1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Musím dělat roční zúčtování daně z příjmu fyzických osob za rok 2006, kdy jsem v období od 1. 1. do 30. 9. byla zaměstnaná a dostávala jsem kadý měsíc výplatu, z které byla sráena daň zálohová, a poté od 1. 10. do 19.11. jsem byla nezaměstnaná a pobírala jen podporu v nezaměstnanosti,poté jsem byla zaměstnána od 20. do 24.11. u jiného zaměstnavatele a opět odvedla ve výplatě zálohu na daň. Od 25.11. do 31.12. jsem byla opět nezaměstnaná a pobírala jsem podporu v nezaměstnanosti. Hrozí sankce za neprovedení a lze toto zúčtování udělat dodatečně?
Není tady
Zúčtování daně z příjmů je právo, nikoli povinnost. V tomto případě by se ti ovem vyplatilo podat dodatečné daňové přiznání za rok 2006. Poádej si o formulář "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti" u kadého ze svých bývalých zaměstnavatelů a pokud sama neumí vyplnit daňové přiznání, tak o to někoho popros, určitě ti vznikl přeplatek.
Není tady
abraka napsal(a):
Musím dělat roční zúčtování daně z příjmu fyzických osob za rok 2006, kdy jsem v období od 1. 1. do 30. 9. byla zaměstnaná a dostávala jsem kadý měsíc výplatu, z které byla sráena daň zálohová, a poté od 1. 10. do 19.11. jsem byla nezaměstnaná a pobírala jen podporu v nezaměstnanosti,poté jsem byla zaměstnána od 20. do 24.11. u jiného zaměstnavatele a opět odvedla ve výplatě zálohu na daň. Od 25.11. do 31.12. jsem byla opět nezaměstnaná a pobírala jsem podporu v nezaměstnanosti. Hrozí sankce za neprovedení a lze toto zúčtování udělat dodatečně?
Ale tady sis odpověděla sama, platila jsi zálohovou daň - tudi musí povinně, ze zákona, provést zúčtování zálohové daně.
Sankce samozřejmě hrozí.
Zúčtování lze udělat dodatečně.
Vyádá si od zaměstnavatelů potvrzení o příjmech a dobu evidence na ÚP doloí potvrzením od ÚP. Odečte si odčitatelné poloky dle zákona a je velká pravděpodobnost, e ti vrátí přeplatek na zálohách na dani.
Není tady
selavii, pokud byla stále jen zaměstnancem, nebo nezaměstnaná, tak ádné zúčtování nemusí dělat, kadému zaměstnanci je strhávaná záloha na daň kadý měsíc a nemá povinnost dělat vyúčtování!
Není tady
Bety napsal(a):
selavii, pokud byla stále jen zaměstnancem, nebo nezaměstnaná, tak ádné zúčtování nemusí dělat, kadému zaměstnanci je strhávaná záloha na daň kadý měsíc a nemá povinnost dělat vyúčtování!
Myslím, e nemá pravdu. Kadý zaměstnanec podepisuje prohláení a na jeho základě mu poslední zaměstnavatel provádí zúčtování záloh na daň z příjmu do 15.2. následujícího roku. Pokud to zaměstnavatel neudělá, tak musí zaměstnanec sám. Jak jinak by si např. mohl odečíst zaplacené penzijní či ivotní pojitění (na základě potvrzení) nebo např. úroky ze stavebního spoření, či darování krve?
Není tady
Kadý si tohle neodčítá, protoe kadý nemá úroky podloené hypotékou a nebo tak vysoké penzijní aby dosáhl na monost odpočtu.Kdo nechce, tak povinnost nemá. Naopak, pokud vyúčtování po posledním zaměstnavateli chce, musí o tom na růovém Prohláení zaměstnavatele poádat. Vím to jistě nebo jsem dělala a do letoního srpna mzdovou účetní. Ostatně, kadý si to lehce ověří telefonátem na finanční úřad.
Není tady
Ani kdy má zaměstnavatele, nemá povinnost poádat o zúčtování, to je na kadém člověku, zda toho vyuije nebo ne.
Není tady
Daň. přiznání dělat nemusí, záleí jen na ni, kdy ho udělá, asi dostane nějaký přeplatek.
Není tady
Jetě bych chtěla upřesnit, e Prohláení slouí k tomu, e tam prohlaujete, e neuplatňujete nárok na odečitatelnou částku u jiného zaměstnavatele, a na základě toho vám zaměstnavatel odečte částku 600 na vás a 500 na dítě, ale tím e máte podepsané Prohláení, tak jetě neznamená, e vám automaticky provede Zúčtování - o to zúčtování ádáte po novém roku jetě jedním dalím podpisem na tom Prohláení....
Prohláení můete mít podepsáno jen u jednoho zaměstnavatele, pokud by se vám stalo, e máte v jednom měsící dva zaměstnavatele, tak můete podepsat prohláení jen u jednoho z nich. Na těch odečitatelných 600 na vás nebo 500 na dítě máte nárok jen u jednoho zaměstnavatele.
Není tady
Hm, to e mi nemusí zúčtování udělat zaměstnavatel, to vím. Ale e nemusím podávat přiznání, pokud mi je neudělá, tak to jsem netuila. Díky za informaci.
Není tady
Selavi, plete dvě veci dohromady. Roční vyúčtování daní, pokud o to poádá zaměstnavatele, tak to musí udělat. Daňové přiznání zaměstnanec, pokud má příjmy pouze ze závislé činnosti, dávat můe ale nemusí.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Selavi, plete dvě veci dohromady. Roční vyúčtování daní, pokud o to poádá zaměstnavatele, tak to musí udělat. Daňové přiznání zaměstnanec, pokud má příjmy pouze ze závislé činnosti, dávat můe ale nemusí.
Asi jsem se patně vyjádřila, nevěděla jsem, e pokud nepoádám o zúčtování, tak si můu vybrat, zda podám či nepodám daň. přiznání.
Není tady
Selavi, pokud nebude mít roční zůčtování, tak daň. přiznání nemůe podat, protoe nebude vědět, kolik byly příjmy a odvedená daň.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Selavi, pokud nebude mít roční zůčtování, tak daň. přiznání nemůe podat, protoe nebude vědět, kolik byly příjmy a odvedená daň.
1. Chci aby mi zaměstnavatel provedl roční zúčtování - podám si proto "ádost" - vyplním takový ten růový dvojlist, dodám potřebná potvrzení a zaměstnavatel provede.
2. Nechci aby mi zaměstnavatel provedl roční zúčtování - ádný formulář nevyplňuji, jen si vyádám potvrzení o příjmech a na základě toho můu, pokud chci, podat daňové přiznání.
3. Nedělám vůbec nic, ve nechám tak jak je.
Není tady
selavii, troku plete dohromady dvě věci, ten růový papír = Prohláení poplatníka, a ten vyplňuje pro DVA účely :
1. při nástupu do zaměstnání a pak začátkem kadého roku ho podepisuje proto, aby tvůj zaměstnavatel ti mohl odečíst částku 600 na tebe (příp. 500 na dítě) a potom jetě, :
2: POKUD vyaduje zúčtování, podepíe kadý rok na zadní staně jetě navíc, e poaduje zúčtování.
Ten růový papír neplatí navdy, musí se podepsat kadý rok a navíc se mění jeho vzor - myslím e v současnosti platí pouze vzor 16 a vzor 17 (ale to nevím jistě) a proto zaměstnavatel, kdy se změní vzor, tě nechá vyplnit celý ten růový papír znovu.
Take i pokud nechce provést zúčtování, tak zřejmě chce, aby tvůj zaměstnavatel ti odečítal částku 600, tak bude muset Prohláení podepsat.
Myslím e nejjednoduí bude, kdy se zeptá přímo ve vaí mzdové účtárně, paní ti to vysvětlí.
P.S. Pokud nepoádá o zúčtování, nic se neděje, ale připraví se o moný (pravděpodobný) přeplatek na dani, který by ti byl vrácen, lepí je poádat - stojí tě to jen jeden podpis (jestli jsi měla víc zaměstnavatelů, tak si od nich musí vyádat vyúčtování záloh a doloit vaí účetní ale to ti kadý udělá na počkání).
Upravil(a) Bety (6. 12. 2007 6:44)
Není tady
Děkuji za vysvětlení.
Není tady
jetě jsem doplnila e lepí je poádat, skoro kadý má aspoň malý přeplatek i kdy neuplatňuje úroky nebo pojitění
Není tady