Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 16. 11. 2007 8:43

Majka
♥♥♥----
Web

Jakou mateřskou si vyberete?

Vy,kterých se to týká, tj. dítě bude v lednu mladší 22 měsíců atd., viz nová skvělá úprava rodičáku va jakou si vyberete formu? Na tři roky nebo na 4? Proč se ptám...? Bavila jsem se s kamarádkou, která je rovněž na MD a navíc má známou na sociálce. Prý jí tahle známá řekla (cituji doslova): "Nebuď blbá, nahlaš si 3 roky za 7600, dávej si pár kaček stranou, pak se přihlásíš na pracáku na půl roku s podporou a zbytek bez a budeš doma stejně 4 roky, ale jinak se ošidíš o dost peněz!" Tak jsem si sedla a spočítala jsem, co mi nabízí stát:
1. Mému synovi právě 18 měsíců. Takže od ledna mám nárok na 3 roky (za 7600) n ebo na 4 roky (za 3800).  Kdyby mu bylo k 1.1.08 už 22 měsíců, měla bych nárok na 3 roky za 7600 a 4. rok za 3800, ale nemám. hmm
2. Když spočtu výši rodičovského příspěvku do jeho 3 let věku a následně do jeho 4 let věku přesně na měsíce, ošidí mě stát (pokud si vyberu 4 roky) o téměř 20 000 Kč.

Jelikož jsem se kvůli přestěhování musela vzdát zaměstnání v bydlišti a otěhotněla jsem jako nezaměstnaná překladatelka  :-) tak moc možností nemám. Navíc nemám babičky na hlídání a odvedení do školky a na starším synovi to nechat nemůžu.
Tak co vy ostatní, je tu někdo ve stejné situaci jako já? Jak budete postupovat? Váhám, zda státu těch 20 000 nechat a napsat si 4 roky nebo nenechat, napsat si 3 roky a ještě ho pak "sedřít" a nechat za sebe platit zdr.a soc. pojištění při hledání práce...?

Podotýkám - vždy jsem pilně pracovala a neflákala se,nejsem žádná socka, mám bílou barvu pleti vissla, netrhám parkety a netopím jimi atd.

Není tady

#2 16. 11. 2007 10:28

Piia
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ostrava
Web

Re: Jakou mateřskou si vyberete?

Určitě budu volit možnost na 3 roky. S tou nižší mateřskou bychom nevyžili. Už tak máme dohromady měsíční příjem méně než 20000,-, když zaplatíme byt, splátku uvěru, pojistky a alimenty na přítelovu dceru. Tak nám zbývá 7000,- na měsíc na vše - potraviny, drogerie, oblečení, apod. (prostě běžný chod domácnosti) pro 2 dospělé a roční dítě.
Nevím jak to bude za ty dva roky až mi mateřská skončí, babičky ještě v důchodu nebudou (počítali jsme původně 4letou mateřskou a to už by se pak moje mamka starat mohla, takhle budeme muset půl roku nějak improvizovat), do své práce se vrátit nemůžu z finančních důvodů - dělala jsem za minimální plat s příšernou pracovní dobou (práce za 6000,- čistého, od 9 do 17 hodin - takže na vyzvedávání dítěte ze školky je to pozdě), ale na Ostravském sídlišti je štěstí i taková práce, takže budu hledat práci novou.
No ale nějak bylo a nějak bude a žebrat nepůjdeme. V nejhorším se dám k policajtům big_smile - jistota státní služby i toho že výplata bude v čas a štíhlá linie zajištěna dlouhýma procházkama lol

http://lilypie.com/pic/090119/pFeE.jpghttp://b3.lilypie.com/U8lVp1/.png
http://lilypie.com/pic/2009/10/18/AoeE.jpghttp://lb1f.lilypie.com/Spq8p2.png

Není tady

#3 16. 11. 2007 10:29

Gabrielle
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Kladno
Web

no mě hlavně teda dostalo, že na tu zrychlenou formu na dva roky musí být minimální příjem před nástupem na MD asi 16400,- Kdo tolik nevydělával, nemůže tuhle zrychlenou variantu zvolit. Aspoň tak to psali v MF Dnes.

Já sice chci být doma 3 roky, ale přijde mi to dost nefér...

Není tady

#4 16. 11. 2007 10:49

alexxandra
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Já tohle už neřeším, protože v lednu nastupuji do práce, Mikolkovi budou dva roky a začne v jeslích, už to trénujem nějakou dobu a začlo se mu tam líbit. Nicméně by mě zajímalo to, když si žena vybere dejme tomu tu dvouletou variantu a nesežene jesle nebo bude dítě jakkoliv nemocné, atp., co bude s tím dítětem. To s ním nakonec bude doma bez příjmu nebo bude muset vrátit přijaté peníze za poslední dva roky nebo jak to vlastně bude? Nebo si ho bude nakonec brát do práce?? Dnes se rodí tolik dětí a školek a jeslí je jak šafránu, všude se musí pomalu zapisovat na čekací listinu. To by mě fakt zajímalo.

http://lbyf.lilypie.com/peUxp2.png

http://lb1m.lilypie.com/TikiPic.php/lmq5dLA.jpghttp://lb2m.lilypie.com/CTChp1.png

Není tady

#5 16. 11. 2007 11:15

pavli
♥♥♥♥♥--
Místo: Valmez

tohle by zajímalo i mě :-)
školky a školy teď ruší a než je znova obnoví (jestli vůbec) budou naše děti už velký...
počítám s tříletou variantou
původně jsem se chtěla vrátit do práce už v od října, ale nesmím dát dítě do jeslí na víc, než 5 dní v měsíci, abych nepřišla o rodičák a paní na hlídání jsem nesehnala...
protože beru rodičák už od září, zbytečně bych se šidila, ne?
a přivydělávat si můžu i tak...

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;104/st/20070315/n/Karin/dt/-6/k/8568/age.png

Není tady

#6 16. 11. 2007 11:16

Majka
♥♥♥----
Web

No to je jednoduché, Alexandro, státu je to přece jedno! Ty jsi chtěla dítě, tak se starej. Že nemáš jesle? Že ti dítě každou chvíli marodí a zaměstnavatel tě po 2 měsících vyrazí? Že dítě denodenně řve ve školce, protože není kolektivně adaptabilní ve 3 letech, což jsi nemohla před porodem ani v půl roce věku dítěte tušit? No a co? STAREJ SE jak umíš!
TO je To, co mě neskutečně žere!!! Kdyby si strčili zvýšenou mateřskoua porodný někam a uzákonili, že zaměstnavatel MUSÍ matku s dítětem do 7 let zaměstnat na 6 hodin, že musí zřídit jesle nebo školku na pracovišti nebo něco, co nám pomůže se do práce vrátit, byla bych mnohem šťastnější, než za těch pár kaček, co nám milostivě dali a další vláda sebrala.

Otázka ale zněla: není dobrým řešením vybrat si 3 roky za 7600 a pak se přihlásit na pracák a v klidu si hledat práci, zatímco stát za nás zaplatí zdravotní a sociální pojištění, dostaneme půl roku podporu a jsme na tom lépe, než když si vybereme 4-letou mateřskou, přijdeme v propočtu o 20 000 Kč od státu a stejně nastoupíme nejspíš dřív, protože kdo si může dovolit čekat na 4.rok věku a pak hned skočit rovnýma nohama do práce, že ano? Já jsem pro, vrátit státu to, jak se k nám chová, takže si vyberu 3 roky a pak si rok budu hledat práci. A vůbec mi to není hloupé. Protože 3800 mámě s děckem na MD je výsměch.

Není tady

#7 16. 11. 2007 11:36

megan2
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: praha
Web

gabi-to jako vazne???ja to nikde necetla  a mysli cisteho ci hrubeho???

Není tady

#8 16. 11. 2007 11:38

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

A jak to budeš řešit, když tvé dítě si ve 4 letech nebude schopno zvyknout na školku, když bude stále nemocné, když ti zaměstnavatel neumožní zkrácenou pracovní dobu a ty si nebudeš moci vyzvedávat dítko ze školky ? Tak jsi mohla v klidu po ukončení rodičáku  pobírat minimální podporu ve výši  cca 2.300 Kč a  hledat práci. Mimochodem už nyní je možnost pobírat rodičák a souběžně i   pobírat podporu v nezaměstnanosti.

Není tady

#9 16. 11. 2007 11:39

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Pokud ti vznikne nárok na PPM ve výši 380 kč můžeš volit zkrácený rodičák.

Není tady

#10 16. 11. 2007 11:44

spunt
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Já doufám že se dostanu zpátky do práce a že malou vezmou do školky.
Budu hlásit tři roky.
Když mě nevezmou, dostanu odstupné a budu mít nějaký měsíc abych si něco našla. I když to bude mimo mou profesi a za méňě v Praze určitě něco seženu.
Se školkou to bude horší. Nedokážu si představit situaci že můžu jít do práce ale dítě nebudu mít kam dát. sad

http://www.ticker.7910.org/as1cxJr0g411110MTAyZHwwMDAyMjNkfExlbmljY2UgamU.gif
http://www.ticker.7910.org/as1csEk0g410010MjkyZHwwMDAyNTdkfEppdHVzY2UgamU.gif

Stránky na téma: Poruchy pozornosti, hyperaktivita, hypoaktivita  http://www.adhd.denicek.eu/

Není tady

#11 16. 11. 2007 11:48

Pinky
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Morava

Majko, já jsem to pochopila tak, že když bude malé 2.1.2008 10 měsíců, tak mám do 22 měsíců věku malé čas se rozmyslet, jestli budu do  22 měsíců doma za 7600,-Kč a pak  za 3800,-Kč. A nebo budu doma jen 3 roky za 7600,- Kč ??

Něco jsem zkopala ?? hmm

http://lbyf.lilypie.com/hX62p1.png

Není tady

#12 16. 11. 2007 12:16

spunt
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Pinky ve 22ti měsících se rozhodneš, jestli budeš doma tři, nebo 4 roky ( nás odpadá ta možnost volby dvouleté MD ). Když tři , budeš dál dostávat těch 7.600,- , když 4 roky, začneš dostávat ty 3.800,-

http://www.ticker.7910.org/as1cxJr0g411110MTAyZHwwMDAyMjNkfExlbmljY2UgamU.gif
http://www.ticker.7910.org/as1csEk0g410010MjkyZHwwMDAyNTdkfEppdHVzY2UgamU.gif

Stránky na téma: Poruchy pozornosti, hyperaktivita, hypoaktivita  http://www.adhd.denicek.eu/

Není tady

#13 16. 11. 2007 12:28

Majka
♥♥♥----
Web

Od ledna 2008 se mění výše a způsob čerpání rodičovského příspěvku. Nárok na rodičovský příspěvek v dosavadní podobě k 31.12.2007 zaniká. Pokud rodič, který rodičovský příspěvek pobírá, jej chce pobírat i v roce 2008, MUSÍ O NĚJ ZNOVU ZAŽÁDAT! Důvodem nové žádosti je doložení nových skutečností, které dosud nebyly třeba. Rodiče by o plánovaných změnách měly být v průběhu listopadu písemně informováni.

Nyní stát vyplácí příspěvek rodičům, kteří pečují o dítě do čtyř let. Částka je odvozena od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře a činí 7582 Kč.

Od ledna si rodiče většiny dětí budou moci vybrat jeden ze tří modelů vícerychlostního vyplácení rodičovského příspěvku. Výjimky viz níže.

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je NEJMLADŠÍ v rodině – toto dítě zakládá nárok na rodičovský příspěvek a u něj se sleduje splnění podmínek pro přidělení rodičovského příspěvku.

Jednou učiněné rozhodnutí o délce čerpání rodičovského příspěvku bude nezměnitelné – a to i v případě, že dojde ke střídání rodičů na rodičovské dovolené – které je i nadále možné.

NOVÝ ZPŮSOB ČERPÁNÍ RODIČOVSKÉHO PŘÍSPĚVKU SE VZTAHUJE NA VŠECHNY DĚTI – tedy i na děti narozené před účinností tohoto zákona. V praxi to znamená:

rodič pečující o dítě, které bude k 1. lednu 2008 starší 3 let, bude od ledna pobírat snížený rodičovský příspěvek 3800Kč do 4 let věku dítěte
rodič, pečující o dítě, které bude k 1. lednu 2008 starší 21 měsíců a mladší 3 let – tj. rodič, který si ze zákona nemůže typ čerpání rodičovského příspěvku – bude pobírat rodičovský příspěvek 7600 do 3 let věku dítěte a následně 3800 do 4 let věku dítěte.
Rodič, pečující o dítě, které bude k 1. lednu 2008 starší 22 týdnů a mladší 21 měsíců se bude moci rozhodnout mezi klasickým a pomalým čerpáním
Rodič pečující o dítě, které bude k 1. lednu mladší 22 týdnů, bude moci volit mezi všemi 3 typy čerpání PPR – samozřejmě pokud splňuje ostatní podmínky čerpání jednotlivých typů

Není tady

#14 16. 11. 2007 12:33

potvurkapodivna
Host

A jak to bude v případě, že jsem na ten limit 16 tisíc dosáhla a malé bude v lednu 12 měsíců? Ty peníze zpětně už mi steně nikdo nedá, takže volím 3 roky, možná po druhém roce začnu chodit na částečný úvazek, ale bude trochu problém s hlídáním. Fakt mě neskutečně se......fuckyou

#15 16. 11. 2007 12:52

Majka
♥♥♥----
Web

Já si myslím, z toho co jsem vám sem hodila za odkaz, že se musíme rozhodnout v lednu, ne až ve 22.měsících.

Není tady

#16 16. 11. 2007 13:09

zuzanka
♥♥♥♥♥--

tak já zas někde četla, že se rozhodneme v 18ti měsících věku dítěte  smile

potvůrko, máš pravdu, pro nás je dvouletá mateřská neaktuální téma lol

Ještě k těm školkám, všechny moje děcka chodily do školky od tří let a nebyl žádný problém smile

Upravil(a) zuzanka (16. 11. 2007 13:11)

Není tady

#17 16. 11. 2007 13:21

Majka
♥♥♥----
Web

No vidíš, já mám právě už zkušenost s neadaptabilním dítětem, první syn je introvert a měl potíže se včleněním do kolektivu, zůstala jsem po měsíční zkušenosti se školkou zase doma - do 4 let jeho věku. A světe div se - ve 4 letech se tam těšil!

Není tady

#18 16. 11. 2007 13:24

Majka
♥♥♥----
Web

Moc nechápu skutečnost, že lze při PPM pobírat podporu v nezaměstnanosti. To se myslí jako ten první půlrok na MD, když je žena bez práce nebo jak? Přece nemůžu pobírat podporu 4.rok na MD! Víte kolik cikánek by toho zneužilo? 1000% big_smile

Není tady

#19 16. 11. 2007 13:31

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Majka napsal(a):

Moc nechápu skutečnost, že lze při PPM pobírat podporu v nezaměstnanosti. To se myslí jako ten první půlrok na MD, když je žena bez práce nebo jak? Přece nemůžu pobírat podporu 4.rok na MD! Víte kolik cikánek by toho zneužilo? 1000% big_smile

PPM nelze pobírat při podpoře na úřadu práce, ale rodičák ano. Sociálně slabí  totiž mají "rozum" a ví, že evidence na úřadu práce je k něčemu zavazuje a mohla by se stát tragédie a oni by jim třeba tu práci našli dumbom . Takže čím později ae zaevidují tím pro ně lépe!

Není tady

#20 16. 11. 2007 13:39

Majka
♥♥♥----
Web

Moment, Aprill, takže to znamená, že si mohu nahlásit 4-letou mateřskou a 4.rok se jít zaevidovat na ÚP a ještě budu pobírat podporu? No to mi nedává smysl, proč si tedy potom máme vybírat, kdy chceme jít do práce? To je teda Kocourkov. A kdejaká cikánka bude brát 7600, vrhat děcka jak na běžícím pásu a chodit na pracák? No to je úžasný.

Není tady

#21 16. 11. 2007 13:45

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Já znovu zopakuji, že sociálně slabí se nebudou dříve evidovat, protože by to mohlo hrozit prací . Mám pocit, že tomu tady  moc nerozumíte, každý si zvolí to co je pro něj výhodné. V tvém případě bych si zvolila 4 roky rodičáku a hledala nějakou  práci  při mateřské.

Není tady

#22 16. 11. 2007 13:52

Majka
♥♥♥----
Web

No pokud tomu Aprill ty rozumíš, tak nám to ostatním prosím vysvětli.
Já bych raději zvolila tedy 3-letou mateřskou za 7600 a pak si šla hledat práci během 4. roku věku dítěte. Do 4 let bych s ním byla ráda doma, ale přirozeně ne zadarmo. A pokud dobře počítám, když si vyberu 4-letou mateřskou místo 3-leté, podle souč. věku dítěte se ošidím o 20 000 Kč a to bych nerada.
Nicméně mi připadá zvláštní, že si nahlásím 4 roky a až budou malému 3 roky, skáknu na pracák, řeknu že si chci hledat práci a oni mi dají podporu k rodičáku po dobu posledního roku na mateřské? Takže budu mít 3800 + 2300 podporu (jak tu někdo psal?) Tak buď jsem debil, nebo jsou debilové tam nahoře, ale tohle mi nedává smysl.

Není tady

#23 16. 11. 2007 14:05

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Majka napsal(a):

No pokud tomu Aprill ty rozumíš, tak nám to ostatním prosím vysvětli.
Já bych raději zvolila tedy 3-letou mateřskou za 7600 a pak si šla hledat práci během 4. roku věku dítěte. Do 4 let bych s ním byla ráda doma, ale přirozeně ne zadarmo. A pokud dobře počítám, když si vyberu 4-letou mateřskou místo 3-leté, podle souč. věku dítěte se ošidím o 20 000 Kč a to bych nerada.
Nicméně mi připadá zvláštní, že si nahlásím 4 roky a až budou malému 3 roky, skáknu na pracák, řeknu že si chci hledat práci a oni mi dají podporu k rodičáku po dobu posledního roku na mateřské? Takže budu mít 3800 + 2300 podporu (jak tu někdo psal?) Tak buď jsem debil, nebo jsou debilové tam nahoře, ale tohle mi nedává smysl.

Pokud si zvolíš 3 roky a pak půjdeš na ÚP nemůžeš si neomezeně přivydělat k  podpoře v nezaměstnanosti. Pokud budeš doma 4 roky, tak stále platí,  neomezný přivýdělek.

Není tady

#24 16. 11. 2007 14:10

Majka
♥♥♥----
Web

Ale to já přece vím. Otázka zněla jinak - že nechápu, jak je možné, tedy pokud je to možné, pobírat podporu při RP. Tj. když si vyberu 4 roky na MD, budu 4. rok pobírat RP a půjdu na ÚP, že si hledám práci a dostanu podporu? TO mi nedává smysl.

Není tady

#25 16. 11. 2007 15:46

Gabrielle
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Kladno
Web

Majka napsal(a):

Já si myslím, z toho co jsem vám sem hodila za odkaz, že se musíme rozhodnout v lednu, ne až ve 22.měsících.

v té MF Dnes (ze 13.11.) píšou toto:

Podle ministrstva práce a a soc. věcí dostanou současní příjemci této dávky do konce listopadu dopis s potřebnými informacemi a formuláři.V průběhu prosince a ledna by si pak měli o RP znovu zažádat.

A toto se týká děti narozených po 2.7.2007: Dobu a výši čerpání RP je možné zvolit v podstatě kdykoliv, nejpozději však:
- dvouletá varianta: do konce kalendářního měsíce následujícího potom, v němž dítě dosáhlo 22 týdnů věku
- tříletá varianta: do konce kalendářního měsíce následujícího potom, v němž dítě dosáhlo 21 měsíců věku

Výše příspěvku:
- zrychlené čerpání: doba vyplácení  je do 2 let věku dítěte - 11400Kč/měs. POdmínky - o tuto formu může zažádat pouze rodič, který má nárok na mateřskou ve výši aspoň 380Kč na kalendářní den. To znamenám, že měl před odchodem na mateřskou mzdu alespoň 16400m.
- klasické čerpání: do 3 let věku 7600Kč. POdmínky - o tuto formu může zažádat pouze rodič, který má nárok na mateřskou nebo nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. Netýká se tedy např. těch, kteří si jako podnikatelé neplatili nemocenské pojištění
- pomalé čerpání: do 4 let věku 7600/3800Kč. POdmínky - nárok vzniká po mateřské (pokud rodič nemá nárok na materřskou, protože si třeba neplatil nemocenské pojištění, pak dostane RP hned od narození dítěte)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí