Oznámení

1. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednoduše upéct to nejlahodnější cukroví!

1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je všechny a také tradice s nimi spojené.

#126 22. 1. 2009 9:31

D.elli
♥♥-----

Re: Český jazyk a jeho záludnosti

Jo, je to sice slovensky, ale odpovídat můžete v češtině.A pro mě, jakožto milovníka her, hříček, hlavolamů apod. jsou to jedny z nejvyvedenějších stránek!!!Mám asi 70 % a s tím zbytkem ne a ne hnout..No snad se ledy někdy prolomí..

Není tady

#127 27. 1. 2009 8:42

D.elli
♥♥-----

Tak jsem přišla včera po sedmdesáti pokusech na toho mravence... A co vy, přihlásili jste se některá a luštíte??

Není tady

#128 27. 1. 2009 9:50

Macex
♥♥♥♥♥♥♥

To si sem vůbec neměla dávat... jsem tam vlezla a od té doby tam musím lézt pořád.... Ale je to těžký jako mrcha.... zvl᚝ ty asociace, ten výrobce má prazvl᚝ní myšlení, takže vcítit se do jeho nápadu je velký problém...
A pak mi vůbec nejdou ty skryté nápisy.... To jsem našla ty první dva lehké a pak už nic.... pak tam čučím, zvětšený na maximum a nic tam nikde napsanýho není....

Není tady

#129 27. 1. 2009 14:58

D.elli
♥♥-----

no tak s tím mám taky problém, taky jsem našla první dva a dál se v tom patlám.Asociace jsou těžké, pořád mi tři chybí a ne a ne na to přijít...

Není tady

#130 27. 1. 2009 15:47

tina
Moderátor(ka)
Místo: Brno
Web

taky doma louskáme smile

http://lb4m.lilypie.com/TikiPic.php/gndx.jpghttp://lb4m.lilypie.com/gndxp2.png
http://lbym.lilypie.com/TikiPic.php/JTqs.jpghttp://lbym.lilypie.com/JTqsp2.png

Není tady

#131 27. 1. 2009 22:40

XYZ
♥♥♥♥♥--
Místo: Severní Morava

PavlaH napsal(a):

pc -  kratšeji? uf, takové slovo existuje?

Na jazyku českém byli "stručnější" big_smile Mlít pochází ze slova mleti, mlýn z německého "mühle". Tedy je jasné, že nemohou mít společný základ. viz příspěvek č. 4 Kdybys místo obšírného psaní pozorněji četl, pochopil bys, že tvůj pseudo věděcký přístup nemusí pomoci. BI

to není pseudovědecký postup, takhle se čeština skutečně chová z lingvistického hlediska. A v podstatě tak, jak to pc popsal, takhle vzniká to naše "nevíme proč to tak je, ale citem to tak napíšeme". Přesně proto, že jsou určitá pravidla a tendence, jako například to zmíněné prodlužování atd. Zato z jakých jazyků slova pocházejí, to nijak zautomatizováno nemáme a ani mít nemůžeme, protože samozřejmě první se učíme jazyk mateřský a až potom další jazyky, se kterými bychom případně mohli srovnávat.
Mimochodem, to vysvětlení s německým mlýnem se mi moc nepozdává...jak to německé, tak to druhé (už nevím, z jakého jazyka bylo to mlít) podle mě mají společný základ, který je navíc slyšitelný. Ono to totiž zní neuvěřitelně, ale německé slovo Hund vzniklo z latinského canis, a to tzv. posunutím hlásek (i když na první pohled mají společné jen jedno písmenko a jinak ani ň, ale lingvistika je lingvistika).

You cannot know wine by the barrel.

Není tady

#132 27. 1. 2009 22:42

XYZ
♥♥♥♥♥--

Damila napsal(a):

No, ale chudáci děti.

Můj mladší dyslektický syn dostává momentálně  pětky z diktátů (opakování ze 3. třídy), kde jsou odvozeniny vyjmenovaných slov. Vyjmenovaná slova umí jak když bičem mrská, ale ve větě je prostě neodhalí. Komu není dáno, tomu nepomůže ani našrotit se mluvnici. Obávám se, že jazykový cit se nedá vůbec nijak naučit. sad

dyslektik může dostat pětku??? Za mých časů známkováni nebyli, co si pamatuju...měli snad slovní hodnocení nebo co...tohle je nefér, dyslexie je jistá indispozice a tvůj syn prostě NENÍ srovnatelný s ostatními spolužáky, a tak by s ním mělo být nakládáno.

Není tady

#133 27. 1. 2009 22:43

XYZ
♥♥♥♥♥--

Damila napsal(a):

PavlaH napsal(a):

Damilo, dysortografie - pomáhá číst, aby si "pamatoval" psanou stránku slova a cvičit, cvičit, cvičit. Jako dyslektik by měl mít diktát zkácený, nebo více času na opravu a nebo místo toho doplnovací cvičení.

Má z PPP vypracovanou zprávu, že má psát polovinu diktátu, že nemá nahlas číst před třídou, že má...ble ble ble...hezky se to čte. Ale paní učitelka vše odkýve a pak si dělá stejně vše po svém. Nic nenaděláš, jestli nechceš, aby si na děcko ještě zasedla.
Jediné, co mě fakt se.re, že si malej myslí, že je hloupý a že kvůli pětkám z diktátu brečí, ikdyž ho za to vůbec netrestáme.

aha...a co na to vedení?

Není tady

#134 28. 1. 2009 7:26

Damila
♥♥♥♥♥♥-

XYZ napsal(a):

aha...a co na to vedení?

Nic, vyhovuje. Mrtvý brouk.
Paní učitelka vždycky naslibuje, a pak prd. Je jich takových ve třídě víc. Mám dyslektiky dva, ten starší je na druhém strupni, nam na to serou už úplně, zvykla jsem si. Trojky na výzo od shora dolů jsou pro nás úspěch.

Po šesti letech marného boje s větrnými mlýny mi došla síla, A si ty jedničky sežerou, jestli s nimi potřebují šetřit.

Není tady

#135 28. 1. 2009 12:49

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

XYZ napiš si na ústav pro jazyk český....

Víš, ne vždy se věci dějí tak, jak by se podle naších názorů dít měly. A je dobře, že i dyslektik může dostat pětku a než se začneš čertit, tak se zamysli.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#136 28. 1. 2009 12:58

ita
♥♥♥♥♥♥-

Opravdu to záleží na přístupu učitelky. Ta naše až dostala potvrzení, přestala holku mučit diktáty. Pak jí je dávala předtištěné jen na doplňování. U mladšího se na to nepřišlo, všichni ho brali jako lajdáka, co se neučí a tak s tím má problémy pořád.

Není tady

#137 28. 1. 2009 20:19

XYZ
♥♥♥♥♥--

PavlaH napsal(a):

XYZ napiš si na ústav pro jazyk český....

Víš, ne vždy se věci dějí tak, jak by se podle naších názorů dít měly. A je dobře, že i dyslektik může dostat pětku a než se začneš čertit, tak se zamysli.

ten ústav pro jazyk český souvisel s kterým mým příspěvkem?? nějak jsem nepochopila souvislost...proč žebych měla..?

jasně, pětku může dostat každý, když místo učení chodí hrát fotbal a podobně... ale ne, aby dyslektik měl jenom pětky, i když nad tím doma sedí hodiny, proto, že učitelka ignoruje doporučení a to, že dítě má vadu, za kterou nemůže.

Není tady

#138 28. 1. 2009 22:38

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

XYZ napsal(a):

Mimochodem, to vysvětlení s německým mlýnem se mi moc nepozdává...jak to německé, tak to druhé (už nevím, z jakého jazyka bylo to mlít) podle mě mají společný základ, který je navíc slyšitelný.

to je na ústav jazyka českého. Když se ti něco nepozdává, tak si to ověř.

XYZ napsal(a):

že učitelka ignoruje doporučení a to, že dítě má vadu, za kterou nemůže.

A co s tím jako chceš dělat, když se to děje a učitelce a vedení je to jedno? POkud do všeho začne matka šourat, sepíšou pár papírů, podklad pro inspekci a tím hasne jejich zájem?

Nemám  ráda zkratkovitá, jasná řešení. Mnohdy se ani nedotknou podstaty problému. Jen kalkulují s událostmi, jak by se měly dít. Jenže život nefunguje podle to ho, co by se mělo. Tak asi proto ti nedám pokoj.

Upravil(a) PavlaH (28. 1. 2009 22:39)

Není tady

#139 28. 1. 2009 23:07

tina
Moderátor(ka)
Místo: Brno
Web

XYZ, ono třeba takové krásné české slovo kulatý je taky stará výpůjčka z germánských jazyků, a nám zní česky jak chce - není všecko tak, jak to na první, laický, pohled vypadá

http://lb4m.lilypie.com/TikiPic.php/gndx.jpghttp://lb4m.lilypie.com/gndxp2.png
http://lbym.lilypie.com/TikiPic.php/JTqs.jpghttp://lbym.lilypie.com/JTqsp2.png

Není tady

#140 30. 1. 2009 20:53

Kokka
♥♥♥----

Taky přispěju k tomuto tématu. Bavila jsem se o tom s kamarádkou a ona když chodila do školy, tak prý psala spy děátko spy, protože spalo tvrdě...

Nikdo nemůže vyřešit problémy za člověka, jehož problém je, že své problémy nechce řešit.
Vše, čím byste ublížili druhým, nejprve vyzkoušejte na sobě.
Než se změníte, musí být v sázce něco důležitého.

Není tady

#141 3. 2. 2009 12:38

XYZ
♥♥♥♥♥--

tina napsal(a):

XYZ, ono třeba takové krásné české slovo kulatý je taky stará výpůjčka z germánských jazyků, a nám zní česky jak chce - není všecko tak, jak to na první, laický, pohled vypadá

ALe já to říkám přesně naopak, tudíž ne že je to původní, ale že je to přejato z jednoho kořene. Jak už jsem řekla, absolutně paradoxně slovo Hund vzniklo ze slova canis, i když tam ta podobnost není. Proto si myslím, že spíš to je ze stejného základu, než naopak, že dva jazyk zcela nezávisle na sobě vytvořily téměř stejné slovo podobného významu, aniž by se ovlivnily.

Není tady

#142 3. 2. 2009 12:39

XYZ
♥♥♥♥♥--

PavlaH napsal(a):

XYZ napsal(a):

Mimochodem, to vysvětlení s německým mlýnem se mi moc nepozdává...jak to německé, tak to druhé (už nevím, z jakého jazyka bylo to mlít) podle mě mají společný základ, který je navíc slyšitelný.

to je na ústav jazyka českého. Když se ti něco nepozdává, tak si to ověř.

XYZ napsal(a):

že učitelka ignoruje doporučení a to, že dítě má vadu, za kterou nemůže.

A co s tím jako chceš dělat, když se to děje a učitelce a vedení je to jedno? POkud do všeho začne matka šourat, sepíšou pár papírů, podklad pro inspekci a tím hasne jejich zájem?

Nemám  ráda zkratkovitá, jasná řešení. Mnohdy se ani nedotknou podstaty problému. Jen kalkulují s událostmi, jak by se měly dít. Jenže život nefunguje podle to ho, co by se mělo. Tak asi proto ti nedám pokoj.

Právě. A tak by to být nemělo. Asi bych uvažovala o změně školy, než ius to nechat líbit.

Není tady

#143 3. 2. 2009 15:51

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

Jenže holka, tohle mnohdy rodiče nechtějí. At už kvlli dostupnosti jiné školy, kvůli kamarádům. Tak proto je třeba hledat ještě jiná, i když ne tolik pčinná řešení. Další postřeh - mnohdy si změnou školy nepolepšíš. Tohle je totiž velmi rozšířený problém ve školství.

Není tady

#144 7. 2. 2009 9:41

XYZ
♥♥♥♥♥--

Jak jsi sama řekla, tohle je častý problém. Ale to se to má nechat jen tak být?? Kalkulace s událostmi, jak by měly být..? A nemáme snad "bojovat" za to, aby věci byly tak, jak by měly být? Máme nechat v dítěti vybudovat psichycký blok z toho, že propadá a a nad tím sedí tři hodiny nebo pět, pořád bude horší než jeho spolužáci, kteří na to dost často kašlou a úlohu si udělají v šatně před zvoněním? Svět není fér. Ale to není důvod,proč to nechat být.

Není tady

#145 7. 2. 2009 18:28

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

XYZ - ne nechat být, to jsem nikdy neřekla, ale pohybovat se v rámci možností. Jak bych ti to vysvětlila, tím že budu školu peskovat, mnoho nedosáhnu, spíš se pokoušet o spolupráci. Pokud nepřipadá v úvahu změna učitele či školy, pak otužovat dítě. Najít mu něco v čem bude výjimečné, zajistit mu odborné dyslektické doučování. V životě se setkáváme se spoustou nespravedlností a většinou nás zocelí. Jenže pokud moc tlačíme na pilu, taksi spíš ublížme, nemyslíš? Takže můj pohled je - v rámci možností vymoci to, co nejlépe vymoci jde... vědět o svých právech a zavčas je použít. Jen ne za každou cenu.

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí