18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj holky
tak nám doli výsledky z genetiky, kam nás poslal Dr po dvou zamklklých těhu (7tt a 13tt).
Ve zprávě píou e karyotyp máme oba normální (já 46 XX a manel 46 XY yqh+). Take snad je to v pořádku. Natěstí
Ale mě nali trombofilní mutaci. Jsem nosičkou homozygotní mutace v MTHFR genu ( C677T ).
Prosím, prosím, nevíte co to pro mě znamená a co mě čeká v budoucnu a jestli to mohl být důvod těch neúspěných těhu...
V pondělí se objednám ke svému GynDr na poradu co dál, tak abych byla připravena
Díky
Není tady
áá, tak Speedy vítej do klubu
v první řadě gratuluju k výsledkům genetiky - kdyby byl karyotyp chybný, byl by to větí problém
co se týká toho nálezu - je to jedna z trombofilních mutací. jsou tři typy - protrombin, Leiden a MTHFR (z těch tří je nejmírnějí) - kadá má jetě navíc dva typy - heterozygot (mutace je jen na jedné alele genu) a homozygot (mutaci nesou obě alely genu), při čem homozygotní je z těch dvou podtypů horí...
přesně tuto mutaci mám i já. Měli by Tě teď poslat na hematologii na podrobné vyetřené - budou sledovat hlavně hladinu homocysteinu...
jedná se vlastně o poruchu srálivosti krve - sklony k vyí srálivosti... tato mutace u někoho je ani by se projevovala, ale u někoho se projevuje právě např.potraty... měly by Ti okamitě být nasazeny vysoké dávky kys.listové a je dost moné, e v těhotenství bude brát léky na ředění krve.
je tu také vyí riziko (oproti ostatním) komplikací při porodu - trombózy apod... ale pokud se to ví, tak u je to OK... kadopádně to před jakýmkoliv zákrokem říkej - před narkozou a třeba hormonální léčnou apod...
vyhrkla jsem toho na Tebe asi teď moc (a myslím, e i trochu nepřehledně), take se klidně ptej - kdy nám přili výsledky genetiky, taky jsem zjiovala a moc toho na netu není
co se týká přístupů lékařů k tomuto, setká se s různými postoji - někdo to vůbec nebere v potaz, na jiném pracoviti těhulkám s touto diagnozou rovnou nasazují heparin apod...
Není tady
Ja na vysledky genetiky cekam, tak jsem zvedava, co mi prijde. Jinak mi rikali, ze kdyby neco nasli, tak mi zavolaji a vysvetli.. Mam tam taky test na tu mutaci..
Není tady
jj, Sissi, skoro vude u berou s genetikou i ty trombofilní mutace.. a je to dobře
Kde jste s manelem byli? v Prediku?
Není tady
Myslim, ze kdyz Speedy prisli na tohle, tak je to v jejim pripade asi dobre ne?? Tohle se da lecit..a tak jit k miminku
Není tady
jj, přesně to si myslím taky... a přiznám se, e jsem i čekala, e to bude toto... je dobře, e u se o tom ví - teď si ji pohlídají a u by miminko měla donosit
jen určitě doporučuju trvat před otěhotněním na podrobném hematologickém vyetření...
Není tady
Leni, jsi zlato díky moc za vyčerpávající odpověď
Ach jo, a ty taky musí mít vechno
Take jestli to dobře chápu, take jsem dopadle jetě relativně dobře. Teď mě tedy pole Dr na hematologii, kde mi zjistí tu hladinu homocysteinu, jak moc je mimo normu. A podle toho mi nasadí dávku listovky. A je moné, e by v těhu stačily vysoké dávky listovky a nebo mě čekají 100% injekce na ředění krve A nebo jsou moné "jen" nějaké léky? Já si ty injekce nějak nedovedu představit. Ale zase, co bych pro to miminko nedělala
Sisi, tobě přeju, a je genetika i mutace v pořádku
Není tady
Speedy, to ví, ráda experimentuju - co bych si pro rozíření poznání nenaordinovala
no, ale teď váně... to, e tu mutaci objevili jetě neznamená, e problém dělá (i kdy u nás ano, jinak bychom nepotratily...)... je to prostě genetická dispozice a někdo ani neví, e to má...
listovku dostane 100% (resp.měla bys dostat) - kdybys chtěla, můe si u teď jít koupit do lékárny a začít uívat... ale pak si nechej předepisovat, protoe ta, co je na předpis je opravdu mnohem účinnějí
já měla třeba homocystein na horní hranici normy... ale i to se různě mění...
co se týká dalího těhu, určitě by si Tě měli hlídat hned od začátku i na hematologii. dá se uívat anopyrin, nebo potom ty injekce, ale myslím, e ty snad nebudou a tak potřeba (zas je to individuální podle doktorů - některý vidí tuto diagnozu a hned nasazuje heparin nebo fraxiparin, jiný napřed pole na hematologii a některý nad tím jen mávne rukou - co ale po 2 potratech rozhodně není na místě )
no a jak píe - kdyby bylo "nejhůř", tak nafasovat raděj injekce ne dalí potrat... injekce se potom píchají a do konce estinedělí... ale je celkem brzo dělat závěry - uvidí, co řeknou na hematologii ale napřed jde určitě rozebrat výsledky k Dr, e jo? ona by Tě měla u poslat dál ale určitě s otěhotněním počkej, a vechno bude mít vyetřené a zajitěné léky
kdybys něco chtěla jetě vědět, klidně se ptej... já kdy jsem to zjistila, tak jsem hledala na netu a nic moc jsem nenacházela, ale to u je skoro 2 roky zpět
Není tady
Leni, tak u toho experimentování stačilo, ne teď u si jen naordinuj bezproblémové těhu, jasný To je ten správný experiment
Jo jo, v pondělí budu volat ke svému Dr a poradím se co dál. Jsme tak domluveni, e a přijdou výsledky, tak se mám ukázat. Ale dobré jít "připravena"
Mám přímo v té zprávě z genetiky napsáno, e doporučují návtěvu hematologie. Tak mě můj Dr určitě pole.
Listovku (volně prodejnou) zobu u tak měsíc
Jetě budu "pátrat" po netu, co a jak...
Nebýt těch zamlkých těhu, tak ani nevím, e nějakou takovou mutaci mám... a to mám za sebou 2 narkózy. Asi to má spousta lidí a ani na to za celý ivot nepřijdou.
Jinak teď jsem se dočetla... pokud jste homozygot, pak jsou obě kopie vaeho genu pro MHTFR mutovány a proto svému potomkovi můete předat pouze mutovanou alelu. Potomek tedy bude vdy alespoň heterozygot pro mutaci MTHFR. To jsou vyhlídky
Chápu to dobře, e tedy moji oba rodiče mají tuto mutaci, kdy já mám mutované obě alely? Mamka má nás 3 děti a ale i 2 samovolné potraty. Samozřejmě bez vědomí, e nějakou mutaci má. Tak třeba i já se těch dětí dočkám
Není tady
A proč se tato mutace jmenuje tak íleně.... MTHFR C677T ... to si nemám anci zapamatovat To jsem zvědavá, tak budu třeba před narkózou z hlavy tlačit ta písmena
Není tady
Speedy, no, ty narkozy jsou celkem dobré... ale já měla taky jednu bez vědomí, e mám problémy s krví... ale při laparce u jsem je upozorňovala a poznačili si to do karty...
no, je dost pravděpodobné, e mamka to má taky - raděj ji na to upozorni, protoe by mohla mít třeba problémy s křečovými ilami, záněty il apod... no a nae děti u mají jistotu, e budou min.heterozygoti - ale těch běhá po světě hooodně ¨
ale stejně je hrozně zajímavé, e někdo to má a vůbec se mu to neprojeví - ádné problémy v těhu a nic, někdo má to samé a má problémy s trombózamy, záněty il, při narkozách... no a někdo by to ani nevěděl, kdyby nepotratil...
Není tady
Speedy, to je nějaké označení té alely nebo co stačí, kdy si zapamatuje "homozygotní mutace MTHFR genu" a nebo jen trombofilní mutace - vyí srálivost krve...
Není tady
Leni, ono bude problém si zapamatovat těch pět písmen MTHFR Budu si muset vymyslet nějakou mnemotechnickou pomůcku
Jo jetě pro zajímavost.. neví, jaké jsou čekačky na té hematologii? Chtěli bychom začít se novým snaením asi od února, tak snad to stihnem. Kdytak jetě počkáme. Kdo si počká...
Není tady
Speedy, to asi záleí na kadé nemocnici... ale myslím, e do února byste to měli stihnout krásně odeberou Ti několik zkumavek (nevím, jestli jich bylo 6 nebo víc ) a my jsme měli výsledky tuím do 14 dnů, ale jistá si nejsem... ale zdá se mi, e celé to vyetřování na hematologii zabralo tak ten měsíc
Není tady
Leni, coéééé 6 zkumavek????? To jim tam umřu, dělá se mi zle, u jen z té představy To budu muset vzít sebou manu, aby to pak se mnou někde neseklo.
Ach jo, ale co by člověk pro ten zdravý uzlíček v náručí neudělal
Není tady
Speedy, ale tuím, e jen 2 byly takové větí... no, ale fakt u si to moc do detailů nepamatuju
Není tady
Ahojky Speedy,
jak jsem ti ji psala dříve přes SZ, mám také trombofilní mutaci MTHFR, ale já pouze v heterozygotním stavu. O mutaci jsem věděla ji před tím nepovedeným těhotenstvím. Kdy jsem pak otěhotněla, byla jsem odeslána na hematologii, kde mi udělají podrobné vyetření a e mi tam budou kadý měsíc kontrolovat hladinu homocysteinu. Kontrolu jsem před tím zamlkým těhu stihla pozde jednu a hemocystein byl v normě.
Po tom potratu se rozhodli, e mi jetě udělají test na antifosolipidový syndrom. Mám ji po náběru a za tři týdny se dozvím výsledek a udělají jetě jeden náběr. Pokud bude první a i druhý test ok, je ve v pořádku a nebude se konat třetí náběr. Za pozitvní se počítá, kdy jsou dva pozitivní náběry. Jinak je moné, e ti při přítím těhotenství nabídnou rovnou preventivně píchání injekcí. Kamarádce, která je nyní po potratu znovu těhotná a má také stejnou mutaci (také pouze v heterozygotním stavu) na hematologii dávali vybrat, zda chce rovnou píchat a nebo zkusí sledovat srálivost a uvidí se.
Co se týká kyseliny listové, dostala jsem na předpis acidum folicum, co je velmi silná listovka a mám uívat ji tři měsíce před dalím plánovaným otěhotněním. Tak ji polikám jak vzteklá
Doufám, e se spolu potkáme znovu například v Podzimňátkách a tentokrát dopadneme lépe ne v Jarňátkách. Drím Ti palce, a ostatní výsledky má ok.
Není tady
Ahoj Speedy, dlouho jsem tě u nás neviděla, tak jsem si tě nala aspoň tady. Je dobře, e vás s manou vyetřili na zjistili, kde je problém. Tak budu pořád dret palce, a rok 2008 přinese vytouené miminko!
Není tady
Tak mi teď sama volala sestra od GynDra, e mám přijít v pátek na konzultaci, co podnikneme dál. Docela mě to mile překvapilo, ten "zájem", odpoledne jsem tam chtěla volat sama. Mluvila o dalím vyetření a odběrech. Tak jsem zvědavá, co na mě vymysleli. Jsem ráda, e se k tomu můj Dr takto staví Dám pak vědět, jak to probíhalo
Pet, hned jak jsem si přečetla tu mou zprávu z genetiky, vzpoměla jsem si na tebe, e jsi něco takového psala A jak říká, teď u si nás pohlídají a třeba se opravdu potkáme opět spolu v těhulích, ale tentokrát a do konce.
Není tady
Já jsem heterozygot pro C677T a mana taky. Na genetice nám řekli, e to má 40 % populace a je to lehká forma, horí by byl Leiden. Na potraty to prý můe nebo nemusí mít vliv Kadopádně máme Barunku a ta je moná homozygot, a bude velká tak to necháme zjistit...
Před 2 rokama jsem ophledně toho psala do gennetu: www.gennet.cz/diskuze/diskuze.php?F=P&IDP=386
Upravil(a) Romana (3. 12. 2007 20:46)
Není tady
Romi, heterozygot opravdu větinou nic neznamená... homozygot je malinko horí a projevuje se u kadého jinak - větina lidí o tom ani moc neví, u někoho se to bohuel projevuje potraty a je to potřeba pohlídat
mimochodem, neplánujete Barči sourozence?
Speedy, tak to je super, e Tě hned polou a nemusí si o ádné vyetření říkat!! potom podávej průběně info, jo?
Není tady
Leni, já vím, jsem tak trochu profesně genetik. A sourozence plánujeme, u se snaíme 3. měsíc. Chtěla jsem do snailek, ale tam to je teda smr
Není tady
Romi, říkala jsem si, e jsi nějak podezřele často tady vak se tam připoj, holky jsou tam hodné a i my uměliny tam chodíme na pokec
Není tady