Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#26 18. 11. 2007 13:13

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava
Registrovaný: 27. 4. 2006
Příspěvky: 40307

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Amba, kapitulation ja som nemyslela, že si so svokrovcami bojovala, ale skôr som reagovala na niektoré príspevky, ktoré a k tomu nabádali... To sa mne osobne vidí ako spožahlivá cesta do pekiel. Človek je často nútený bojova v pracovnom živote a pod., takže vies boje tam, kde by si mal oddýchnu a načerpa sily, t.j. v rodine, je podža mňa samovražedné. Rozumiem tomu, že u vás boj(zákopový) vyvolávajú svokrovci, ale skús na nich nereagova, nedáva manželovi - ktorý je v patovej situácii - nôž na krk, ale pritom si vymedzi sovje hranice, za ktoré ich nepustíš. Nie je to žahké, ale snáď to pôjde.
Ja som nemala s bývlaými svokrovcmai zďaleka ideálne vzahy, ale udržiaval isme tzv. ozborjené prímerie. Mala som však tú výhodu, že bývlaý bojoval so sovjou maktou celoživotný, podž amňa márny boj o ot, kto má pravdu a kto sa v živote lepšie presadí, takže ja som bola v absurdnej úlohe akéhosi mierotvorcu... a sprostredkovateža medzi nimi. Naozaj fajn, aj keď taký vožnejší, vzah so svokrou mám až od rozchodu s jej synom.


Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

 

#27 18. 11. 2007 15:04

annie
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 7. 2. 2006
Příspěvky: 2920

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Možná jsem to napsala nepřesně nebo neúplně, ale manžel není jedináček. Má starší sestru. S tou mají rodiče naprosto stejný "problém" jako se svým synem.
Vzala si nevhodného partnera. Těch důvodů je několik. Jen ji nenutili, aby bydlela doma. U ní uznali za vhodné, aby odešla pryč - aby se nehádali s jejím manželem.
Takže teď to funguje na střídačku. Když jsou tcháni "v bojové pohotovosti" s náma, tak volají švagrové, a přijede, a se staví, zasypávají ji svými stony, nářky a depkami a vykládají jí, jak hustím do manžela svoje názory a rozumy.
Potom švagrová "bouchne" - umí udělat jiný šrumec než já - a je v nemilosti. A potom tch. nalévají do hlavy nám, jak je ona i její manžel nahouby. Už to ani nekomentuju.
Jít z "kávy" od nich je jako odcházet po několikahodinovém skládání uhlí...
Rozhodně nemá smysl s tch. bojovat. Mám to odzkoušené. Párkrát jsem se o něco takového pokusila...Nemá to smysl. Jelikož v takové situaci je manžel začne hájit. Takže se snažím nechat to plynout.Ale jde to ztěžka.
Omezit styky bude asi jediná cesta. Ale znám to - blíží se štědrý den - budou téct potoky slz, jak "my s takou budeme zase sami", manžel podlehne a já budu mít tchány tady a budeme hrát šastnou rodinu - jako už pár vánoc.
Pro klid lítám, chystám, tcháni tu sedí od pěti odpoledne do dvou, třech do rána a poslouchám jejich nářky.
Každý rok se vždycky s manželem kvůli tomu chytneme...

Není tady

 

#28 18. 11. 2007 15:23

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava
Registrovaný: 27. 4. 2006
Příspěvky: 40307

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Teraz mi napadlo, že som mala nápandíka, ktorý ižl v 38 orkoch s rodičmi, nikdy ani na sekundu neuvažoval, že by sa od nich odsahoval, a jeho sestra bola síce vydatá, ale bezdetná(v 43 rokoch)... Podža mňa títo rodičia svoje deti zatalčili do role večných nedospelých, a oni v nej uviazli. Tristné.


Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

 

#29 18. 11. 2007 15:41

Heluška
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 5. 10. 2007
Příspěvky: 1943

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Annie,
jak to měli zařízené tcháni, když byli mladý pár? Byli jako rodina na Vánoce sami, nebo s rodiči ?
Právě tyto svátky bych chtěla být v klidu a pro jeho zachování z dosahu lidí, kteří mě nemají rádi. Je to pro tvého muže tak těžké pochopit?

Žiju sama a pokud budu sama i na vánoce, no tak budu.I tak si je hezky užiju. Pozvala jsem syna s rodinou a přijedou. Když řeknou, že chtějí být sami doma, tak to respektuji.

Moje dcera odmítla pracovat v restauraci tchánů a šla do jiného gastronom. zařízení. Byl to boj , ale své rozhodnutí ustála a oni ho museli respektovat. Navíc žije v cizině, takže nemá za zády okamžitou podporu. Sama proti celé rodině

Není tady

 

#30 18. 11. 2007 20:59

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 28. 4. 2006
Příspěvky: 1367

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

ambo...jak se to vezme...měli by radost. To by bylo pouze dočasné. Do té doby, kdy by si syn opět někoho našel a opět by to začalo nanovo. Nebo dokud by jim neutekl sám. Protože pokud se  s ním rozejdeš, oni se budou snažit ho co nejvíc přitáhnout k sobě a on bude maximálně pociovat, že tohle nechtěl. Budou mu do všeho mluvit a on si uvědomí, že jsi v něčem měla pravdu. Málokterá má energii na letité odbourávání závislosti synáčka na rodičích. To musí být velká láska, obrovská výdrž a vytrvalá slepota...Myslím, že většina z těch, co to absolvovaly, si po letech řekne...škoda času. Říká se...kdo uteče, vyhraje. Řekla bych, že tady to docela platí. jak vidím na dnešních mladých holkách, ty se s tím docela umějí vypořádat. Jsou sebevědomější, víc si věří a hlavně umějí komunikovat otevřeně. Ony už nemají pocit, že mají držet pusu, protože jsou mladé a nezkušené. Že si mají nechat líbit, protože to tak má být. Synova bývalá partnerka přede mnou klidně přiznala, že vařit neumí a já jí klidně odpověděla, že když jsem se vdávala, uměla jsem akorát tak čaj. Pak jsme se obě zasmály...a tím to pro mě skončilo. Naprosto jsem neměla pocit, že bych to s ní nějak měla řešit. Nevnucovala jsem jí svoje rozumy ani recepty. konec konců, je to její věc. Někdo se třeba vařit nenaučí v životě a někdo to ani nepotřebuje. V obchodech jsou zmražená jídla a široký výběr různých polotovarů a instantních pokrmů. Dá se slušně najíst i mimo domov. Takže to je opravdu každého věc. Jsou samozřejmě typy, kterým jako snacha vyhovuje poddajná  a šikovná hospodyňka bez vlastního názoru. Není těžké uhodnout, proč asi. Když mi syn představil první i druhou přítelkyni a zeptal se, jak se mi líbí, odpověděla jsem: líbí, přijde mi milá, hezká a příjemná. Byla to pravda, i když byly hodně rozdílné. Konečně, já s nima nebydlela, vybral si je on. Upřímně můžu říct, že bych nic neřekla ani proti holce, která by měla děcko či byla kapku starší. Někdy mám dojem, že nejsem normální. Když slyším své vrstevnice, jak mezi sebou rozebírají rodiny a majetkové poměry svých snach, jsem zticha. Protože má diskuse by byla hodně krátká. Nevím, protože mě to nezajímá....

Upravil(a) kalupinka (18. 11. 2007 21:04)

Není tady

 

#31 18. 11. 2007 21:02

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 28. 4. 2006
Příspěvky: 1367

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Surikato, díky! To bych měla zapít, taková pochvala. Na zdraví!

Není tady

 

#32 18. 11. 2007 22:25

x56325
Host

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

smile storstark

 

#33 19. 11. 2007 7:28

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

amba napsal(a):

...ale v mém případě by to bylo přesně to, co chtěla tchýně dosáhnout, to bych jí udělala obrovskou radost, kdybych jí vrátila syna!

Že bych nebyla ta správná švígrmutra, když mě představa vráceného synáčka nijak nenadchla? Jen a si ho nevěsta nechá http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png a občas ho přivede ukázat  http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png.
annie - možná netradiční návrh, ale co tchánovcům suše oznámit, že letos strávíte vánoce na horách nebo někde v teple? Jo, budou brečet, že budou sami (ale to brečí stejně), ovšem ty budeš mít klidné svátky a navíc bez práce a nervování http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#34 19. 11. 2007 10:03

annie
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 7. 2. 2006
Příspěvky: 2920

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Heli - oznámit by to šlo...jenže bydlíme ve stejné vsi, tudíž přesně vědí, kdy odjíždíme a kam, a za druhé - nejsou peníze na podobný odjezd - a odjezd na štědrý den by nám nespolkli...
Předminulé vánoce jsem tchýni řekla a se nezlobí, ale že si chceme užít vánoce sami. Tchýně štkala, brečela, že budou sami, a na vánoce nemá být nikdo sám. Tak jsem jí řekla, a jedou ke své dceři. Ona bydlí s tchány a oni tam nebudou otravovat. Pořád dokola.

Heluško - právě to mě překvapuje - historie se opakuje. Moji tcháni nepadli rodičům svého protějšku zrovna do oka. Tchýně ze silně věřící katolické rodiny se v 18 musela vdát za evangelíka a odstěhovat se z bohaté Hané na chudé Valašsko...Bydleli první dva roky, než tchán odsloužil vojnu, u jeho rodičů. Ti, když přijeli za ním do Prahy na vojnu, začali jeho ženu dost pomlouvat - skončilo to fyzickým napadením a hned jak to bylo možné se odstěhovali do družstevního bytu a bydleli sami. Vánoce slavili s dětma.
Kalupinko - bereš to opravdu s nadhledem. Moc se mi Tvůj přístup líbí.
Jak píšeš - kdyby všechny snachy řekly: o tom jsem před nedávnem opravdu přemýšlela - přitom mi jde jen o jedno - a mě nechají v klidu žít. Já nechávám prostor jim a respektuju je jako rodiče mého manžela a od nich čekám totéž. Leč zbytečně...
Ambo - mᚠpravdu - nechávat jezdit manžela samotného taky není definitivní řešení.Byla bych zase ta nejhorší. Důvody se zase najdou - a si nemyslí, že starý chlap se jí bude klaňat/jejich slova i s nářečím/, ona je mladá, tak musí sklopit uši, musíte mět úctu, vy musíte přijít. Další perla je, že děcka za rodiči jezdit MUSÍ - je to slušnost, protože jsou starší, ale rodiče za dětma NEMUSÍ - zvl᚝, když nemají čas...

Není tady

 

#35 19. 11. 2007 11:44

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Ajajaj - moje tchýně byla z Valašska a odstěhovala se na Hanou, ne však do bohaté rodiny. Takže můj M je podobně namixovaný "voříšek". Tcháni byli zlatí, ale o té úctě k rodičům a povinnostech dětí jsem poslouchala od M - "musíme tam jet my, oni město nemají rádi", což značilo, že potáhneme čtyři hoďky vlakem 3 mrňousy včetně kompletního vybavení tak, abychom u nich strávili dva půldny a jednu noc... Vánoce dtto - MUSÍME tam jet. Přitom oni měli jednoho syna ve vedlejší vsi, druhého cca 50 km - a myslíš, že ONI tam na Štědrý večer byli? Ne, jenom já se deset let přizpůsobovala, protože kdybych odmítla, neměla bych potíže s tchány, ale s M.
A když nechtějí otravovat u dcery, proč ji nepozvou k sobě?


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#36 19. 11. 2007 19:35

Heluška
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 5. 10. 2007
Příspěvky: 1943

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Anie, co je pro tebe lepší,
mít otrávené vánoce, nebo jen vědět, že otrávené vánoce mají tcháni. Volba je na tobě a oni to musí strávit po svém.
Oznam jim opět, že chceš Štědrý den strávit jen se svou rodinou, ale ráda se nechᚠpozvat druhý den na sváteční oběd. To snad přežiješ. Pokud začnou rýpat, jednoduše se zvedni a jdi domů.

Nikdy jsem v takové situaci nebyla, to se mi to radí.
Ale dvoje první vánoce jsme strávili taky u tchánů. Bylo to fajn, ale ty další jsem chtěla být jen se svými  - M+ děti. Přijali to bez výhrad. Udělali jsme si krásnou tradici, odpolední štědrodenní návštěva, výměna štrůdlů, ochutnávka salátu,ryb atd. Všichni jsme se na to těšívali a dodnes na to ráda s bývalou tchýnkou vzpomínám.

Není tady

 

#37 19. 11. 2007 20:31

annie
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 7. 2. 2006
Příspěvky: 2920

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Heluško - no, kdyby bylo jen na mě, tak tchány odmítnu. Ale tchýně a její psí oči plné slz udělají s manželem své.
Jo a na první svátek vánoční se bere jaksi automaticky, že jdeme my ke tchánům...Takže jsme spolu dva dny po sobě a to ještě vyžadovali společnou návštěvu kostela na Štěpána. Ale to jsem řekla rázne ne - mám taky svoji rodinu.

Heleno - ty "mišungy" stojí za to - aspoň vidíš, co to udělá, když se smíchá Valach s Hanákem...big_smile
Dceru nepozvou k sobě - asi proto, že je ráznější - odmítla by dost prudce.
Asi trochu využívají toho, že jsem víc měkká.

Není tady

 

#38 19. 11. 2007 20:42

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB
Registrovaný: 9. 4. 2006
Příspěvky: 5296

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Annie, no jasně, že toho využívají. Ty prostě nastavuješ takové hranice. Osobně se mi nejvíce líbí postřehy od Amby. Ta si prošla něčím podobným a mluví z ní zkušenost. Zamysli se hlavně nad pasážemi, které v tobě vzbuzují pocit, že tohle bys nemohla a zkus přijít na to proč..... Tchýňáky změnit nemůžeš, můžeš změnit pouze sama sebe a nebo svůj přístup.


Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

 

#39 20. 11. 2007 7:02

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

annie - a ty neumíš "psí oči plné slz"? Už jsi je na manžela zkusila? Nebo taky rázně odmítnout, jako dcera? Mᚠkolem sebe příklady, které zjevně fungují, tak některý z nich použij. A když nejde odjet, nešlo by aspoň zařídit si "něco" na Hod Boží? Kulturu, návštěvu... cokoli, abyste nebyli doma.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#40 20. 11. 2007 20:06

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 28. 4. 2006
Příspěvky: 1367

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Hele, Annie, co abys muži řekla, že ho nechᚠstrávit celý svátky s nima a ani necekneš, když ty příští celý stráví s Tebou? Vem to rozumně, tři dny přece vydržíš sama doma. Budeš morální vítěz. A celej příští rok se můžeš dopředu smát. A oni se mohou mračit. Už budou mít dopředu vybráno!
A než se Ti vrátí letos domů, ulehni a nech kolem sebe binec. Preventivně. A řekni mu...já Ti měla takovou chřipku, že jsem myslela, že jsou to moje poslední hodiny. Já nebyla ani schopná Ti poslat SMS. To jsem ráda, že Tě tu už mám! A teď si spolu uděláme krásný Vánoce! To nevadí, že o tři dny později! Milá zlatá, jediný způsob, jak se zbavit Vánoc u tchánovců je, zařídit, aby on tam odmítal jít! Ty to nechápeš? Jakmile synáček bouchne do stolu a řekne - nejdu nikam, tu je celá rodičovská mašinérie v háji! A když to letos skousneš a opravdu ho tam na celý tři dny pošleš...bez jediného zavolání, napsání, už se od Tebe nehne. Z více důvodů. Zaprvé mu jistě budeš chybět se vším všudy. Zadruhé si bude přece jen připadat jako rozpůlenej. A zatřetí: bude za blbce před celou vesnicí! A to už stojí zato! Zvádla bys to? Zkus si představit, že kdyby jeden z vás byl třeba zrovna v nemocnici, taky byste spolu nebyli. Nějak si to usnadni, umluv se a hurá na věc! Víš doufám, co zapůsobí na každého nepřítele: něco, co naprosto nečeká. A tohle by oni ani ve snu nečekali: že jim ho naservíruješ hned na celé svátky a bez řečí! Kde jedna strana nebojuje, nemůže ani druhá...!

Není tady

 

#41 20. 11. 2007 21:14

Heluška
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 5. 10. 2007
Příspěvky: 1943

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Kalupinko,
to by byl nářez, ale já osobně bych to nezvládla.

Není tady

 

#42 21. 11. 2007 3:02

amba
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 15. 8. 2006
Příspěvky: 857

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Každý je jiný a proto na každého platí něco jiného. Jak už jsem napsala, mně se vyplatilo být stále se svým manželem a "štípance" od tchýně aktuelně vydržet. Ne že bych si všechno  nechala líbit,  hned jsem se ptala, proč to říká, co tím sleduje, atd.To by jste koukaly jak koktala, když jsem trvala na odpovědi, Jo, a když jsme šli na návštěvu, vždycky jsem pro ni měla dárek, nějakou drobnost, dortík a tak. Ještě doma jsem zdůraznila manželovi, jak mi záleží na dobrých vztazích, protože ho miluju a ujistila ho, že já nechci  pokazit dobrou náladu, natož vyvolat konflikt. Pokud ale na mě (v mém případě tchýně) zaútočí, nenechám si to líbit a budu se bránit sama, když to nedokáže on. To jsem dodržela. Po návratu z návštěvy  jsme společně prodiskutovali,( hlavně se ovládnout - bez emocí) co se mě dotklo a proč si to nepřeji, aby znal důvodl, proč se u jeho rodičů necítím dobře a uvědomil si, že mi ubližují.  Zdůraznila jsem mu, že chci mít s jeho rodinou dobré vztahy, a zjistí sám, co pro to můžu udělat, aby se to vylepšilo. Trvalo to asi půl roku, kdy se průběžně snažil rodiče usměrnit  než poznal, že se ke mně tak chovají z principu a už to jiné nebude.  Sám viděl, že na jeho rodiče nenadávám, myslím na ně s dárky, zatím co oni mě při každé příležitosti zešměšňovali, ponižovali atd. Až se manžel správně naštval a došlo k tvrdému konfliktu, syn-rodiče.
Kdybych s ním ke tchánům nechodila, nevěděla bych, co se děje za mými zády, nemohla bych s ním o tom mluvit a účinně se bránit a hlavně, on by neviděl žádný problém. To, že mu maminka chytře nasazovala brouky do hlavy  ani  nepostřehl, měl ji rád a důvěřoval jí, kdo jiný to s ním myslí dobře, než ona, že. Uvědomil si to až tehdy, kdy jsme spolu o tom mluvili, že nás chce rozeštvat ho ani nenapadlo.(Opravdu to chtěla a ani se tím netajila.)
U chlapa je odpoutání se od rodičů delší proces, hlavně netlačit na pilu a přimět ho, aby na to přišel sám. NezapomenĄ, že s manželem sis  vzala i jeho rodinu

Selima:
Já jsem už skoro 40 let v pohodě, od velkého konfliktu jsme se s manželovými rodiči mnoho let nestýkali, nepřijali ani naše děti a když zemřeli, odešli cizí lidé. Tchýně mi nikdy neodpustila, že jsem si vzala manžela - měla s ním jiné plány.
No, a my máme stále super manželství, jednu vnučku už máme dospělou. Ze i snacha místo ke svým rodičům chodí domů k nám a my k nim máme vztah jako k našim dětem. Nikdy jsme se do manželství našich dětí nepletli.
Vždycky jsme prožívali tu životní etapu, která nám věkem náležela, tak s láskou prožíváme i tu etapu prarodičů a úžasně si ji užíváme.

Není tady

 

#43 21. 11. 2007 9:09

annie
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 7. 2. 2006
Příspěvky: 2920

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Kalupinka - nápad mᚠdobrý...ale tcháni se na štědrý den cpou k nám - ne my k nim. A na Boží hod bere manžel jako "tradici", že se chodí k jeho rodičům na oběd...Ale i kdyby to bylo naopak, tak bych to asi nezvládla. Zase by mě pomleli, že neumím ani přijít na vánoce, že pořád něco hraju atd.-přičemž je jedno, kdo šlápl vedle.
Přemýšlela jsem o tom, proč se "bojím" udělat radikální řez, proč neřeknu tchýni na plná ústa jak to vidím. A už to mám.
Dřív jsem bývala ke tch. ráznější, dělala jsem pořádky prudčeji. Ale zjistila jsem, že jak jsem byla prudká, dvakrát tak prudce se mi všechno vrátilo.
Tch. jsou mistrní manipulátoři a dokázali přesvědčit manžela, že mi jde jen o to je se svým synkem rozeštvat. Proto dělám takové rozbroje. A nemám je prý ráda atd.
Proto jsem se stáhla. Řeknu, co si myslím, ale konečné řešení nechávám na manžela. Proč? Opět zkušenost. Kterési vánoce jsem tchýni řekla, že a se nezlobí, ale že chceme být s manželem sami.
Jak to dopadlo. Plakala, dělala před manželem scény - a on? Prý to na něm nezáleží, prý já nechci...Tenkrát jsem myslela, že mě odvezou. Všechno padlo na moji hlavu. Takže proč mám být pořád ten posel "špatných" zpráv já?
Teď vím, že by se zachoval jinak - že by to nehodil na mě, ale stejně - ještě pořád neumí říkat do očí rodičům svůj názor - kor když je opačný než ten jejich.
Ambo - trochu poznávám sebe v jedné věci. Pochopila jsem, že otevřený a přímý boj je mnohdy na škodu. Takže stejně jako Ty obdarovávám tchýni různými drobnostmi - bombony, které má ráda, nějakou blbinkou z porcelánu, květiny, oblíbený časopis...
A tímto jí beru vítr z plachet, kdykoliv se snaží něco uhrát na to, že je nemám ráda.

Není tady

 

#44 21. 11. 2007 11:06

amba
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 15. 8. 2006
Příspěvky: 857

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Annie:
Neházej flintu do žita. Myslím, že jsi jim neměla nic říkat ty, ale nastavit hranice jim měl  sám manžel, samozřejmě po vaší vzájemné dohodě. Od něho to berou  totiž jinak. No, už se stalo, teď jak z toho ven. Já bych zkusila říct tchýni, že jsem byla mladá, ale že už vidíš jak to s vámi myslí dobře a přímo bych jí navrhla zakopat válečnou sekeru, že se máte s manželem rádi a že vás oba to nedorozumění trápí atd.  Prostě něco v tom smyslu, za pokus to stojí. To víš, nejhorší je jejich citové vydírání syna, on to často neustojí, protože  má rád rodiče i tebe a" lítá" mezi vámi. Sám možná neví, jak z toho ven, má vás obě rád a jistě ho to trápí, nechce ztratit ani jednu. Já bych udělala první krok ke smíru, za to nic nedᚠa výsledek uvidíš. První podmínkou je začít před manželem o nich mluvit víc pozitivně, že je chápeš, ale že očekáváš, že oni pochopí i tebe. A ti manžel poradí, co mᚠudělat, aby se vaše vztahy zlepšily a trvej na tom. To je totiž nejúčinnější - buď se to zlepší, nebo sám ocení tvoji snahu a uvidí, že je marná. V každém případě tím jenom můžeš získat.
Já kdybych nepoužila tuto taktiku, zcela jistě by jsme rozvedli.
Nezapomeň, že  uspořádat rozbourané vztahy s  tchýní je dlouhodobý proces v řádu minimálně měsíců, myslím si, že letos už to nestihneš. Já bych se na letošní svátky důkladně připravila a  vyrukovala  s navrhovaným mírem. Neboj, příští rok budou další a když se zadaří, budou jenom vaše.
Jak už jsem psala, každý je jiný a na každého platí něco jiného. V každém případě si ale myslím, že je lépe být při návštěvách tchánů s ním, aby tchýně neměla tolik prostoru pro svoje manipulace. Když přece jen nedá pokoj, pak o tom můžeš s manželem doma mluvit, říct mu jak se cítíš a co tě zraňuje a uvidíš, že se tě zastane. Ano, pořád dokola, až se on naštve sám. Přeju ti pevné nervy a hodně štěstí !

Není tady

 

#45 21. 11. 2007 14:08

annie
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 7. 2. 2006
Příspěvky: 2920

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Ambo - je vidět, že mᚠspoustu postřehů přímo ze života. Hodně z těch věcí už vím taky.
Před manželem zásadně nemluvím negativně o jeho rodičích. To si "zdrbnu" s kamarádkou nebo tady s váma. Pořád jsou to jeho rodiče. Jenom třeba řeknu : toto a toto se mi nelíbí a ublížilo mi to.
Ale na první krok k usmíření se tentokrát necítím. Ten první krok už jsem totiž x-krát udělala já bez ohledu na to, kde vznikla "chyba". A teď už to fakt "nedávám". Možná k tomuto dozraju - třeba to chce ještě pár dní...
Prostě jestli mi někdo řekne, a manžel přijde sám, beze mne, tak to holt budu respektovat. Mají nárok, říct si, s kým se nechtějí vídat. Sice mě to mrzí, ale já jsem jim dveře k nám domů nepřibouchla před nosem...

Není tady

 

#46 22. 11. 2007 22:02

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB
Registrovaný: 9. 4. 2006
Příspěvky: 5296

Re: Tcháni - jak s nimi žít?

Annie dobrá, ale pak musíš manželovi říct, že tě mrzí, že tě tam nechtějí...


Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů