1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Jak jste na tom vy? Mám úplně hrůzu z toho e jakmile bych se přejmenovala tak ztratim kus sebe, ztratim svoji rodinu, nebudu patřit ke svým rodičům, ale k jeho a to nechci. Přitom má přítel pěkné české jméno, v tom problém není. Vím, e si můu nechat svoje, ale to zas by bylo líto jemu, on mě chce jako svou enu se vím vudy, tak jak je u nás zvykem. Uvauju o tom nechat si své i jeho příjmení s pomlčkou. Do doby ne budou děti si bduu pouívat svoje, mezitím moná změním názor a zvyknu si na jeho příjmení. V kadém případě a by byly děti, tak jim budu podepisovat úkoly splečným příjmením.
Jak to cítíte vy? Je vám jméno fuk? Máte tu někdo 2 příjmení s pomlčkou???? Jaké je pouívání v praxi?
Není tady
Tak já jsem si vzala chlapovo přijmení a zvykla jsem si rychle. Proč bys neměla patřit ke svým rodičům?? Nevím dvě příjmení to je moc zdlouhave.
Holko,
vypadá to, e jménu přikládá velký význam. Něco na tom bude. Jméno, to je jako datum narození, tak nějak to k nám patří, a i numerologové Ti řeknou, e změnou jména se změní trochu Tvůj osobní profil, Tvé vyzařování.
Docela bych se zamyslela nad tím, proč u teď se brání jeho jménu, bude v tom něco víc. Nepřijímá ho celého, tedy i s jeho rodinou. Nechce se mu poddat celá, chce si uchovat "kousek svého svobodna".
A je nutné se vůbec vdávat?
Není tady
Já bych zase chtěla jeho jméno, ne jméno jeho mámy. Přítel nemá typicky české příjmení, končí na -ko. No ale české zákony mi nedovolí vzít si stejné příjmení jako on. Musela bych být -ková a to se mi nechce. Take taky uvauji, e si nechám své příjmení-pomlčka-jeho (jeho mámy, e...)
Není tady
Ahoj. Tak s tím problém nemám. Od chvíle, co se nám narodil syn, tak mě stejně u doktorů i vude jinde, kde se jedná o dítěti oslovují příjmením mých chlapů - take to od léta bude jen oficiálně i v občance.
Není tady
Já teda nejsem vdaná, ale dcera se jmenuje po přitelovi. Ne půjde do koly tak se určitě chci za něj vdát, ale moc si nedovedu představit, e se najednou budu jmenovat jinak a taky se mi to moc nelíbí. Moná je to opravdu tím, e jeho rodinu moc nepřijímám.
Není tady
Ladie: Já bych zase chtěla jeho jméno, ne jméno jeho mámy. Přítel nemá typicky české příjmení, končí na -ko. No ale české zákony mi nedovolí vzít si stejné příjmení jako on. Musela bych být -ková a to se mi nechce. Take taky uvauji, e si nechám své příjmení-pomlčka-jeho (jeho mámy, e...
Čauky, a zjistila sis to pořádně? Pokud vím, nesklonná příjmení tady existují. Zkus zajít na matriku a tam se dohodnout.
Holko, taky jsem při svatbě nechtěla příjmení mého mue. Jeho příjmení mi nijak neučarovalo . Je to pro mladé děvče nezvyk a asi i proto, e pro mého tatínka nebyla moje svatba příjemnou záleitostí. Ale zase tchýně se tehdy koukala tak neastně a navíc jsem coby mlaďoka ani nevěděla, kde bych si sehnala narychlo info atd., (ano, rozhodovala jsem se, jetě kdy jsem měla kytku v ruce)...
Nakonec jsem příjmení změnila. A dnes jsem docela ráda, protoe zatímco moje rodné bylo dlouhé a "zamotané", manelovo příjmení je v ČR velmi rozířené, take u na úřadech nemám problém
.
Ale moje sestra si ponechala po svatbě svoje příjmení a - Damilo, svého manela hodně miluje, není to asi jen tím, e by mohlo ve vztahu něco být v nepřádku. Záleí na tom, jak co kdo bere a jak rychle nebo pomalu si zvyká a tak....
Není tady
Přítelova rodina je fajn, myslím e lepí tchánovce a vagrovou bych si ani nemohla přát. Přítele chci celého :-) Nevím proč to tak mám v sobě. Moná si opravdu chci zachovat trochu "svobodna", ale to neznamená e bych měla nějaké zaječí úmysly, vůbec ne, moc se těim a budeme mít rodinu, brzy na tom začnem pracovat :-) Myslím e dřív ne na svatbě, ta se pak nějak dořeí. Dítě by určitě mělo příjmení po příteli, tak pak třeba budu chtít patřit k nim a nemít jiné jméno....uvidíme, sama jsem překvapená, e je to pro mě takový "problém", připadám si jak jediná divná enská na světě. Kdy jsem se o to bavila s kamarádkama, tak si spí mysleli e chci být zajímavá dvěma jménama, vůbec nechápaly o čem mluvím kdy jsem říkala e jen chci zůstat "já" a nemá to co dělat s tím e ybch přítele nemilovala.....ach jo. Třeba a to přijde tak u to tak řeit nebudu. Snad.
Není tady
Ahoj, mám dvě příjmění, i v OP, prakticky při představování nebo do telefonu pouívám to první, ale zvykla jsem si na pouívání obou a nemám s tím problém.
Před svatbou při vyplňování ádosti o uzavření sňatku u se v ní na tuto eventualitu myslí, je tam monost původní příjmení, příjmení po manelovi a třetí varianta: na prvním místě je manelovo příjmení a na druhém příjmení předchozí. U mě to vypadá tak, e mám první příjmení po současném a druhé po bývalém mui.... mám s ním dobré vztahy, take ádná křeč.
Není tady
Twinha, tak tos mi udělala radost, tak nějak bych to asi udělala. Na první místo jméno po manelovi, druhé moje svobodné příjmení. Pro veřejnost bych pouívala jeho, to bych si snad časem zvykla jako vechny enský, ale aspoň pro sebe, bych zůstala i já v občance.
Není tady
Ja jsem si cely zivot nedovedla predstavit, ze bych si zmenila prijmeni! Oduvodnovala jsem si to tim, ze jsem pomerne verejne cinna osoba (novinarka) a ze uz mam neco za tim jmenem "napracovano".
A normalne, pak jsem se rozhodla si ho zmenit a jsem velice spokojena. Jednak se mi nove prijmeni hodne libi (predtim bylo madarske, ted je nemecke) a jednak je to zvlastni pocit, zacinat neco jakoby od zacatku. Bavi mne tvarit se na svete incognito Jako kdyz ztratis telefon a vsechny kontakty a pak po case zjistis, ze vlastne potrebujes jen takovou ctvrtinu, kterou si stejne hned sezenes a citis se ocisten od vseho co bylo. Jinak japonsti basnici pry schvalne meni jmeno nekolikrat za zivot. O dvou jmenech jsem neuvazovala. Zbytocne dlouhe a vetsinou spolu ani nezni hezky. Prijeti manzelova jmena mne s nim mozna jeste vic sblizilo, i kdyz neprijeti by mne urcite neoddalilo...
Není tady
holko, já ti docela rozumím, ikdy svatbu zatím neplánuju, taky s tím mám docela problém...... jednak se nějak moc neztotoňuju s rodinou mého partnera, jednak jeho příjmení má kadý druhý jouda v ČR a tak nějak nevím, ale přijde mi (omlouvám se vem, kterých se tím dotknu), e nejsem jeho majetek........ nesnáím z due u to samotné, kdy před někým řekne takové to "moja chce ", tak to se mi jeí vlasy hrůzou.... a být "ta jeho" i podle příjmení, fakt si to neumím představit...
jak říkám, natěstí to zatím není aktuální problém, ale a bude, kdo ví, jak to dopadne.......
pozor, pokud se nepletu, jakmile máte v OP dvě jména, musíte se s nima taky podepisovat a to je pekelný opruz
Není tady
My se chceme v létě vzít a také jsem nad příjmeními uvaovala. Také mám trochu pocit, jako bych se tím "vzdálila" rodině, své minulosti, dětství.. I kdy vím, e je to kravina. Ale přece jen, člověk to jméno uívá od doby, kdy se ho jako malý capart naučil. Ale nadruhou stranu mě to láká mít jméno po svém budoucím mui. Nebo je troku "veřejně činný" a jeliko je mu přes třicet let a já vypadám tak na sedmnáct (i kdy je mi 25), tak se těím a těm vem třicítkám, co si myslí, e jsem jenom nějaká brigádnice ukáu, zač je toho loket!
Radi nad tím zas a tak moc zatím neuvauju. Zřejmě si jeho příjmení vezmu, ale nebude to pro mě jednoduché (a nejen kvůli tomu, e to budu nějakou dobu plést
). Také jeho jméno dost často ostatní lidé komolí (strkají tam "e", kam nepatří), take budu muset uvádět na správnou míru zřejmě potom i to své, ale tak jaou i horí věci, ne?
Není tady
holka napsal(a):
Jak jste na tom vy? Mám úplně hrůzu z toho e jakmile bych se přejmenovala tak ztratim kus sebe, ztratim svoji rodinu, nebudu patřit ke svým rodičům, ale k jeho a to nechci. Přitom má přítel pěkné české jméno, v tom problém není. Vím, e si můu nechat svoje, ale to zas by bylo líto jemu, on mě chce jako svou enu se vím vudy, tak jak je u nás zvykem. Uvauju o tom nechat si své i jeho příjmení s pomlčkou. Do doby ne budou děti si bduu pouívat svoje, mezitím moná změním názor a zvyknu si na jeho příjmení. V kadém případě a by byly děti, tak jim budu podepisovat úkoly splečným příjmením.
Jak to cítíte vy? Je vám jméno fuk? Máte tu někdo 2 příjmení s pomlčkou???? Jaké je pouívání v praxi?
Ta věta moná změním názor... V tom by přece mělo být jasno hned od začátku. Prostě "jak si to udělám, takový to budu mít". Pokud budu mít dvě jména s pomlčkou, tak je budu pouívat obě, pokud budu mít jen jedno, budu toto pouívat. Pouívat jeden den to a druhý den ono jméno mi přijde trochu zvlátní a rovně ne zcela v souladu s právem.
Není tady
Přijetí manelova jména je přijetí jeho celého, s jeho rodinou. Chápu, e s tím můete mít problémy.
já jsem se vdávala natolik mladá, e jsem nad tím v té době jetě neuvaovala, natěstí. Neznala jsem numerologii, astrologii. Tak jsem se nevyhla jedné velké zkouce, kterou manelství je. A to je dobře.
Jméno vás jistě ovlivňuje, a to nejen společensky, ale i "zevnitř". Ale na druhou nstranu bychom neměli vybírat rozumem...v tom jsem měla výhodu. Jetě jsem nezačala o tom tenkrát přemýlet.
Není tady
Ladie napsal(a):
Já bych zase chtěla jeho jméno, ne jméno jeho mámy. Přítel nemá typicky české příjmení, končí na -ko. No ale české zákony mi nedovolí vzít si stejné příjmení jako on. Musela bych být -ková a to se mi nechce. Take taky uvauji, e si nechám své příjmení-pomlčka-jeho (jeho mámy, e...)
Já mám dojem, e to jde, Kateřina Jacques se také nejmenuje Jacquesová.
Já bych si také ráda nechala své příjmení, ale pro ivot v zahraničí jsou mé háčky a čárky nepraktické a vdy mě nervuje, kdy to lidé nemohou vyslovit a napsat atd. Take nevím
Není tady
"Příjmení en se tvoří v souladu s pravidly české mluvnice. Při zápisu uzavření manelství lze na základě ádosti eny, jí se uzavření manelství týká, uvést příjmení, které bude po uzavření manelství uívat, v muském tvaru, jde-li o cizinku, státní občanku České republiky, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině, státní občanku České republiky, její manel je cizinec nebo občanku České republiky, která je jiné ne české národnosti."
Take pokud můj budoucí manel není cizinec nebo nehodlám ít v zahraničí, tak si nemůu vzít jeho=muské příjmení
Není tady
Tak nevím, bydlíme s přítelem v novém bytě a sousedi, řemeslníci ignorují moje jméno na zvonku a schránce a i kdy se jim několikrát ozvu do telefonu mým jménem, tak mi stejně přítě řeknou přítelovým příjmením, jako bysme u byli manelé. Vím, je to blbý, ale mě to v ten moment skoro urazí. Poutím to radi a do svatby z hlavy....
Ale díky za příspěvky, určitě si ráda dalí přečtu!!
Není tady
holka napsal(a):
Tak nevím, bydlíme s přítelem v novém bytě a sousedi, řemeslníci ignorují moje jméno na zvonku a schránce a i kdy se jim několikrát ozvu do telefonu mým jménem, tak mi stejně přítě řeknou přítelovým příjmením, jako bysme u byli manelé. Vím, je to blbý, ale mě to v ten moment skoro urazí. Poutím to radi a do svatby z hlavy....
![]()
Ale díky za příspěvky, určitě si ráda dalí přečtu!!
Naprosto ti rozumím, já se taky nechtěla vzdát svého příjmení a chtěla jsem si nechat svoje, pak jsem uvaovala o tom nechat si obě příjmení, ale nakonec mě matrikářka přesvědčila, e vude se podepisovat 2 příjmením je zdlouhavé a ani na to nestačí kolonka a měla bych s tím neustále nějaké komplikace.
Mimochodem, přítele jsem si vzala a po 6 leté známosti a více ne 5 let mě vichni automaticky říkali jeho příjmením, přestoe jsem nebyla jeho manelkou, a mě to vdy pořádně A budu mít děti, dám jim svoje původní příjmení jako prostřední jméno
Není tady
Budu se vdávat v červenci a chci se vzdát svého rodného příjmení, protoe jsem pyná, e budu moci přijmout příjmení svého nastávajícího. Miluji svou rodinu, oni to ví. Ale chci patřit manelovi se vím vudy. Chci aby vichni kolem mne věděli, e patříme k sobě. Takhle to vidím já.
Není tady
kijjo napsal(a):
Budu se vdávat v červenci a chci se vzdát svého rodného příjmení, protoe jsem pyná, e budu moci přijmout příjmení svého nastávajícího. Miluji svou rodinu, oni to ví. Ale chci patřit manelovi se vím vudy. Chci aby vichni kolem mne věděli, e patříme k sobě. Takhle to vidím já.
neví, proč mi tvůj příspěvek zní tak podřazeně? myslí, e by tvůj partner řekl, e by byl pyný, kdyby mohl přijmout tvé příjmení, protoe chce patřit své manelce se vím vudy? aby vichni věděli, e patříte k sobě...
zamysli se nad svou identitou a sebevědomí...
kdyby uvaovaly eny jako ty, tak dodnes nesmí eny vkročit na univerzity, mít volební právo atd. atd.
Není tady
holka napsal(a):
a ty ho nechce jako svého mue se vím vudy? proč si nevezme on tvé příjmení? já vím, e si manelovo příjmení, jestli někdy podstoupím tu ceremonii, nevezmu. nevidím ádný důvod.
Není tady
Dallea napsal(a):
My se chceme v létě vzít a také jsem nad příjmeními uvaovala. Také mám trochu pocit, jako bych se tím "vzdálila" rodině, své minulosti, dětství.. I kdy vím, e je to kravina. Ale přece jen, člověk to jméno uívá od doby, kdy se ho jako malý capart naučil. Ale nadruhou stranu mě to láká mít jméno po svém budoucím mui. Nebo je troku "veřejně činný" a jeliko je mu přes třicet let a já vypadám tak na sedmnáct (i kdy je mi 25), tak se těím a těm vem třicítkám, co si myslí, e jsem jenom nějaká brigádnice ukáu, zač je toho loket!
![]()
![]()
![]()
Radi nad tím zas a tak moc zatím neuvauju. Zřejmě si jeho příjmení vezmu, ale nebude to pro mě jednoduché (a nejen kvůli tomu, e to budu nějakou dobu plést
). Také jeho jméno dost často ostatní lidé komolí (strkají tam "e", kam nepatří), take budu muset uvádět na správnou míru zřejmě potom i to své, ale tak jaou i horí věci, ne?
připomíná mi 19.století - paní doktorová, lékárníková, paní radová... ena ije z identity svého mue? připadá mi to absurdní
Není tady
Damila napsal(a):
Holko,
vypadá to, e jménu přikládá velký význam. Něco na tom bude. Jméno, to je jako datum narození, tak nějak to k nám patří, a i numerologové Ti řeknou, e změnou jména se změní trochu Tvůj osobní profil, Tvé vyzařování.
Docela bych se zamyslela nad tím, proč u teď se brání jeho jménu, bude v tom něco víc. Nepřijímá ho celého, tedy i s jeho rodinou. Nechce se mu poddat celá, chce si uchovat "kousek svého svobodna".
A je nutné se vůbec vdávat?
co je to za nesmysl? proč si nikdo nepoloí otázku, proč on JI nepříjmá celou, tedy i s její rodinou??? proč se JÍ nechce poddat celý? zamyslela bych se nad tím, proč se ON brání jejímu jménu... nepřikládá jménu velký význam? proč uvaujete tak podřazeně? tak absurdně? tak nesebevědomě? jen mui mají nárok na sebevědomí a vlastní identitu? eny ne?
Není tady
Josephine napsal(a):
kijjo napsal(a):
neví, proč mi tvůj příspěvek zní tak podřazeně? myslí, e by tvůj partner řekl, e by byl pyný, kdyby mohl přijmout tvé příjmení, protoe chce patřit své manelce se vím vudy? aby vichni věděli, e patříte k sobě...
zamysli se nad svou identitou a sebevědomí...
kdyby uvaovaly eny jako ty, tak dodnes nesmí eny vkročit na univerzity, mít volební právo atd. atd.
Nemusí vechny uráet, sebevědomí mám zdravý, to mi věř. Feministky jako ty nesnáim.
Není tady