19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Ahojte,
toto téma se omílalo u mnohokrát, ale jsem samoivitelka a neustálé zdraování mi nahání noční můry. Trpím úzkostma, e to finančně neutáhnu a to nemám úplně nejnií plat, ale dojídíme, syn je astmatik atd.
Poraďte, jak uetřit.
Není tady
Uetří jedině tak, e bude míň utrácet, jinak to nejde.
Není tady
Výborná rada Bety pro člověka,který si nestěuje jen prosí o nějaký nápad.Ovem já tu jsem taky k ničemu,protoe poradit neumím sama bojuju s tímté.
Není tady
Veď si jeden měsíc přesný (ale opravdu přesný) přehled rodinných financí. Třeba v Excelu: příjmy vs. výdaje. Schovávej si 1 měsíc účtenky a pak uvidí, na čem vem se dá uetřit. Ale nesmí zapomenout ani jeden rohlík.
Není tady
Max72, můu tě ujistit, e jako budoucí samoivitelka trpím těma úzkostma u taky
Já se teď snaím uetřit na tom, e u nechodím NIKAM za zábavou ani po hospodách, nepřejídám se - ale zase teď kupuju kvalitnějí jídlo ne dřív... Asi čtvrt roku si vedu kadý den záznamy kolik utratím (kadý rohlík, jak píe Veranna), ale jetě jsem to nijak neanalyzovala. Ono ani v podstatě není moc co analyzovat, zbytečně neutrácím, tak ale vlastně ani nevím, proč si to píu. Asi mě to baví
Nevím, jak bys mohla uetřit ty, neznám tě a tvoje výdaje, ale napadá mě toto:
- zkrouhnout výdaje za telefon, pořídit si výhodnějí telefonní tarif (pořádně si prostudovat podmínky volných minut atd), případně zruit pevnou linku, pokud není potřeba, případně uplně zruit pauál a pořizovat si kredit - prostě zjistit, co je pro tebe nejvýhodnějí, poádat operátora o podrobný výpis hovorů a nebo si ty hovory i sms sama zapisovat, abys věděla, kolik provolá a podle toho vybrat dále
- nepřejídat se, jídlo kupovat v akcích, stejně tak i oblečení, atd, kupovat převáně jen základní potraviny, pro sebe nekupovat ádné sladkosti a podobné věci, kupovat levnějí (místní) druhy ovoce a zeleniny
- pokud syn potřebuje pravidelně léky, najít lékárnu, kde budou nejnií doplatky, případně se zeptat doktora, zda neexistuje levnějí varianta léku se stejným účinkem
- odpustit si hospody, restaurace, vekerý placený sport (můe třeba běhat nebo cvičit u televize) Ale pochybuji, e chodí do hospody, kdy má jako samoivitelka dítě..
- najít recepty na hodně levná jídla (babinet, knihovny)..
- dočasně uplně vynechat kulturu - kino divadlo
- nekupovat kníky, časopisy, začít chodit do knihovny, to je levná zábava
- prostě nekupovat ádné blbosti a cokoliv zbytného....
- usilovat o zvýení platu
- pokud platíte hodně za bydlení, najít si levnějí bydlení, pokud to je moné
- poádat o zvýení alimentů
- a budou narozeniny a svátky nebo vánoce, poádej své blízké, a tobě (kdy u ne synovi) dávají praktické věci, které by sis třeba stejně musela koupit
- začít kupovat levnějí kosmetiku a nekupovat si kosmetický kravinky který jsou k vidění v reklamě
- nenechat se unést tím, e je oblečení nebo jiná věc v akci a zamyslet se nad tím, jestli ji fakt potřebuju, raději i v těch akcích kupuj jen věci, které kupuje běně a věci, které bys stejně koupila i za plnou cenu: v akci si koupit jedině takovou věc, kterou bys koupila i za plnou cenu
- propočítat, zda pouívám výhodný prací práek (ten draí třeba stačí v mením mnoství a tím pádem vydrí mnohem déle)
- zváit na dojídění jiný dopravní prostředek, případně si pořídit/zruit permanentku
- syna posílat do levnějích krouků, které jsou při domech mládee a nebo ho posílat do skauta, to je taky levná zábava
- nebrat si ádné úvěry ani zboí na splátky (a pokud se třeba pokazí lednička, najít úvěr OPRAVDU bez navýení a bez poplatku)
To jsem brala i jako zamylení pro sebe - do budoucna Otázka je, co člověk z toho ivotá má, kdy etří kde můe a jetě se u toho nervuje, viď? Kadopádně ti drím palce.
Upravil(a) yellow108 (2. 1. 2008 12:33)
Najít si sponzora.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Najít si sponzora.
Vidí, na to jsem zapomněla....!!!!! Přitom to by bylo nejúčinnějí (stačilo by, kdy by hradil polovinu nákladů na bydlení)
Pokud jsi to utáhla doteď, utáhne to i v budoucnu. Myslim, e se rozumná enská, která ví, co si můe dovolit. Hlavně nepropadej panice a depresím, nic není tak horký jak se uvaří.
Není tady
yellow108 napsal(a):
Petr100 napsal(a):
Najít si sponzora.
Vidí, na to jsem zapomněla....!!!!! Přitom to by bylo nejúčinnějí
(stačilo by, kdy by hradil polovinu nákladů na bydlení)
Není problém.
Není tady
Díky za tipy,
hlavně Petr 100, opravdu super!!! No nic, to neřeím. Měla jsem na muské takovou smůlu, e za jednoho splácím dluhy do teď.
Jen tak na okraj, nejde mi o to uetřit, ale spí jak vůbec z výplaty vyít. Do hodpody nechodím, za kulturou taky ne, sportovat taky ne, jen do práce, z práce - domů přespat a zase do práce. Take potřebuji zaplatit nutné výdaje.
Asi před rokem jsem si zapisovala vechny výdaje, přehled mám za co utratím, ale ubrat se dá snad jen na jídle.
Není tady
Petr100 napsal(a):
yellow108 napsal(a):
Petr100 napsal(a):
Najít si sponzora.
Vidí, na to jsem zapomněla....!!!!! Přitom to by bylo nejúčinnějí
(stačilo by, kdy by hradil polovinu nákladů na bydlení)
Není problém.
Není problém? Tak fajn, tak u jsem pro Max72 nala i spolubydlícího a sponzora.... Tak to bychom měli.
max72 napsal(a):
Díky za tipy,
hlavně Petr 100, opravdu super!!! No nic, to neřeím. Měla jsem na muské takovou smůlu, e za jednoho splácím dluhy do teď.
Jen tak na okraj, nejde mi o to uetřit, ale spí jak vůbec z výplaty vyít. Do hodpody nechodím, za kulturou taky ne, sportovat taky ne, jen do práce, z práce - domů přespat a zase do práce. Take potřebuji zaplatit nutné výdaje.
Asi před rokem jsem si zapisovala vechny výdaje, přehled mám za co utratím, ale ubrat se dá snad jen na jídle.
Tak se zkus zamyslet nad tím, jak sníit ty nutné výdaje. To ti bohuel konkrétně nikdo neporadíme.
Taky se dá uetřit na topení - radiátor (zato na plný pecky) hřeje akorát v obýváku, kde je M. V prázdném pokojíku po dětech, kuchyni a lonici netopím. Kuchyně se jak tak ohřeje od vaření a na spaní mám radi chladno - líp se mi dejchá.
Není tady
yellow108 napsal(a):
Petr100 napsal(a):
yellow108 napsal(a):
Vidí, na to jsem zapomněla....!!!!! Přitom to by bylo nejúčinnějí(stačilo by, kdy by hradil polovinu nákladů na bydlení)
Není problém.
Není problém? Tak fajn, tak u jsem pro Max72 nala i spolubydlícího a sponzora....
Tak to bychom měli.
Kdo psal o spolubydlícím? Já psal pouze o sponzorství.
Není tady
Já měla taky noční můry z nadcházejících cen. Vím, e máme hodně vysokou platbu za elektřinu a taky docela vysokou spotřebu vody.
Začala jsem tou elektřinou. Koupila jsem novou ledničku - stará Calexka sice jetě jede, ale opravdu hodně namrauje, musela bych investovat do nového těsnění a vevnitř je taky leccos rozbité. Take jsem u delí dobu měla vybranou lednici, jen jsem sledovala akce. Koupila jsem Electrolux za 9999 Kč, běně je za 12 500 - v pátek ji budu mít doma.
Dnes jsem se protáhla Yskem, měli úpo*né árovky Philips slevněné z 249 na 100 Kč. Take sice pětistovka v háji, ale v obýváku u budeme svítit levněji (jen jednu potvoru musím reklamovat! :-( ). Jsou to takové ty podobné běným árovkám, take na první pohled nenápadné. Jen si zvyknout na to světlo - jednu árovku jsem zatím nechala běnou. Jetě mě to čeká do dalích místností mimo kuchyně, tam u zářivku mám.
Vedle v Penny měli výprodej - za 85 Kč jsem koupila fólii za topení, je toho 5 m, tak se jetě podělím s mamkou. Má to odráet teplo do místnosti, tak uvidím. Na noc ztlumuji topení ve vech místnostech a nechávám otevřené dveře do koupelny, kde jsou stupačky, a jde teplo do bytu.
U jsem si zjistila, jaké existuje těsnění na dveře - z chodby nám kvírou taky hezky táhne. Je to jednoduchá nalepovací lita, dneska u jsem ji měla v ruce, ale bohuel hnědou, chci bílou. Byla draí ne na Internetu - 165 Kč, tak to zkusím jetě někde v jiné prodejně.
Jinak se stále z mých úst ozývá: "Zbytečně se svítí!" Normální buzeračka.
Večer vařím 2 litry čaje v konvici na plynu a polovinu přelívám horké do termosky na ráno. Na Vánoce jsem si nechala koupit maličký perkolátor (kafetiéru) na jedno kafe, vaří se taky na plynu, take i varná konvice jede méně. Jen mikrovlnka jede mnohdy i zbytečně - třeba kdy zapomenu nechat rozmrazit maso Nebo si tam ohřívám svařáček.
Na balkón (lodii) jsem si pořídila takový kovový regálek s látkovým potahem - prý spiírnu do stanu. O letoních mrazivých Vánocích mi to uspořilo mnoho místa v lednici, nejen cukroví, ale i maso mi tam vydrelo týden. A okamitě jsem tam chladila kadou zbylou polévku, omáčku apod.
Na spotřebu vody při sprchování taky trochu dohlíím - dcera měla ve zvyku se naprázdno vyhřívat pod sprchou. Jen má tedy, puberačka, hodně vysokou spotřebu ampónu a vody, protoe si stále myje vlasy.
Vím, e mám rezervy v pomývání pod tekoucí vodou - malá kuchyň, jeden dřez. Aspoň e mám pákovou baterii, take při nějakém drhnutí ji hned zastavuji.
Dalí rezervy jsou u PC. Ten tedy jede někdy celý den, pořád se tu někdo střídá. Nevím, jestli se vyplatí počítač pokadé vypínat, kdy jdeme třeba jíst a tak. Úpo*ný reim jsem nastavila na docela krátký limit nečinnosti.
Pečivo se snaím nakupovat v akci a dávat do mrazáku. Stejně jsou děcka líná ráno běhat do krámu pro snídani. Ale akce nebývají pořád, e. Starí rohlíky občas nakrájím na tenká kolečka a vysuím s nějakým kořením a česnekem v troubě jako chipsy. Chleba mi ale občas zplesniví, málokde jde koupit jen čtvrtka.
Vichni máme Vodafone - tarif Odepi. Měsíční náklady nás tří jsou maximálně do tří stovek, často ani to ne. Do jiných sítí téměř nevolám, jinak mám na to jetě Oskartu a na pevnou Slyím vás od Vodafone. Hodně se vyřizuje přes Internet - Skype, ICQ a taky přes X - Lite - tam se dá se sluchátky a mikrofonem běně telefonovat. Měla jsem i samostatný internetový telefon, ale tu "krabičku" mi spálila bouřka. Čekám na výsledek reklamace.
A v neposlední řadě hodlám přestoupit do M-Banky a zbavit se poplatků za účet. Zatím jsem u České spořitelny a kolem stovky měsíčně to seere.
Jinak do práce - 3 km, větinou dojídím na kole. Teď v zimě, kdy nasněilo a mrzne tedy jezdím autobusem, loni v mírné zimě jsem byla za celý rok autobusem jen párkrát. Zpátky se někdy projdu.
Take se jen odnaučit vyuívat někdy nevýhodných slev a snad to nějak zvládneme.
P.S. Psala jsem ú.s.p.o.r.n.é árovky, automaticky se to vyhodnotilo jako sprosárna a mám tam hvězdičky .
Upravil(a) Stelička (2. 1. 2008 18:04)
Není tady
Steličko, čerstvý chleba nakrájet a dát zmrazit, ádnej nesplesniví. Je vdy po ruce a dobrý.
Není tady
Kdy je místo v mraáku, tak to tak dělám. Jene ono tam vdycky není. A s tou novou ledničkou mi místa o jednu přihrádku ubyde .
Není tady
Steličko, jsi fantastická. Doufám, e i Tvoje děti jsou do etřícího systému zapojeny, aby Ti pak nechodily ze koly, e spoluák má značkové oblečení ... Jetě jsem viděla jeden úpo*ný zlepováček - do splachovací nád*ky na WC vloit plnou petflaku. Není tak velká spotřeba vody.
Není tady
Průser je, e čím víc začnem etřit např. vodou, hned jí zdraí..
Není tady
Stelička napsal(a):
Kdy je místo v mraáku, tak to tak dělám. Jene ono tam vdycky není. A s tou novou ledničkou mi místa o jednu přihrádku ubyde
.
Má pekárnu? Rohlík vyjde sotva na 1,- a chleba můe upéct mení a vydrí čerstvý dýl ne z obchodu pokud se hned nesní
Není tady
Betyyy, Ty umí dělat chutě, takhle na večer..
Není tady
Oto my jsme je snědli včera večer hned teplý, byl to můj první pokus... a v podstatě mě stýly akorát půl kila polohrubé mouky tak proto jsem to dala do "etření" pekárna akce Tesco stála 999 (a dostali jsme slevenku 100 na nákup) a od září myslím u je i zaplacená s tím co jsem v ní napekla...
Není tady
Bety bezva opravdu se pekárna vyplatí přemýlím o ní u dlouho.a je těké upéct rohlíky a chleba ap.?Díky!
Není tady
Bety je skvělá pekařinka, moje rohlíky tak pohledné nebyly, chuově dobré.
Zrovna bylo v tel. novinách, e zdraování se zatím nekoná, kontrolní nákup vyel dokonce levněji ne loni.
Není tady
Ale kdepak, na chleba nasype dovnitř suroviny a po určeném čase zapípá a vyklopí hotový chleba. Na rohlíky: nasype dovnitř suroviny, zapne program těsto - zapípá po vykynutí, vyklopí těsto a umotá rohlíky, upeče na plechu! Skoro na vechno najde video! Tady je taky diskuze o pekárnách i recepty na pekárny a nádherně je to zpracované na Dáme! Polu ti do vzkazu link!
Není tady