Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 16. 11. 2007 1:05

Joanna
♥------
Registrovaný: 14. 6. 2007
Příspěvky: 7

Sousedské soužití

O sousedských vztazích zde bylo napsáno mnoho, ale problém podobný našemu jsem zde neobjevila, proto si dovoluji založit nové téma a spolu s ním i prosbu o radu. Spolu s rodiči jedenáct let bydlíme v panelovém domě, ve kterém jsme za celou dobu neměli jediný problém a všeobecně se dá říci, že nᚠdům je i přes velký počet bytových jednotek domem pohodovým. Vše se však změnilo příchodem nových sousedů, kteří se nastěhovali do bytu pod námi. Zatímco muž je velice slušný člověk, jeho manželka je osobou velmi problémovou. Neustálé bouchání do radiátorů a stěn našeho bytu bylo vystřídáno nepříjemnými telefonáty a posléze i osobními návštěvami. A co je vlastně příčinou? Sousedce vadí, že chodíme po bytě, nebo dle jejích slov rušivě šouráme nohama a navíc nám na několika místech vržou parkety, vadí jí naše běžné domácí činnosti jako zametání, vysávání apod. Předložila nám svůj denní harmonogram s přesnými časovými rozmezími, kdy máme povoleny aktivity a přestože jsme se v rámci zachování klidu snažili jejím poněkud absurdním požadavkům vyhovět, po nedlouhé době došlo k dalšímu slovnímu výpadu, nebo naše úklidové aktivity jí začaly vadit i v době dříve povolené. Její slovní projevy jsou nejen velmi hlasité, ale také urážlivé a vulgární. Mě nazvala velmi sprostým výrazem, moji o generaci starší mámu poslala do ...  a vrcholem jejích výpadů byla prozatím poslední návštěva, během které vyhrožovala známostmi na úřdech a policii, kteří nám znepříjemní život tak, že se budeme ve svém bytě jen třást a brečet a nad hlavou budeme mít, slušně řečeno, hromadu výkalů.  Dnes nám došel doporučený dopis, který obsahuje přesný časový rozpis našich aktivit za poslední měsíc (např. 20.10. 13:00-13:10 "dupání", 4.11. 14:00-14:15 vysávání apod.) s žádostí, abychom se veškerých aktivit zdrželi v době "poledního klidu" jejího dítěte, které představuje tříhodinové časové rozmezí a dále pak trvale od podvečerních hodin. Svoji výzvu zdůvodňuje tvrzením, že rušením "poledního a večerního klidu" narušujeme fyzický a mravní vývoj jejího dítěte a při neuposlechnutí kontaktuje policii. K oné sousedce je třeba dodat ještě to, že domácnost jí samotné není právě tichá, křik, hádky a neslušné výrazy směřované často i na adresu onoho dítěte jsou téměř na denním pořádku, hlasitá televize dunící nejen po 22-té hodině, ale i v době údajného "poledního klidu" a svědectví jejího malého dítěte při všech jejích vulgárních výpadech vůči sousedům, které se, nutno podotknout, neomezují pouze na nás, ale i na všechny okolní bytové jednotky a jejich nájemníky. Naše sousedské vztahy byly vždy harmonické a nevíme proto, jak v takové situaci postupovat a dále ji řešit. Ráda bych se zeptala také na to, zda má sousedka vůbec právo na takové požadavky vůči nám, zda je opravdu naší povinností dodržovat "polední klid" a další sousedčiny nároky, které oddůvodňuje fyzickým a psychickým zdravím svého dítěte a zda nám kvůli tomuto ze strany úřadů či policie hrozí nějaký postih. Předem děkuji, J.

Upravil(a) Joanna (16. 11. 2007 1:13)

Není tady

 

#2 16. 11. 2007 4:47

Buba 1
♥♥♥♥---
Registrovaný: 23. 7. 2006
Příspěvky: 297

Re: Sousedské soužití

Mala som takuto susedku. Zvykla vybuchovat, telefonovat......, a potom raz zazvonila na nase dvere. A tak som po nej vyletela ja. Slubila som jej, ze ak sa este raz dotkne nasho zvonceka, dolamem jej obidve ruky. Musela som vyzerat velmi znicujuco, nikdy viac nas neobtazovala. Mimochodom, ak talefonovala, zvykla som dat telefon k radiu, to ju dokazalo vytocit priam ukazkovo. Cim budete slusnejsi, tym viacej si ona dovoli voci vam, mam to vyskusane.

Není tady

 

#3 16. 11. 2007 8:19

lindaB
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 30. 3. 2007
Příspěvky: 1187

Re: Sousedské soužití

haha, tvoje sousedka je tedy magor. Věřím, že je to velmi nepříjemné, zvl᚝, pokud se neumíte bránit proti jejím útokům. Její dopis bych rozhodně nevyhazovala.
Pokud si na vás půjde stěžovat, že ve 14h odpoledne vysáváte, na úřadě se jí leda tak vysmějí.
Zkus jí až přijde příště pohrozit ty,že na ní zavolᚠsociálku, za to jak se chová ke svému dítěti.Třeba ti dá pokoj, pokud uvidí, že se nebojíš.Nebo si zkus promluvit s jejím manželem.Třeba se budou chtít někteří sousedé přidat.

Není tady

 

#4 16. 11. 2007 8:43

Ráček
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 1. 8. 2007
Příspěvky: 973

Re: Sousedské soužití

Milá Joanno, když jsem si to přečetla, tak jsem nevcěřícně kroutila hlavou čeho jsou " lidi s vymytou hlavou " schopni usch
Takže asi tak : Na hrubý pytel hrubá záplata ....Na něco takového nemá absolutně žádné právo a nemůže tě nijak omezovat v pohybu v Tvém bytě a běžných činnostech ...Žádný polední klid neexistuje jenom noční od 22.00-6.00 ranní..
Takže já bych asi reagovala tak jak ona..Napsala bych jí doporučený dopis, že tímto jí oznamuju, že hned zítra se spojím s Obč.Judem, černými ovcemi případně s jiným takovýmto pořadem v médiích, aby celý národ viděl jak je vypatlaná, ostatně usvědčuje se sama svými dopisy a ještě jednou zazvoní u mých dveří, ruku jí urazím případně okamžitě volám polii ...
A to by bylo , aby nebylo a ty neměla klid wink


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20721;30/st/20081120/k/ab7c/preg.png
Bude to kluk :-)
KO 16.7
4.7 velký UTZ ve 20.tt

Není tady

 

#5 16. 11. 2007 8:46

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Sousedské soužití

Joanno, zkus si zjistit, jestli máte domovní řád - družstva a SVJ ho mívají, ale nevím jak je to u vás. Tím by se dalo leccos řešit. Nebo se podívej na net, jsou tam vzory nebo i konkrétní řády různých družstev, můžeš se inspirovat k dalším krokům.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#6 16. 11. 2007 9:24

Joanna
♥------
Registrovaný: 14. 6. 2007
Příspěvky: 7

Re: Sousedské soužití

Děkuji všem za reakce. Také se domníváme, že sousedka není zcela psychicky v pořádku, ale to vyřešit nemůžeme. Po přijetí dopisu jsme ihned telefonicky kontaktovali domovní správu, kde nás úřednice vyzvala, a jim pošleme kopii sousedčina dopisu, že u ní vykonají návštěvu a vysvětlí pravidla společného bydlení v domě. Dle této úřednice prý jednání sousedky hraničí až se šikanou ...  Jenže my už ztrácíme pevnou půdu pod nohama a jsme natolik znejistělí, že jsme opravdu pochybovali, zda nás sousedka k něčemu podobnému má či nemá právo nutit. Také se domnívám, že psychický a fyzický vývoj jejího dítěte více narušuje ona sama, když na něj buď nemluví vůbec, nebo zase naopak křičí a často vůči němu užívá i neslušných slov. Hlasitost její televize je takové úrovně, že když si u té svojí vypnu zvuk, mohu program, je-li shodný s jejím, poslouchat i od ní z bytu.  Včera tímto způsobem sledovala televizi ještě v jedenáct večer ...  Asi se Vám takovéto problémy zdají směšné, ale já se jí docela i bojím, nebo ona se kvůli každé maličkosti přestává ovládat, je naprosto nepříčetná a užívá výrazů, za které by se styděl i "dlaždič". A toho všeho je svědkem právě i její malý syn. Bydlí v našem domě pár měsíců a za tu dobu už se stihla rozhádat a napadnout všechny sousedy v okolních bytových jednotkách i patrech a dokonce už i několik naprosto cizích lidí v okolí domu. Prohlašuje, že ona jedná slušně a s námi není možné se rozumně domluvit. Jeden týden ztropí ostudu, že na svém balkoně našla několik spadených vlasů a další týden ji vidíte, jak po zametení svého balkonu shodí obsah lopatky na balkon pod ní a vysvětlí to tak, že když jsou ostatní lidé "prasata", proč by nebyla ona a že si do svého odpadkového koše nebude nosit "mikroby". Jestli rozesílá rekomanda i ostatním nájemníkům, netušíme, možná bystálo za pokus se s nimi na toto téma zkontaktovat. Prozatím ještě jednou všem děkuji, J.

Není tady

 

#7 16. 11. 2007 9:58

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Sousedské soužití

J - co takhle na ni ještě poštvat sociálku ohledně "výchovy" dítětě? Řvoucí matka a televize určitě není vhodné prostředí pro dítě, třeba by ji mohli pomoci zklidnit i oni.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#8 16. 11. 2007 10:26

lindaB
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 30. 3. 2007
Příspěvky: 1187

Re: Sousedské soužití

Joanna napsal(a):

Jestli rozesílá rekomanda i ostatním nájemníkům, netušíme, možná bystálo za pokus se s nimi na toto téma zkontaktovat. Prozatím ještě jednou všem děkuji, J.

V jednotě je síla, takže bych se spojila se sousedy, požádala o svolání mimořádné domovní schůze a tam to vyřešila

Není tady

 

#9 16. 11. 2007 10:46

lady ZP
♥♥♥----
Místo: Praha
Registrovaný: 20. 6. 2006
Příspěvky: 191

Re: Sousedské soužití

Něco podobného - ne taková šikana se mi stalo taky. Jenže mě chodil buzerovat starší pán. Když se to stalo prvně, byla jsem z toho tak konsternovaná, že jsem se okamžitě omluvila a když jsem zavřela dveře, tak jsem přemýšlela o co tady vlastně šlo. Pak jsem se o tom bavila s kamarádkami a později i se spolubydlicími. A ti mi řekli, že dědek takhle prudí pořád, že jsem tam nová, tak holt si na mě troufá. Oni už s ním mají pokoj, protože ho jejich manželé řádně uzemnili. Byla jsem většinou v práci a doma sjem se příliš nevyskytovala, ale když bylo třeba luxovat, nebo nanosit uhlí a dřevo (byt měl topení na tuhá paliva) nebylo zbytí. Nejsem žádné prdítko, které by se leklo dědka a tak když zase na mě vystartoval - to si přišel zazvonit ke dveřím, tak jsem na něj vylítla jak furie aniž bych ho nechala domluvit a protože nedal pokoj došlo i k fyzické inzultaci. Byl rád, že seběhl schody dolů, byla jsem schopná ho z nich zkopnout k čemuž nedošlo, ale od té doby byl pokoj i kdybych pořádala mejdany.
Takže asi tak, ta baba si bude dovolovat, dokud ji to sama dovolíš. A nezapomeň že na hrubý pytel - hrubá záplata.


Žít a nechat žít

Není tady

 

#10 16. 11. 2007 12:21

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 3170
Web

Re: Sousedské soužití

Podle mě jste udělali zásadní chybu v tom, že jste se ní vůbec byli ochotní bavit o nějakém harmonogramu, měli jste jí to hodit na hlavu s tím, že neexistuje, noční klid je od deseti večer a to je celý. Být vámi, přestala bych se s ním vůbec, nepouštěla bych jí do bytu, prostě totální ignorace.

Není tady

 

#11 16. 11. 2007 13:28

šarik
Host

Re: Sousedské soužití

Sousedčin požadavek na omezení hluku má přímo oporu v § 127 Občanského zákoníku. Tam je taxativně vyjmenované co zejména nečinit. Nicméně celá formulace tohoto § je pouze obecná. Je tam však uložena povinnost zdržet se obtěžování...hlukem... nepřiměřeného poměrům. Zde je však právnickou otázkou, jak specifikovat míru přiměřenou poměrům. Je docela možné, že vᚠpanelák má technologickou vadu a bylo by potřeba zkoumat tzv. kročejovou průzvučnost. Zhruba to obnáší to, že pokud ti v kuchyni spadne lžička, tak hluk je zesílený stavební konstrukcí natolik, že dole to hlukově vypadá, že se ti vysypaly kastroly z kredence.
Další je otázka poledního klidu. Pokud ho máte zakotven v domovním řádu, má právo ho vyžadovat.
Celkem se dá říci, že její požadavky mají oporu v zákonu. Ovšem je tu ta míra přiměřenosti, která je těžko posouditelná. Objektivně se to dá změřit, ale takové měření velmi orientačně stojí v paušálu 3 000,- a k tomu za každou hodinu měření připočti dalších 500-600,-. Mno, tak a si to objedná ta strana, která si myslí, že je nebo není míra přiměřenosti.
Takže ponechejme stranou otázku hluku. Pokud tě sprostě napadá a obtěžuje, i kdyby byla v právu, můžeš se obrátit buď na obecní úřad a domáhat se obnovení pokojného stavu podle § 5 Občanského zákoníku nebo se obrátit tamtéž k Přestupkové komisi a řešit to pomocí tzv. Přestupkového zákona 200/1990 Sb.
Nicméně k oběma řízení jako navrhovatel budeš potřebovat nezvratný důkazní materiál, kterým podepřeš svá tvrzení.

 

#12 16. 11. 2007 14:48

Musim
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 23. 1. 2007
Příspěvky: 1406

Re: Sousedské soužití

Měly jsme v domě takovou BABU, která se bavila tím, že rozeštvávala sousedy a pomlouvala je. Kdo s ní nechtěl chlastat anebo se s ní vybavovat a dělat přez den to, co nepovolila, tak se mu pomstila. Už jsem to tady někde psala....pravidelně lámala stěrače oken u aut, pak zpětná zrcátka, později přepichovala gumy na autech...Kdo přijel a zaparkoval po 22,00...tomu házela na hlavu květináče z 2.patra. Když jsme na ni psali nebo volali policii, vymluvila se, anebo se schovala a nepustila je k sobě. A chodili různě na šetřící komise na úřad, kde ji pohrozili, ale nic se nedělo. Sousedi měly z ní takový strach, že ráno auta vytlačovali ze dvora ručně!!!!neměly odvahu nastartovat a vyjet a to i po 6,00, kdy končí noční klid.
ONA - měla obrácený režim dne, v noci chlastala, kouřila a  bouřila na celý barák, byla sprostá jak 4 dlaždiči, ale my jsme to snášet musely. Přez dne chtěla spát a to byl ten pröblém. My jsme šli do práce a žili, a to ji rušilo.
AŽ když jsme se VŠICHNI proti ní spojili a VŠICHNI napsali stížnost na úřad a podepsali s výčtem škod a popisem toho, co komu kdy udělala, tak zkrotla, protože zjistila, že jsou proti ní všichni a už nemá šance nad jednotlivci vyhrát!
Až pak byl klid, ale trvalo to víc než 5 let...., než se lidi spojili. I jsme kvůli ní si dávali navíc dveře po chodbách, aby nemohla všude chodit a už ohrožovala i život malých dětí.
Já bych si nahrála její "rušení klidu a hlavně styl výchovy" a nahlásila sociálce přednostně způsob výchovy a až pak řešila soužití. Anebo naopak. Chce to jenom ukázat, že si nemůže vyskakovat a terorizovat všechny.

Není tady

 

#13 16. 11. 2007 15:56

Aneri
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 4. 2006
Příspěvky: 4438

Re: Sousedské soužití

Zažívám něco podobného, musíme vydržet, nedat šanci hovadům, hulvátům a psychicky nemocným lidem, alkoholikům a fetákům ! Stačí jeden hajzlík v domě a po klidu. Nesmíme povolit, žádný harmonogram, sice neprovokovat, ale nebrat ohled na požadavky druhých. I já jsem nyní vyzrála na mladé, co si myslí, že můžou nade mnou všechno...kouří na wc...a tak jim hlavně v noci zapínám větřák, který mají pod postelí a to je vítr...., a možná se domluvíme.....tak nebudou třeba spát, nebo budou spát s mým větřákem. Mě kouř na wc vadí a jde od nich:-). Věčně mi něco vylívají na balkon, vodu, víno a pod a říkali, pokud mi to vadí, at si udělám okap :-). Ale já věřím, že i na ně dojde,. Když dělají hluk, pustím raperskou muziku na max a jdu do města :-), nebát se !!! Pokud nelze jinak, řešit přes družstvo! Přeji trpělivost !!!

Není tady

 

#14 16. 11. 2007 16:20

Joanna
♥------
Registrovaný: 14. 6. 2007
Příspěvky: 7

Re: Sousedské soužití

Znovu zdravím. Šarik, polední klid v domovním řádu zakotven nemáme a používání právě např. vysavačů, automatických praček, hlučných přístrojů či hudební produkce jsou zakázány pouze v době nočního klidu, tedy od 22:00 do 6:00 hod. Žádné abnormality v podobě nepřiměřeného přenosu zvuku v našem panelovém domě nebyly nikdy zaznamenány a ač nejsem právník, chození či vysávání mi jako hluk nepřiměřený poměrům nepřipadá. Sama sousedka dle vlastního tvrzení vysává každý druhý den a na naši otázku, zda to nevadí sousedům pod ní, odpověděla, že ji to nezajímá, že ona si může uklízet, kdy chce. Totéž nám odpověděla i na mlácení do radiátorů, stěn a křik, že ona si může mlátit a křičet, jak chce. Zkráceně řečeno vychází z toho, že sama si může dělat kdy chce a co chce, zatímco ostatní jsou povinni se jí přizpůsobovat. Tiina, nᚠbenevolentní přístup dnes už sami považujeme za chybu, nebo naši snahu o klidné soužití si sousedka vysvětlila tak, že pokud jsme jí ustoupili, je jejím právem a naší povinností řídit se dle jejích výmyslů, které se po určitém časovém období stále zvyšovaly. V jednom z jejích afektivních vystoupení se sama prořekla, že kvůli sousedským neshodám byli nuceni se odstěhovat již z předešlého bydliště, ovšem podala to tak, že ONA měla se sousedy peklo a že oni JI obtěžovali. V návaznosti na ranní úvahy o kontaktu se sousedy jsme si promluvili s paní, která bydlí hned naproti zmiňované sousedce ve stejném patře a ta nám sdělila, že i jí ona sousedka už udělala a stále dělá tolik zla a kromě neustálého křiku a nadávek jí dokonce vyhrožovala otrávením jejího psa!  Linda B., zaujal mě i Tvůj nápad s uspořádáním mimořádné domovní schůze, i když si nejsem jistá, jak moc odvážní oni postižení sousedé jsou smile Každopádně znovu všem děkuji! J.

Není tady

 

#15 16. 11. 2007 16:34

Aneri
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 4. 2006
Příspěvky: 4438

Re: Sousedské soužití

No, na jednotu já bych moc nesázela, mnoho lidí se bojí veřejně říci, co jim na druhých vadí, někdo si nechce dělat zle. Já to z pozice předsedy samosprávy pak prezentuju na schůzi, že i ostatní sousedy to může obtěžovat, protože binec dělají převážně mladší a starší se většinou bojí, ustupují a trpí tím.....pak se může stát, že se začnou mstít zato, že jich v domě netolerujete /vykradené sklepy, rozbité věci, poškozená okna,l epidlo v zámku a pod./ Jak nejsou lidi lidima, vždy je to problém.....
Ale opravdu si jet svůj režim a nenechat se omezovat !

Není tady

 

#16 16. 11. 2007 16:44

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 3170
Web

Re: Sousedské soužití

Joanno a to je právě ono, s takovými prudiči je nejlepší se nebavit hned o začátku, nějaké absurdní požadavky typu kdy si budete ve vašem vlastním bytě luxovat jí hodit pod nohy a zabouchnout dveře. O něčem takovém bych se osobně odmítla i by jen teoreticky bavit. A pokud ona může luxovat kdy chce tak vy taky a konec debat.

Není tady

 

#17 16. 11. 2007 18:54

Simon
♥♥♥♥---
Registrovaný: 28. 3. 2007
Příspěvky: 331

Re: Sousedské soužití

He, tak to je síla butter Milou paní bych poslala taky do pr*. Polední klid, hahaha smile Vůbec nemá právo vám diktovat, co kdy budete dělat - už bych na nějaké stanovení dob pro provozování aktivit nereagovala smile

Není tady

 

#18 16. 11. 2007 21:00

Zuzina
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 12. 4. 2006
Příspěvky: 3459

Re: Sousedské soužití

Tak na sousedy máme "štěstí" taky. Všechno začalo koupi našeho domu.  Od té doby začaly neustálé stížnosti, podotýkám bezdůvodné, na policii ČR, městský úřad. Neustále chodíme něco vysvětlovat, proč jsme udělali to tak a to jinak. Už nás to přestává bavit. Mimo jiné nám posílá dopisy, ve kterých nás uráží. Byli jsme už i na policii, že podáme trestní oznámení  za urážku, ale to se v České republice bohužel nijak zvl᚝ neřeší.
Je to od ní taky druh šikany. Před dvěma lety jsem se z ní psychicky zhroutila. Pokud chceme mít klid, tak se asi budeme muset odstěhovat grater
Podotýkám, že jsme pohodový pár s malým dítětem. není od nás slyšet hádky, hluk, hlasitá hudba. Nejde nám smrad z komína (topíme v krbu dřevem). To jsem vypíchla pár stížností od našich slavných sousedů.
Čím více ustupujeme tím je to horší a horší. Budeme muset zahajit tvrdý protiútok. Proto pokud můžu poradit...určitě se nepřizpůsobuj sousedčinému "plánu dne"
Asi ji nejvíc vadí to, že jsme šastní a máme se rádi. Jim se rodina moc nevyvedla a proto asi ryjou pořád do nás sad

Upravil(a) Zuzina (16. 11. 2007 21:02)


http://lbyf.lilypie.com/GeGpp2.png


http://lb1f.lilypie.com/NL4lp2.png

Není tady

 

#19 16. 11. 2007 21:41

Joanna
♥------
Registrovaný: 14. 6. 2007
Příspěvky: 7

Re: Sousedské soužití

Zuzinko, je mi Vás moc líto sad Dnes už chápu, jak sousedské vztahy dokáží zamávat s lidskou psychikou. Je to opravdu hodně náročné ...  Ale připomněla jsi mi vyjádření oné paní z domovní správy, která prý naší sousedce doporučí právě bydlení v domku, když jí vadí okolní spolubydlící. Nepřála bych Vám, abyste se opravdu museli stěhovat, ale pokud by se tak nakonec stalo, mohla by si ta naše sousedka koupit právě Vᚠdomek - s Vaší současnou sousedkou by si jistě velmi rozuměly big_smile   P.S. Ta holčička na fotce je Vaše? Je krásňoučká!
Tiino, já vím ... Když my jsme se opravdu s ničím podobným nikdy nesetkali, strašně nás to zaskočilo a vůbec jsme nevěděli, jak reagovat. Domnívali jsme se, že když jí vyhovíme, pochopí to tak, jak to bylo myšleno - jako gesto dobré vůle a snahy o klidné soužití, ale ona to přijala jako výraz vědomí naší povinnosti jí ustoupit a bylo to díky tomu čím dál horší sad

Není tady

 

#20 16. 11. 2007 22:52

ita
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 31. 8. 2006
Příspěvky: 2003

Re: Sousedské soužití

U známých v paneláku byl také takový soused. Věčně chodil opilý, nejenže dělal v noci hluk, rozbíjel dveře, nadával sousedům...  Ve dne dospával a všechno ho rušilo. Je to družstevní dům, nájemníci si stěžovali a družstvo rozhodlo, že se musí odstěhovat.

Není tady

 

#21 17. 11. 2007 10:04

Joanna
♥------
Registrovaný: 14. 6. 2007
Příspěvky: 7

Re: Sousedské soužití

Dobré ráno všem. Chtěla bych Vás opět požádat o radu, tentokrát čistě "úřední". Chci se zeptat, jak nejvhodněji stylizovat dopis určení domovní správě, resp. jak jej uvést. "Žádost o pomoc či zásah proti narušování sousedského soužití", "Stížnost na narušování sousedského soužití" nebo co vše vlastně sousedčiny výpady ještě zahrnují - "nactiutrhání", "pomluvu", ...  ? Nejsem právně znalá a neznám tedy správné znění těchto pojmů. Za každý nápad a radu velmi děkuji. J.

Není tady

 

#22 17. 11. 2007 12:57

šarik
Host

Re: Sousedské soužití

Na žádost pro domovní správu napiš co chceš. Tady ještě není vyžadovaná právní forma. Ovšem pokud by ses později obrátila na soud nebo správní orgán, tak je výhodou, když už by tento dopis byl psaná jejich jazylem, kterému rozumí.
Já bych to nazval, pokud bydlíš v obecním bytě, Oznámení o rušení výkonu nájemního práva.
Obsahem by mělo být, že sousedka svými požadavky narušuje tvůj klidný a nerušený výkon nájemního práva k bytu. Dále, že tě nutí užívat byt způsobem odporujícímu dobrým mravům arozšiřuje o tobě zprávy, že ty naopak byt neužívᚠřádně v souladu s nájemní smlouvou a případně neplníš i další předpisy dané vlastníkem nemovitosti (domovní řád).
Pomluva je § 206 TrZ a tady nejspíše nedošlo k naplnění podstaty a stupně společenské nebezpečnosti, nicméně je to nepochybně přestupek spadající pod zákon 200/1990 Sb.

 

#23 17. 11. 2007 13:37

maggie
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 14. 3. 2006
Příspěvky: 557

Re: Sousedské soužití

Vyrostla jsem v paneláku a skutečně stačí jeden "problematik" - vydírající, zastrašující, obviňující - a je po klidu. Moje mamka jako předseda samosprávy řeší sousedské spory doteď a už je kolikrát tak znechucená tím, jak si lidi dokážou dělat ze života peklo, že s tím snad praští. Jedná se vyloženě o schválnosti, ne o nedopatření nebo hlasitější zábavu na narozeniny...
Já bydlím nyní na dědině 15 let a jedna moje sousedka dokázala rozhádat celé naše údolí. Než jsme všichni okolo přišli na to, kdo za pomluvami, udáváním a schválnostmi stojí.....roznášela drby o druhých třetím a prvním... a třetím o druhých a prvních. Jak to tak bývá, nikdo nejsme dokonalý, ale při její udavačské a prudičské aktivitě a rodinné aktivitě jsem jí tak před měsícem doporučila, aby si vyrvala břevno ze svýho oka a nehledala třísku na mým prahu. A to až poté, co nás udala na obecní úřad skrzeva naprostou blbinu.
Tak jsem to rozmázla na veřejné schůzi a myslím, že jsem jí dobrou reklamu neudělala. Musím uznat, že nám to trvalo strašně let, než jsme se byli schopni ohradit. Pořád jsme nějak věřili, že tolerancí, vstřícností a přímým jednáním to jde lépe. Ale u "jistých" lidí je na místě tvrdý přístup a aktivní odpor - jak bylo napsáno výše.

Není tady

 

#24 17. 11. 2007 18:25

Joanna
♥------
Registrovaný: 14. 6. 2007
Příspěvky: 7

Re: Sousedské soužití

Šariku, děkuji moc! A tu slovní agresi lze také nějak pojmenovat? Např. narušení občanského soužití? Protože většinou se jedná právě o verbální útoky čistě osobní. Nerada bych tě s tím obtěžovala, a proto můžeš-li mě odkázat na nějaké zdroje, budu Ti velmi vděčná. Občanský zákoník jsem si prošla, ale přiznávám, že jsem toho více přehlédla, než našla, protože vůbec netuším, pod čím to potřebné vlastně hledat. Děkuji, J.
Maggie, je to "radost", viď? sad  Ta naše sousedka (mimo již zmíněné scény) se nestýká a nekomunikuje vůbec s nikým, nezdraví, neodpoví na pozdrav, na dveřích má několik různých zvonků pro různé druhy návštěv, ačkoli, jak sama přiznala, k nim nikdo nechodí, kromě zvuků jí zřejmě vadí i světlo, nebo má neustále stažené žaluzie a celý balkon zakrytý roletou ...  Ven vychází jen zřídka, přestože má malé dítě a teď dokonce i psa, o kterých stále tvrdila, že je nenávidí a má z nich panickou hrůzu. Oznámení o narušování mravního vývoje jejího dítěte z naší strany prý také poslala i na policii sad  Také jsme věřili, že to dokážeme vyřešit tolerancí a vstřícností, ale právě toto vyhrožování policíí bylo asi tou poslední kapkou, která nás přesvědčila o tom, že v dobrém to asi opravdu nepůjde. Ach jo.

Není tady

 

#25 17. 11. 2007 20:20

šarik
Host

Re: Sousedské soužití

Ano správně. Podle § 49 d) zákona 200/1990 Sb. se jedná o narušení občanského soužití. Zde si klikni pro přesné znění: http://www.mvcr.cz/sbirka/1990/sb035-90.pdf

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů