Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 4. 11. 2007 6:51

lištička
♥♥-----

SJM-žádost

Prosím Vás,poraďte:
1/ žádost o vypořádání SJM si můžu sepsat sama,nebo budu potřebovat advokáta,aby mě zastupoval?

2/Kolik stojí kolek?

3/Bude potřeba nechat udělat odhad na RD?
                                                                       Děkuji předem za pomoc:-)

Není tady

#2 5. 11. 2007 12:25

ita
♥♥♥♥♥♥-

Re: SJM-žádost

Advokát je poměrně drahá záležitost. Obvyklá praxe je taková, že pošleš BM návrh dohody na vypořádání majetku. V případě, že bude souhlasit, nech si dohodu vyhotovit notářem a k soudu nemusíš. Většinou BM nesouhlasí, pak podáš návrh k soudu a budeš muset mít znalecký posudek na nemovitost. Podání je 1000,- Kč + 2000 za nemovitost. Podívej se do starších příspěvků na právním, je toho tam hodně.

Není tady

#3 8. 11. 2007 14:38

lištička
♥♥-----

Chci podat žádost o vyrovnání SJM(rozvod již proběhl) a BM se mi vysmívá,že v případě podání žádosti přepíše svoji polovinu RD na jednoho syna,který mu tam napíše doživotní právo bydlet a že bude vysmátý a já " utřu hubu". Jak je to po právní stránce?A co druhý syn? Prosím ještě o radu a díky předem.

Není tady

#4 8. 11. 2007 14:47

ita
♥♥♥♥♥♥-

Všechen majetek, nabytý za trvání manželství se dělí stejným dílem. Obvyklý postup je takový, že manželé sepíší dohodu o rozdělení majetku u notáře a na základě dohody se opraví vlastnictví v katastru nemovitostí. Pokud není dohoda možná, lze požádat o rozdělení soud. Po třech letech od rozvodu se automaticky ze společného jmění manželů stává vlastnictví podílové - tedy bude Ti patřit polovina nemovitosti. BM si klidně svoji může věnovat synovi, ikdyž Ty máš předkupní právo.

Není tady

#5 8. 11. 2007 21:30

lištička
♥♥-----

ad ITA/díky za informace.Já jen upřesním:
Na to,abychom se navzájem vyplatili,peníze nemáme ani jeden,poněvadž hodnota nemovitosti je2,5milionu.Zatím je dům až do příštího roku v SJM a já chci požádat,aby mi BM vyplatil "jen"500tisíc na to,abych si mohla pořídit vl.bydlení a klidně mu ten RD napíšu celý na něj.Z jeho platu cca25 000čistého by si snad hypotéku nebo úvěr mohl vzít.Ale on prý si nic brát nebude,prý jakmile mu dojde od soudu nějaký dopis s žádostí o vyrovnání SJM,tak ihned přepisuje dům na syna,aby mi nemusel nic platit ,protože tím pádem by vlastně nic nevlastnil a nemělo by se co vypořádávat.
V tom případě bude pro mě asi zbytečné požádat soud o výše jmenovaný úkon,když BM zamýšlí tohle,ne?

Není tady

#6 8. 11. 2007 22:49

ita
♥♥♥♥♥♥-

Jenže on zatím nevlastní žádnou polovinu, celý dům je Váš společný. S přepisováním musí počkat, až zanikne SJM a vznikne podílové vlastnictví. Taky můžete dům prodat a peníze rozdělit. Pokud je dům zapsán na Vás oba, nemůže nic darovat bez Tvého souhlasu.

Není tady

#7 8. 11. 2007 23:27

Petr Juráň
♥♥-----
Web

Rozhodně se nenechte zastrašit takovými řečmi o převedení poloviny majetku na třetí osoby. Jestli máte dům v SJM, tak je to nesmysl. Manžel nemůže s domem sám disponovat. Rozhodně se nemusíte bát z tohoto důvodu podat žalobu na vypořádání SJM. Uvědomte si ale, že jde o poměrně složité řízení a o pro Vás jistě nemalý majetek. Advokáta bych Vám tedy vřele doporučil. V případě nesprávného nebo netaktického postupu v řízení můžete přijít o mnohem víc, než kolik by činila odměna advokáta. Navíc musíte počítat s tím, že Váš BM se na advokáta třeba také obrátí.

Není tady

#8 9. 11. 2007 14:20

lištička
♥♥-----

Moc vám oběma děkuji za pomoc.
On totiž u nás v domě bydlí ještě syn s družkou a dítětem a ještě svobodný syn-který navštěvuje často lokály a popíjí,doma s ničím nepomůže,já mu peru,žehlím,vařím a živím ještě i jeho přítelkyni,která často za ním jezdí.Připadám si jako služka.Ano,na inkaso i stravu mi dává,ale to je vše,co se týče jeho pomoci v domácnosti.Nazývá mne sprostými slovy a jeho tatínek(který jezdí jen na víkendy domů)ho v tom ještě podporuje.Z tohoto důvodu chci vyrovnání majetku,ať mám konečně klid,ale BM se mi vysmívá,že děcka půjdou kvůli mně pod most,že z nich udělám bezdomovce atd.......Nebazíruji na polovině částky,spokojím se jen s tím,abych si konečně koupila malý byteček či domeček a byla v klidu.Jenže opravdu mě děsí,co by dělali syn s nevěstou a mojí vnučkou,kdyby se dům prodával.Těch by mi bylo líto-chovají se ke mně slušně a nevěstu mám tu nejlepší pod sluncem.Tak ještě jednou děkuji za slovní podporu a radu a hezké dny všem:-)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí