29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
prosím o radu, udělám si jeden den těsto, dám do lednice odležet a druhý den, peču, kdy prosím zdobím perníčky? děkuji za radu
Není tady
Kdykoliv po upečení dříve, než dáš perníčky tzv. uležet. Na zvlhlých (tedy těch odleželých změklých mňam perníčcích) by ti čerstvě zdobená poleva nedržela a když, tak bys ji musela nechat zaschnout, čímž zase riskuješ ztvrdnutí perníku.
Takže upéct - nazdobit - dát odležet.
Pozor na kvalitu polevy - dobře a dlouho vymícháná, hustá. Už se mi stalo, že řidčí poleva mi při uležení odpadla.
Není tady
prosím ještě o radu jak je dát uležet, aby tedy byly pěkné měkoučké? máte nějaký fígl na to?
děkuji
Není tady
Holky a nemáte nějaký "zaručený výborný" recept na perníčky? Já jsem ztratila recept a nechce se mi zkoušet něco neosvědčeného... Díky předem.
Není tady
Já taky prosím o recept i na polevu
Není tady
Perníčky na stromek I (od perníkářky z Blanska)
5 vajec, 1 lžička sody, 1 lžíce koření (hřebíček, anýz skořice), 1/2 kg cukru, 8 polévkových lžic medu (tekutého), 70-80 dkg mouky
Vypracovat těsto s částí mouky, udělat bochánek, dát na pomoučený talíř, kousek ukrojit a zapracovat mouku na tuhé těsto. Vyválet na 1/2 cm, vykrajovat tvary, potřít žloutkem, péct na vymazaném plechu.
Zdobení: 1 bílek, 20 dkg cukru (4-5 x přesít) 1 kávová lžička octa - umíchat dohusta.
Ještě přidávám trochu kakaa. Nejlépe se cukr přeseje přes punčochu nataženou na sítko (jinak se při zdobení dělají hrudky). Odležet v chladnu, do krabice přidat rozkrojené jablko.
Není tady
Zrovna jsem koupila "Pošli recept" jsou tam perníčky hned měkké, vyzkouším.
Není tady
Tady zaručený a vyzkoušený, peču už x let:
Na vánoční perníky potřebujeme:
400 g hladké mouky
100 g másla
2 vejce
140 g práškového cukru
2 lžíce rozpuštěného medu
1 kávová lžička jedlé sody
2 lžičky koření do perníku
(1 lžíce rumu + jedna lžíce vody) – nemusí být
Vypracujeme těsto. NEPŘIDÁVÁME více medu, než je v receptu, z medu perníčky tvrdnou!
Potírat vajíčkem před upečením.
Péct na papíře nebo vymazaném plechu.
Jsou hned měkké, nemusí se rozležet.
a tady je popis i s fotkama:
http://www.venusanka.cz/index.php?page= … p;idcl=806
P.S. NEUMÍM ZDOBIT TAK SE NELEKNI, JENOM POSYPÁVÁM...
Upravil(a) Bety (2. 11. 2008 18:46)
Není tady
Bety, já taky neumím zdobit (respektive na to nemám nervy), tak díky za inspiraci. Je super, že se nemusí nechat rozležet - to mám na pečení ještě spoustu času...
Není tady
Ahojky, taky pridam jeden recept. Kamarad mi dal pred asi tremi lety recept na pernicky, ktere dela jak na Vanoce, tak i na Velikonoce - a hlavne jsou take hned mekke. Jednou jsem je delala jako normalni a do Vanoc mi ztvrdly :-) Od te doby je delam tak tyden pred Vanoci a jsou mnam . A jeste jedno plus techto pernicku - kdyz je vyndate z trouby, tak diky vejci jsou nadherne leskle, takze neni potreba zdobit. A diky tomu vejci jsou take mekoucke... :-)
A tady je recept:
Na testo:
500 g hladke mouky, 190 g cukru krupice, 120 g zmekleho masla, 120 g tekuteho medu, 1 lzcika jedle sody, 1 lzicka mlete skorice, 1 ½ lzicky pernikoveho koreni, 3 vejce
Na potreni:
1-2 rozslehane vejce
Poleva (kdo chce, ale tyhle pernicky ani zdobit nepotrebuji):
1 bilek, 200 g mouckoveho cukru, 1 lzice citronove stavy
(peclive vyslehame bilek s ostatnimi prisady, prip. muzeme obarvit potravinarskym barvivem a zdobime)
Vsechny prisady na testo smichame a dobre zpracujeme. Nechame odlezet. Testo by nemelo byt moc lepkave, ale diky medu bude (hlavne nepridavat moc mouky, to by perniky ztvrdly). Vykrojime ruzne tvary a poskladame na plech vylozeny pecicim papirem. Tesne pred pecenim potreme rozslehanym vejcem - na to nezapomente, jinak by byly tvrde.
Upravil(a) mefinka (16. 11. 2007 14:10)
Není tady
Tak pupí, já začnu odzadu, jo?
Nejdřív k uložení perníčků. Dávám je do papírové krabice na balkon. Když je venku vlhké počasí do vánoc změknou. Když tomu chci pomoct, tak k perníčkům do krabice položím na igelit plátek čerstvého chleba. Když je kamenný , tak dám nový. Nebo můžeš dát na igelit oloupané jablíčko. (ten igelit je tam aby se nerozmáčelo zdobení).
A také přídám oblíbený recept :
65 dkg hladké mouky,25 dkg moučkového cukru, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce + 2 žloutky,5 dkg másla,10 dkg medu, 2 lžíce mléka
Poleva:
1 bílek, 20 dkg 3 x prosátého moučkového cukru, šťáva z 1 citronu.
Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme sodu, mleté koření, kakao. V kastrůlku rozehřejeme máslo a med. Po vychladnutí přidáme vejce a rozmícháme.Na vále rozděláme těsto.Hněteme nejméně 20 minut.Těsto je docela tuhé. Necháme odležet v ledničce do druhého dne. Pečeme při 180°C cca 7-10 min podle velikosti.Upečené potřeme rozšlehaným vejcem.
Upravil(a) spunt (19. 11. 2007 12:55)
Není tady
Můžu jenom potvrdit,že Bety recept je prostě hmmm Minulý rok jsem podle něj pekla a opravdu perníčky byly měkké.I jsi vzala recept
matka jak jí chutnaly.A protože nemám nervy na zdobení,také jesm to ozdobila barevným máčkem.Aspoň byly veselejší.
Letos se na ně chystám opět.
Není tady
bety taky jsem pekla a jsou hned měkké jednoduché a super
upozornuji že neumím péct a tyto perníčky se mi povedly
Není tady
díky, mám radost že vám chutnalo, já začnu příští týden...
Jo a dají se krásně zmrazit a po rozmrazení jsou jako čerstvé.
Upravil(a) Bety (26. 11. 2007 17:29)
Není tady
Pro ty, co pečou klasické, které musí uležet - dát k perníkům do nádoby rozkrojené jablko. Změknou mnohem rychleji.
Můj recept od babičky - 60dkg mouky, 4celá vejce, 35dkg cukru, 1 velkou lžíci medu, trošku skořice, roztlučený hřebíček, kakao, 1 malou lžičku sody a já přidávám lžíci perníkového koření. Zpracovat těsto a vykrájet. Nezdobím, nemám čas, dávám nahoru ořech. Nepotírat, upéct na papíře.
Výborný plněný perník - 30 dkg hl. mouky, 20 dkg mouč. cukru 1/2 koření na perník, 2 lžíce rumu, 4 lžíce medu, 2 vejce. Těsto je dost řídké, takže se musí rozválet mezi dvěma mikrotenovými sáčky na tenkou placku, na kterou se dá náplň a pomocí sáčku se opatrně zavine do ruličky a přenese na plech. Peče se asi 20 minut na 180.
Náplň - povidla rozmíchat s rumem, přidat kand.ovoce, ořechy, sušené ovoce podle chuti, citr. kůru.
Není tady
Lueto díky, ten plněný hned zkusím, jinak dělám taky klasické, už leta jimi zdobíme stromeček. Letos už jsme o víkendu začali, máme jich z kila mouky.
Není tady
Bety, tak už mám hotové těsto a za chvilku se vrhnu na pečení. Jsem zvědavá, jak to dopadne
Není tady
Ladie napsal(a):
Bety, tak už mám hotové těsto a za chvilku se vrhnu na pečení. Jsem zvědavá, jak to dopadne
já taky a taky je můžeš vykrojit na kolečko, dovnitř dát povidla, udělat kuličku, rozplácnout, upéct a namočit do čokolády anebo závin jak je popsáno výše (tohle těsto není řídké a dobře se s ním pracuje).
Není tady
Tak Bety, perníčky jsou výýýbornééé! Dělala jsem z poloviční dávky (jsme jenom dva) no a přítel mi jich většinu sež.ral - chodil je "nenápadně kontrolovat". Tak budu péct znovu. A nevím, jestli je mám vůbec zdobit. Mají totiž nádhernou barvu... Díky za recept.
Není tady
Díky za pochvalu. Já nezdobím, jelikož jsem na to nemehlo. Tak jen posypávám. Můžeš na to přilípnout polovinu vlašského ořechu nebo mandli, nebo taky nic... nebo na to nakreslit ty pr..., na perníčkách vypadají ještě líp než na lineckém.
Není tady
Holky, mne nejde to zdobeni, zkousela jsem zdobicky, mikrotenove sacky,...bud je ti moc ridke ci huste, nemate nejaky figl???
Není tady
Musíš nutně zdobit cukrem? To bych poradit nemohla - viz výše. Někdy ale rozehřeju tu čokoládovou polevu v tom pytlíčku, odstřihnu malinko rožek a jelikož ani tak neumím kreslit vzorečky, tak na perníčky udělám "rádobyumělecké" klikyháky..... jinak jen pomazám vajíčkem před upečením, posypám myšíma hovínkama nebo dám půlku ořechu či mandle.
Upravil(a) Bety (29. 11. 2007 13:31)
Není tady
Já zdobím injekčními stříkačkami-stojí pár korun a mám s nima nejlepší zkušenosti. Do sáčku vždy udělám moc velkou díru
Není tady
V domácích potřebách mají igelitový pytlík s kovovou špičkou na zdobení perníčků. Já zdobím kornoutky ze svačinového papíru, naučila mě to jedna perníkářka. Cukr musí být několikrát přesátý (nebo přes punčochu), aby nehrudkoval. Na 1 bílek dávám 20 dkg cukru a lžičku octa, (dobře utřít ), jde to dobře. Kornoutek je z lichoběžníku, špička na delší straně, cípy se zahnou jeden ven, druhý dovnitř, aby se nerozjížděl.
Není tady
Prosím, nemá někdo dobrý a vyzkoušený recept na perníčky, ale s ořechy? Děkuji moc.
Není tady