29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Pokud je v receptu, že se plechovka Salka vaří 2 hodiny, tak chápu dobře, že neotevřená plechovka? A celá ponořená? A proč tak dlouho?
Není tady
Stane se z toho karamel. Neotevřená :-)
Není tady
Kačo, určitě pootevřená, jinak může explodovat.
Není tady
Já jsem měla za to, že jsem ji kdysi vařila - neotevřenou... vždyť jinak Ti může vytýct nebo se do ní dostat voda?
Není tady
Neee, probůh, zavřená. To salko musí být sladké, dostane karamelovou příchuť. Voda nemusí nijak dramaticky klokotat, stačí slabý var. Hlavně se potom musí nechat úplně vystydnout, jinak to na tebe při otevírání šplíchne.
Oto, myslím, že explodují spíš plechovky se zakženým masem například, kde vznikla hromada plynů, u nezkaženého mlíka tohle snad nehrozí. Kdybys vařil pootevřenou plechovku, tak ti toho zbytečně hromada vyteče... Ono je lepší tu plechovku položit na bok, když ji máš v hrnci nastojato, zbytečně to poskakuje.
Judito, přiznám se, že bych si to netroufl, zákony fyziky jsou neúplatné.
Není tady
Já jsem si troufla už asi třikrát (dělám z toho náplň do medovníku) a ještě žiju Fakt se nic nestalo.
Tak jo, držím palce :-)
Není tady
No, přítel mi to teď vysvětlil teoreticky. Ta plechovka se vaří ponořená ve vodě, to z dosavadního možná nebylo zřejmé. Protože se obsah teplem roztáhne, zvýší se v plechovce tlak, ale se zvýšením tlaku se zároveŇ zvýší teplota, která by byla potřeba, aby obsah začal vřít, takže ačkoli voda v hrnci bublá, salko v uzavřené plechovce se pouze prohřívá.
Kdybychom dali zavřenou plechovku nasucho do hrnce nebo na plotýnku, tak by to asi bouchlo.
Ota napsal(a):
Kdo se bojí nesmí do lesa , salko vařím každoročně a nikdy se nic nestalo, jen se nesmí vyvařit voda, to se pak dějí věci nevídané
.
Není tady
Díky, tak snad to přežiju....Pokud se večer neozvu, držte za mě minutu ticha prosím.
Není tady
Káčo, jen dávej bacha na tu vodu.
Není tady
A otvírej ho studené! Víš jak spálenina bolí .
Není tady
Ota napsal(a):
Vařím to zavřené víc jak 30 let, nic se tomu nestane, však stačí když to bublá, nemusí se to vařit jak blázen. Je z toho dobrý karamel - stačí rozmíchat s rumem v poměru 1:1 a je dobrý karamelový koňak. (někdo přidává puding ale to nemám moc ráda, dávám jen 2 zkaramelizovaná Salka + půl litru rumu - rozmixovat).
Není tady
dnes jsem vařila... zavřené..... žiju a nikdo nebouchnul
Není tady
já salko vařila vždy v papiňáku
Není tady
nemám papinák, a vařím ponořené v zavřené plechovce - 2 hodiny stačí.
Není tady
A ještě prosím, co z toho Salka všechno děláte?
Není tady
Kromě krému (našlehat máslo a pak smíchat se Salkem) jsou dobré kuličky (nebo salám) - zamíchat do Salka burizony a mokrýma rukama dělat kuličky, vkládat do papírových košíčků. Salám- na dobře pomaštěný alobal dát Salko s burizonama, pevně stočit a po ztuhnutí nakrájet na kolečka.
Není tady
A taky karamelový likér - rozmixovat 2 uvařená Salka + 1/2 litru rumu (nekdo přidává i puding ale já ne nemám to s pudingem ráda, dávám jenom Salko a rum).
Není tady
Bety napsal(a):
A taky karamelový likér - rozmixovat 2 uvařená Salka + 1/2 litru rumu (nekdo přidává i puding ale já ne nemám to s pudingem ráda, dávám jenom Salko a rum).
Tak asi tohle-je to rychlé a stejně rychle to zmizí
Není tady
Mno. Tak jsem se nechala inspirovat, dopoledne jsem uvařila dvě plechovky Salka a koupila láhev whisky. V pauze mezi polívkou a kaprem jsem od každého asi dvě deci nalila do nádobky k ponornému mixéru, ponořila mixér, zapnula... Pak jsem se šla osprchovat a převlíknout a přítel mezitím vytřel kuchyň
Zbytek (naštěstí podstatný) jsme rozmíchali ručně, metličkou v misce. Je to vynikající
tak počkej zítra sem hodím recept na griliášové řezy taky se dělají ze Salka, budeš čistit i pánev a sporák!
Není tady
To asi nepude - v pánvi na sporáku přítel poslední dny vaří bambusové špejle do trupu letadla
No ale pro jistotu? Salko se používá NEVAŘENÉ
Griliášové řezy
Otevřeme konzervu Salka
300 g krystalového cukru upálit na pánvi na karamel, odstavit a za stálého míchání vlejeme 1 kondenzované mléko Salko. Pozor na páru, ať se neopaříš.
Přidáme 125 g Hery a vrátíme na oheň a mícháme mícháme mícháme dokud se nerozpustí.
Pridáme 150g mletých ořechů + 2-3 lžíce rumu.
Tímto množstvím naplníme 3 obdélníkové dortové oplatky
(jedna oplatka - natřeme polovinou hmoty, druhá oplatka - natřeme druhou polovinou hmoty, třetí oplatka) zatížíme, necháme zatížené do druhého dne. Potom nakrájíme.
Je to hříšně sladké.
Není tady