29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
aspoň víš kde ho máš, ne? to už se o mně říct nedá....
Není tady
Už jsem začala, mám 4 druhy - vínové, linecké, sádlové a ořechové trojlístky. Ještě jedeme na chatu, tak po neděli budu pokračovat. Čeká mě rodinné setkání a všechny jsem rozmazlila, tak každému peču, co má rád.
Není tady
Pečeme 3 – 4 týdny předem: Perníčky ze Zálezlic
Suroviny: 80 dkg hladké mouky, 30 dkg cukru, 4 vejce, 4 lžíce tuku (z toho 2 lžíce másla a 2 sádla), 4 lžíce medu, půl sáčku perníkového prášku, 1 sáček perníkové koření.
Postup: zpracujeme těsto, necháme nejméně přes noc odležet. Potom na vále rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Klademe je na plech pokrytý pečicím papírem dále od sebe (pečením se zvětší a vyskočí do výšky). Perníčky pečeme při 170 °C v předehřáté troubě asi 5 až 8 minut, do jemně zlatova. Po vyndání z trouby ještě na plechu rychle perníčky přetřeme rozšlehaným vajíčkem, budou se pak krásně lesknout.
Pečeme 10 – 14 dní předem: Medové koláčky
Suroviny: 60 dkg hladké mouky, 30 dkg cukru, 10 dkg hery, 6 lžic medu, 2 vejce, 2 lžičky sody.
Postup: Do rendlíku dáme rozpustit cukr, tuk, med, vejce. Když je směs horká, přidáme 1 lžičku sody. Až poté směs zhoustne, ihned do ní vsypeme 30 dkg hladké mouky. Na vále vypracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme menší kolečka. Klademe je na plech dále od sebe (pečením se hodně zvětší) a pečeme v předehřáté troubě při 160 – 170 °C do světle zlata. Po upečení jsou koláčky hodně tvrdé, změknou až za několik dní po slepení. Slepujeme je ořechovou nebo kakaovou náplní a povrch polijeme čokoládovou polevou, dekorujeme mandlí nebo lískovým oříškem.
Ořechová náplň: Utřeme 20 dkg másla, 14 dkg jemně strouhaných ořechů, 10 dkg cukru a lžíci rumu (nebo pár kapek tresti).
Kakaová náplň: Utřeme 20 dkg másla, 1 – 2 lžíce kakaa, 10 dkg cukru, lžíci rumu (nebo pár kapek tresti).
Pečeme týden předem, ale také třeba na poslední chvíli: Lomnické kroužky (recept od prababiček)
Suroviny: 56 dkg hladké mouky, 28 dkg změklého tuku (máslo, hera), 10 dkg mletých ořechů, 2 dkg droždí, troška mléka.
Postup: Na vál nasypeme mouku, smícháme s ořechy, tukem, přilijeme droždí v trošce mléka. Případně přiléváme mléko, až se těsto spojí a je vláčné. Vytvoříme z něj delší šišku, ze které odkrajujeme plátky. Z nich rukou vyválíme „žížalky“ o průměru asi 1 až 1,5 cm. Spojíme jejich konce a vzniklé kroužky klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečením se kroužky trochu zvětší. Pečeme je při 160 – 180 °C, odhadem asi 8 – 10 minut, pouze do světle žluta. V misce smícháme v poměru 3:1 vodu a rum. Kroužky namáčíme jeden po druhém a ihned je obalujeme v moučkovém cukru. Necháme je proschnout na tácech a poté naskládáme do papírové krabice.
Není tady
Tak hlásím, že perníčky od Bety jsou nějaké špatné , protože nevydržely a hned mi je snědli! Včera jsem pekla ze dvou dávek, oříšky ještě nahoru a zase pomalu mizí, tak nevím, co je to za recept
Není tady
Aneri napsal(a):
Tak hlásím, že perníčky od Bety jsou nějaké špatné
, protože nevydržely a hned mi je snědli! Včera jsem pekla ze dvou dávek, oříšky ještě nahoru a zase pomalu mizí, tak nevím, co je to za recept
Tak vidím, že nejsem sama, komu ty perníčky mizí neznámo kam...
Upravil(a) Ladie (8. 12. 2007 12:06)
Není tady
Tak perníčky mám upečený a vypadají super Už se těším na zdobení
Není tady
Můžu se zeptat,budou ty perníčky od Bety tak výborný jak všichni píšou,když tam dám normálně prášek do perníku? Ne jedlou sodu? A perníkové koření to je prášek do perníku,ne? Jsem ještě telátko Děkuji za rady a porady
Není tady
Perníčky od Bety jsem opsala kamarádce a ta má ten samý problém,prostě se ztrácejí!!
Není tady
Perníkové koření NENÍ prášek do perníku, ale najdeš ho mezi kořením (různých značek). Prášek do pečiva místo sody můžeš klidně dát, nedávej ho moc pak by mohly prasknout. Jen tak slabou kávovou lžičku. Prášek do perníku jsem do těchto vykrajovaných ještě nedávala. Ten dávám jenom do perníku na plech, takže nemám vyzkoušeno. J
Upravil(a) Bety (11. 12. 2007 9:36)
Není tady
Luizi napsal(a):
Můžu se zeptat,budou ty perníčky od Bety tak výborný jak všichni píšou,když tam dám normálně prášek do perníku? Ne jedlou sodu? A perníkové koření to je prášek do perníku,ne? Jsem ještě telátko
Děkuji za rady a porady
Luizi, perníkové koření má toto složení
Skořice, nové koření mleté, badyán, koryandr, hřebíček, fenykl
Není tady
Děkuji. Tak já teda koupím perníkové koření a prdnu tam lžičku normálního prdopeče. Tak kuju,o víkendu jdu na to...
Není tady
Tak si jdu zase pro radu
perníčky jsem včera úspěšně upekla,vypadají super,ikdyž dneska byli troch tvrdší,ale na chuť výborný.Ještě trochu změknou nebo měly být měkký hned: Ono u mě to možná bude troubou,protože mě blbě peče
A taky jsem dneska udělala polevu,ale byla dost hustá,takže se mě při zdobení trhala....což by asi neměla,že? Trochu jsem ji naředila,ale jelikož se malá vzbudila a volal opravář na myčku,že dorazí,musela jsem se zdobením přestat. Polevu jsem dala do skleničky,zavřela a dala do chladna.Chci se zeptat,jak dlouho takhle vydrží???????
Není tady
Možná jsi je pekla pomalu tak se vysušily nebo jsi je udělala moc tenké, perníčky se dělají trošku vyšší než linecké. S polevou neporadím, tu jsem dávno vzdala...já rozehřeju polevu Oetker v sáčku a ustřihnu rožek a pocákám je, nebo je potřu vajíčkem před pečením a posypám barevným máčkem nebo myšíma hovínkama...zdobit neumím.
Není tady
Takže by měly být hned měkké.....hmmmm tak to teda nejsou,ale jsou dobrý,ale spíš takový sušenky Tak nevím,možná je udělám znovu.
Pekla jsem je si na 170 stupňů asi ta 7 minut...je to hodně???
Není tady
Lucko - rozkroj jablko a dej ho do krabice, perníčky si vezmou vlhkost z něj....uvidíš, že budou dobré !
Není tady
Lucka1: jsi první komu se povedly tvrdé asi je máš moc tenké a já mám starou elektrickou troubu, peču je na 200 než zrůžoví, čas neměřím, ale hlídám.
Není tady
Tak Bety, nemůžu nezkusit tvoje perníčky. Kdybych měla perníkové koření, zadělám na ně už dneska, ale bohužel mám jen prášek do perníku. Teda jdu se ještě pořádně podívat, ale asi to tak bude.
Už se na ně moc těším.
Není tady
Halóóó, Bety nebo ostatní. Nevíte, jestli si můžu udělat těsto na perníčky už večer a péct až zítra? Upéct už to asi nestihnu
Není tady
Hanino to víš,že můžeš těsto se má nechat uležet.Já jsem si ho udělala a pekla jsem ho až za dva dny.Takže v klidu.
Není tady
Luizi napsal(a):
Můžu se zeptat,budou ty perníčky od Bety tak výborný jak všichni píšou,když tam dám normálně prášek do perníku? Ne jedlou sodu? A perníkové koření to je prášek do perníku,ne? Jsem ještě telátko
Děkuji za rady a porady
Do perníčků od Bety asi ne, to by pak nebyly ty od Bety
Ale jestli Tě to uklidní, já do perníčků dávám kypřák do perníku a jsou v pohodě, nepraskají, moc pěkně voní, štědrého večera se málokdy dočkají .........
Není tady
No tak holky, jelikož se mě asi nepovedlo těsto na skořicová kolečka, tak jsem ty perníčky pekla hned. Vypadají moc pěkně, tak doufám, že to bude i mňamka-teda ona to mňamka už je. Pár mě jich prasklo-nevím, čím to je. Vůbec mě to nevadí, protože aspoň mám důvod těch prasklých se zbavit
Není tady
Hani, určitě je těsto lepší uležené. Zabal je do fólie a dej do lednice, vydrží několik dní. Před pečením natírám perníčky vodou (aby nebyly od mouky), po upečení rozšlehaným vajíčkem.
Není tady
hani a dělala jsi je podle toho receptu od Bety,jen jsi tam dala prášek do perníku?Já jsem to perníkový koržení nesehnala
Není tady
Tak jsem zadělala na perníčky,dala tam tři a půl lžičky prášku do perníku a zítra až to upeču se uvidí
Není tady
Taky jsem pekla perníčky podle Bety a jsou fuč
Jdu péct znovu.
Bety, super recept, díky
Není tady