29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahojte,
toto téma se omílalo už mnohokrát, ale jsem samoživitelka a neustálé zdražování mi nahání noční můry. Trpím úzkostma, že to finančně neutáhnu a to nemám úplně nejnižší plat, ale dojíždíme, syn je astmatik atd.
Poraďte, jak ušetřit.
Není tady
Ušetříš jedině tak, že budeš míň utrácet, jinak to nejde.
Není tady
Výborná rada Bety pro člověka,který si nestěžuje jen prosí o nějaký nápad.Ovšem já tu jsem taky k ničemu,protože poradit neumím sama bojuju s tímtéž.
Není tady
Veď si jeden měsíc přesný (ale opravdu přesný) přehled rodinných financí. Třeba v Excelu: příjmy vs. výdaje. Schovávej si 1 měsíc účtenky a pak uvidíš, na čem všem se dá ušetřit. Ale nesmíš zapomenout ani jeden rohlík.
Není tady
Max72, můžu tě ujistit, že jako budoucí samoživitelka trpím těma úzkostma už taky
Já se teď snažím ušetřit na tom, že už nechodím NIKAM za zábavou ani po hospodách, nepřejídám se - ale zase teď kupuju kvalitnější jídlo než dřív... Asi čtvrt roku si vedu každý den záznamy kolik utratím (každý rohlík, jak píše Veranna), ale ještě jsem to nijak neanalyzovala. Ono ani v podstatě není moc co analyzovat, zbytečně neutrácím, tak ale vlastně ani nevím, proč si to píšu. Asi mě to baví
Nevím, jak bys mohla ušetřit ty, neznám tě a tvoje výdaje, ale napadá mě toto:
- zkrouhnout výdaje za telefon, pořídit si výhodnější telefonní tarif (pořádně si prostudovat podmínky volných minut atd), případně zrušit pevnou linku, pokud není potřeba, případně uplně zrušit paušál a pořizovat si kredit - prostě zjistit, co je pro tebe nejvýhodnější, požádat operátora o podrobný výpis hovorů a nebo si ty hovory i sms sama zapisovat, abys věděla, kolik provoláš a podle toho vybrat dále
- nepřejídat se, jídlo kupovat v akcích, stejně tak i oblečení, atd, kupovat převážně jen základní potraviny, pro sebe nekupovat žádné sladkosti a podobné věci, kupovat levnější (místní) druhy ovoce a zeleniny
- pokud syn potřebuje pravidelně léky, najít lékárnu, kde budou nejnižší doplatky, případně se zeptat doktora, zda neexistuje levnější varianta léku se stejným účinkem
- odpustit si hospody, restaurace, veškerý placený sport (můžeš třeba běhat nebo cvičit u televize) Ale pochybuji, že chodíš do hospody, když máš jako samoživitelka dítě..
- najít recepty na hodně levná jídla (babinet, knihovny)..
- dočasně uplně vynechat kulturu - kino divadlo
- nekupovat knížky, časopisy, začít chodit do knihovny, to je levná zábava
- prostě nekupovat žádné blbosti a cokoliv zbytného....
- usilovat o zvýšení platu
- pokud platíte hodně za bydlení, najít si levnější bydlení, pokud to je možné
- požádat o zvýšení alimentů
- až budou narozeniny a svátky nebo vánoce, požádej své blízké, ať tobě (když už ne synovi) dávají praktické věci, které by sis třeba stejně musela koupit
- začít kupovat levnější kosmetiku a nekupovat si kosmetický kravinky který jsou k vidění v reklamě
- nenechat se unést tím, že je oblečení nebo jiná věc v akci a zamyslet se nad tím, jestli ji fakt potřebuju, raději i v těch akcích kupuj jen věci, které kupuješ běžně a věci, které bys stejně koupila i za plnou cenu: v akci si koupit jedině takovou věc, kterou bys koupila i za plnou cenu
- propočítat, zda používám výhodný prací prášek (ten dražší třeba stačí v menším množství a tím pádem vydrží mnohem déle)
- zvážit na dojíždění jiný dopravní prostředek, případně si pořídit/zrušit permanentku
- syna posílat do levnějších kroužků, které jsou při domech mládeže a nebo ho posílat do skauta, to je taky levná zábava
- nebrat si žádné úvěry ani zboží na splátky (a pokud se třeba pokazí lednička, najít úvěr OPRAVDU bez navýšení a bez poplatku)
To jsem brala i jako zamyšlení pro sebe - do budoucna Otázka je, co člověk z toho životá má, když šetří kde může a ještě se u toho nervuje, viď? Každopádně ti držím palce.
Upravil(a) yellow108 (2. 1. 2008 12:33)
Najít si sponzora.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Najít si sponzora.
Vidíš, na to jsem zapomněla....!!!!! Přitom to by bylo nejúčinnější (stačilo by, když by hradil polovinu nákladů na bydlení)
Pokud jsi to utáhla doteď, utáhneš to i v budoucnu. Myslim, že seš rozumná ženská, která ví, co si může dovolit. Hlavně nepropadej panice a depresím, nic není tak horký jak se uvaří.
Není tady
yellow108 napsal(a):
Petr100 napsal(a):
Najít si sponzora.
Vidíš, na to jsem zapomněla....!!!!! Přitom to by bylo nejúčinnější
(stačilo by, když by hradil polovinu nákladů na bydlení)
Není problém.
Není tady
Díky za tipy,
hlavně Petr 100, opravdu super!!! No nic, to neřeším. Měla jsem na mužské takovou smůlu, že za jednoho splácím dluhy do teď.
Jen tak na okraj, nejde mi o to ušetřit, ale spíš jak vůbec z výplaty vyžít. Do hodpody nechodím, za kulturou taky ne, sportovat taky ne, jen do práce, z práce - domů přespat a zase do práce. Takže potřebuji zaplatit nutné výdaje.
Asi před rokem jsem si zapisovala všechny výdaje, přehled mám za co utratím, ale ubrat se dá snad jen na jídle.
Není tady
Petr100 napsal(a):
yellow108 napsal(a):
Petr100 napsal(a):
Najít si sponzora.
Vidíš, na to jsem zapomněla....!!!!! Přitom to by bylo nejúčinnější
(stačilo by, když by hradil polovinu nákladů na bydlení)
Není problém.
Není problém? Tak fajn, tak už jsem pro Max72 našla i spolubydlícího a sponzora.... Tak to bychom měli.
max72 napsal(a):
Díky za tipy,
hlavně Petr 100, opravdu super!!! No nic, to neřeším. Měla jsem na mužské takovou smůlu, že za jednoho splácím dluhy do teď.
Jen tak na okraj, nejde mi o to ušetřit, ale spíš jak vůbec z výplaty vyžít. Do hodpody nechodím, za kulturou taky ne, sportovat taky ne, jen do práce, z práce - domů přespat a zase do práce. Takže potřebuji zaplatit nutné výdaje.
Asi před rokem jsem si zapisovala všechny výdaje, přehled mám za co utratím, ale ubrat se dá snad jen na jídle.
Tak se zkus zamyslet nad tím, jak snížit ty nutné výdaje. To ti bohužel konkrétně nikdo neporadíme.
Taky se dá ušetřit na topení - radiátor (zato na plný pecky) hřeje akorát v obýváku, kde je M. V prázdném pokojíku po dětech, kuchyni a ložnici netopím. Kuchyně se jakž takž ohřeje od vaření a na spaní mám radši chladno - líp se mi dejchá.
Není tady
yellow108 napsal(a):
Petr100 napsal(a):
yellow108 napsal(a):
Vidíš, na to jsem zapomněla....!!!!! Přitom to by bylo nejúčinnější(stačilo by, když by hradil polovinu nákladů na bydlení)
Není problém.
Není problém? Tak fajn, tak už jsem pro Max72 našla i spolubydlícího a sponzora....
Tak to bychom měli.
Kdo psal o spolubydlícím? Já psal pouze o sponzorství.
Není tady
Já měla taky noční můry z nadcházejících cen. Vím, že máme hodně vysokou platbu za elektřinu a taky docela vysokou spotřebu vody.
Začala jsem tou elektřinou. Koupila jsem novou ledničku - stará Calexka sice ještě jede, ale opravdu hodně namražuje, musela bych investovat do nového těsnění a vevnitř je taky leccos rozbité. Takže jsem už delší dobu měla vybranou lednici, jen jsem sledovala akce. Koupila jsem Electrolux za 9999 Kč, běžně je za 12 500 - v pátek ji budu mít doma.
Dnes jsem se protáhla Yskem, měli úpo*né žárovky Philips slevněné z 249 na 100 Kč. Takže sice pětistovka v háji, ale v obýváku už budeme svítit levněji (jen jednu potvoru musím reklamovat! :-( ). Jsou to takové ty podobné běžným žárovkám, takže na první pohled nenápadné. Jen si zvyknout na to světlo - jednu žárovku jsem zatím nechala běžnou. Ještě mě to čeká do dalších místností mimo kuchyně, tam už zářivku mám.
Vedle v Penny měli výprodej - za 85 Kč jsem koupila fólii za topení, je toho 5 m, tak se ještě podělím s mamkou. Má to odrážet teplo do místnosti, tak uvidím. Na noc ztlumuji topení ve všech místnostech a nechávám otevřené dveře do koupelny, kde jsou stupačky, ať jde teplo do bytu.
Už jsem si zjistila, jaké existuje těsnění na dveře - z chodby nám škvírou taky hezky táhne. Je to jednoduchá nalepovací lišta, dneska už jsem ji měla v ruce, ale bohužel hnědou, chci bílou. Byla dražší než na Internetu - 165 Kč, tak to zkusím ještě někde v jiné prodejně.
Jinak se stále z mých úst ozývá: "Zbytečně se svítí!" Normální buzeračka.
Večer vařím 2 litry čaje v konvici na plynu a polovinu přelívám horké do termosky na ráno. Na Vánoce jsem si nechala koupit maličký perkolátor (kafetiéru) na jedno kafe, vaří se taky na plynu, takže i varná konvice jede méně. Jen mikrovlnka jede mnohdy i zbytečně - třeba když zapomenu nechat rozmrazit maso Nebo si tam ohřívám svařáček.
Na balkón (lodžii) jsem si pořídila takový kovový regálek s látkovým potahem - prý spižírnu do stanu. O letošních mrazivých Vánocích mi to uspořilo mnoho místa v lednici, nejen cukroví, ale i maso mi tam vydrželo týden. A okamžitě jsem tam chladila každou zbylou polévku, omáčku apod.
Na spotřebu vody při sprchování taky trochu dohlížím - dcera měla ve zvyku se naprázdno vyhřívat pod sprchou. Jen má tedy, puberťačka, hodně vysokou spotřebu šampónu a vody, protože si stále myje vlasy.
Vím, že mám rezervy v pomývání pod tekoucí vodou - malá kuchyň, jeden dřez. Aspoň že mám pákovou baterii, takže při nějakém drhnutí ji hned zastavuji.
Další rezervy jsou u PC. Ten tedy jede někdy celý den, pořád se tu někdo střídá. Nevím, jestli se vyplatí počítač pokaždé vypínat, když jdeme třeba jíst a tak. Úpo*ný režim jsem nastavila na docela krátký limit nečinnosti.
Pečivo se snažím nakupovat v akci a dávat do mrazáku. Stejně jsou děcka líná ráno běhat do krámu pro snídani. Ale akce nebývají pořád, že. Starší rohlíky občas nakrájím na tenká kolečka a vysuším s nějakým kořením a česnekem v troubě jako chipsy. Chleba mi ale občas zplesniví, málokde jde koupit jen čtvrtka.
Všichni máme Vodafone - tarif Odepiš. Měsíční náklady nás tří jsou maximálně do tří stovek, často ani to ne. Do jiných sítí téměř nevolám, jinak mám na to ještě Oskartu a na pevnou Slyším vás od Vodafone. Hodně se vyřizuje přes Internet - Skype, ICQ a taky přes X - Lite - tam se dá se sluchátky a mikrofonem běžně telefonovat. Měla jsem i samostatný internetový telefon, ale tu "krabičku" mi spálila bouřka. Čekám na výsledek reklamace.
A v neposlední řadě hodlám přestoupit do M-Banky a zbavit se poplatků za účet. Zatím jsem u České spořitelny a kolem stovky měsíčně to sežere.
Jinak do práce - 3 km, většinou dojíždím na kole. Teď v zimě, když nasněžilo a mrzne tedy jezdím autobusem, loni v mírné zimě jsem byla za celý rok autobusem jen párkrát. Zpátky se někdy projdu.
Takže se jen odnaučit využívat někdy nevýhodných slev a snad to nějak zvládneme.
P.S. Psala jsem ú.s.p.o.r.n.é žárovky, automaticky se to vyhodnotilo jako sprosťárna a mám tam hvězdičky .
Upravil(a) Stelička (2. 1. 2008 18:04)
Není tady
Steličko, čerstvý chleba nakrájet a dát zmrazit, žádnej nesplesniví. Je vždy po ruce a dobrý.
Není tady
Když je místo v mražáku, tak to tak dělám. Jenže ono tam vždycky není. A s tou novou ledničkou mi místa o jednu přihrádku ubyde .
Není tady
Steličko, jsi fantastická. Doufám, že i Tvoje děti jsou do šetřícího systému zapojeny, aby Ti pak nechodily ze školy, že spolužák má značkové oblečení ... Ještě jsem viděla jeden úpo*ný zlepšováček - do splachovací nád*žky na WC vložit plnou petflašku. Není tak velká spotřeba vody.
Není tady
Průser je, že čím víc začnem šetřit např. vodou, hned jí zdraží..
Není tady
Stelička napsal(a):
Když je místo v mražáku, tak to tak dělám. Jenže ono tam vždycky není. A s tou novou ledničkou mi místa o jednu přihrádku ubyde
.
Máš pekárnu? Rohlík vyjde sotva na 1,- a chleba můžeš upéct menší a vydrží čerstvý dýl než z obchodu pokud se hned nesní
Není tady
Betyyy, Ty umíš dělat chutě, takhle na večer..
Není tady
Oto my jsme je snědli včera večer hned teplý, byl to můj první pokus... a v podstatě mě stýly akorát půl kila polohrubé mouky tak proto jsem to dala do "šetření" pekárna akce Tesco stála 999 (a dostali jsme slevenku 100 na nákup) a od září myslím už je i zaplacená s tím co jsem v ní napekla...
Není tady
Bety bezva opravdu se pekárna vyplatí přemýšlím o ní už dlouho.a je těžké upéct rohlíky a chleba ap.?Díky!
Není tady
Bety je skvělá pekařinka, moje rohlíky tak pohledné nebyly, chuťově dobré.
Zrovna bylo v tel. novinách, že zdražování se zatím nekoná, kontrolní nákup vyšel dokonce levněji než loni.
Není tady
Ale kdepak, na chleba nasypeš dovnitř suroviny a po určeném čase zapípá a vyklopíš hotový chleba. Na rohlíky: nasypeš dovnitř suroviny, zapneš program těsto - zapípá po vykynutí, vyklopíš těsto a umotáš rohlíky, upečeš na plechu! Skoro na všechno najdeš video! Tady je taky diskuze o pekárnách i recepty na pekárny a nádherně je to zpracované na Dáme! Pošlu ti do vzkazu link!
Není tady