Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

• Diskuse
  •  » Pavlač
  •  » Volná hodina ve vyučování-děti musí z budovy školy ZŠ.

#51 23. 11. 2007 13:21

Fatimah
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Web

Re: Volná hodina ve vyučování-děti musí z budovy školy ZŠ.

Když to tady tak čtu, tak nemůžu nemyslet na to, jak to mají ve Francii... škola končí denně tuším o půl páté, tedy v době, kdy končí normální pracovní doba, aby rodiče mohli vyzvednout děti po škole. Není to tak, že by děti měly hodiny od osmi do půl páté... mají normálně pět, šest vyučovacích hodin, ale mají hodinovou pauzu na oběd, v areálu školy je knihovna, kde si mohou psát úkoly nebo se připravovat do školy, mají neustále přístupné hřiště a tělocvičnu.
Krom učitelů je ve škole ještě speciální personál, který "hlídkujue" na chodbách, v tělocvičně, v knihovně.. krátka dohlíží na to, aby děcka nedělala blbosti. Jeden den v týdnu mají děcka tří nebo čtyř hodinovou pauzu ve vyučování, během které se rozprchnou za svými koníčky. Navíc na čtyři týdny školy, připadne týden volna, aby děcka regenerovala... když jsem tam byla ještě jako gymnazistka, přišlo mi to zvláštní, ale dneska mi to přijde skvělé...
Navíc neexistuje, že by z důvodu nemoci učitele třeba odpadla hodina, vždy je tam někdo, kdo učitele zastoupí. A to vybevaní škol nám tehdy připadalo jako ze sci-fi knížek. Pamatuju, jak nám úprofesor chemie vždy řekl - no a teď bych vám měl ukázat pokus, ale protože na to škola nemá vybavení, bohužel...
Ale je vtipný, že školní strava asi nechutná žádným dětem na světě - my v té školní jídelně byli jako v ráji, strašně nám chutnalo, ale francouzi ohrnovali nos. Jídlo bylo dietní a vyvážené a moc dobré. Zkrátka v příštím životě se chci narodit jako Francouz ;o))

Jestliže nevíme, ke kterému přístavu míříme, žádný vítr není příznivý.

Není tady

#52 23. 11. 2007 13:56

Musim
♥♥♥♥♥♥-

Teď si vzpomínám, v minulosti bylo jediné řešení volných hodin, že byla otevřená knihovna a děti šly tam. Letos otevřená zrovna v tu dobu není!!!!
Já si taky myslím, že když škola naplánuje malý dětem povinnou volnou hodinu, tak to JE součást vyučování a má plánovat prostě tak, aby ji malé děti neměly. Mít 2 VV odpoledně mne připadá jako hloupost. Ne každý umí kreslit a není to zrovna předmět životně důležitý....i když mé dítě kreslí hezky. Až se naštvu, fakt ji tam nepustím a písemně zdůvodním proč. Ale pak budu popotahovaná já....asi od sociálky nebo co.
Vememe-li vážně 26 vyuč.hod na týden, to je 4dni po 5 hod, 1x 6. Tak to tedy někdo od stolu vymyslel a ZASE nedomyslel....
Poprvé jsem odpolední vyučování já zažila na střední, ale to byla náročná škola a hodně dětí-staré časy. A taky si pamatuji za ZŠ, jak jsme vymýšleli, proč zůstat ve škole a nejít domů, jak se nám tam líbilo! Takové povinné vyhazování si nepamatuji. Prostě, škola byla naše.

Není tady

#53 23. 11. 2007 14:43

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha

Prostě dotyčná škola to bude asi řešit, až se některému dítěti v té volné hodině něco stane. Ale pro to dítě a jeho rodiče bude v té chvíli bohužel už pozdě... Na to asi p. ředitel nemyslí.
Povinná školní docházka je POVINNÁ - deset školních tříd - tak by se o ty děcka měli postarat, když mají POVINNOU pauzu...
Realita je asi ale jiná. Nevím, ale kdyby moje 10-leté dítě přišlo k úrazu (hypoteticky, dítě nemám) jenom proto, že o polední pauze bylo vyhnáno ven (a ještě se nesmí zdržovat v místě školy - tj. muselo jít dál od školy, třeba přes silnici atd.) - myslím, že by to ředitel ve zdraví nepřežil.

Není tady

#54 23. 11. 2007 17:32

Heluška
♥♥♥♥♥♥-

V našem městě výborně funguje Dům dětí a mládeže, ale je hodně z ruky. Navrhovala jsem šk. klub před třemi lety, ale nelze, neboť je ve městě výše zmiňovaný DDM.
Vůbec netuším, jak to naši rodiče řeší.
Musim,
nepodceňuj výtvarku, pro harmonický rozvoj osobnosti je stejně důležitá jako každý jiný předmět.

Není tady

#55 23. 11. 2007 17:35

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Cokoliv se stane ve volné hodině (= mimo vyučování) a mimo školu, za to škola=ředitel není zodpovědný. Proto musí žáci školu opustit ve volné hodině. Chápu že se to rodičům nelíbí, ovšem tak je stanoveno zákonem(myslím to že když se něco stane mimo vyučování a mimo školu, nenese za to ředitel odpovědnost). Přestávka mezi těmi vyučovacími hodinami je také stanovena zákonem. Učitelům by se taky líbilo učit bez té přestávky a jít spíš domů, ale nelze.... stejně jako není možno zaměstnávat učitele nebo uklízečky apod. hlídáním  žáků o volné hodině.

Představuji si volnou hodinu - některé děti jdou na oběd, jiné ne, jedny se vrátí z oběda po 20 minutách, jiné si raději zajdou do města....kdo je kdy za koho odpovědný? Vždyť to by v praxi vůbec nešlo ani zařídit.

(Upozorňuji že NEJSEM učitelka, ale účetní)

Upravil(a) Bety (23. 11. 2007 17:37)

Strach je malá smrt...

Není tady

#56 26. 11. 2007 8:19

Musim
♥♥♥♥♥♥-

Nevím, ale určitě je míň rizikové a nebezpečné být počas volné hodiny ve vlastní volné třídě, než se někde venku flákat. Pamatuji si, že jsme občas, když nepřišel učitel a ani suplování byly v třídě jako myšky, aby se na nás nepřišlo.
Dobře, tyto děti to neumí, ale jde asi tak o 25 min času, co jim zbyde po jídle. Tedy u těch, co chodí na obědy.
Dobře, když platí hnusný zákon, proč to některá škola řeší a některá NE?
Heluš, výtvarku nepodceňuji, my tvoříme už od školky a je dobrá, vlohy má. Ze všech moderních metod a možností ve výtvarce neumíme jenom obrouskovou techniku a malovat na hedvábí. Ale až???!!! se něco stane, tedy ohledně zdraví, nepustím ji nikam, i když to bude třeba matematika.
Jinak už se stalo, teď mne to došlo, jeden hyperaktivní kluk z jejich třídy zrovna o této pauze poškrábal laky na kolem parkujících autech....(řešila to i policicie). Nudil se...

Není tady

#57 26. 11. 2007 9:17

Musim
♥♥♥♥♥♥-

Hledala jsem po internetu různé školní řády. Za naši školu se říká toto:
            3. Žáci se po skončení vyučování, nemají-li odpolední vyučování, ve škole (ani ostat. prostorách) bezdůvodně nezdržují a odcházejí domů.
Takže, z toho pro mne striktně nevyplývá, že povinně musí mimo budovu.
No, myslím, že tento týden už ředitelce napíšu, ať máme jasno.

Není tady

#58 26. 11. 2007 12:06

tygřík...
♥♥-----
Místo: Brno

myslím, že se to rovná- když mají odpolední vyučování, tak na mráz nemusí....

Není tady

• Diskuse
  •  » Pavlač
  •  » Volná hodina ve vyučování-děti musí z budovy školy ZŠ.
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí