1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Jo, je to sice slovensky, ale odpovídat můete v četině.A pro mě, jakoto milovníka her, hříček, hlavolamů apod. jsou to jedny z nejvyvedenějích stránek!!!Mám asi 70 % a s tím zbytkem ne a ne hnout..No snad se ledy někdy prolomí..
Není tady
Tak jsem přila včera po sedmdesáti pokusech na toho mravence... A co vy, přihlásili jste se některá a lutíte??
Není tady
To si sem vůbec neměla dávat... jsem tam vlezla a od té doby tam musím lézt pořád.... Ale je to těký jako mrcha.... zvlá ty asociace, ten výrobce má prazvlání mylení, take vcítit se do jeho nápadu je velký problém...
A pak mi vůbec nejdou ty skryté nápisy.... To jsem nala ty první dva lehké a pak u nic.... pak tam čučím, zvětený na maximum a nic tam nikde napsanýho není....
Není tady
no tak s tím mám taky problém, taky jsem nala první dva a dál se v tom patlám.Asociace jsou těké, pořád mi tři chybí a ne a ne na to přijít...
Není tady
PavlaH napsal(a):
pc - krateji? uf, takové slovo existuje?
Na jazyku českém byli "stručnějí"Mlít pochází ze slova mleti, mlýn z německého "mühle". Tedy je jasné, e nemohou mít společný základ. viz příspěvek č. 4 Kdybys místo obírného psaní pozorněji četl, pochopil bys, e tvůj pseudo věděcký přístup nemusí pomoci. BI
to není pseudovědecký postup, takhle se četina skutečně chová z lingvistického hlediska. A v podstatě tak, jak to pc popsal, takhle vzniká to nae "nevíme proč to tak je, ale citem to tak napíeme". Přesně proto, e jsou určitá pravidla a tendence, jako například to zmíněné prodluování atd. Zato z jakých jazyků slova pocházejí, to nijak zautomatizováno nemáme a ani mít nemůeme, protoe samozřejmě první se učíme jazyk mateřský a a potom dalí jazyky, se kterými bychom případně mohli srovnávat.
Mimochodem, to vysvětlení s německým mlýnem se mi moc nepozdává...jak to německé, tak to druhé (u nevím, z jakého jazyka bylo to mlít) podle mě mají společný základ, který je navíc slyitelný. Ono to toti zní neuvěřitelně, ale německé slovo Hund vzniklo z latinského canis, a to tzv. posunutím hlásek (i kdy na první pohled mají společné jen jedno písmenko a jinak ani ň, ale lingvistika je lingvistika).
Není tady
Damila napsal(a):
No, ale chudáci děti.
Můj mladí dyslektický syn dostává momentálně pětky z diktátů (opakování ze 3. třídy), kde jsou odvozeniny vyjmenovaných slov. Vyjmenovaná slova umí jak kdy bičem mrská, ale ve větě je prostě neodhalí. Komu není dáno, tomu nepomůe ani narotit se mluvnici. Obávám se, e jazykový cit se nedá vůbec nijak naučit.
dyslektik můe dostat pětku??? Za mých časů známkováni nebyli, co si pamatuju...měli snad slovní hodnocení nebo co...tohle je nefér, dyslexie je jistá indispozice a tvůj syn prostě NENÍ srovnatelný s ostatními spoluáky, a tak by s ním mělo být nakládáno.
Není tady
Damila napsal(a):
PavlaH napsal(a):
Damilo, dysortografie - pomáhá číst, aby si "pamatoval" psanou stránku slova a cvičit, cvičit, cvičit. Jako dyslektik by měl mít diktát zkácený, nebo více času na opravu a nebo místo toho doplnovací cvičení.
Má z PPP vypracovanou zprávu, e má psát polovinu diktátu, e nemá nahlas číst před třídou, e má...ble ble ble...hezky se to čte. Ale paní učitelka ve odkýve a pak si dělá stejně ve po svém. Nic nenadělá, jestli nechce, aby si na děcko jetě zasedla.
Jediné, co mě fakt se.re, e si malej myslí, e je hloupý a e kvůli pětkám z diktátu brečí, ikdy ho za to vůbec netrestáme.
aha...a co na to vedení?
Není tady
XYZ napsal(a):
aha...a co na to vedení?
Nic, vyhovuje. Mrtvý brouk.
Paní učitelka vdycky naslibuje, a pak prd. Je jich takových ve třídě víc. Mám dyslektiky dva, ten starí je na druhém strupni, nam na to serou u úplně, zvykla jsem si. Trojky na výzo od shora dolů jsou pro nás úspěch.
Po esti letech marného boje s větrnými mlýny mi dola síla, A si ty jedničky seerou, jestli s nimi potřebují etřit.
Není tady
XYZ napi si na ústav pro jazyk český....
Ví, ne vdy se věci dějí tak, jak by se podle naích názorů dít měly. A je dobře, e i dyslektik můe dostat pětku a ne se začne čertit, tak se zamysli.
Není tady
Opravdu to záleí na přístupu učitelky. Ta nae a dostala potvrzení, přestala holku mučit diktáty. Pak jí je dávala předtitěné jen na doplňování. U mladího se na to nepřilo, vichni ho brali jako lajdáka, co se neučí a tak s tím má problémy pořád.
Není tady
PavlaH napsal(a):
XYZ napi si na ústav pro jazyk český....
Ví, ne vdy se věci dějí tak, jak by se podle naích názorů dít měly. A je dobře, e i dyslektik můe dostat pětku a ne se začne čertit, tak se zamysli.
ten ústav pro jazyk český souvisel s kterým mým příspěvkem?? nějak jsem nepochopila souvislost...proč ebych měla..?
jasně, pětku můe dostat kadý, kdy místo učení chodí hrát fotbal a podobně... ale ne, aby dyslektik měl jenom pětky, i kdy nad tím doma sedí hodiny, proto, e učitelka ignoruje doporučení a to, e dítě má vadu, za kterou nemůe.
Není tady
XYZ napsal(a):
Mimochodem, to vysvětlení s německým mlýnem se mi moc nepozdává...jak to německé, tak to druhé (u nevím, z jakého jazyka bylo to mlít) podle mě mají společný základ, který je navíc slyitelný.
to je na ústav jazyka českého. Kdy se ti něco nepozdává, tak si to ověř.
XYZ napsal(a):
e učitelka ignoruje doporučení a to, e dítě má vadu, za kterou nemůe.
A co s tím jako chce dělat, kdy se to děje a učitelce a vedení je to jedno? POkud do veho začne matka ourat, sepíou pár papírů, podklad pro inspekci a tím hasne jejich zájem?
Nemám ráda zkratkovitá, jasná řeení. Mnohdy se ani nedotknou podstaty problému. Jen kalkulují s událostmi, jak by se měly dít. Jene ivot nefunguje podle to ho, co by se mělo. Tak asi proto ti nedám pokoj.
Upravil(a) PavlaH (28. 1. 2009 22:39)
Není tady
Taky přispěju k tomuto tématu. Bavila jsem se o tom s kamarádkou a ona kdy chodila do koly, tak prý psala spy děátko spy, protoe spalo tvrdě...
Není tady
tina napsal(a):
XYZ, ono třeba takové krásné české slovo kulatý je taky stará výpůjčka z germánských jazyků, a nám zní česky jak chce - není vecko tak, jak to na první, laický, pohled vypadá
ALe já to říkám přesně naopak, tudí ne e je to původní, ale e je to přejato z jednoho kořene. Jak u jsem řekla, absolutně paradoxně slovo Hund vzniklo ze slova canis, i kdy tam ta podobnost není. Proto si myslím, e spí to je ze stejného základu, ne naopak, e dva jazyk zcela nezávisle na sobě vytvořily téměř stejné slovo podobného významu, ani by se ovlivnily.
Není tady
PavlaH napsal(a):
XYZ napsal(a):
Mimochodem, to vysvětlení s německým mlýnem se mi moc nepozdává...jak to německé, tak to druhé (u nevím, z jakého jazyka bylo to mlít) podle mě mají společný základ, který je navíc slyitelný.
to je na ústav jazyka českého. Kdy se ti něco nepozdává, tak si to ověř.
XYZ napsal(a):
e učitelka ignoruje doporučení a to, e dítě má vadu, za kterou nemůe.
A co s tím jako chce dělat, kdy se to děje a učitelce a vedení je to jedno? POkud do veho začne matka ourat, sepíou pár papírů, podklad pro inspekci a tím hasne jejich zájem?
Nemám ráda zkratkovitá, jasná řeení. Mnohdy se ani nedotknou podstaty problému. Jen kalkulují s událostmi, jak by se měly dít. Jene ivot nefunguje podle to ho, co by se mělo. Tak asi proto ti nedám pokoj.
Právě. A tak by to být nemělo. Asi bych uvaovala o změně koly, ne ius to nechat líbit.
Není tady
Jene holka, tohle mnohdy rodiče nechtějí. At u kvlli dostupnosti jiné koly, kvůli kamarádům. Tak proto je třeba hledat jetě jiná, i kdy ne tolik pčinná řeení. Dalí postřeh - mnohdy si změnou koly nepolepí. Tohle je toti velmi rozířený problém ve kolství.
Není tady
Jak jsi sama řekla, tohle je častý problém. Ale to se to má nechat jen tak být?? Kalkulace s událostmi, jak by měly být..? A nemáme snad "bojovat" za to, aby věci byly tak, jak by měly být? Máme nechat v dítěti vybudovat psichycký blok z toho, e propadá a a nad tím sedí tři hodiny nebo pět, pořád bude horí ne jeho spoluáci, kteří na to dost často kalou a úlohu si udělají v atně před zvoněním? Svět není fér. Ale to není důvod,proč to nechat být.
Není tady
XYZ - ne nechat být, to jsem nikdy neřekla, ale pohybovat se v rámci moností. Jak bych ti to vysvětlila, tím e budu kolu peskovat, mnoho nedosáhnu, spí se pokouet o spolupráci. Pokud nepřipadá v úvahu změna učitele či koly, pak otuovat dítě. Najít mu něco v čem bude výjimečné, zajistit mu odborné dyslektické doučování. V ivotě se setkáváme se spoustou nespravedlností a větinou nás zocelí. Jene pokud moc tlačíme na pilu, taksi spí ublíme, nemyslí? Take můj pohled je - v rámci moností vymoci to, co nejlépe vymoci jde... vědět o svých právech a zavčas je pouít. Jen ne za kadou cenu.
Není tady