Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 16. 12. 2007 12:02

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2802

Salko

Pokud je v receptu, že se plechovka Salka vaří 2 hodiny, tak chápu dobře, že neotevřená plechovka? A celá ponořená? A proč tak dlouho?

Není tady

 

#2 16. 12. 2007 12:04

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Registrovaný: 12. 9. 2007
Příspěvky: 8543

Re: Salko

Stane se z toho karamel. Neotevřená :-)

Není tady

 

#3 16. 12. 2007 12:05

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: Salko

Kačo, určitě pootevřená, jinak může explodovat.


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 

#4 16. 12. 2007 12:10

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Registrovaný: 12. 9. 2007
Příspěvky: 8543

Re: Salko

Já jsem měla za to, že jsem ji kdysi vařila - neotevřenou... vždyť jinak Ti může vytýct nebo se do ní dostat voda?

Není tady

 

#5 16. 12. 2007 12:11

x256987
Host

Re: Salko

Neee, probůh, zavřená. To salko musí být sladké, dostane karamelovou příchuť. Voda nemusí nijak dramaticky klokotat, stačí slabý var. Hlavně se potom musí nechat úplně vystydnout, jinak to na tebe při otevírání šplíchne.

Oto, myslím, že explodují spíš plechovky se zakženým masem například, kde vznikla hromada plynů, u nezkaženého mlíka tohle snad nehrozí. Kdybys vařil pootevřenou plechovku, tak ti toho zbytečně hromada vyteče... Ono je lepší tu plechovku položit na bok, když ji máš v hrnci nastojato, zbytečně to poskakuje.

 

#6 16. 12. 2007 12:17

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: Salko

Judito, přiznám se, že bych si to netroufl, zákony fyziky jsou neúplatné.


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 

#7 16. 12. 2007 12:20

x256987
Host

Re: Salko

Já jsem si troufla už asi třikrát (dělám z toho náplň do medovníku) a ještě žiju big_smile Fakt se nic nestalo.

 

#8 16. 12. 2007 12:23

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5411

Re: Salko

Tak jo, držím palce :-)


Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

 

#9 16. 12. 2007 12:26

x256987
Host

Re: Salko

No, přítel mi to teď vysvětlil teoreticky. Ta plechovka se vaří ponořená ve vodě, to z dosavadního možná nebylo zřejmé. Protože se obsah teplem roztáhne, zvýší se v plechovce tlak, ale se zvýšením tlaku se zároveŇ zvýší teplota, která by byla potřeba, aby obsah začal vřít, takže ačkoli voda v hrnci bublá, salko v uzavřené plechovce se pouze prohřívá.

Kdybychom dali zavřenou plechovku nasucho do hrnce nebo na plotýnku, tak by to asi bouchlo.

 

#10 16. 12. 2007 12:36

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: Salko

Ota napsal(a):

Judito, přiznám se, že bych si to netroufl, zákony fyziky jsou neúplatné.

Kdo se bojí nesmí do lesa lol,  salko vařím každoročně a nikdy se nic nestalo, jen se nesmí vyvařit voda, to se pak dějí věci nevídané butter .

Není tady

 

#11 16. 12. 2007 12:52

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2802

Re: Salko

Díky, tak snad to přežiju....Pokud se večer neozvu, držte za mě minutu ticha prosím.

Není tady

 

#12 16. 12. 2007 13:07

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: Salko

Káčo, jen dávej bacha na tu vodu.

Není tady

 

#13 16. 12. 2007 13:09

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: Salko

A otvírej ho studené! Víš jak spálenina bolí dumbom .

Není tady

 

#14 16. 12. 2007 14:46

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Salko

Ota napsal(a):

Judito, přiznám se, že bych si to netroufl, zákony fyziky jsou neúplatné.

Vařím to zavřené víc jak 30 let, nic se tomu nestane, však stačí když to bublá, nemusí se to vařit jak blázen. Je z toho dobrý karamel - stačí rozmíchat s rumem v poměru 1:1 a je dobrý karamelový koňak. (někdo přidává puding ale to nemám moc ráda, dávám jen 2 zkaramelizovaná Salka + půl litru rumu - rozmixovat).


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#15 16. 12. 2007 19:49

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Salko

dnes jsem vařila... zavřené..... žiju a nikdo nebouchnul smile

Není tady

 

#16 16. 12. 2007 21:55

lindaB
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 30. 3. 2007
Příspěvky: 1187

Re: Salko

já salko vařila vždy v papiňáku

Není tady

 

#17 17. 12. 2007 16:56

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC
Registrovaný: 14. 6. 2006
Příspěvky: 24389

Re: Salko

nemám papinák, a vařím ponořené v zavřené plechovce - 2 hodiny stačí.


Každý den je jen jednou za život

Není tady

 

#18 23. 12. 2007 17:15

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2802

Re: Salko

A ještě prosím, co z toho Salka všechno děláte?

Není tady

 

#19 24. 12. 2007 0:11

ita
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 31. 8. 2006
Příspěvky: 2003

Re: Salko

Kromě krému (našlehat máslo a pak smíchat se Salkem) jsou dobré kuličky (nebo salám) - zamíchat do Salka burizony a mokrýma rukama dělat kuličky, vkládat do papírových košíčků. Salám- na dobře pomaštěný alobal dát Salko s burizonama, pevně stočit a po ztuhnutí nakrájet na kolečka.

Není tady

 

#20 24. 12. 2007 11:31

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Salko

A taky karamelový likér - rozmixovat 2 uvařená Salka + 1/2 litru rumu (nekdo přidává i puding ale já ne nemám to s pudingem ráda, dávám jenom Salko a rum).


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#21 24. 12. 2007 13:30

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2802

Re: Salko

Bety napsal(a):

A taky karamelový likér - rozmixovat 2 uvařená Salka + 1/2 litru rumu (nekdo přidává i puding ale já ne nemám to s pudingem ráda, dávám jenom Salko a rum).

Tak asi tohle-je to rychlé a stejně rychle to zmizí va

Není tady

 

#22 24. 12. 2007 21:26

x256987
Host

Re: Salko

Mno. Tak jsem se nechala inspirovat, dopoledne jsem uvařila dvě plechovky Salka a koupila láhev whisky. V pauze mezi polívkou a kaprem jsem od každého asi dvě deci nalila do nádobky k ponornému mixéru, ponořila mixér, zapnula... Pak jsem se šla osprchovat a převlíknout a přítel mezitím vytřel kuchyň lol

Zbytek (naštěstí podstatný) jsme rozmíchali ručně, metličkou v misce. Je to vynikající tongue

 

#23 24. 12. 2007 22:28

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Salko

lol lol lol tak počkej zítra sem hodím recept na griliášové řezy taky se dělají ze Salka, budeš  čistit i pánev a sporák! lol


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#24 25. 12. 2007 12:24

x256987
Host

Re: Salko

To asi nepude - v pánvi na sporáku přítel poslední dny vaří bambusové špejle do trupu letadla lol

 

#25 25. 12. 2007 16:20

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Salko

No ale pro jistotu? Salko se používá NEVAŘENÉ

Griliášové řezy

Otevřeme konzervu Salka
300 g krystalového cukru upálit na pánvi na karamel, odstavit a za stálého míchání vlejeme 1 kondenzované mléko Salko. Pozor na páru, ať se neopaříš.
Přidáme 125 g Hery a vrátíme na oheň a mícháme mícháme mícháme dokud se nerozpustí.
Pridáme 150g mletých ořechů + 2-3 lžíce rumu.

Tímto množstvím naplníme 3 obdélníkové dortové oplatky
(jedna oplatka - natřeme polovinou hmoty, druhá oplatka - natřeme druhou polovinou hmoty, třetí oplatka) zatížíme, necháme zatížené do druhého dne. Potom nakrájíme.

Je to hříšně sladké.


Strach je malá smrt...

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů