takový binec po nich mám uklízet, ani boty si neotřou … Chtěla jsem tomu přijít na kloub. Každé naše setkání jsem ji zdravila, s úsměvem … nic … tak jsem začala chválit, že to tady voní čistotou, že děkujeme, že nám tady udržuje čisto a je to hned hezčí a tak. Paní začala nadávat na lidi, na pejskaře, stěžovat si a tak. Dnes si přejeme krásný den, aby záda nebolela a tak, vím o ní už dost věcí a cítím to hodně lidsky. Tak mě napadá, nechejte ukázat vaši lidskou tvář. Příležitostně pochvalte, že se cítíte v domě bezpečně, když hlídají váš dům, popřejte krásný den, když svítí třeba sluníčko anebo je pod mrakem …![]()
držím palec!
Jo jo, když se mi povede občas rychleji myslet než mluvit, tak nepříjemnému číšníkovi v restauraci, který mi vyrve talíř z pod nosu, div na mne jeho obsah nepřeklopí, s úsměvem poděkuji a poprosím, aby vyřídil kuchaři, jaké to bylo dobré. Pána stále zdravím a stále se tvářím, že jsem si ještě nevšimla, že on neodpovídá ... jsou chvíle, kdy bych to celé nechala plavat, pak jsou chvíle, kdy jsem odhodlaná jít na to kolem no a pak jsou okamžiky, kdy jsem přesvěšdčená, že jestli ještě jednou nepozdraví, od plic mu sdělím, co si o jeho chování myslím
Jsem zvědavá, které mé já si prosadí tu svou variantu
Není tady
Ufff, tak díky tomuhle vláknu jsem se tu dozvěděla dost o některých uživatelkách Babinetu...
A můj názor?
1. i když to dotyčný pán nemá v popisu práce, opětovat pozdrav je základem slušnosti (ba dokonce, on je chlap a je tam zaměstnaný, kdežto Fati je žena a ona si ho zprostředkovaně najímá, takže tím spíš...)
2. ryla bych, ironicky a s americkým úsměvem. Důsledně a důrazně bych zdravila, táhla bych to až do absurdna, ale to jen proto, že mám takovou povahu a že mne to baví.
3. znám ten pocit z pozice onoho menšinového cizince v cizí zemi, cizí kultuře, která vás považuje za méněcennou, vyžírkovou socku a ironické (avšak na povrchu 100% slušné) utírání podobných lidí se mi osvědčilo.
Není tady
Fatimah napsal(a):
Jsem zvědavá, které mé já si prosadí tu svou variantu
Tvé lepší já určitě
Není tady
Fati, a co zkusit k pozdravu přidat "Jak se dnes máte?". To už by musel reagovat. A jinak nebuď až tak citlivá, taky vidím ve vyjádření "ta, co žije s Arabem" spíš bližší určení ( i když zas - to, že nezdraví, neotevře ty dveře...to spíš zavání tím rasismem, podle mě). Buď jak buď, ty už si konečně zvykni, že nemusíš nikomu zdůvodňovat, proč žiješ s tím či oným, žlutým nebo černým. Když se někdo na tebe za to kaboní, je to JEHO problém. To, že ti to vadí, to pořád ukazuje, že ten problém máš TY. Vždyť o co jde? Ty se máš za co stydět? Nebo máš pocit, že musíš přítele "bránit"? (Byť i slovně, že bys dědkovi vytmavila, ať kouká zdravit.) Ale jdi.... Jak zraju, tak se učím brát lidi, jaký jsou. A některý jsou holt nevychovaní, některý rasisti, některý prostě jen pitomci, ani za to snad nemůžou...inu - je to taky boží tvor, jak říkala moje prabába. Tak je líp se nad ně povznést a nenechat si jima otravovat život. ... Jj, to ze mě dnes zas mluví optimistická Ryba. Zítra už bych dědka hodlala zavraždit, jak se tak znám (bo je fakt hnusnej) ... no ale ... zkus popřemýšlet, proč na něj tak reaguješ. On tě zraňuje, takže se tě něco dotýká. Ale proč? ... Kde to vězí? ...
Není tady
Evi, už jsem to psala. Mám pocit, že když na takové chování neregauji, svým nereagováním jej schvaluji. Jako když chlap mlátí ženu na ulici a já si řeknu, že to není můj problém. Vnímám to stejně.
Není tady
Eva:
Píšeš,aby Fat na něho nebyla tak citlivá. No, pokud by to byl vrátný v nějaké organizaci, jejíž jsme oba zaměstnanci, to je úplně jiná situace, tam bych se na to vykašlala.
V situaci, ve které je Fat, bych nemusela dlouho přemýšlet, proč na něj tak reaguji. On svým chováním ji totiž uráží a dává najevo, jak s ní opovrhuje. No, a v tom je ten problém. Je placený i z jejích peněz, tak by se podle toho měl chovat. Pokud to nezvládne, tak by si měl najít jinou práci, kde mu nikdo vadit nebude.
To by se mohlo stát, že uklízečka nebude uklízet "jejich" část chodby, protože se jí to nelíbí, nebo popeláři nebudou vyvážet popelnici, když se jim někdo znelíbí, atd. a to přece nejde.
Víme všichni, jaké požadujeme chování od úředníka, který je, i když zprostředkovaně, placen z našich daní. Také si od něho nenecháme všechno líbit a trváme na svých právech. Tady se jedná o stejný princip.
Není tady
Fati,
já jsem měla kdysi stejný problém s tchýní. Nezdravila mě, a já se furt snažila, i schválně nahlas, pak řekla mýmu muži že prej ji nezdravím, to mě strašně vytočilo, pak jsem ji taky zkoušela nezdravit, no zkusila jsem všechno možné i nemožné. Ale hlavně mě to fakt štvalo.
Teď jsem v situaci, že když ji vidím vyhrknu pozdrav automaticky, ani nevím zda odpoví, jsem v pohodě, vesele se věnuji svým věcem a naprosto nic vůči ní necítím. Je mi to jedno. Je pravděpodobné že ji ta moje veselost asi štve. Ale což.
Tvoje jediná zbraň proti tomuto chování je uvnitř tebe, pohoda a klid a věnování se podstatným věcem. Prostě se na to vybodni. pa.
Není tady