29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Sirius napsal(a):
Fatimah napsal(a):
taurus napsal(a):
To si delas legraci, ze jo?![]()
.
Ráda bych, ale nedělám. Ale ani jeden z nás to nebere tragicky... moje rodina přítele přijala, skuteční kamarádi taky a zbytek ČR nám může políbit pr...
No já se sice nemohu řadit mezi skutečné kamarády protože se bohužel neznáme, ale neboj není celý zbytek ČR na tom tak zle, já jsem cholerik, takže si občas za blbé keci i do bílého praštím.
A znám takových lidí víc, kterým nezáleží na barvě ale na člověku.
Siriusi, já jsem nechtěla říct, že by všichni Češi byli rasisti a xenofobové, to vůbec ne! Vůbec bych si ani netroufla procentuálně vyjádřit stav rasisti x nerasisti. Ale chtěla jsem zakladatelce vlákna ukázat, že není sama, která zažívá nemilé situace s partnerem a taky jsem chtěla říct, že mi názory kohokoliv můžou být někde... zkrátka proč se užírat reakcemi okolí, s okolím nežiju
Není tady
JO, jo, chápu.
Upravil(a) Sirius (29. 11. 2007 21:07)
Dia Dia je hnusně neupřímná - napsala, že se stydí za svého muže - ve skutečnosti se stydí sama za sebe.
Stydět se přece mohu za někoho blízkého jen pokud by něco o.d.p.o.r.n.é.h.o provedl. Ale to není tento případ.
Titulek, který dala svému příspěvku, mne jako muže uráží. - Jak se potom musí cítit její muž.... ???
Kdybych mohl poradit jemu, nikoli jí, tak mu řeknu:
"Rychle od ní, potvory, upaluj! - Protože se možná ještě chvíli bude snažit přetvařovat, ale pak to stejně vzdá".
Upravil(a) Slavek17 (29. 11. 2007 22:10)
Není tady
Děkuju vám všem za příspěvky.
Nejsem slaboška, která by dělala z komára velblouda a která by byla přehnaně citlivá k mínění okolí. Jsem otrlá a nevadí mi polohlasné poznámky od cizích nebo pokřikování "taková kočka s takovou opicí, styď se" ani ostentativní odplivnutí (jsem z Prahy, ale ani tady není ráj pro mezirasové vztahy). Spíš mě mrzí, že mezi mými bližšími se nenajde nikdo, kdo by mou volbu schvaloval. Moje rodina mého partnera nikdy nepřijala. Mí kamarádi o něm mluví spíš s despektem. A já ho bráním ad eternitam a někdy až ad absurdum.
Samozřejmě, že jsem si toho byla vědoma od začátku, ale byla jsem rozhodnutá postavit se i zdi, bylo-li by třeba. Nenapadlo mě, že bych ve své neústupnosti kdy mohla polevit. Ale stalo se, cítim se najednou slabě a zlomeně, asi mi došly síly...
Jiněnko - svým chováním zásadně nevybočuje, nenapadá mě nic, co by mohlo budit obecné pohoršení. Jedno africké jídlo sice jí rukama, ale to si dovolí pouze doma, na české veřejnosti se chová civilizovaně.
Fatimo - ty máš štěstí, že tvého přítele přijali tvoji nejbližší, to je podle mě nejdůležitější. A to je to, co já si ze srdce přeju, ale nevím, jak toho docílit.
Kiaro - já ho miluju!! Copak se láska a stud se musí zákonitě vylučovat??
Bety - nad míšenými dětmi přemýšlím denně...a nemám odpověď.
Klubko - udělat z jeho výjimečnosti výsadu je nápad dobrý, chvíli jsem to i zkoušela vsugerovat, ale asi na to nemám správnou náturu. Já jsem si ho totiž nebrala kvůli jeho barvě pleti, ale kvůli tomu, jaký je člověk. Znám holky, které jsou zaměřené na lov černochů a které se vyloženě dmou pýchou, že "klofly černýho", ty to mají potom lehčí...Nechci se mezi ně řadit, ale zkusím jejich postoj napodobit.
Každopádně vám děkuju za vyslechnutí, potřebuju hlavně ventilovat napětí, protože s tímhle problémem (věřím, že pramení jen z únavy, která je dočasná) se zdráhám svěřit komukoliv...protože vím, že bych se vlídného slova nedočkala (jako bych slyšela: "Já jsem ti to říkala", "na to jsi měla myslet dřív", "tak vidíš", "taková chytrá holka a vlastní blbostí si zkomplikovala život", "nech ho, stejně se k sobě nehodíte"...apod.)...
Ale bude zase líp.
Není tady
Slávku, věř mi, že ani mě zrovna není libé to, co právě cítím. Můj muž to neví a nedopustím, aby se to dověděl, protože on je v této kauze naprosto nevinně!! Vnímám to jako svoje osobní selhání a jako svůj osobní problém, ale ta emoce studu existuje (lhostejno, jestli on se o ní vlastním jednáním přičinil či ne), cítím ji a překáží mi.
Není tady
No přesně - vždyť říkám - tajíš před ním, co cítíš...
Moje předpověď zní, že se na svého muže stejně vykvajzneš.
A jdu spát (moje milovaná naštěstí nemá potřeby mě s někým srovnávat).
Dobrou noc všem!!!
Není tady
Dio - já tě chápu a obdivuji. Myslím, že jsi ho musela hodně milovat, když sis ho vzala. Já jsem jen služebně jezdila v rámci republiky s jedním našim černým spoluobčanem a to, co píšeš, jsem slyšela denně a všude. Nikdo nevěděl, že je to cikán, vypadal hodně dobře, pěkný a dobře oblečený a když jsem vysvětlila, že jsme JEN kolegové, hned se na mě přestali škaredě dívat. I okolí zajímalo, zda s ním spím, to by byl asi prohřešek největší! Lidé prostě nejsou schopni tolerovat jinou rasu, než bílou ! Neberou cikány, snědé cizince, oni nejsou schopni tolerovat ani jinak orientované lidi, i kdyby jim nikdo ničím neubližoval ! Je to jen a jen tvá věc, ty se s tím musíš vyrovnat, pokud je na tebe hodný, měla by ses s tím smířit a neřešit to dál ! Je to jen a jen tvůj život !!!
Není tady
Pokud se do někoho ZAMILUJI, tak se za něj logicky nestydím i přes jakýkoliv handicap, který si s sebou do vztahu partner dopředu vnáší.
Nezlob se na mě, ale jsi nesmírně povrchní, naprosto poplatná společnosti, ve které jsi vyrůstala a ze které nemáš nejmenší snahu se vymanit. Svého partnera sis VZALA ZA MANŽELA, což je úkon, ve kterém se se zásadními věcmi naprosto nežertuje a to sis měla uvědomit dřív, než jsi vůbec do něčeho takového vlezla.
Strašně nerada Ti to říkám, ale ty jsi na úrovni k*av, které si vezmou muže s jakýmkoliv handicapem - barva kůže, tělesné postižení - a tak nějak postupem doby přestanou handicap svého muže unášet s tím, že se jim okolí jaksi posmívá a tím pádem se láska jaksi vytrácí do pryč.
Já k tobě absolutně nemám co dodat, jenom je mi nesmírně líto bytosti, kterou jsi k sobě připoutala. Tečka.
Není tady
Dio - to, že mého přítele přijala má rodina nebylo jen tak. Když jsem doma sdělila, že se stěhuji k příteli (a to byl první okamžik, kdy se doma zjistila, že vůbec nějakého přítele mám a ještě k tomu Alžířana...), bylo mi řečeno, že jsem kráva největší a ať si nemyslím, že mně rodiče pojedou zachraňovat do Alžíru nebo že, cituji "přitáhnu opuštěná s alžírským parchantem na krku". To vše a ještě víc bylo řečeno v prvotním šoku. Dlouho se s tím (kupodivu hlavně) máma nemohla vyrovnat, dlouho ho nebrala jako mého partnera, nepřála si jej poznat. Vzhledem k tomu, že nebydlím ve stejném městě jako rodiče, první setkání a to pouze s mým otcem proběhlo po roce... taťak doma prohlásil, že H. je sympaťák a to bylo poprvé, kdy si máma začala připouštět myšlenku, že by to mohl být muž, se kterým už zůstanu. Pak ho poznala i ona a dnes je to více méně v pohodě. Největší oříšek bylo seznámit přítele s babičkou ;o)), která to vzala velmi nonšelantně. Suma sumárum, u těch, u kterých jsem čekala, že to bude problém, problém to nebyl a naopak.
O pár známých jsem přišla a jejich ztráty opravdu nelituju... evidentně nebylo o co stát.
Rozumím tomu pocitu, že se na tebe někteří lidé začnou rovnou dívat jako na "blbku", co má doma bůh ví co... ale já to beru s humorem. Jednou jsem si nechala dělat gelové nehty a slečna mi při jejich tvoření sama od sebe začala vyprávět, jak je jí na blití z holek, co se tahají s černochama... tak jsem jí chvíli nechala mluvit, jen jsem na ní zkoumavě koukala. Když skončila monolog, tak jsem se zeptala, co si myslí třeba o takových Alžířanech... že mám jednoho doma. Slečna zrudla až na pr... a já měla skvělý pocit...
Musím říct, že mně nějvíc bolí, když se s takovým chováním setká přítel. Když je někdo hnusný na mně, vůbec mně to netrápí... ale situace, kdy přítel s úsměvem vyskočí ze sedátka, aby pustil sednout starší paní, ta si sedne a začne mu vykládat, že by všechny cizince nechala vyhostit... a já vidím, jak mu vadne úsměv... to jsou jediné okamžiky, kdy to prožívám a kdy se mi chce brečet. Kvůli něho... že mi ho trápí ;o) páč trápit ho můžu jenom já! ;o)))
Není tady
Kiara napsal(a):
Pokud se do někoho ZAMILUJI, tak se za něj logicky nestydím i přes jakýkoliv handicap, který si s sebou do vztahu partner dopředu vnáší.
Nezlob se na mě, ale jsi nesmírně povrchní, naprosto poplatná společnosti, ve které jsi vyrůstala a ze které nemáš nejmenší snahu se vymanit. Svého partnera sis VZALA ZA MANŽELA, což je úkon, ve kterém se se zásadními věcmi naprosto nežertuje a to sis měla uvědomit dřív, než jsi vůbec do něčeho takového vlezla.
Strašně nerada Ti to říkám, ale ty jsi na úrovni k*av, které si vezmou muže s jakýmkoliv handicapem - barva kůže, tělesné postižení - a tak nějak postupem doby přestanou handicap svého muže unášet s tím, že se jim okolí jaksi posmívá a tím pádem se láska jaksi vytrácí do pryč.
Já k tobě absolutně nemám co dodat, jenom je mi nesmírně líto bytosti, kterou jsi k sobě připoutala. Tečka.
Kiaro, nevím, jestli s tím máš osobní zkušenost... ale myslím, že jsi zbytečně přísná. Já myslím, že slovo "stydím se" není zvoleno zrovna šťastně... je to takový ten hloupý pocit, že lidé, kteří tě vůbec neznají si tě rovnou zařadí do kategorie "husa pitomá", protože mám partnera odjinud. Pokud se jedná "jen" o známé a sousedy, není to tak hrozné. Ale pokud se jedná o lidi, se kterými musíš fungovat denně třeba v práci, může být těžké to snášet.
Myslím, že Die jen došla na čas energie a potřebuje ji načerpat... a že slovy "stydím se za něj" jsou myšlena trochu jinak, než jak je vnímáš ty...
Není tady
Sirius napsal(a):
No já se sice nemohu řadit mezi skutečné kamarády protože se bohužel neznáme, ale neboj není celý zbytek ČR na tom tak zle, já jsem cholerik, takže si občas za blbé keci i do bílého praštím.
A znám takových lidí víc, kterým nezáleží na barvě ale na člověku.
Ja som vo všeobecnosti proti násiliu, ale moja babička hovorievala: "Na hrubé vrece hrubú záplatu..."
Není tady
Kiara napsal(a):
Kiaro, tohle je az zbytecne ostry vypad. Proste je unavena z toho, ze do ni porad kazdej sije kvuli barve pleti jejiho manzela a potrebovala se s tim sverit. A tady do ni zase sijes ty s tim, ze je na urovni k*av, protoze ted asi zrovna nevi, jak s tim bojovat.
Není tady
Kiara napsal(a):
No, podľa mňa je odvážne nazvať farbu kože handicapom... Skôr je to samo osebe dosť veľká mentálna brzda... Farba kože je farba kože a samozrejme, že so sebou nesie ďalšie implikácie, vrátane odlišnej kultúry a posmeškov okolia - ale nazvať to handicapom je podľa mňa aj tak silná káva. No ale možno som čudná ja. Hendikepovaná svojím zmýšľaním.
Upravil(a) Selima (29. 11. 2007 22:55)
Není tady
Hmm... sorry, možná jsem se dost nešťastně vyjádřila a upřímně mě to mrzí. Sorry. Nicméně nevím, jak bych v tuto chvíli adekvátně pojmenovala manželku, která se a-priori za barvu kůže svého manžela STYDÍ, což bylo dopodrobna obsaženo v jejím prvotním příspěvku. Tečka.
Že mi její postoj připadá nefér, za tím si budu stát třeba na kolenou a o půlnoci
Není tady
Zvláštne je, že HANDICAPOM si farbu kože nazvala TY... Odkiaľ teda to rozhorčenie?
Není tady
Hmm... opět se omlouvám... barva kůže rozhodně není handicap, sorry.
Pouze je to něco, co se v Česku těžko toleruje
Není tady
Dio,moje kamarádka se před lety provdala za neuvěřitelně krásnýho chlapa.I ona prošla stadiem "stydění se".Pozornost kterou její manžel budil byla unavující.Drzé a sprosté poznámky na její adresu šokující.Je to už dvacet let.On je stále pohledný,ona taky nevypadá špatně a všichni si zvykli.
Taky si myslím,že jsi jen unavená.Ony ani filmové hvězdy nesnesou stálou pozornost.A lidi fakt někdy zírají jen tak,bez postraních úmyslů.Někam koukat prostě musej.Rodina si zvykne,kamarádi taky.Chce to čas a normálně žít.
Není tady
Dia - to, že Tvoji rodiče/rodina Tvého partnera neberou, není ojedinělé. Od doby, kdy jsem začala chodit s klukama, se tátovi líbil asi jediný, a doteď mám na talíři, že jsem se s ním rozešla (před X lety, dnes je ženatý s jinou a má dvě děti)... to není jenom kvůli barvě pleti.
Láska - je o tom, že bereš partnera takového, jaký je - je jedno jakou má barvu pleti - ale zase, není to jenom o barvě pleti. Je to i o charakteru toho člověka a tak.
Že Ti začlo vadit, že ostatní se na Tebe divně dívají, když jdeš s manželem - nezměnilo se ve Vašem vztahu něco? Cokoliv? Od kdy máš ten pocit, co se stalo? Je totiž divný, že dřív Ti to nevadilo a teď ano. Já bych si tipla, jestli třeba nemáte nějakou krizi... To totiž není o okolí, ale o Tobě a Tvém vnímání. Okolí se nezměnilo, Ty (a Tvůj vztah) možná ANO. Zkus popřemýšlet.
Není tady
Nemám už čas číst tema a pak budu asi , ale tema je zjevné a tak přidám:
...stydím se za to, že jsem DOPUSTILA (souhlasila), aby byl, jak byl.., stydim se za to, že jsem ho zvolila za toho, kterému jsem slibovala, že přes všechny strasti s nim budu napořád, stydim se za to, že jsem to udělala dokonce třikrát..., podruhé jsem uvažovala o váze svých a oddávajícího slovech, potřetí jsem si říkala, že co já tam tláchám a oddávající, jsou "jenom" frašky, ...
...a teď si myslím, že:
...stydím se, že jsem volila hloupě...
...A jsem šíleně vděčná, že za svojí hloupost... nebo kdoví za co..., jsem dostala svý krásný a drahocenný děti, jejich děti a jejich vztahy, pořád to vidím jako mnoho darů, který si m o ž n á ani nezasloužím, ale zasejc, když jsem je dostala, tak mi ais patří...
a tak jenom díky, za všechno...
Není tady
DiaDia: Já jsem naťukla téma děti. Napsala jsem to proto, že před cca 20 lety se moje kolegyně provdala za cikána. Byl to slušný, pracovitý a hodný člověk. Měla s ním dvě děti. Opravdu si užila problémů, kamkoliv s nimi přišla - na zastávce MHD, ve školce, později ve škole - neustále terčem nejapných poznámek a významných pohledů, neustále vysvětlování dětem, proč jsou lidé tak hnusní, proč se jim děti smějí, proč nad nimi ohrnují nos.... Ohrnovali nos i nad ní - vždyť taková pěkná blondýnka a evidentně má děti s cikánem! S manželem se nakonec rozvedla, děti jí zůstaly, jak to všechno dopadlo nevím - odstěhovali jsme se a už jsem ji neviděla.
Není tady
Fatimah napsal(a):
Jsem tři roky z Alžířanem. Je samozřejmě vidět, že je to cizinec. Všimla jsem si, že lidi na mně koukají mnohem více, když jdu po ulici s ním, než když jdu sama. V metru mne revizor nikdy nekontroluje, ale když jdu s ním, tak za náma revizor beží klidně přes celé metro. Policajti ho kontrolují i když jen tak stojí na zastávce a čeká na tramvaj. Onehdá natupoval do vlastního auta a protože mu blbne alarm, auto houkalo trochu déle, než obvykle. Ihned u něj stáli dva policisté a 15 minut si ho kontrolovali v evidenci. Když ke své velké lítosti zjistili, že mu auto fakt patří, místo "šťastnou cestu pane řidiči" mu jeden policajt řekl "zmiz, ať už tě tady nevidím."
Přestože je to inteligentní a vzdělaný člověk, hovořící 5 jazyky, pracuje jako číšník - dnes už provozní restaurace. Když někde řeknu, že přítel je Alžířan a ještě k tomu číšník, teplota v místnosti obvykle klesne o několik stupňů. Když jsme řešili problémy a já kolegyni řekla, že jsme se asi rozešli, kolegyně prohlásila, že je to dobře, že si mně hodně lidé kvůli tomu vztahu přestalo vážit...
Málokdy cítím tak velkou lásku k příteli, jako právě v těch chvílích, které jsem popsala. Nikdy mně ještě nenapadlo "stydět se" za to, že chodím s Alžířanem. Ve chvílích, kdy mi okolí dává najevo, že jsem v jejich očích klesla, protože jsem s nějakým arabáčem, mám skvělý pocit, že vím, kdo je opravdový přítel a kdo je pitomec a máximálně mám chuť takovým lidem nakopat pr..., aby se jim rozsvítilo.
Bojím se jen toho, že pokud někdy dojdeme k tomu, že spolu budeme mít dítě, že to by případně mohlo trpět posměšky od spolužáků. Na druhou stranu, kolikrát stačí, že je dítě nešikovné, tlusté, šilhá, je nesmělé a užije si se spolužáky své... nikde není řečeno,že pokud budu mít potomka s Čechem, bude to zárukou jeho šťastného dětství. Navíc dnešní společnost se mění a děti už jsou dneska zvyklé mít ve třídě cizince...
Fati já to naprosto chápu. Moje kamarádka s manželem pravidelně chodí na večeře do rodiny Albánců. Jednou jsem byla také zvaná. Perfektní společnost,super lidi, zábava. Naoplátku jsem uspořádala véču já s přítelem doma a pozvali jsme je. Tak to dělám už asi rok.
Také zde v HK chodím na oběd s jednou muslimkou do vegetariánské restaurace. Hned vzbuzuji pozornost, jaktože já se bavím s ženskou, která má šátek na hlavě a je zahalena. Jasně, hned to musí být teroristka!!!!
Kolegyně randila jeden čas s Indem. Byla v Pardubicích za raritu. Vždy říkala, jak si jí lidi prohlížejí, že je divná, oni hned berou každou tmavou pleť jako cikána.
Samozřejmě nemusím dodávat, že všichni výše uvedení jsou vysokoškolsky vzdělaní lidé, zastávající dost vysoké posty.... Ano k jejich vzdělání patří znalost minimálně dvou světových jazyků....
Jenže pro naše zaprděný lidi, kteří vylezou max za město, všechno vědí nejlépe se to říká.
Děsně se ji líbila kampaň "Nesuď skupinu, suď jednotlivce".....
Lidi u nás nemají prostě po tolika letech šedi a nudy, někoho kdo se liší. Je to lepší, ale stále s tím má většina lidí problém. A´t je to názor, barva pleti, oblečení.....
Není tady
Hm...tak tady je to jak z filmu Hádej, kdo přijde na večeři...
DiaDia: Určitě víš, proč sis svého muže vzala, jaké má kvality. Třeba ti pomůže, když si je připomeneš, když začneš mít pocit, že se "stydíš" za barvu jeho kůže... Vždyť je to hloupost... Něco ti povím. Já už taky měla pocit, že se lidi divně dívají na mě a na partnera nebo je dokonce slyšela, jak se baví, že jsem divná atd. Možná něco podobného jako zažíváš ty. Můj partner je totiž o hodně let starší. Když jsem se s netolerancí potkala poprvé, podruhé...taky jsem měla pocity podobné tvým. Jenže pak jsem si sama řekla, že vím přece, proč s ním jsem. Já ho znám, já s ním žiju. Na mínění veřejnosti od té doby víceméně kašlu, dnes už se nad podobnými poznámkami spíš usměju. Oni nevědí, já vím. Dobří kamarádi jsou rádi, že jsem šťastná. Musím ale říct, že např. moje rodina ho vzala velmi dobře, mám štěstí na tolerantní rodiče. V tomhle to máš těžší. Já ti držím palce. Vždyť ty víš, proč s ním jsi, znáš ho, víš jaký je. Je to tvůj muž, kterého sis nevzala po týdnu chození. Ten chlap musí mít svoje klady, kvůli kterým s ním jsi. Nikdo z těch nactiutrhačů o tom nic neví. Drž se, holka
Není tady
Já mám pocit, že autorka problém evidentně má, a musím souhlasit s Kiarou (vyjma handicapu) . Pokud někoho skutečně miluji, tak se za něj nestydím. Může se opít na večírku - ale beru to prptože znám hodnoty toho člověka. Stejně jako by měla znát autorka kvality svého muže a považuju za velmi kruté se za něj stydět. Nemohla bych takto ublížit člověku, kterého miluji. Tedy skutečně miluji. A nemění nic na věci, že jsem mu to do očí neřekla.
Upravil(a) Wiki (30. 11. 2007 15:47)
Není tady
Taky mám podobný pocit jako Fatimah, že se Dia jen nesprávně vyjádřila slovem "stydím se" v souvislosti se svým mužem, protože sama píše, že jí vadí spíše reakce okolí což pak spíš nešťastným způsobem vztáhla na svého muže, čehož se tu hodně lidí chytlo.
Zároveň Die nedokážu poradit, ale sama jsem se zamýšlela jak na lidi jiné barvy pleti sama reaguju. Pokud budu hovořit za sebe, tak exoticky vyhlížející lidé také přitahují můj pohled. Nebydlím v Praze a i po tolika letech od revoluce není ještě až tak obvyklé tyto lidi vídat aniž přitahují pohledy. Na druhou stranu je mi líto, že stále existují lidé, kteří šmahem odsunou na první pohled jiného člověka do škatulky s nápisem, asi je to i jakýsi strach, který v lidech i nadále zůstává, že co je cizí a neobvyklé, je podezřelé, hlavně pokud je to ještě podpořené názorem médií a potencionálních velkých bratrů.
Dio, každopádně bych ti chtěla vyjádřit aspoň své sympatie, žes s touto skutečností byla ochotna veřejně vystoupit a doufám, že si najdeš způsob, který ti pomůže překonat asi poměrně velmi komplikovanou situaci, se kterou se tu na vlastní kůži asi málokdo setkal. Držím palce
Není tady
Myslím, že za tím je nízká sebedůvěra. Člověk potřebuje mít všechno (i výběr partnera) odsouhlasený okolím, protože sám sobě nedůvěřuje, že to tak je správně. A když to okolí partnera neodsouhlasí - hned je problém. Protože - co když to okolí má přece jenom pravdu???
Kdybych měla vysokou sebedůvěru, je mi názor okolí úplně u pr.dele.
Není tady