29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Výživné (běžné i určené 3r zpětně), se povinnému rodiči (v mém případě otci) určuje s ohledem na mnohé skutečnosti.
Něco se dá vyčíslit, ale něco ne. Toto jsem našla při čtení Zákona o rodině:
-možnosti
-schopnosti
-majetkové poměry
-aby děti měly stejnou živ.úroveň s rodičem
-osobní péče o děti
-vlastní příklad
-zřeknutí se výhodnějšího zaměstnání
-podstoupení majetk.rizik
-odůvodněné potřeby dětí
-info z FÚ + Katastru
-z příjmu=mzdy (ale ta má několik složek ?)
-z výhod pocházejících ze zaměstnání, které zvyšují životní úroveň
Snad i:
-následný sňatek a děti
-půjčky
-dluhy
atd?
Prosím, pomožte mi doplnit tento "seznam" a poskytněte nějakou praktickou radu. Nebo konkrétně jak to proběhlo u soudu.
U nás je to zatím tak (skoro rok od podání návrhu na zvýšení výživného), že soudce nic z výše uvedeného (kromě průměrné základní mzdy), vyvyčíslil ani neohodnotil a tak ani nevím, podle čeho chce rozhodnout.
Ani já tedy přece nemohu vědět jak mám navrhnout částku výživného vysokou s ohledem na toto vše z otcovy strany _ mohu jen navrhovat výši dle potřeb dětí..ale ty by spotřebovaly i více, nebo by si i spořily.
Takže zase jsem zpět v kruhu= že potřebuji vyčíslit to co otec může dávat.
Děkuji
Upravil(a) sýkorkas (1. 1. 2008 14:45)
Není tady
Moc nad tím přemýšlíš. Tyhle všechny skutečnosti totiž bude zohledňovat soud. Pro tebe to může být vodítko, ale i nemusí. Ty si v podstatě můžeš navrhnout "co chceš" - v extrémním případě. Nepodceňuj to, odhadni to třeba i na vyšší částku. Teprve poté, co se soudu ta částka bude zdát příliš vysoká, bude hledat důvody k tomu, aby výživné bylo nižší. V tomhle ohledu nemůžeš nic ztratit, akorát získat.
Není tady
estelle napsal(a):
Moc nad tím přemýšlíš. Tyhle všechny skutečnosti totiž bude zohledňovat soud.
TO TAKY PÍŠU.
ALE VÍŠ I O JINÝCH OKOLNOSTECH?
NEBO SE NA NĚKTERÉ DÁVÁ VĚTŠÍ DŮRAZ?
Pro tebe to může být vodítko, ale i nemusí.
TO TAKY VÍM, KDYŽ TO PÍŠU.
Ty si v podstatě můžeš navrhnout "co chceš" - v extrémním případě.
ZASE NIC NOVÉHO.
Nepodceňuj to, odhadni to třeba i na vyšší částku.
ZASE NIC NOVÉHO.
A TOHLE JE TVÁ OS.ZKUŠENONOST?: Teprve poté, co se soudu ta částka bude zdát příliš vysoká, bude hledat důvody k tomu, aby výživné bylo nižší. V tomhle ohledu nemůžeš nic ztratit, akorát získat.
PROSÍMTĚ, NAPIŠ NĚCO KONKRÉTNÍHO, JINAK MI TO FAKT NEPOMŮŽE.
VÍŠ TŘEBA CO JE OBSAHEM "JUDIKATURY"? =TO JE PRÝ VODÍTKO PRO SOUDCE PŘI ROZHODOVÁNÍ O VÝŠI VÝŽIVNÉHO..
DÍKY
Není tady
A copak bys, Sýkorko, ještě chtěla?
Příklad? - Tak například já (zaměstnanec) posílám svým dětem mnohem víc, než leckterý pan podnikatel,
co si vozí zadek v Mercedesu.
Protože to BM požadovala, protože si pak o zvýšení řekla i sama dcera, která nastoupila na vysokou...
Protože bych si rád přízeň dětí nějak zasloužil.
Jenže to je právě to, co se (bohužel) koupit nedá. - A tak jsem jen za osla, ze kterého padají dukátky...
Není tady
Slavek17 napsal(a):
A copak bys, Sýkorko, ještě chtěla?
Příklad? - Tak například já (zaměstnanec) posílám svým dětem mnohem víc, než leckterý pan podnikatel,
co si vozí zadek v Mercedesu.
Protože to BM požadovala, protože si pak o zvýšení řekla i sama dcera, která nastoupila na vysokou...
Protože bych si rád přízeň dětí nějak zasloužil.
Jenže to je právě to, co se (bohužel) koupit nedá. - A tak jsem jen za osla, ze kterého padají dukátky...
TO BYCH SI PŘÁLA, ABY TOHLE PSAL OTEC MÝCH DĚTÍ.
A MŮŽEŠ SLÁVKU PŘIDAT NĚCO O TOM CO JSEM PSALA?
JAK BUDU MÍT NAŘÍZENO DALŠÍ JEDNÁNÍ, BUDE SE MI KAŽDÁ PRAKTICKÁ+KONKRÉTNÍ RADA+ZKUŠENOST HODIT.
TŘEBA CO U TEBE ZJIŠŤOVAL SOUD.
MOJE DĚTI JSOU TEPRV NA STŘEDNÍ.
Není tady
Co soudce, to názor. Tím spíš při výměře výživného. Při posuzování jednoho konkrétního případu jeden soudce stanoví 2.000,- Kč a druhý soudce 4.500,- Kč. Tak nechápu, k čemu ti bude jako laikovi znalost a výklad judikatury. Ta pro soudce stejně není závazná. Jak sama píšeš - je to vodítko, a to použít může, ale vůbec nemusí.
Upravil(a) yellow108 (1. 1. 2008 21:15)
yellow108 napsal(a):
Co soudce, to názor. Tím spíš při výměře výživného. Při posuzování jednoho konkrétního případu jeden soudce stanoví 2.000,- Kč a druhý soudce 4.500,- Kč.
TO JE PŘESNĚ TO, CO KAŽDÉMU VADÍ.
VADÍ TO I MĚ.
JINÝMI SLOVY: BUĎ SE SOUDCE "PŘIKLONÍ K ZÁJMŮM" TOHO KDO NEJVÍC "OTRAVOVAL", NEBO K TOMU KDO JE MU SYPATIČTĚJŠÍ?
Tak nechápu, k čemu ti bude jako laikovi znalost a výklad judikatury. Ta pro soudce stejně není závazná. Jak sama píšeš - je to vodítko, a to použít může, ale vůbec nemusí.
PÍŠU ŽE JE TO "PRÝ VODÍTKO".
NEZNÁM JEJÍ TEXT, TY ANO? NEBO ODKAZ? ANI NEVÍM CO TO JE (PŘEDPIS?, NÁVOD?, ..?) .
Není tady
Tak to je mi líto, že jsem ti neporadila. Jinak na vysvětlenou - judikatura není žádný návod ani předpis proboha:-) Judikát (konkrétní již vydané soudní rozhodnutí) může být vodítko pro soudce, když se rozhoduje v obdobných případech, v jakých již bylo rozhodováno. Texty judikátů znají skuteční odborníci, kteří se pohybují v oboru, neboť jich může být i několik stovek. Soudce si jich ale vůbec nemusí všímat, pro něj jsou závazné předpisy, především zákon o rodině, který jsi sama prostudovala, soudě podle toho, cos napsala.
Jinak skutečně nevim a nechápu, co bys chtěla ještě poradit. Promiň, ale ty tvoje příspěvky vyznívají trochu pomateně.
Není tady
Teď jsem ti chtěla napsat přesně totéž co Estelle (hledala jsem prot tebe nějaké odkazy a to mě zdrželo), před několika minutami tu její odpověď ještě nebyla.
Sýkorko, a pokud bys chtěla začít shromažďovat judikáty ( =rozhodnutí v případech podobných tvému), tak by to byla dost mravenčí a i zbytečná práce. Existuje třeba časopis - měsíčník http://www.aspi.cz/aspi/produkty/detail/jud_oop/ . Ale jelikož toto ani jiná rozhodnutí stejně nejsou pro soudce, který bude rozhodovat tvůj případ ničím závazná, tak bys podle mě svou energii měla věnovat spíš do vytvoření přesného a detailního soupisu potřeb tvých dětí a můžeš tam navrhnout třeba i spořící složku.
Upravil(a) yellow108 (2. 1. 2008 9:45)
yellow+ estelle díky.
Mám aspoň 2 další informace (co je to vlastně ta "judikatura" a ten odkaz na ni - ale bohužel je to z roku 1997-99; ale ještě něco mají v knihovně na CD z let 2003-4), byl to dobrý tip.
Jinak informace ze zdejších příspěvků filtruju/selektuju, protože z tohoto vlákna rozhodně nehodlám udělat to, co se někdy stává =viz.příspěvky na obdobné téma, tedy že se tu ženský aji muži nebaví o TÉMATU, ale vzájemně se atakují různými větami.
Když už jsem sjížděla tu knihovnu, tak jsem našla:
-Rodinné právo v aplikační praxi : rozvod, děti, výživné / Milana Hrušáková
-Rozvod a paragrafy : jak rozvodové řízení probíhá : majetkové vztahy a jejich vypořádání
třeba ty knížky taky někomu pomůžou. Já je zkusím načíst než nařídí naše jednání.
Takže zatím díky všem, i těm kteří ještě přispějí.
Mě šlo o to, abych téma výše výživného díky Babinetu posunula o kousek dál než jsem dosud informačně byla (protože se mě taky týká a protože jsem věděla, že je ještě mnoho informací které se dovím jedině když tzv.: víc hlav víc ví. A taky jsem již v časové tísni), ale fakt se nechci zapříst do klubka osobních stesků.
Těm kteří pochopily-i fakt dík a .. musíme si pomáhat ;-)
Není tady
Sýkorko, to měl být jen příklad, co to ta judikatura je. Ten odkaz.
Můj partner byl předvolán taktéž ohledně zvýšení výživného na dítě,ale vůbec na nic se ho tam soudce neptal,nechtěl vědět nic o výdajích,platbách a dokonce neměl k dispozici ani výši platu partnerovy BM,nezajímalo jej,co můj partner kupuje svému dítěti,prostě nic.Jeho BM podala žádost (platit i 3 měs. zpětně )i když zde nenastaly žádné jiné skutečnosti a důvody pro zvýšení výživného,soudce mu to "fikl "o 1200 Kč nahoru a bylo po jednání.Ještě údajně ten soudce měl řvát,že se mají lidi domluvit doma a ne s tím otravovat soudy.
Není tady
lištička, no to vypadá na pěknýho soudce-hovado
Není tady
Zdravím všechny,
tohle stoji za to přečíst: hlavně ty POZNÁMKY
Zákon o rodině –komentář a předpisy související, JUDr.Milan Holub, JUDr.Hana Nová,
ISBN 80-7201-451-X:
Část první: Zákon o rodině _ část třetí: Výživné str.200, POZNÁMKY k § 85.
:-) a následuje tam i několik stránek s jednotlivými odstavci: "Z uveřejněné judikatury"
Není tady
lištičko, tak ať podá přítel odvolání (pokud ještě není rozhodnutí v právní moci), myslím že důvodů je hodně.
Není tady
lištička napsal(a):
Můj partner byl předvolán taktéž ohledně zvýšení výživného na dítě,ale vůbec na nic se ho tam soudce neptal,nechtěl vědět nic o výdajích,platbách a dokonce neměl k dispozici ani výši platu partnerovy BM,nezajímalo jej,co můj partner kupuje svému dítěti,prostě nic.Jeho BM podala žádost (platit i 3 měs. zpětně )i když zde nenastaly žádné jiné skutečnosti a důvody pro zvýšení výživného,soudce mu to "fikl "o 1200 Kč nahoru a bylo po jednání.Ještě údajně ten soudce měl řvát,že se mají lidi domluvit doma a ne s tím otravovat soudy.
v této knížce je fakt dost vysvětleno:
Zákon o rodině –komentář a předpisy související, JUDr.Milan Holub, JUDr.Hana Nová, ISBN 80-7201-451-X:
např.:
§ 96 (1) Při určení výživného přihlédne soud k odůvodněným potřebám oprávněného, jakož i k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům povinného. Při hodnocení možností a schopn.povinného zkoumá soud,zda se nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti, nebo majetkového prospěchu, popřípadě zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika. -str.237. Následují Poznámky k § 96:
((přepsáno volně)
str.238 Výživné pro nezl.děti slouží nejen k uspokojování výživy v užším smyslu, ale k uspokojování všech odůvodněných hmotných potřeb (šatstvo, prádlo, obuv, jízdné), ale i dalších potřeb důležitých k úspěšné výchově dítěte (vzdělávání, příprava na budoucí povolání, kulturní, rekreační a sportovní potřeby, náklady spojené se zdravotním stavem a event.k tvorbě potřeb k budoucímu uspokojení těchto potřeb). Jejich míra je různá podle okolností konkrétního případu; především je odstupňována podle věku dítěte atp. Odůvodněné potřeby nezl.dítěte jsou odvislé současně od schopností a možností rodičů. Jsou li tyto velmi široké, jsou odůvodněny též další potřeby nezl.dítěte, které nejsou zela běžné, ale jsou prospěšné všestrannému vývoji dítěte. Toto pojetí je v souladu se zásadou úměrnosti životní úrovně dítěte životní úrovni rodičů.
str.240 .. je soud povinen přihlížet k celkové majetkové situaci povinného, ke způsobu jeho bydlení, vlastnictví nemovitostí, ke způsobu jeho života a životního stylu.
S povinností rodičů věnovat všechny síly k důslednému zabezpečení výživy dětí v zájmu jejich náležitého tělesného a duševního vývoje se zcela zřejmě nesrovnává, činí li některý z rodičů cokoliv zbytečně nebo dokonce záměrně, ve snaze o docílení nižšího rozsahu vyživovací povinnosti. Toto musí soud vždy důkladně zkoumat a jestliže zjistí, že povinný cokoliv v této souvislosti změnil, posuzuje schopnosti a možnosti rodiče ve smyslu ustanovení § 96, podle situace před změnou.
str.241 K odpovědnému zhodnocení schopností a možností rodičů je třeba i zjištění okruhu osob, k nímž mají rodiče vyživovací povinnost podle ZoR. Je třeba aby byly vyšetřeny nejen příjmy rodičů dítěte, nýbrž i příjmy jejich nynějších manželů, aby mohlo být zhodnoceno, do jaké míry je jejich hospodářská situace ovlivněna společným soužitím, vzhledem ke společnému jmění manželů.
Na rozdíl od závazků z event.dalších vyživ.povinností a někdy závazků k náhradě škody se k závazkům jiného druhu nepřihlíží, především z půjček peněžních ústavů, kde zejména není důvodu k tomu, aby existence podobného závazku způsobila jakékoliv zúžení rozsahu vyživovací povinnosti rodiče k nezl.dítěti. Stejně tak vyživ.povinnost otce k dítě nemůže být zkrácena tím, že otec poskytuje výživu své družce. Podobně se otec nemůže ve svůj prospěch dovolávat toho, že se stará o manželku, která není výdělečně činná, ač jí v tom nic nebrání.
str.242 Většinou je ovšem výkon osobní péče o nezl.dítě jedním z rodičů jen důvodem ke stanovení vyššího výživného druhému rodiči.
Je povinností obou rodičů věnovat všechno úsilí k tomu, aby výživa jejich nezaopatřených dětí byla zajištěna co nejoptimálnějším způsobem s využitím všech svých možností a schopností.
Dále z judikatury, str.243-249:
Jestliže je určována vyživ.povinnost na dobu budoucí nebo i za dobu minulou, pak nesmí být opomenuto zjištění, jaké částky byly rodičem na výživném již poskytnuty, zda tyto částky odpovídaly hlediskům uvedeným v § 96 (1), zda rodič nepřispíval případně na výživu nezl.dětí i jinak, např.naturálně, což by bylo nutno též zohlednit. Přitom za výživné nelze považovat příležitostná plnění v době styků otce s dětmi, která svou povahou nepřekračují výdaje, jež nelze na výživné počítat proto, že šlo o běžné dárky, či jiná podobná plnění, která nesměřovala k uspokojování odůvodněných potřeb nezl.dětí ve smyslu § 96 (1).
Soud při určení výše výživného vychází vždy ze smyslu § 96 (1), nerozhoduje tedy nikdy dle výše výživného v místě obvyklé pro dítě určitého věku.
Při rozhodování o výši výživného je třeba zvažovat také potřeby vyskytující se nepravidelně, nahodile, či mimořádné výdaje, je nutno k nim přihlížet při určení výživného podle hledisek obsažených v ZoR.
Není tady