Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

• Diskuse
  •  » Pavlač
  •  » Volná hodina ve vyučování-děti musí z budovy školy ZŠ.

#1 21. 11. 2007 9:50

Musim
♥♥♥♥♥♥-

Volná hodina ve vyučování-děti musí z budovy školy ZŠ.

Holka chodí do 5.třídy. Jako novinku mají 6 hod.vyučování s tím, že 4 vyučovací, 1 volná a odpoledne 2. Přez tu volnou hodinu musí povinně všichni mimo budovu ZŠ. Dosuď jsem nevyřešila se školou, že jako rodič NESOUHLASIM (a i další) s tím, aby děti musely pryč z budovy, protože je to nebezpečné. Jdou na oběd, takže vlastně zůstává tak 25 min.času, než bude 5.vyuč.hodina.
Prý je nemá kdo hlídat a škola nechce mít za ně zodpovědnost. Ani v třídě nemohou být, ani v chodbě, ani před budovou školy.
Nemohu tyto argumenty přijmout, z mého pohledu je mnohem větší riziko, když je vyhodí na ULICI. Jsou přece malé děti a domů ani nestihne dojít.
Je nějaké řešení?

Není tady

#2 21. 11. 2007 10:01

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha

Re: Volná hodina ve vyučování-děti musí z budovy školy ZŠ.

Řešit to s ředitelem, když to nepomůže obrátit se na http://www.msmt.cz/komunikace/kontakty-1

Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

#3 21. 11. 2007 10:03

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Řešení nemám, ale též by se mi to hrubě nelíbilo. Ne každý bydlí hned vedle školy.
Pokud mají takový hloupý rozvrh už na 1. stupni, myslím, že mají povinnost zajistit bezpečnost dětí až do skončení vyučování. Minimálně vyhrazenou třídu , kde děti mohou přebývat. Venku mráz a oni je vyhodí na ulici, jo? Tak to je síla. Co ostatní rodiče? Co učitel, co ředitel? Až se děcku ve volnou hodinu něco stane, kdo ponese zodpovědnost? Rodič, který je v práci?

Není tady

#4 21. 11. 2007 10:13

Musim
♥♥♥♥♥♥-

Učiteli jsem psala hned, ten vysvětlil, že prostě nejsou lidi,kdo by je hlídal a aby se nestalo, že bude úraz, tak se škola "chrání" tím, že je vyhodí, protože za ně zodpovídá pouze v budově školy počas vyučování.
Zbytečně jsem namítala, že si neměly takto hloupě naplánovat výuku a že se domnívám, že volná hodina je SOUČást výuky!!!!! Prý je zase předpis, že zrovna tyto malí smí mít pouze 4 vyuč.hodiny v kuse, resp. před šestou musí mít pauzu.
Ředitelka zatím neodpověděla, má tam zápis z třídní schůzky jako veledotaz rodičů.
Řekla jsem, že ji tedy nebudu pouštět na odpolední výuku!!!je to stejně výtvarka, tak prý já?! poruším zákon a mohu mít potíže.

Není tady

#5 21. 11. 2007 10:18

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Musim napsal(a):

Učiteli jsem psala hned, ten vysvětlil, že prostě nejsou lidi,kdo by je hlídal a aby se nestalo, že bude úraz, tak se škola "chrání" tím, že je vyhodí, protože za ně zodpovídá pouze v budově školy počas vyučování.
Zbytečně jsem namítala, že si neměly takto hloupě naplánovat výuku a že se domnívám, že volná hodina je SOUČást výuky!!!!! Prý je zase předpis, že zrovna tyto malí smí mít pouze 4 vyuč.hodiny v kuse, resp. před šestou musí mít pauzu.
Ředitelka zatím neodpověděla, má tam zápis z třídní schůzky jako veledotaz rodičů.
Řekla jsem, že ji tedy nebudu pouštět na odpolední výuku!!!je to stejně výtvarka, tak prý já?! poruším zákon a mohu mít potíže.

Ježišmarjá to je strašný! Děti sice nemám, ale už při představě, že moje desetileté dítě vyhodí na hodinu na mráz, kde mu může být zima, přejede ho auto, starší spolužáci ho budou učit kouřit cigarety, dávat mu drogy...
Nebo mu nějaký úchylák ublíží...
Zákon nezákon, bezpečí dítěte, za které odpovídám, je přece přednější než nařízení školy, že dítě musí být na odpoledním vyučování.
Řešení? Jednat s ředitelem, a když nezajistí hlídání pro děti, obrátit se na nadřízený orgán - což sice nevím který je, ale určitě se to dá zjistit.

Není tady

#6 21. 11. 2007 10:23

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Musim napsal(a):

Prý je zase předpis, že zrovna tyto malí smí mít pouze 4 vyuč.hodiny v kuse, resp. před šestou musí mít pauzu.

To je dost divné, protože můj syn, páťák, má ve čtvrtek 6 vyuč. hodin bez volné hodiny.
Když škola tak "dodržuje předpisy", tak by si také měla zjistit, jak předpisy ošetřují zodpovědnost za žáky ve volných hodinách. právě proto, že jsou tak malí, tak si toto nesmí dovolit.

Asi bych riskovala a nechala dítěti neomluvené hodiny z VV, než ho takto ohrožovat. Tohle ale musí mít řešení, je to tak logické a do očí bijící, že to jim nemůže projít. Fakt se divím, že si to vůbec dovolili!butter

Není tady

#7 21. 11. 2007 10:23

Musim
♥♥♥♥♥♥-

Právě, rodiče namítali, venku (ani před budovou školy nesmí být) je velcí naučí přesně hulit a pod. Můžou na hřiště, ale i to je přez 2 ulice!A jsou tam holky, vše na Ph1....fakt riziková oblast. řekla jsem, že prostě něco musím najít, že se nesmířím s tím, aby dítě bylo bezprizorní, neboť já šílím strachy v práci a ostatní rodiče taky. Ale prý je nato předpis....
Kdyby se mne povedlo dokázat, že ta volná hodina je součást výuky, tak je hlídat musí, nakonec třídu mají volnou. Nejde tedy o to, že chybí prostor. Nepamatuji si, žeby nás vyhazovali z budovy, a to ani na ZŠ, ani na SŠ!

Není tady

#8 21. 11. 2007 10:37

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Musim napsal(a):

Právě, rodiče namítali, venku (ani před budovou školy nesmí být) je velcí naučí přesně hulit a pod. Můžou na hřiště, ale i to je přez 2 ulice!A jsou tam holky, vše na Ph1....fakt riziková oblast. řekla jsem, že prostě něco musím najít, že se nesmířím s tím, aby dítě bylo bezprizorní, neboť já šílím strachy v práci a ostatní rodiče taky. Ale prý je nato předpis....
Kdyby se mne povedlo dokázat, že ta volná hodina je součást výuky, tak je hlídat musí, nakonec třídu mají volnou. Nejde tedy o to, že chybí prostor. Nepamatuji si, žeby nás vyhazovali z budovy, a to ani na ZŠ, ani na SŠ!

Určitě nás nikde nevyhazovali... ani na vejšce :-)
Já bych dítě na odpol. vyučování neposílala do doby, než by na volnou hodinu zajistili hlídání. Nemuselo by snad být ani hlídání - což by děti nevydržely hodinu (míň než hodinu) ve třídě samy? Třeba by je občas mohl přijít někdo zkontrolovat ze druhé třídy.
V deseti letech jsou děti moc malý na to, aby samy přecházely dvě ulice na Praze 1, odolali cigaretám, úchylákům a drogám a pak se v pořádku vrátily přesně na určenou hodinu zpátky do školy. V centru Prahy se mnohdy bojí i dospělí... natož děti.

Upravil(a) Martinka1 (21. 11. 2007 10:38)

Není tady

#9 21. 11. 2007 10:40

Musim
♥♥♥♥♥♥-

Zavolala jsem tedy na ministerstvo a zeptala se. Tak, téhlé volné hodině se říká pauza mezi dopoledním a odpoledním vyučováním a trvá díl než 50 min. (logicky!) t.j. pro školu to je oběd. Škola tedy není povinna  ty děti hlídat, na obědě ještě ano, pak už ne. (žebych nařídila holce jíst 60 minut????)
Kdyby byla volná hodina V dopoledním vyučování, tak to je volná hodina a supluje se.
ŘEšení je jediné: dát je do družiny! Jestli budou souhlasit...platba se neví, zda by musela být jak na celý měsíc???? a zda by bylo místo-kapacita??? a zda by souhlasila družinářka???
Možná by mohla být dozor jako vrátná, kdyby děti byly ve vstupních prostorách školy, ale to třídní odmítl, že pani je stará.
TAK, zákon říká toto. Kdo to tedy nezažil, buďte rádi...ale může Vás to potkat.

Není tady

#10 21. 11. 2007 10:54

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Musim napsal(a):

Zavolala jsem tedy na ministerstvo a zeptala se. Tak, téhlé volné hodině se říká pauza mezi dopoledním a odpoledním vyučováním a trvá díl než 50 min. (logicky!) t.j. pro školu to je oběd. Škola tedy není povinna  ty děti hlídat, na obědě ještě ano, pak už ne. (žebych nařídila holce jíst 60 minut????)
Kdyby byla volná hodina V dopoledním vyučování, tak to je volná hodina a supluje se.
ŘEšení je jediné: dát je do družiny! Jestli budou souhlasit...platba se neví, zda by musela být jak na celý měsíc???? a zda by bylo místo-kapacita??? a zda by souhlasila družinářka???
Možná by mohla být dozor jako vrátná, kdyby děti byly ve vstupních prostorách školy, ale to třídní odmítl, že pani je stará.
TAK, zákon říká toto. Kdo to tedy nezažil, buďte rádi...ale může Vás to potkat.

Škola není povinna je hlídat - dobře, ale je škola nucena ty děti vyhodit ven a ještě daleko od školy?
Víš, když se všichni rodiče z celé třídy dohodnete, že děti na odpolední vyučování posílat nebudete - budou s tím muset něco dělat, ne?

Není tady

#11 21. 11. 2007 10:56

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Nebo se všichni rodiče dohodněte a na tu jednu hodinu dětem zaplaťte hlídání - když se složíte nebude to moc peněz... :-) Už vymýšlím blbosti, ale není nad to popřemýšlet nad všemi možnostmi...
Přišla by slečna na hlídání, sedla by si do třídy (nebo by děti vzala ven na hřiště a pohlídala by je).

Není tady

#12 21. 11. 2007 10:58

Musim
♥♥♥♥♥♥-

Martinko1, leda tak. Ale určitě nedohodneme, neboť i na tom rodičovském se nepřihlásili všichni, že to vadí všem. Jen několik rodičů, ale byly tam i rodiče kluků, ne JEN holek.
No, škola je vyhodí ráda, aby neměla zodpovědnost, proto ani před budouvou, ani u zábradlí...to je taky před budovou. Roh vedlejší budovy už je OK, protože to je jiná budova, jiný majitel....

Není tady

#13 21. 11. 2007 11:01

Musim
♥♥♥♥♥♥-

U nás vyučuje stínový ministr školství. Tak až přijde, určitě se ho zeptám, protože mne to připadá jako neskutečný postoj školy a skutečný problém k řešení.
To hřiště totižto je veřejné!, nepatří pouze škole (možná proto tam smí jít-je taky nejblíž na zabití času). Než dojde do školy pěšky, to je 6 přechodů a už kolikrát říkala, že i tak ji málem porazilo auto. Hodně dětí ale dojíždí....

Není tady

#14 21. 11. 2007 11:03

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

Musim napsal(a):

Martinko1, leda tak. Ale určitě nedohodneme, neboť i na tom rodičovském se nepřihlásili všichni, že to vadí všem. Jen několik rodičů, ale byly tam i rodiče kluků, ne JEN holek.
No, škola je vyhodí ráda, aby neměla zodpovědnost, proto ani před budouvou, ani u zábradlí...to je taky před budovou. Roh vedlejší budovy už je OK, protože to je jiná budova, jiný majitel....

No tak se dohodněte jenom rodiče těch dětí, kteří chtějí...
Ale na toho ředitele bych tlačila hodně, protože sice ano - jedná podle zákona, ale kdyby chtěl, může udělat něco i nad rámec zákona.
Taky je možnost dát dítě do jiné školy... ale to by byla asi ta krajní možnost kdyby nic jiného nezbylo...
Bych ráda věděla, jak by tohle ředitel školy řešil, kdyby šlo o jeho dítě.

Není tady

#15 21. 11. 2007 11:14

tygřík...
♥♥-----
Místo: Brno

u nás je to taky tak, že děcka maj volnou hodinu, ale až mezi 6ou a 7ou vyuč. hodinou a naše škola jim umožňuje, aby byli ve třídě, dokonce jsme podepisovali ňákej papír, kde jsme uváděli, jestli chceme, aby dítě bylo ve škole nebo ne, to je fakt blbý, jestli Vaše škola ty děcka vyhodí, co když se jim někde něco stane? Fakticky bys byla odpovědná Ty....  hmm

Není tady

#16 21. 11. 2007 11:23

Martinka1
♥♥♥♥♥♥♥

tygřík... napsal(a):

u nás je to taky tak, že děcka maj volnou hodinu, ale až mezi 6ou a 7ou vyuč. hodinou a naše škola jim umožňuje, aby byli ve třídě, dokonce jsme podepisovali ňákej papír, kde jsme uváděli, jestli chceme, aby dítě bylo ve škole nebo ne, to je fakt blbý, jestli Vaše škola ty děcka vyhodí, co když se jim někde něco stane? Fakticky bys byla odpovědná Ty....  hmm

Přesně tak, všechno jde, když se chce...
Musim, co se poradit s tygříkem jak to mají u nich, a navrhnout to Vašemu řediteli?

Není tady

#17 21. 11. 2007 11:29

Musim
♥♥♥♥♥♥-

My jí to navrhnem...ale od září....se nic neděje...takže asi zájem není.

Není tady

#18 21. 11. 2007 11:35

tygřík...
♥♥-----

u nás ve škole sami rozdali děckám papíry, kde si rodiče měli vybrat, kde chcou děcka mít, že jo, někdo bydlí blízko a nechodí třeba do práce nebo má doma babičku nebo tak, tak mu vyhovuje, když jde děcko domů, ale já třeba bydlím na sídlišti, který je od školy cca15 min chůze, takže, kdyby děcka těch, co tu bydlí měli jít na oběd a pak domů, tak se tu můžou otočit a jít zase zpátky, naše škola toto uznává a kontrolujou, jestli ti, jejiž rodiče si přáli, aby byli ve škole, neodchází z budovy, můžou ve třídě dělat co chtěj, samozřejmě nesmí dělat čurbes...sem tam tam na ně někdo z užitelů, co neučí koukne...Já jsem tak jaksi vůbec s naší školou spokojená...je to prostě o přístupu............  tillfreds

Není tady

#19 21. 11. 2007 11:39

tygřík...
♥♥-----

no a kdo je teda za děti zodpovědný tu hodinu?

Není tady

#20 21. 11. 2007 11:46

Romča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: ostravsko

Tak my jsme za opuštění školy o volné hodině dostali důtku.
V té době je za žáky zodpovědná škola.Mělo by to být ve školním řádu.
Určitě máte ve škole nějaké sdružení rodičů , tak bych to začala asi řešit tam.

Není tady

#21 21. 11. 2007 11:59

Musim
♥♥♥♥♥♥-

No, na rodičáku právě padl návrh, že MY rodiče, máme založit občanské sdružení!, prý se pak líp jedná. Zatím jsem se tam nehlásila, za každou třídu má být zástupce, tak se asi přihlásim.
I kdyby šlo o puberťáka z druhého stupňe, stejně tam hulí. Byla besídka a já jako nekuřačka jsem přesně cítila, kteří žáci byly "někde" hulit a pak se vrátili.

Není tady

#22 21. 11. 2007 12:12

tygřík...
♥♥-----

jasně je to tak, děcka bez dozoru, přes poledne nikdo, koho by se měli obávat, že potkaj...Mě by stejně ale zajímalo, jak by se řešilo, kdyby, nedej bože, došlo třeba k úrazu...ještě aby jste se báli, že budete popotahování za zanedbání péče o dítě, kdyby si toto ve volné hodině zlomilo nohu a škola by řekla my odpovědnost nemáme, rodiče byli informováni, maj si brát na tu hodinu vždycky volno? U nás mi ani kluka samotnýho neposlali ze školy domů, když jsem byla ještě na mateřský s tím nejmladším a Martinovi se udělalo špatně od žaludku, protože,kdyby ho v tu dobu srazilo auto, nesla by odpovědnost škola, zavolali mi,  musela jsem naložit mimino na kočár a valit do školy a po druhý, když se to stalo a i ten nejmenší byl zrovna nemocnej, tak učitelka sama Martina naložila do svýho auta a přivezla mi ho...a to mu nic až tak nebylo, jenom ho bolelo břicho.....

Není tady

#23 21. 11. 2007 12:26

Musim
♥♥♥♥♥♥-

No, mne zase volali ze školy, že dítěti někdo hodil do hlavy míč a má asi otřes mozku, takže si mám pro ni přijít a odvést ji na vyšetření! (Pravda, když chodil pro Ph ten úchyl, co znásilňoval kluky i holky, tak třídní řekl, že nepustí děti jenom když tam pro ně přijde rodič chodíme často k dr.) A pak jsem volala doktorce, která ordinovala do 15,00, že přijdu cca 15,15 (když dítě asi nemůže spěchat s otřesem mozku), tak ta zase řekla, že NEPOČKA a mám jít na pohotovost anebo do nemocnice, což by znamenalo hodinové cestování po Ph, minim.3x přestup....mhd,metro. Asi je to v lidech, co jsou nebo nejsou ochotni pro děti udělat....
A vidíš, teď je vyhazují sami! Úraz by byl moje zodpovědnost a "hloupost" a nehoda....byla přece MIMO školu.

Není tady

#24 21. 11. 2007 12:52

tygřík...
♥♥-----

to je zajímavý, že teď už se úchyla nebojej...tyhle lidi se přece dopředu nehlásí...

Není tady

#25 21. 11. 2007 13:33

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Tohle je blbost z kategorie těch (jak nedávno proběhlo médii), že by při školním výletu či podobné akci měli rodiče požádat o uvolnění dítka z vyučování = na výlet pojede, ale protože je "uvolněno", škola za něj nenese odpovědnost. Jo, za skoro utopeného kluka má zaplatit škola 15 melounů, tudíž se hledá řešení. No a tohle je zadarmo, tedy bez pojištění školy a navíc bez odpovědnosti.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

• Diskuse
  •  » Pavlač
  •  » Volná hodina ve vyučování-děti musí z budovy školy ZŠ.
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí