27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Ji několik let trpím nevyléčitelnou chorobou. V pátek mi doktor řekl, e progredovala do 3. stadia, (je to poslední stádium před umíráním, smrtí)... Věděla jsem, e to přijde, je to u téhle nemoci otázka času, myslela jsem si, e jsem na to připravená, ale prostě nejsem:/. straně moc se bojím, jsem toho plná té bezmoci, strachu... Přilo to tak rychle a těsně před Vánocemi, je to straný pocit, e budou poslední. no a nejhorí je, e jsem v tom tak straně sama... Pořád uvauju, jestli to říct rodině, přátelům... Oni samosebou vědí, e jsem nemocná, ale nevědí, e to takhle rychle postoupilo... Říct jim to? Nebo počkat, a to bude opravdu nutné? Máte někdo zkuennosti s člověkem nevyléčitelně, smrtelně nemocným? Chtěli byste to vědět? Boe, co mám dělat???
Není tady
Estel, smím se zeptat, kam chodí ? Na jaké oddělení ?
Není tady
Estel, co přesně má za nemoc?
Není tady
Nechtěla jsem to sem psát, lidi to moc neberou, ale jsem Hiv pozitivní...Take na infekční, do Aids centra.
Není tady
Já bych to vědět chtěla. Mám kamarádku, která má roztrouenou sklerózu, u několik let. Má počáteční fázi, zatím "normálně" - tj. na lécích - funguje, chodí do práce. Chodila se svým přítelem asi 13 let, a před asi 2 lety u něj objevili leukémii - dostal transplantaci kostní dřeně, přiznali mu invalidní důchod, a kdy to vypadalo, e u je v pořádku - umřel, asi před měsícem.
Asi jsem Tě moc nepotěila... kamarádka je přes svou nemoc velká optimistka a do posledního dne jsme věřili, e její přítel se uzdraví.
Za prvé bych Ti chtěla říct - nevzdávej to, pokud jetě ije, je naděje na uzdravení. Zkus vechno co jde...
Za druhé - já bych to rodině řekla, co kdy opravdu má málo času a oni, protoe nebudou vědět, e je to váné, se s Tebou ani nebudou moct rozloučit...
Zkouela jsi alternativní způsoby léčby?
Ta kamarádka chodí normálně k doktorovi, bere léky, ale navíc jezdí za homeopatkou, pije léčivé bylinky, změnila ivotosprávu... prostě zkouí vechno moné i nemoné...
Není tady
Já bych to rodině řekla. Pomůou ti se s tím vyrovnat. A ty má děti? Třeba to nepůjde tak rychle.
Není tady
Estel, napíu Ti SZ (soukromou zprávu) - nahoře Ti začne blikat... chvilku počkej :-)
Není tady
Je to nemoc jako kadá jiná a nikdo nemá právo tě soudit, i kdy to lidé děsně rádi dělají... Určitě jsi se setkala s negativními reakcemi i ze strany zdravotního personálu,nebo se natěstí mýlím. Mě stačilo kdy jsem si la jednou nechat udělat test na HIV. Čekárna je hned vedle gynekologie, kdy vyla sestra a zařvala na celou čekárnu "kde je ta holka na ten test na AIDS", tak mě upálili málem očima, ne jsem prola tou úzkou uličkou mezi nimi...
Musí to být neuvěřitelně těké rozhodování. Říci, netrápiti ostatní, chudáci. Jene ty má tendenci o tom povídat a je to určitě tvoje právo.Na druhou stranu není trochu sobecké jim to právě neříci, těm nejbliím? Nepřipravit je trochu na to? Utědřit jim pak ránu, e najednou nebude. Vím, ten čas umírání se můe protáhnout na rok, na dva na týden, to nikdo neví. Omlouvám, se e o tom píi,tak otevřeně. Asi ono se stále skrývat sám před sebou asi nejde. Ono taky by bylo asi dobré nějak vyřeit majetek, dluhy pokud jsi vdaná atd.. To by mi přilo více sobecké,ne jím to neříci,aby oni netrpěli.
Drím ti moc a moc pěsti. Ale a se rozhodne, jak se rozhodne, a je to pro tebe to nejlepí.
Není tady
Jak u jsem ti psala jinde, je to nápor hlavně na tebe, take se s tím musí srovnat předevím ty. Kadá ivotní fáze má své zvlátnosti a své úkoly, jetě pořád je spousta věcí, které můe proít, udělat, uzavřít... Jetě můe zaít hezké dny, hezké chvíle, právě teď, kdy sis naplno uvědomila, jak je to vzácné a výjimečné.
Před časem jsem byla na návtěvě v hospicu, za jedním svým panem profesorem. U nebyl moc při smyslech, tak jsem si k němu sedla a půl hodiny jsem ho prostě jenom drela za ruku. Tohle patří k ivotu a má to smysl, pro tebe i pro vechny zúčastněné. Jetě i ty můe někomu dodat sílu tím, e se s ním bude dret za ruku, je to vzájemné. Můe navtívit někoho, kdo má stejnou diagnózu a je jetě dál ne ty, a třeba zůstal úplně sám.
A u si opravdu, ale opravdu nemusí dělat vrásky z toho, co řeknou lidi a co kdyby a co támhleto
Zkouela jsem vechno moné i nemoné, léčitele, bylinky, vechno... Asi jim to říct... já nevím, fakt plavu v tom, nechci být tak sama, ale zároveň se bojím, aby to ustáli. ono to třeba můe trvat jetě rok ne přijde konec...
Není tady
Estel--to nie je o tom, či to žudia neberu....
..skus to vnutorne nevzda-musí verit,e to bude lepie...
a vykecaj sa aspon tu--blízki o tom u iste vedia a trápi ich ti,nepridávaj im ete viac..
Není tady
Kdyby nekdo z mych blizkych mel nevylecitelnou nemoc, tak bych to chtela vedet. Jsou to mi blizci a zivot neni jen sdilet s nimi radosti ale i tu neveselou stranku. A asi bych citila velkou litost, ze jsem nemohla nekomu z mych blizkych pomoci v poslednich dnech, protoze jsem o tom nevedela (i kdyz bych samozrejme dotycneho rozhodnuti mi to nerict respektovala). Vim, ze tak jako tak, clovek si tim musi projit sam ale porad si myslim, ze tvoji blizci by ti mohli pomoci. Ale je pravda, ze kdyby se to stalo me, tak bych zvazovala komu rict a komu nerict.
Není tady
estel, SZ jsem Ti poslala - dostalas ji?
A nevzdávej to, dokud ije, má naději, e se uzdraví!
Není tady
Moje kamarádka měla partnera, vedli takový společný "singl" ivot, těko říct zda se jen vídali, zda spolu chodili nebo co to bylo za vztah. Ona se děsně bála nějakého vztahu, a pak jednou řekla e umřel, e to zjistila z rádia, ve kterém byl moderátor. Asi rok se s tím smiřovala, ani ne tak s tou smrtí ale s tím e v něm nedokázala vzbudit tolik důvěry aby se jí svěřil a aby jí dovolil mu pomáhat.
Rozhodnutí je na tobě, ale já bych to blízkým řekla, ne vem, a ne před vánoci, ale řekla.....
Není tady
Estela napsal(a):
Zkouela jsem vechno moné i nemoné, léčitele, bylinky, vechno... Asi jim to říct... já nevím, fakt plavu v tom, nechci být tak sama, ale zároveň se bojím, aby to ustáli. ono to třeba můe trvat jetě rok ne přijde konec...
Esti a není to tím, e se jedná o diagnozu takovou jakou se jedná? Oni nad témou HIV lidé stále utíkají, stále se bojí o tom mluvit. Vím,kdy jsem jezdila Na Bulovku s materiálem do laborky, tak tam lidé docházeli na infuze atd. Byli normální i kdy nemocní HIV. Proč se stále lidé o tom bojí mluvit, bojí se s nimi setkávat?
Vdy je to stejné, jako infekční loutenka, rakovina, menengitída... Na to ve se dá umřít a krásně pomalu, trpět. Jen ten AIDS, jako by tam visela nějaká nálepka "můou si za to sami"... Blbost!!!
Take otázka? Kdyby se jednalo o jinou smrtelnou nemoc ne HIV, říkalo by se ti to lépe? Ví to alespoň někdo z tvých blízkých?
Není tady
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/3797-aids
U několika případů se vak lidé s AIDS vyléčili a lékaři vyloučili záměnu vzorků.
Není tady
Májajája napsal(a):
Asi rok se s tím smiřovala, ani ne tak s tou smrtí ale s tím e v něm nedokázala vzbudit tolik důvěry aby se jí svěřil a aby jí dovolil mu pomáhat.
Rozhodnutí je na tobě, ale já bych to blízkým řekla, ne vem, a ne před vánoci, ale řekla.....
Naprosty souhlas.
Není tady
Moc, moc děkuju, nečekala jsem tolik milých ohlasů... Fakt jsem zvyklá, e na mne koukají lidé často jako na nějakou pínu... Jj, vyřeené mám úplně vechno, ale stihnout bych toho chtěla tolik... Dneska jsem se byla projít ve městě, viděla jsem krásnou kabelku, nekoupila jsem si jí, protoe u jí neunosím... Je to deprimující. Pořád doufám, e se to zvrátí, e přijde zázračný lék. Nebo e se spletli a moje testy nejsou jetě tak patné, ale pak se vidím a cítím, jak se vechno zhoruje a moc se bojím. Viděla jsem u 3 lidi, kteří umírali na toto a veselé to nebylo...
Není tady
dadka06 napsal(a):
a vykecaj sa aspon tu--blízki o tom u iste vedia a trápi ich ti,nepridávaj im ete viac..
Dadko06 me by teda asi mohem vic trapilo to, kdybych zjistila, ze moje blizka pritelkyne, kamarad, rodinny prislusnik se radsi vykecaval na Babinete, nez aby zasel za mnou, protoze se bal/a, ze mi tim pridela starosti...
Není tady
Estela napsal(a):
Moc, moc děkuju, nečekala jsem tolik milých ohlasů... Fakt jsem zvyklá, e na mne koukají lidé často jako na nějakou pínu... Jj, vyřeené mám úplně vechno, ale stihnout bych toho chtěla tolik... Dneska jsem se byla projít ve městě, viděla jsem krásnou kabelku, nekoupila jsem si jí, protoe u jí neunosím... Je to deprimující. Pořád doufám, e se to zvrátí, e přijde zázračný lék. Nebo e se spletli a moje testy nejsou jetě tak patné, ale pak se vidím a cítím, jak se vechno zhoruje a moc se bojím. Viděla jsem u 3 lidi, kteří umírali na toto a veselé to nebylo...
Estel - s tou kabelkou - naopak, uívej si jak nejvíc můe!!!
Není tady
Estela napsal(a):
Estel, já ti nebudu mazat med kolem huby. Pravděpodobnost, e se najde lék je malý. Jednou třeba ano,ale to můe být třeba za 10 - 15 let, nevím jak dlouho v sobě vir HIV nosí.
Ale ty stále ije ivot, moná bude kratí ne mají ostatní,ale je to ivot. Co ty ví, jak dlouho budu končit svůj ivot já? Třeba onemocním a deset let budu také umírat. Třeba mě zítra srazí auto. To nikdo neví. Je to moc těké se s tím smířit a stále se člověk upíná k nějaké naději, co je pochopitelné. Moc ti fandím.
A ty zítra půjde a tu kabelku si koupí!!!! Jasný!!! Ty jí má právo nosit třeba rok, nebo týden! Jeď někam, kde jsi nebyla, zkus ti to v této fázi,kdy ti třeba jetě není tak zle jetě hodně ten ivot zpříjemnit.
A na lidi, kteří na tebe pohlíejí jak na praivou, jsou chudaáci. Neznalí idioti, kteří by se měli stydět sami před sebou. Ale počítej, e jich za svůj ivot pozná jetě moc....
Není tady
Klubko: vědí skoro vichni, e jsem Hiv+, to jo, ale e je to tákhle blbé nee. Kdy se ptají, řeknu dobré, kdy se ptají na vir.nálo, řeknu jde to... Nejsou blbí, myslím e vědí... Určitě nechci kazit Vánoce i jim, musím se snait vypadat OK, ale to je v mém stavu fakt těké.
Není tady
Estela napsal(a):
Klubko: vědí skoro vichni, e jsem Hiv+, to jo, ale e je to tákhle blbé nee. Kdy se ptají, řeknu dobré, kdy se ptají na vir.nálo, řeknu jde to... Nejsou blbí, myslím e vědí... Určitě nechci kazit Vánoce i jim, musím se snait vypadat OK, ale to je v mém stavu fakt těké
.
Alespoň, e tak....
Není tady
Estela napsal(a):
Klubko: vědí skoro vichni, e jsem Hiv+, to jo, ale e je to tákhle blbé nee. Kdy se ptají, řeknu dobré, kdy se ptají na vir.nálo, řeknu jde to... Nejsou blbí, myslím e vědí... Určitě nechci kazit Vánoce i jim, musím se snait vypadat OK, ale to je v mém stavu fakt těké
.
Estel, vykali se na ostatní, kazit Vánoce - co blbne!!! Ty umírá a myslí na to, e druhým zkazí Vánoce???
(to myslí váně?)
Ty jsi důleitá - a ne to, jestli druhý budou mít zkaený Vánoce - můou to být poslední Vánoce, které s nima proije... měli by být naopak rádi, e Ti můou být nablízku a pomoct...
Není tady
Píe,e tvoje rodina ví,e jsi nemocná,tudí ví i jak to jednou skončí.Kadej z nich se na to podvedomě připravuje i kdy na to se snad ani připravit nedá. těko říct,jestli jim má říct,v kterém stádiu se nachází.Z vlastní zkuenosti ale vím,e je to hrozná rána,kdy se člověk doví a zprávu o konci.Najednou má pocit,e něco zmekal,e se nerozloučil,e chtěl jetě obejmout,e pro toho dotyčnýho neudělal dost,nebyl mu dost na blízku.....na druhou stranu,takové pocity by člověk měl i kdyby to věděl a denně na to myslel.Myslím,e nejlepí je zlatá střední cesta(jestli se to dá takhle říct)prostě říct to opravdu a nákou dobu před "koncem".Kadopádně jak u tady bylo řečeno-jetě ije,tak neztrácej naději a ij!
Není tady