Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#76 3. 1. 2008 17:06

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: Jak ušetřit

Wiki napsal(a):

Judita napsal(a):

Možná bych ke všem těm nápadům ještě zařadila pozitivní přístup - spousta lidí, jak to tady čtu, má hodně věcí vychytaných, aby přesně vyšli nebo něco málo naspořili. Potom mi přijde rozhodně zdravé zaujmout životní postoj "mám na všechno, co potřebuju, žiju v dostatku", než se neustále stresovat myšlenkami "nemám peníze".

Něco v tomto smyslu jsem chtěla napsat.
Když jsem četla Vaše příspěvky, tak jsem byla dost šokovaná. Nechci tímto nikoho popudit, spíš naznačit, že lze i jinak....nic jiného.
Asi se na mě budete zlobit, ale nikdy mě nenapadlo, že bych měla šetřit. Tím nechci říct, že hodinu před odjezdem si nahřívám auto a svítím stále i když nejsem doma atd. Někoho šetřit baví, správnou míru také nikomu neberu, ale některé metody jsou téměř nedůstojné.

Nikdy jsem nešla cestou jak ušetřit,ale vždycky jsem uvažovala jak získat více peněz. Mám na mysli legální cestu a zatím jsem nepřišla na jinou možnost, než je práce. Dlouhou dobu jsem neužila negativní myšlenku - viz Judita. Peníze získat jdou. Každý má to jen jiný úhel pohledu. A vím, že to tak je, protože jsem prošla i jinými fázemi, než je dostatek.
A doplním Juditu.Pozitivní přístup stojí  stejnou námahu - ne-li menší. Ale musím sama si být jista, že chci něci jiného, než mám.

Není co dodat tummenupp .

Není tady

 

#77 3. 1. 2008 17:06

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 1. 2006
Příspěvky: 2655

Re: Jak ušetřit

Problémy s Romy existují, co lidstvo pamatuje. Nic na ně nepomohlo!

Poslední dobou se množí případy, které je možné vidět u Štrasburského soudu, kdy Romka žaluje stát za to, že jí nedobrovolně sterilizoval. Tyto případy pochází z minulého režimu, kdy stát, přes své veškeré snahy v romské problematice, neuspěl a nepodařilo se mu Romy převychovat. K takovým opatřením ale nepřistoupil stát, potažmo Evropa, poprvé. Vlastně jsme se Romy pokoušeli zlikvidovat již několikrát. Romský problém se totiž od počátku jevil jako neřešitelný.

Nejstarší zmínka o Romech pochází z Byzantské říše (9. – 11. stol.), kde jsou pojmenováni Athinganoi (z tohoto slova je odvozené české slovo Cikán), genetika dokazuje jejich původ v Indii. Jejich počet nebyl více než tisíc osob.

Slovo Rom nebylo v historii nikdy používáno. To se začalo používat díky Cikánskému sjezdu z r. 1971, kde o používání tohoto slova bylo rozhodnuto. Slovo Cikán se mezi lidmi totiž začalo používat i pro ne-cikány a to jako urážka se smyslem připodobnění ne-cikána Cikánovi v jeho povahových vlastnostech. V Ottově naučném slovníku jsou jejich povahové vlastnosti specifikované takto: O budoucnost se nestarají, o povinnostech nemají pojmu. Čest je jim cizí a zásadám nerozumějí. Cit jejich jest hluboký a žádost neukojitelná. V současnosti je běžně používáno slovo Cikán, veřejně Rom. Roku 1991 v Československé televizi prohlásil tehdejší předseda ROI (romské občanské iniciativy) Emil Ščuka: „V Česku je běžně používáno označení Cikán, přestože je toto označení většinou Romů vnímáno jako hanlivé. Cikáni je označení deklasované sociální skupiny, Romové je označení národa.“ Z toho vyplývá, že tatហmenšina již není deklasovanou sociální skupinou, nebo nese jiný název. Skutečností totiž je, že Romové žádný národ nemají. Pořád tedy jde o stejné etnikum – Cikány, tak jak je známe již od Byzantské říše. Argumentů pro použití/nepoužití slova Cikán/Rom je více a mají podobnou logiku.

V Evropě si je každý národ pojmenoval jinak. Řecky Atsinganos , bulharsky Acigan, rumunsky Tzigan, maďarsky Tzigany, italsky Zingaro, turecky Čingiané, španělsky Gitano, anglicky Gypsy, albánsky Yevk, francouzsky Gitane. Anglické a španělské názvy souvisí s bájí o jejich egyptském původu.

Od středověku byli Cikáni pronásledováni. Ottův naučný slovník uvádí: Když Cikáni poznáni byli jako lháři, zloději a lotři, počali býti pronásledováni nejdříve ve Španělích, pak v zemích ostatních. Ve stol. XVI. se jim ulevilo, tu a tam dály se i pokusy učiniti z nich národ usedlý a povznésti je, ale pokusy se nezdařily.


První zmínka o Cikánech u nás je ze starých letopisů českých z roku 1416, kde se o nich píše: Toho času poprvé se v Čechách objevili a lid mámili. V kronice Dalimilově nalézáme zmínku, že byli v Čechách již před rokem 1416. Ve Španělsku již byli roku 1492 pronásledováni zároveň se židy a Maury. V Anglii roku 1531 proti nim vyšel první verdikt. Ani později se k Romům vztah nezměnil, soudě podle dobových záznamů: Vysávali lid i zemi po celou dobu 30leté války, ba i později tak, že císař Leopold I. musil proti nim vydati dekret jímž vypovídali se ze země. Ale to nic neprospělo, spíše ještě z Moravy a ze Slezska přicházeli a své šmejdy dále prováděli, tak že konečně reskriptem daným (1697) za psance byli prohlášeni. Tu nastala hrozná štvanice na Cikány, v níž mnoho jich zahynulo; ale přes to uherští Cikáni pokoušeli se pořád ještě o přístup do Čech, zvláště do lesů v Táborsku a Budějovicku. Za císaře Josefa I. počali se hrnouti z Uher a Moravy do Čech na svá obvyklá místa, i byli opět stíháni, věšeni a mrzačeni, ale bránili se také statečně, až vojenským zakročením ze země byli vyhnáni. Též Karel VI. prohlásil patentem z dne 20. června 1721 Cikány za psance a stanovil, aby i ženy byly smrtí trestány.

V novodobých dějinách v Evropě proběhl také pokus Romy exterminovat a to Himmlerovým výnosem (1942) o deportacích Cikánů do koncentračního tábora Osvětim (Auschwitz) II. – Birkenau.

I přes tato masivní a drastická opatření Romů stále přibývá. Z původní tisícovky se jejich počet dnes odhaduje na neuvěřitelných 10-12 milionů a demografická křivka exponenciálně roste.

Romové dneška

Dalo by se říci, že když mluvíme o kriminalitě, nebo dokonce drobné kriminalitě, můžeme si pod tímto pojmem představit romskou menšinu. Když Vám totiž někdo ukradne mobilní telefon, peněženku, nebo se jedná o podobný delikt, jde v 95% o Roma. 75% Romů se podílí obecně na kriminalitě, přičemž populaci tvoří 3% Romů.

Jsou to šokující čísla, nebo díky těmto statistikám zjišujeme, že ve společnosti bez Romů by v naší zemi prakticky neexistovala kriminalita (další významnou kriminalitu z procent netvořených Romy tvoří ukrajinská menšina – tedy nebýt i jich, žili bychom téměř v ideálním světě).

Přibližně 80% Romů je bez zaměstnání. 60% z dětí umístěných v dětských domovech je romské národnosti. Na každou Romku připadají čtyři potraty.

Kromě kriminality dnešní Romové převážně žijí také z našeho sociálního systému a živí je především reprodukce, díky které získávají sociální dávky. Dále pobírají dávky hmotné nouze a jiné.


Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

 

#78 3. 1. 2008 17:10

PetrV
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 27. 2. 2006
Příspěvky: 1199

Re: Jak ušetřit

Irenko, za ten příspěvek o Romech tě asi miluju. hjarta Založíme politickou stranu s názvem "Proti nepřizpůsobivým menšinám"?

Není tady

 

#79 3. 1. 2008 17:16

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 1. 2006
Příspěvky: 2655

Re: Jak ušetřit

Já už jsem se s nimi setkala na různých úrovních, v práci , na policii i jako se spolužáky na ZŠ  mých synů, neznám nikoho z dospělých, kdo by dělal a neznám žádnou rodinu, která by měla méně než sedum dětí, je mi z toho blbě, když to napíšeš, vidíš to před sebou, je mi z toho ještě hůř, nᚠstát jim dal volební právo, je jedno že jich 70% nemá ani ZŠ, ale brzy nás přehlasují.


Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

 

#80 3. 1. 2008 17:18

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Jak ušetřit

Ela.. napsal(a):

Bety napsal(a):

Stelička napsal(a):

Když je místo v mražáku, tak to tak dělám. Jenže ono tam vždycky není. A s tou novou ledničkou mi místa o jednu přihrádku ubyde sad.

Mᚠpekárnu? Rohlík vyjde sotva na 1,- a chleba můžeš upéct menší a vydrží čerstvý dýl než z obchodu pokud se hned nesní
http://www.venusanka.cz/prispevky/476295.jpg

Bety, v pekárně zadělávᚠtěsto a pak to pečeš v troubě ? Pekárnu mám, peču zatím jen chleba. Přihoď podrobný recept na rohlíky, prosím. tummenuppgodlike

Ano na rohlíky jenom zadělávám a úplně podrobný recept není můj, nýbrž jsem ho získala i s videonávodem ale tam se rozděluje na 15 dílů a to jsou spíš banketky, rozděl na méně dílů aby byl normální rohlík
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=4920


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#81 3. 1. 2008 17:23

taurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: cely svet
Registrovaný: 5. 6. 2007
Příspěvky: 1758

Re: Jak ušetřit

Bety napsal(a):

Stelička napsal(a):

Když je místo v mražáku, tak to tak dělám. Jenže ono tam vždycky není. A s tou novou ledničkou mi místa o jednu přihrádku ubyde sad.

Mᚠpekárnu? Rohlík vyjde sotva na 1,- a chleba můžeš upéct menší a vydrží čerstvý dýl než z obchodu pokud se hned nesní
http://www.venusanka.cz/prispevky/476295.jpg

Jaj, to jsou ale rohlíčky jak ze žurnálu. To už je hodne dlouhá doba, co jsem měla pravý český rohlík. Mňam, přišla na mě chu.


I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

 

#82 3. 1. 2008 17:29

taurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: cely svet
Registrovaný: 5. 6. 2007
Příspěvky: 1758

Re: Jak ušetřit

Irenka21 napsal(a):

Problémy s Romy existují, co lidstvo pamatuje. Nic na ně nepomohlo!

Poslední dobou se množí případy, které je možné vidět u Štrasburského soudu, kdy Romka žaluje stát za to, že jí nedobrovolně sterilizoval. Tyto případy pochází z minulého režimu, kdy stát, přes své veškeré snahy v romské problematice, neuspěl a nepodařilo se mu Romy převychovat. K takovým opatřením ale nepřistoupil stát, potažmo Evropa, poprvé. Vlastně jsme se Romy pokoušeli zlikvidovat již několikrát. Romský problém se totiž od počátku jevil jako neřešitelný.

Nejstarší zmínka o Romech pochází z Byzantské říše (9. – 11. stol.), kde jsou pojmenováni Athinganoi (z tohoto slova je odvozené české slovo Cikán), genetika dokazuje jejich původ v Indii. Jejich počet nebyl více než tisíc osob.

Slovo Rom nebylo v historii nikdy používáno. To se začalo používat díky Cikánskému sjezdu z r. 1971, kde o používání tohoto slova bylo rozhodnuto. Slovo Cikán se mezi lidmi totiž začalo používat i pro ne-cikány a to jako urážka se smyslem připodobnění ne-cikána Cikánovi v jeho povahových vlastnostech. V Ottově naučném slovníku jsou jejich povahové vlastnosti specifikované takto: O budoucnost se nestarají, o povinnostech nemají pojmu. Čest je jim cizí a zásadám nerozumějí. Cit jejich jest hluboký a žádost neukojitelná. V současnosti je běžně používáno slovo Cikán, veřejně Rom. Roku 1991 v Československé televizi prohlásil tehdejší předseda ROI (romské občanské iniciativy) Emil Ščuka: „V Česku je běžně používáno označení Cikán, přestože je toto označení většinou Romů vnímáno jako hanlivé. Cikáni je označení deklasované sociální skupiny, Romové je označení národa.“ Z toho vyplývá, že tatហmenšina již není deklasovanou sociální skupinou, nebo nese jiný název. Skutečností totiž je, že Romové žádný národ nemají. Pořád tedy jde o stejné etnikum – Cikány, tak jak je známe již od Byzantské říše. Argumentů pro použití/nepoužití slova Cikán/Rom je více a mají podobnou logiku.

V Evropě si je každý národ pojmenoval jinak. Řecky Atsinganos , bulharsky Acigan, rumunsky Tzigan, maďarsky Tzigany, italsky Zingaro, turecky Čingiané, španělsky Gitano, anglicky Gypsy, albánsky Yevk, francouzsky Gitane. Anglické a španělské názvy souvisí s bájí o jejich egyptském původu.

Od středověku byli Cikáni pronásledováni. Ottův naučný slovník uvádí: Když Cikáni poznáni byli jako lháři, zloději a lotři, počali býti pronásledováni nejdříve ve Španělích, pak v zemích ostatních. Ve stol. XVI. se jim ulevilo, tu a tam dály se i pokusy učiniti z nich národ usedlý a povznésti je, ale pokusy se nezdařily.


První zmínka o Cikánech u nás je ze starých letopisů českých z roku 1416, kde se o nich píše: Toho času poprvé se v Čechách objevili a lid mámili. V kronice Dalimilově nalézáme zmínku, že byli v Čechách již před rokem 1416. Ve Španělsku již byli roku 1492 pronásledováni zároveň se židy a Maury. V Anglii roku 1531 proti nim vyšel první verdikt. Ani později se k Romům vztah nezměnil, soudě podle dobových záznamů: Vysávali lid i zemi po celou dobu 30leté války, ba i později tak, že císař Leopold I. musil proti nim vydati dekret jímž vypovídali se ze země. Ale to nic neprospělo, spíše ještě z Moravy a ze Slezska přicházeli a své šmejdy dále prováděli, tak že konečně reskriptem daným (1697) za psance byli prohlášeni. Tu nastala hrozná štvanice na Cikány, v níž mnoho jich zahynulo; ale přes to uherští Cikáni pokoušeli se pořád ještě o přístup do Čech, zvláště do lesů v Táborsku a Budějovicku. Za císaře Josefa I. počali se hrnouti z Uher a Moravy do Čech na svá obvyklá místa, i byli opět stíháni, věšeni a mrzačeni, ale bránili se také statečně, až vojenským zakročením ze země byli vyhnáni. Též Karel VI. prohlásil patentem z dne 20. června 1721 Cikány za psance a stanovil, aby i ženy byly smrtí trestány.

V novodobých dějinách v Evropě proběhl také pokus Romy exterminovat a to Himmlerovým výnosem (1942) o deportacích Cikánů do koncentračního tábora Osvětim (Auschwitz) II. – Birkenau.

I přes tato masivní a drastická opatření Romů stále přibývá. Z původní tisícovky se jejich počet dnes odhaduje na neuvěřitelných 10-12 milionů a demografická křivka exponenciálně roste.

Romové dneška

Dalo by se říci, že když mluvíme o kriminalitě, nebo dokonce drobné kriminalitě, můžeme si pod tímto pojmem představit romskou menšinu. Když Vám totiž někdo ukradne mobilní telefon, peněženku, nebo se jedná o podobný delikt, jde v 95% o Roma. 75% Romů se podílí obecně na kriminalitě, přičemž populaci tvoří 3% Romů.

Jsou to šokující čísla, nebo díky těmto statistikám zjišujeme, že ve společnosti bez Romů by v naší zemi prakticky neexistovala kriminalita (další významnou kriminalitu z procent netvořených Romy tvoří ukrajinská menšina – tedy nebýt i jich, žili bychom téměř v ideálním světě).

Přibližně 80% Romů je bez zaměstnání. 60% z dětí umístěných v dětských domovech je romské národnosti. Na každou Romku připadají čtyři potraty.

Kromě kriminality dnešní Romové převážně žijí také z našeho sociálního systému a živí je především reprodukce, díky které získávají sociální dávky. Dále pobírají dávky hmotné nouze a jiné.

Ach jo, Irenko. Neříkám, že problémy s Romy nejsou ale upozornováním na to, jak jsou strašní, hrozní a špatní se toho teda moc nevyřeší...mad.
A ta věta o převýchově Romů je taky docela dobrá. No zkrátka jsme tak úžasní a dokonalí,  že máme právo převychovávat.

Upravil(a) taurus (3. 1. 2008 17:32)


I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

 

#83 3. 1. 2008 18:32

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB
Registrovaný: 9. 4. 2006
Příspěvky: 5296

Re: Jak ušetřit

Po včerejší reportáži v tv přidám jen tip pro vlastníky havarijního pojištění auta. Čas od času je dobré nechat si přepočítat jeho výši s ohledem na stáří auta.

K další debatě. Myslím, že narážíme právě na štědrou sociální ruku státu. A také na to, že snadněji kontroluje nižší stav, aniž by měla páky na to, vymoci miliony z velkých podniků. A to se mi nelíbí. Kdyby tu bylo jisté osvobození od jakýchkoli daní do určitého příjmu, pak by se lidé kontrolující chudé mohli víc soustředit právě na velké ryby, teré větrají kasu. Jenže, když si nedokážeme ani zaplatit premiéra tak, aby odolal pokušení brát velké úplatky, pak je i na našem pohledu něco zkaženého.


Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

 

#84 3. 1. 2008 19:21

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 1. 2006
Příspěvky: 2655

Re: Jak ušetřit

Milý Taure, nenavrhuješ tedy, abychom přijali my jejich životní způsoby, když chci žít v nějakém státě , musím se alespoň zčásti přizpůsobit většině, s našimi emigranty se taky nikde nemazlínkovali. Oni se množí geometrickou řadou a vysávají nejen sociální systém, ale také kasy měst a obcí a zdravotní systém, spolu se stárnoucí populací je to faktická cesta do pekel.

Upravil(a) Irenka21 (3. 1. 2008 19:23)


Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

 

#85 3. 1. 2008 19:29

Jessie
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 809

Re: Jak ušetřit

K té vodě - chytat z pračky a pak s ní splachovat. U nás v malém domečku stejně nešla vyřešit pračka jinak než že bude stát vedle vany tj. dát tam ten kýbl - nechat vodu odtéct do něj a pak s tím spláchnout rozhodně není problém. Beztak by ta voda odtékala zase jen do vany - není to prakticky žádná práce navíc. Rozhodně mi to přijde lepší než sousedi, kteří vodu z pračky nechají sice odtéct, ale splachují jen když jdou "na velkou" a jinak vůbec tj. si dovedete představit jak jim záchod zapáchá...

Nevím kolik tím ušetříme - moc to neregistruji nebo zatím bydlím u rodičů, ale rozhodně mi to nepřijde jako vracení se o 50 let zpět...


Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí světlo na konci tunelu. Realista vidí světla vlaku. Strojvůdce vidí tři debily na kolejích.

Není tady

 

#86 3. 1. 2008 20:10

taurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: cely svet
Registrovaný: 5. 6. 2007
Příspěvky: 1758

Re: Jak ušetřit

Irenka21 napsal(a):

Milý Taure, nenavrhuješ tedy, abychom přijali my jejich životní způsoby, když chci žít v nějakém státě , musím se alespoň zčásti přizpůsobit většině, s našimi emigranty se taky nikde nemazlínkovali. Oni se množí geometrickou řadou a vysávají nejen sociální systém, ale také kasy měst a obcí a zdravotní systém, spolu se stárnoucí populací je to faktická cesta do pekel.

Ne, nenavrhuji, abychom přijali jejich životní způsoby ale myslím, že kdybych v dávné minulosti respektovali jejich životní způsoby (a nemám tím na mysli krádeže nebo lhaní ale třeba jejich tendence  ke kočovnému způsobu života nebo potřebu žít pohoromadě), tak to nemuselo dopadnout, tak jak to dopadlo...
Samozřejmě si myslím, že pokud se člověk někam přestěhuje, tak by se měl přizpůsobit dané kultůře ale zároven to nemusí nutně znamenat zapomenout na svojí kulturu. Proto se mi slovo převýchova nelíbí. Pravda dneska se asi o původní romské kultuře moc mluvit nedá. Právě proto, že jsme se jí v minulosti snažili potlačit.
Samozřejmě se mi taky nelíbí jak je nastavený současný sociální systém, ze kterého Romové žijí. Je na čase to změnit. Ale zase znám pár bílých rodin, které dělají to samé.
Na tvůj příspěvek jsem  reagovala proto, že se mi nelíbilo, že v něm jsou uvedené pouze samé negativní věci.  Svět není černo bílý. Nepopírám, že tu ten problém je a že  je to hodně velký problém. Zároveň si ale myslím, že my jsme taky součástí toho problém, právě proto, jak jsme se k Romům v minulosti chovali. Takže napsat, že Cikáni jsou svoloč je pro mě příliš zjednodušující.

Upravil(a) taurus (3. 1. 2008 20:11)


I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

 

#87 3. 1. 2008 20:20

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 1. 2006
Příspěvky: 2655

Re: Jak ušetřit

Tak jo, mír, ale stejně jsou děsní.


Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

 

#88 3. 1. 2008 20:25

Petr100
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 3. 3. 2007
Příspěvky: 18843

Re: Jak ušetřit

Bety napsal(a):

Oto my jsme je snědli včera večer hned teplý, byl to můj první pokus... a v podstatě mě stýly akorát půl kila polohrubé mouky tak proto jsem to dala do "šetření" pekárna akce Tesco stála 999 (a dostali jsme slevenku 100 na nákup) a od září myslím už je i zaplacená s tím co jsem v ní napekla...

Bety, ta pekárna je na dynamo na ruční pohon? smile


Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD.
Margaret Tatcherová: "Problém socialistů je, že nakonec jim dojdou i peníze druhých."

Není tady

 

#89 3. 1. 2008 22:08

ita
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 31. 8. 2006
Příspěvky: 2003

Re: Jak ušetřit

Petře, na www.Domácí pekárny je debata o tom, co stojí vynaložená energie. Podle uvedené tabulky je nejdelší program za 1,45 Kč. Možná je po zdražení trochu dražší, ale hlavně mám čerstvé pečivo, které za 2 dny nezačne plesnivět. Navíc pekárna uhněte jakékoliv jiné těsto (koláče, rohlíky, bábovky...), které pak lze upéct v troubě. Měla jsem ji na chatě, abych nemusela jíst týden starý chléb, dnes už ji používán téměř denně, zásobuji celou rodinu.

Není tady

 

#90 3. 1. 2008 22:46

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 1548

Re: Jak ušetřit

Jessie napsal(a):

K té vodě - chytat z pračky a pak s ní splachovat. U nás v malém domečku stejně nešla vyřešit pračka jinak než že bude stát vedle vany tj. dát tam ten kýbl - nechat vodu odtéct do něj a pak s tím spláchnout rozhodně není problém. Beztak by ta voda odtékala zase jen do vany - není to prakticky žádná práce navíc. Rozhodně mi to přijde lepší než sousedi, kteří vodu z pračky nechají sice odtéct, ale splachují jen když jdou "na velkou" a jinak vůbec tj. si dovedete představit jak jim záchod zapáchá...

Nevím kolik tím ušetříme - moc to neregistruji nebo zatím bydlím u rodičů, ale rozhodně mi to nepřijde jako vracení se o 50 let zpět...

Tak tohle mi něco připomnělo - před 13 lety jsme v lednu ve velkých mrazech jeli k manželovo rodičům s roční dcerou autobusem 300 km, jeli jsme s několika přestupy asi 9 hodin a já se vymrzlá děsně těšila k nim do tepla. Otevřít nám přišel tchán ve zmijovce a v kožíšku, myslela jsem, že byl u králíků, ale oni doma netopili, šetřili a uvnitř byla teplota 13 stupňů!!!!!!!!! Přitom věděli, že přijedeme s malým dítětem a že venku mrzne..... Poslední kapka byla, když jsem zjistila, že záchod nesplachuje a po dotázání jsem byla poslána na dvorek s kýblem, abych si nabrala na spláchnutí vodu ze sudu. Řekla jsem, že jedu raději domů a až pak teprve tchán zatopil a zapnul vodu na záchodě..... Já vím, jsou oba důchodci, ale tchán se nám s radostí chlubil, že má v té době větší důchod než manžel plat....... Jen tchýně mi bylo líto, že takhle musí žít, ona je fajn a nechce se hádat.
Ale k současnému šetření - já osobně budu u nakupování víc přemýšlet, je fakt, že občas utratím za to, co nepotřebuju, tak tam budu hledat rezervy. Asi omezím nákup novin, opět je zdražená Mladá Fronta a dneska jsem chtěla u nás v sámošce koupit balíček mraženýc kuřecích prsou - 3 ks, 67 dkg a stálo to 119 Kč, takže jsem balíček vrátíla do mrazáku a byla čočka......Topíme plynem, už jsme jen na 20 stupních, ubírat už nechci, děti si hrajou hodně na zemi. Netopím v kuchyni, netopím dopoledne, jen ráno, aby jsme nevstávali do studena a pak až když se děti vrací domů ze školy a školky....Vodu ohříváme elektrikým bojlerem, vaříme na elektrice, to je asi největší žrout peněž a ubírat už není kde, bojler je jen na 120 l, jsme pětičlená rodina, jen se sprchujeme, nemám myčku, takže to množství vody musí vydržet na vše, vodou tedy rozhodně neplýtváme. Tak asi opravdu jen to jídlo a oblečení. Má pravdu Irenka21 v tom, že je to smutný kvůli šetření nekoupit si knížku, noviny, jít do kina, divadla, nedojít si občas na večeři..... Pro mě je to tedy taky vzácnost, ale občas si radost udělám, jako například teď na Vánoce jsem si nadělila tři knížky, který jsem si během roku vyhlídla,  občas jedeme na výlet, člověk něco vidí, zažije s dětmi, je to radost.....


Iveta X

Není tady

 

#91 3. 1. 2008 23:25

Fatimah
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 8. 10. 2007
Příspěvky: 1046
Web

Re: Jak ušetřit

Na úvod se chci omluvit, že i já na tomto vlákně budu off-topic, ale Irenčin příspěvek mne mírně překvapil va stolt

V úvodu příspěvku Irenka píše něco jako "nic na ně neplatí" a pak nabízí dlouhý seznam toho, co na ně neplatilo. Když se ale podíváme do historie, zjistíme, že vše, co se na ně zkoušelo byla buď likvidace nebo jejich "odsunutí".

Problémy, kterým dnes s romskou menšinou čelíme (já uznávám jejich právo na sebepojmenování, a je k tomu vede cokoliv) si myslím vygradovaly díky minulému režimu. Mohu se mýlit, ale pokud vím, komunisté problémy s romy řešili tak, že je prostě "pozavírali" do ghett, aby svou přítomností neobtěžovali "slušné" občany a vypláceli jim vysoké sociální dávky.
Díky této situaci romové žili jen v sousedství dašlích romů a de facto neměli přístup k většinové společnosti. Nejenže asi neměli chu se integrovat, neměli ani příklad, který by je "táhnul". Ke změně je navíc nemotivovala ani jejich finanční situace - stát byl dostatečně štědrý.

Představte si, že se narodíte v rodině, kde rodiče nepracují, kde vás nikdo nevede ke vzdělání (jakési průzkumy ukázali velmi nízkou prioritu, kterou romové vzdělání všeobecně dávají). Protože ve věku šesti let nejspíš ani neumíte pořádně česky, máte jiné sociální návyky, i přes vaší normálně vyvinutou inteligenci nejspíše skončíte ve zvláštní škole, protože není nikdo, kdo byl měl čas (chu? peníze?) se vám intenzivněji věnovat.
Nemáte tedy vzdělání, navíc vᚠintelekt jistě utrpěl v prostředí s lidmi, kteří jsou zaostalí. Práce se vám velmi těžko shání, protože krom toho, že nemáte vzdělání, jste rom a málokdo má odvahu vás zaměstnat... a tak buď žijete ze sociálních dávek, nebo kradete a nebo provozujete kombinaci obojího.

Co s tím? Přestat jim vyplácet dávky... jenže všichni víme, že práci prostě neseženou a pokud ano, tak nejspíš jen manuální a velmi špatně placenou. Vystěhovat je mimo město? Opět do ghett, kde budou jen ve společnosti své komunity, žít v bídě... myslíte, že pak povstanou jako fénix z popela? Já si to nemyslím...

Je jisté, že jediná šance je do této menšiny investovat. A to nejen v podobě sociálních dávek. Je třeba je přesvědčit o tom, jak podstatné je vzdělání a jak důležité je, aby jejich děti studovaly. Je důlěžité, aby romské děti studovaly na smíšených školách, protože chceme-li jejich integraci, musíme jim ukázat, kam je třeba se integrovat a musí se začít už u dětí.
Je jasné, že desítky let nezměníte mávnutím proutku a je jasné, že to bude stát spoustu peněz. Ale těch peněz bude mnohem méně, než když se na věky věků bude jejich problém jen odsouvat.

Chápu, že můj názor zde asi nebude moc populární. Ráda bych řekla, že jsem tři roky žila na Smíchově v romské čtvrti a mnohokrát přinejmenším v duchu jsem slovo rom spojila s názvem různých domácích zvířat... ale zkuste si vy sami představit, že se narodíte jako rom, projdete jejich výchovou, budete mít jejich barvu pleti a s tou barvou pleti se pokusíte sehnat zaměstnání... já osobně jsem přesvědčena o tom, že nemít rodiče, kteří se mnou na prvním stupni psali úkoly, kteří mně nutili uklízet si pokoj, kteří mně výchovně spráskali při pokusech o lhaní nebo dětské "krádeže"... rozhodně bych neodmaturovala na gymplu atd.

Tedy - dodnes se romská otázka řešila tak, že se romové buď vyháneli, likvidovali, popř. odsouvali na okraj společnosti a pusa se jim zacpávala štědrými sociálními dávkami. Myslím, že je na čase zkusit pro změnu něco konstruktivního. Je jasné, že jsou tady, že s námi žijí a žít budou. A my si můžeme vybrat, zda do nich hodně zainvestujeme teď nebo budeme investovat po částech až do skonání věků.

P.S. Nemám ráda takové to dělení oni a my, slova jako integrovat, přizpůsobovat, musí, měli by... ale lepší výrazy mne nenapadly wink

Upravil(a) Fatimah (3. 1. 2008 23:28)


Jestliže nevíme, ke kterému přístavu míříme, žádný vítr není příznivý.

Není tady

 

#92 4. 1. 2008 6:46

Petr100
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 3. 3. 2007
Příspěvky: 18843

Re: Jak ušetřit

ita napsal(a):

Petře, na www.Domácí pekárny je debata o tom, co stojí vynaložená energie. Podle uvedené tabulky je nejdelší program za 1,45 Kč. Možná je po zdražení trochu dražší, ale hlavně mám čerstvé pečivo, které za 2 dny nezačne plesnivět. Navíc pekárna uhněte jakékoliv jiné těsto (koláče, rohlíky, bábovky...), které pak lze upéct v troubě. Měla jsem ji na chatě, abych nemusela jíst týden starý chléb, dnes už ji používán téměř denně, zásobuji celou rodinu.

Ito, jasny, máme také týden novou pekárnu. Bety jaxi zapomněla na energii. To, že je spotřeba kačkupadesát mě mile překvapilo.


Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD.
Margaret Tatcherová: "Problém socialistů je, že nakonec jim dojdou i peníze druhých."

Není tady

 

#93 4. 1. 2008 7:35

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Jak ušetřit

Mně pořád nějak uniká, proč si všichni stěžují na vládu a nedělají radši sami něco pro zvýšení své životní úrovně

Petře, tenhle národ si přece vždycky na něco stěžoval. Tu na vládu, tu na stařičkého mocnáře, jindy na sucho či na mokro... Když se kohokoli zeptáš, jak se má, okamžitě začne vykládat, jak je na tom špatně - tak nějak to patří k českému folklóru, řekla bych http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png.
Ale k tomu zvyšování úrovně - nemyslím si, že bych byla individuum práce se štítící, vždycky jsem měla víc, než jedno zaměstnání. Jenže k tomu taky tři děti a to je kasička téměř bezedná, pokud je chceš slušně postavit na nohy, co se třeba škol a podobných věcí týká. Takže na to, abych rozjela nějaké podnikání, jsem prostě neměla a na zajímavé (a slušně placené http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png místo zas byla, podle mnohých zaměstnavatelů, stará a tudíž už předem neschopná. Nebrečím, že nemám na jídlo nebo na doktora, nemarodím a kdyby bylo nejhůř, mám z čeho nějakou dobu žít - ale docela se děsím okamžiku, až prostě jednou dělat moct nebudu. A již kýmkoli slibovaných "světlých zítřků" se asi nedožiju, takže bohužel odnesu jenom to splácení dluhů. A neříkej mi, že je to vina mojí generace - já za svůj rok narození nemůžu.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#94 4. 1. 2008 8:16

max72
♥♥♥♥---
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 292

Re: Jak ušetřit

No vidím, že jsem rozpoutala zajímavou diskuzi. Patřím k těm, co to mají tak našponované, že kdybych onemocněla, tak se můžu jít picnout. Knížku jsem si občas koupila, teď už bude jen knihovna, na dovolené nejezdím, práce s dojížděním mi vezme 12-13 hodin denně, nevím už teď, kdy mám vychovávat dítě, natož kdybych šla na brigádu. Na to fakt už nemám. Beru AD abych vůbec vydržela psychický nápor v práci, jsem tak strašně unavená, že každý další den zvládám hůř a hůř. Absolvovala jsem nějaké vyšetření, nic mi prý není, jsou to nervy. Snažím se na to nemyslet, ale jde to blbě. To jen tak na okraj.

Není tady

 

#95 4. 1. 2008 9:02

Aneri
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 4. 2006
Příspěvky: 4438

Re: Jak ušetřit

No, já myslím, že Fatima, vzhledem ke své náklonnosti k jiné rase tady opěvuje písně i na cigány.....ale už se do nich nacpalo hodně a výsledky naprosto žádné ! Myslím, že mnoho lidí se raději nevyjádří, diskuse by musela být smazána! Mezi Romy jsem pracovala/pouze pracovala/, znám jejich mentalitu, zvyky,písně, tance i trochu rozumím, ale tudy cesta opravdu nevede!Mě neohromí ani Topolánek, jak poskakuje na jejich zábavě. Tam jde zase jen o politiku....... Myslím, že se o tom přesvědčujeme každý den a až vyplave na povrch, co vše páchají v jiných státech/Anglii/ a nyní již oficiálně budou páchat v rámci EU, budou je nenávidět lidé téměř všude! Z cigána člověka asi těžko někdo udělá tím, že mu dá dávky, případně práci.....to kradení, lhaní, podvody, nepřizpůsobilost  se z nich nedá ani vytřískat, tam je marný boj, oni se nikdy nezmění ! Jen  už nás to stálo  nemalé peníze......já bych viděla řešení, ale to není povoleno......možná nemáme právo převychovávat, ale kde oni berou to právo, kterého využívají a na všechno ?
Já šetřím všude, kde se dá, víc už opravdu nemůžu, ale žiju a od státu nic nečerpám,  proč by někteří, kteří šetřit ani neumí, měli být podporováni ?

Není tady

 

#96 4. 1. 2008 9:20

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 18. 9. 2007
Příspěvky: 7441

Re: Jak ušetřit

Aneri napsal(a):

No, já myslím, že Fatima, vzhledem ke své náklonnosti k jiné rase tady opěvuje písně i na cigány

Že ti vadí Romové můžeš klidně napsat aniž by narážela na to, že Fati chodí s přetelem Arabem.....  Taky mᚠtrochu problémy s přijetím jiných národností,ne?


"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

 

#97 4. 1. 2008 9:39

Petr100
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 3. 3. 2007
Příspěvky: 18843

Re: Jak ušetřit

Nemám rád cigány a komunisty.


Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD.
Margaret Tatcherová: "Problém socialistů je, že nakonec jim dojdou i peníze druhých."

Není tady

 

#98 4. 1. 2008 9:49

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: Jak ušetřit

Petr100 napsal(a):

Nemám rád cigány a komunisty.

Petře, zdravím. A co teprve cikánskej komunista..to by byla kombinace lol Kdoví, jestli takovej někdy existoval..


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 

#99 4. 1. 2008 10:10

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Jak ušetřit

Oto - existoval a ne jeden, nýbrž celá parta kopáčů v jednom nejmenovaném stavebním podniku. Oni tehdá souzi potřebovali nějak zvýšit čísla, tak je přemluvili :-) Ovšem největším argumentem při onom "přemlouvání" bylo, že nebudou platit příspěvky - to zacvakala firma.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#100 4. 1. 2008 10:45

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Jak ušetřit

Petr100 napsal(a):

ita napsal(a):

Petře, na www.Domácí pekárny je debata o tom, co stojí vynaložená energie. Podle uvedené tabulky je nejdelší program za 1,45 Kč. Možná je po zdražení trochu dražší, ale hlavně mám čerstvé pečivo, které za 2 dny nezačne plesnivět. Navíc pekárna uhněte jakékoliv jiné těsto (koláče, rohlíky, bábovky...), které pak lze upéct v troubě. Měla jsem ji na chatě, abych nemusela jíst týden starý chléb, dnes už ji používán téměř denně, zásobuji celou rodinu.

Ito, jasny, máme také týden novou pekárnu. Bety jaxi zapomněla na energii. To, že je spotřeba kačkupadesát mě mile překvapilo.

Ne nezapomněla jsem na energii, našla jsem si ten propočet, pekárna jen zamíchá a pak těsto kyne samo, to není stejné jako např. u automatické pračky! Peče pak cca 1 a 1/2 hodiny, na rychlý program ještě méně. Mám ji od začátku září a vyšla mě na 899 s tou slevenkou, takže za cca 90 dní je to zaokrouhleně 10 Kč na den a to jsem na chlebu a pečivu ušetřila...


Strach je malá smrt...

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů