29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Fatimo, a nebylo by třeba nejúčinnější si na dědouška stěžovat u jeho zaměstnavatele? Jen nápad. Já osobně bych to (asi) neřešila, jak už jsem ostatně psala. Ale když čtu vaše návrhy na řešení, tak si nemyslím, že by na hulváta s předsudky mělo zabrat nějaké "elegantní" řešení.
Tedy v případě, že vrátný má povinnost otvírat dveře, stěžovat si můžeš i na jeho poznámky, na to že tě nezdraví, tak na to asi ne
Fati,
nečetla jsem všechno, ale:
Ten pán je jistě už dost starý, takže plný dávných a pradávných předsudků, pravd a obav.
Je nejspíš příliš starý na to, aby se na "staré" věci podíval "mladýma" očima.
Minimálně 60 let mu něco tloukli do hlavy, něco bylo jenom "správné" něco jenom "špatné".
Takový černobílý svět..... Možná čtený přes rudou knížku v kapse, možná viděný očima brontosaura
Já bych to neřešila.
Zvláštní...řešíš absenci emocí, ale tady je najednou máš. A já to chápu, nedivím se, že tě to vytáčí.
Jenže ten člověk přece není součástí tvého života, jen sedí v kukani, kterou míjíš, když jdeš domů.
Míjej ji tedy s hlavou vztyčenou a s úsměvem.
Pouze v případě, kdyby se jeho potlačovaná zloba proměnila v otevřenou agresivitu, řešila bych. Okamžitě, laskavě, s usměvem, RATANTNĚ a DŮSLEDNĚ. To je nejspíš řeč, které ten člověk rozumí.
Pokud tě však jeho postoj JEN provokuje, je on pro tebe jen dobrým učitelem Řeš si svoje věci, uč se a jeho nech v blahé nevědomosti
Není tady
Fatimah napsal(a):
No jo, vážně jsem divná, že tak těžce nesu, když se lidi chovají hnusně k mému partnerovi, protože není Čech
Fati, není to tím, že máš něco nevyřešené ty? S tím, že tvůj partner není Čech? Myslím si, že tvůj partner musel překonat spoustu předsudků a když to zvládá on, proč by to mělo trápit tebe. Chodíš s prima klukem a hotovo. Že není Čech, přece není důležité ani podstatné.
Víte, proč mně to tak mrzí? Když vidím přítele, jak mile pozdraví, nedostane odpověď... tak má... nevím, jak to říct, takový smutný výraz. A to se ve mně probudí máma vlčice ;o)), ochanitelka, která by se klidně nezdravícímu pánovi zakousla do zadku ;o)
Je fak, jak píše Pan, že pán je postarší. Blbý je ten můj pocit, že když se k takové situaci nevyjádřím a nepokusím se jí napravit, vlastně ji schvaluji. Připadá mi, jako bych svým mlčením vlastně říkala - jo pane, je to v pořádku, že se k nám chováte tímto způsobem.
Není tady
majkafa napsal(a):
Fatimah napsal(a):
No jo, vážně jsem divná, že tak těžce nesu, když se lidi chovají hnusně k mému partnerovi, protože není Čech
Fati, není to tím, že máš něco nevyřešené ty? S tím, že tvůj partner není Čech? Myslím si, že tvůj partner musel překonat spoustu předsudků a když to zvládá on, proč by to mělo trápit tebe. Chodíš s prima klukem a hotovo. Že není Čech, přece není důležité ani podstatné.
CHm, nemyslím. Mně prostě prudí takové chování všeobecně nejen vůči mému příteli nebo mně.
Není tady
Fatimah napsal(a):
Víte, proč mně to tak mrzí? Když vidím přítele, jak mile pozdraví, nedostane odpověď... tak má... nevím, jak to říct, takový smutný výraz. A to se ve mně probudí máma vlčice ;o)), ochanitelka, která by se klidně nezdravícímu pánovi zakousla do zadku ;o)
Je fak, jak píše Pan, že pán je postarší. Blbý je ten můj pocit, že když se k takové situaci nevyjádřím a nepokusím se jí napravit, vlastně ji schvaluji. Připadá mi, jako bych svým mlčením vlastně říkala - jo pane, je to v pořádku, že se k nám chováte tímto způsobem.
Ty jedna. Já ti rozumím, aleee nebuď svému příteli mámou. To nikdy dobře nedopadá. Rozumíš? Jste partneři, on je svéprávnej, nebuj, když nastane pravá chvíle, však on se ozve.
Fati a co by se změnilo, kdyby pozdravil a v tom vyřčeném bylo třeba... hm... pohrdání, výsměch nebo odpor či něco podobného? Není to už lepší takhle?
Nenech si ubližovat takovými lidmi a maličkostmi.
Není tady
majkafa napsal(a):
Fatimah napsal(a):
Je fak, jak píše Pan, že pán je postarší. Blbý je ten můj pocit, že když se k takové situaci nevyjádřím a nepokusím se jí napravit, vlastně ji schvaluji. Připadá mi, jako bych svým mlčením vlastně říkala - jo pane, je to v pořádku, že se k nám chováte tímto způsobem.Ty jedna. Já ti rozumím, aleee nebuď svému příteli mámou. To nikdy dobře nedopadá. Rozumíš?
Jste partneři, on je svéprávnej, nebuj, když nastane pravá chvíle, však on se ozve.
jo jo, rozumím, ale občas si nemůžu pomoct
Není tady
No Fati, na tu mamku vlčici bych si teda být tebou posvítila.... Z toho by mohl být časem docela slušnej průser
Není tady
Pandorraa napsal(a):
No Fati, na tu mamku vlčici bych si teda být tebou posvítila.... Z toho by mohl být časem docela slušnej průser
já to beru jako svoje račí dědictví, le s Majkafou jste mně přiměly k zamyšlení a nejsem si jistá, zda vidím riziko v tom strejném jako vy, ale každopádně ho tam taky vidím
Upravil(a) Fatimah (3. 1. 2008 22:49)
Není tady
nevymlouvat na račí dědictví
Pandorro, je mozne, ze tomu cloveku vtloukal do hlavy podobne nazory nekdo, komu je zas vtloukal treba jeho rodic, dedecek.... a nepochybuji, ze tento dedek taky odvadi svuj podil na poli osvety. Jinak si neumim vysvetlit porad pretrvavajici predsudky u ceske mladeze. Asi se uz kulturne vzdaluji, protoze pro toto porozumeni nemam. Vlastne jsem nemela nikdy, protoze mne podobne blbosti do hlavy diky bohu nikdo nevtloukal .
Snazila jsem se svemu muzi vysvetlit, ze pokud by mu nas vratny nezvedl zavoru, kdyz jede domu, nebo jej prestal zdravit, protoze si vzal ten povl z Vychodu, ma to brat s porozumenim. Je to holt satrsi clovek, antikomunisticka a jina propaganda udelala sve, s tim nic nenadela.... tak at hrde vyskoci z auta a zvedne si zavoru sam. Koukal na mne, jak na blazna.
Upravil(a) elena007 (4. 1. 2008 2:58)
Není tady
Fatimo, samozrejme, ze by ses mela trosku kontrolovat, abys zas nevidela v reakci lidi to, co tam neni, ale zas tak mimo nejsi.
I kdyz si umim predstavit, jak se citis, sveho pritele stejne neubranis. Musi se s tim vyrovnat sam.
Kdyz jsem byla nactka (za komunistu), chodila jsem s klukem, ktery mohl byt cokoli od Araba pres Turka, Reka az po Cikana. Ve skutecnosti byl Spanel, ale protoze se jeho rodice pristehovali do Prahy, kdyz byl mimino, mluvil cesky bez prizvuku. Pozdeji se rozvedli. Otec zil ve Francii, synackovi hledel a krom penez posilal i obleceni a tak. Jednou jsme sli k nam domu kolem dvou nejvetsich ulicnich drben a zaslechli, jak jedna baba povida te druhe: nechapu proc zrovna ona se musi tahat s tim cikanskym vekslakem? .... takova slusna rodina, to musi mit rodice radost. Ja se zdesila, on se jenom usklibl, byl zvykly
a kdyz k nam sel priste a baba zas lelkovala na ulici, hezky se ji zeptal: pani, nechcete bony? Baba byla trochu zarazena, ale za nos se urcite nechytla.
Upravil(a) elena007 (4. 1. 2008 4:28)
Není tady
Fatimah napsal(a):
Já nevím, co porád máte s těmi dveřmi. Já to tady použila jen k dokreslení situace - jako doklad toho, že se k nám dvěma chová opravdu jinak než k ostatním podnájemníkům.
Jsem to tady začala opět znovu vysvětlovat, ale asi to nemá smysl. Kdo chtěl pochopit, pochopil, jak to myslím, kdo nechtěl, nepochopil a nepochopí. Jen nechápu, proč zrovna toto téma vvyvolalo u některých takové emoce ;o) Mashanko - teď upřímně, co tě tak prudí, že vy recepci nemáte? ;o))))))))))))))))))
My recepci máme, takže vím moc dobře, jak to chodí a vím moc dobře, jak se někteří lidé přímo vyžívají v tom, dělat si z vrátného poskoka. Já od něj chci jedno - aby se do domu nedostal nikdo, kdo tam nemá co dělat. nemám zapotřebí si z něho dělat pikolíka
Není tady
Fatimo, ja myslela, ze ti vadi, ze te diskriminuje v obsluze dveri cudlikem.
Jinak ty sis nevsimla, ze Cesi v maji obecne vyhrady vuci kazdemu necechovi, ne jenom lidem jineho odstinu. Kdyz si jenom vemzes sousedy:Polaky, Slovaky, Rakusaky, Nemce... nikdo nevyhovi. A muzes postupne zaber rozsirit na celou Evropu, zemekouli, ba i vesmir. Leta izolace skutecne udelala sve, strachu z noveho, jineho, neznameho jsme se nezbavili. Cim odlisnejsi, tim hur. A zda se mi, ze jeste dlouho nezbavime. Ze to tema vyvolava emoce, je snad dobre, ne?
Upravil(a) elena007 (4. 1. 2008 4:27)
Není tady
Mashanka, snad ma ten clovek nejak urcene povinnosti a delat pikolika zakomplexovanym jedincum k nim urcite nepatri. To prece delat nemusi.
Není tady
mashanka napsal(a):
Fatimah napsal(a):
Já nevím, co porád máte s těmi dveřmi. Já to tady použila jen k dokreslení situace - jako doklad toho, že se k nám dvěma chová opravdu jinak než k ostatním podnájemníkům.
Jsem to tady začala opět znovu vysvětlovat, ale asi to nemá smysl. Kdo chtěl pochopit, pochopil, jak to myslím, kdo nechtěl, nepochopil a nepochopí. Jen nechápu, proč zrovna toto téma vvyvolalo u některých takové emoce ;o) Mashanko - teď upřímně, co tě tak prudí, že vy recepci nemáte? ;o))))))))))))))))))My recepci máme, takže vím moc dobře, jak to chodí a vím moc dobře, jak se někteří lidé přímo vyžívají v tom, dělat si z vrátného poskoka. Já od něj chci jedno - aby se do domu nedostal nikdo, kdo tam nemá co dělat. nemám zapotřebí si z něho dělat pikolíka
Mashanko, já taky ne a nevím, co tě k té doměnce vede. Ale to, jakým způsobem sis můj problém vysvětlila vypovídá hodně o tobě...
Není tady
Fatimah napsal(a):
mashanka napsal(a):
Fatimah napsal(a):
Jsem to tady začala opět znovu vysvětlovat, ale asi to nemá smysl. Kdo chtěl pochopit, pochopil, jak to myslím, kdo nechtěl, nepochopil a nepochopí. Jen nechápu, proč zrovna toto téma vvyvolalo u některých takové emoce ;o) Mashanko - teď upřímně, co tě tak prudí, že vy recepci nemáte? ;o))))))))))))))))))My recepci máme, takže vím moc dobře, jak to chodí a vím moc dobře, jak se někteří lidé přímo vyžívají v tom, dělat si z vrátného poskoka. Já od něj chci jedno - aby se do domu nedostal nikdo, kdo tam nemá co dělat. nemám zapotřebí si z něho dělat pikolíka
Mashanko, já taky ne a nevím, co tě k té doměnce vede. Ale to, jakým způsobem sis můj problém vysvětlila vypovídá hodně o tobě...
Taky to tak cítím
Není tady
Fatimah napsal(a):
Přesně toto jsem zažívala s jedním bývalým přítelem a ještě i dnes, když se sejdem třeba na kafe jsou např. okolní stoly obsluhovány a nás si dlouho nikdo nevšímá. Zprvu mě to dost překvapovalo, protože než jsem ho poznala, tak by mě ve snu nenapadlo, že je tu rasismus až tak rozšířený. Ale postupně jsem se naučila neřešit to - není důvod, těm lidem to stejně nevysvětlím a akorát bych tím ublížila nám dvěma.
Fakt, to je jediná rada. Pomyslet si něco o pr*eli a mávnout nad tím rukou.
Není tady
Míša Kulička napsal(a):
Fatimah napsal(a):
Přesně toto jsem zažívala s jedním bývalým přítelem a ještě i dnes, když se sejdem třeba na kafe jsou např. okolní stoly obsluhovány a nás si dlouho nikdo nevšímá. Zprvu mě to dost překvapovalo, protože než jsem ho poznala, tak by mě ve snu nenapadlo, že je tu rasismus až tak rozšířený. Ale postupně jsem se naučila neřešit to - není důvod, těm lidem to stejně nevysvětlím a akorát bych tím ublížila nám dvěma.
Fakt, to je jediná rada. Pomyslet si něco o pr*eli a mávnout nad tím rukou.
Míšo, jasně, jsem smířená s tím, že rasismus byl, je a nejspíš bude na věky věků. Jsem smířená s tím, že ho budu pociťovat na vlastní kůži spolu s partnerem asi "navždy".
Tenhle případ mne asi překvapil proto, že ten člověk své osobné postoje ventiluje v pracovní době, což mně příjde asi příliš silné kafe.
Debata o rasismu už tady proběhla s Diadiou, která měla téma "stydím se za manžela" nebo tak něco.
Není tady
Mashanka:
No, tak má váš vrátný asi jinou pracovní náplň, v každém domě to mají trochu jinak. Běžně ale otvírání dveří, poděkování, slušný vzájemný pozdrav a drobná pomoc patří přímo k povinnostem vrátného, proto tam je fyzicky přítomen. Samozřejmě, že tyto služby a chování nemusí každý vyžadovat, to je jeho osobní věc, ale pokud je má vrátný v pracovní náplni a nájemník je vyžaduje, je to jeho pracovní povinnost, kterou musí plnit pro všechny nájemníky stejně, ať se mu to líbí nebo ne. Oni si tuto službu platí v nájmu a nemusí je zajímat jeho soukromé názory.
Je to stejné, jako kdyby ti prodavačka neprodala rohlík, nebo tě neošetřil lékař jenom proto, že se mu nelíbíš. Nebo proto, že měl chudák nevhodnou výchovu. Kvalitativně v tom je sice rozdíl, ale principielně je to stejné.
Já také musím odvést práci, za kterou jsem placená, perfektně, bez ohledu na mé soukromé problémy, na mou výchovu a názory nebo náladu. To fakt nikoho nezajímá. A že se mi taky občas "otvírá kudla v kapse", tomu můžeš věřit, ale i přesto odvedu profesiální výkon.
Když si něco zaplatím, tak to vyžaduji. Pokud to nechci v plném rozsahu, je to moje věc, ale rozhodně se cítím být oprávněná to v plném rozsahu požadovat ve chvíli, kdy to potřebuji nebo je mi stávající situace nepříjemná, ať je to z jakéhokoliv důvodu.
Každý můžeme pojmenovat drobné služby jinak, ty tomu říkáš "dělat pokoka" a pohoršuješ se nad tím, že to někteří lidé vyžadují. Proč ne, když si to platí. Vrátný v takovém domě, když podepisuje pracovní smlouvu, dobře ví, že tam nebude dělat generálního ředitele, ale tvými slovy řečeno, poskoka. Sám tedy musí zvážit, jestli toto postavení ustojí a nebo ne.
Tam, kde to znám jsou úžasní "dědkové", milí, pomáhají, když mají lidé plné ruce, občas prohodí něco lehce humorného, děti občas dostanou obrázek - třeba vystřižený z pohledu nebo je alespoň pochválí. Jsou to drobnosti, které přispívají k dobré atmosféře celého domu. Tam se zdá, že se vrátný necítí jako poskok a pokud ano, tak to na něm nikdo nepozná.
Fat: Já bych vrátnému nepodlézala, ale chovala bych se asertivně.
Není tady
Fatimah - on to asi nedělá jen v pracovní době. Kdybys s ním seděla v hospodě, zřejmě bys slyšela naplno, co to v tom baráku bydlí za ...
Není tady
helena napsal(a):
Fatimah - on to asi nedělá jen v pracovní době. Kdybys s ním seděla v hospodě, zřejmě bys slyšela naplno, co to v tom baráku bydlí za ...
Víš, že tohle mne fakt nechává v klidu?
Není tady
Já bych právě řekla, že se v pracovní době ještě drží. Ale jestli neplní vůči tobě své povinnosti vrátného, tak bych mu je asi připoměla, to je fakt. Jen nevím, jestli bych to zvládla asertivně nebo nasertivně. Asi to druhý, což by asi ku prospěchu nevedlo ... Tak nějak mi z toho vychází furt jenom to mávání rukou
Není tady