19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Zdravím... Přítel je posedlý Skotskem a vím okolo, proto mu sháním rostlinku zvanou ostropes trubil (onopordum acanthium), takzvaný skotský bodlák. Bohuel, jeliko je to v podstatě plevel, v obyčejných zahradnictvích ho nemají. Dokázal by mi někdo z vás poradit či ho pomoci sehnat?
Není tady
Dočetla jsem se v chytré knize, e je to a 2 m vysoká, větvitá edoplstnatá bylina s křídlatými lodyhami, chobotnatě laločnatými listy a velkými úbory světlefialových nebo bělavých květů. U nás v teplejích oblastech na pastvinách a rumitích. Tak to jsem jetě neviděla, obrázek v knize není. Zkus najít vyhledávačem, třeba to někde pěstují.
Není tady
ita napsal(a):
Dočetla jsem se v chytré knize, e je to a 2 m vysoká, větvitá edoplstnatá bylina s křídlatými lodyhami, chobotnatě laločnatými listy a velkými úbory světlefialových nebo bělavých květů. U nás v teplejích oblastech na pastvinách a rumitích. Tak to jsem jetě neviděla, obrázek v knize není. Zkus najít vyhledávačem, třeba to někde pěstují.
Ito, on je to "obyčejný" bodlák-léčivka. Zde je foto
http://www.naturfoto.cz/ostropes-trubil … -5921.html
Není tady
Bohuel, by jsem obvolala kupu zahradnictví, nikde ho nemají. A i chytrý "strýček" Google mlčí. Asi mi nezbyde nic jiného, ne se vydat do přírody a někde ho vyhrabat.... Jen ho poznat bez květů bude legrace. :c) Moná jetě botanická zahrada by mohla pomoci, ale nevím, jak to tam chodí, kdy by člověk chtěl nějakou sazeničku získat....
Není tady
Lenanshee, a co to zkusit, velice příbuznou rostlinou, někde píou, e je totoná, jen název je lidový a ta u se sehnat dá
http://www.avicenna.cz/item/silybum-mar … gory/jatra
Není tady
Oto, díky, tenhle bodlák u nás roste bohatě, ale ne do 2 metrů. Jinak myslím, e u je na něj teď pozdě, lépe počkat na jaro.
Není tady