Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 2. 11. 2007 14:26

holka
♥♥♥♥---

Nechci jméno po manželovi

Jak jste na tom vy? Mám úplně hrůzu z toho že jakmile bych se přejmenovala tak ztratim kus sebe, ztratim svoji rodinu, nebudu patřit ke svým rodičům, ale k jeho a to nechci. Přitom má přítel pěkné české jméno, v tom problém není. Vím, že si můžu nechat svoje, ale to zas by bylo líto jemu, on mě chce jako svou ženu se vším všudy, tak jak je u nás zvykem. Uvažuju o tom nechat si své i jeho příjmení s pomlčkou. Do doby než budou děti si bduu používat svoje, mezitím možná změním názor a zvyknu si na jeho příjmení. V každém případě až by byly děti, tak jim budu podepisovat úkoly splečným příjmením.
Jak to cítíte vy? Je vám jméno fuk? Máte tu někdo 2 příjmení s pomlčkou???? Jaké je používání v praxi?

Není tady

#2 2. 11. 2007 15:27

Maya.82
Host

Re: Nechci jméno po manželovi

Tak já jsem si vzala chlapovo přijmení a zvykla jsem si rychle. Proč bys neměla patřit ke svým rodičům?? Nevím dvě příjmení to je moc zdlouhave.

#3 2. 11. 2007 16:39

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Holko,
vypadá to, že jménu přikládáš velký význam. Něco na tom bude. Jméno, to je jako datum narození, tak nějak to k nám patří, a i numerologové Ti řeknou, že změnou jména se změní trochu Tvůj osobní profil, Tvé vyzařování.
Docela bych se zamyslela nad tím, proč už teď se bráníš jeho jménu, bude v tom něco víc. Nepřijímáš ho celého, tedy i s jeho rodinou. Nechceš se mu poddat celá, chceš si uchovat "kousek svého svobodna".
A je nutné se vůbec vdávat?

Není tady

#4 2. 11. 2007 16:52

Ladie
♥♥♥♥♥♥-

Já bych zase chtěla jeho jméno, ne jméno jeho mámy. Přítel nemá typicky české příjmení, končí na -ko. No ale české zákony mi nedovolí vzít si stejné příjmení jako on. Musela bych být -ková a to se mi nechce. Takže taky uvažuji, že si nechám své příjmení-pomlčka-jeho (jeho mámy, že...)

Není tady

#5 2. 11. 2007 21:21

Piia
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ostrava
Web

Ahoj. Tak s tím problém nemám. Od chvíle, co se nám narodil syn, tak mě stejně u doktorů i všude jinde, kde se jedná o dítěti oslovují příjmením mých chlapů - takže to od léta bude jen oficiálně i v občance.

http://lilypie.com/pic/090119/pFeE.jpghttp://b3.lilypie.com/U8lVp1/.png
http://lilypie.com/pic/2009/10/18/AoeE.jpghttp://lb1f.lilypie.com/Spq8p2.png

Není tady

#6 2. 11. 2007 23:44

lulu24
♥♥♥♥♥♥-
Web

Já teda nejsem vdaná, ale dcera se jmenuje po přitelovi. Než půjde do školy tak se určitě chci za něj vdát, ale moc si nedovedu představit, že se najednou budu jmenovat jinak a taky se mi to moc nelíbí. Možná je to opravdu tím, že jeho rodinu moc nepřijímám.

Není tady

#7 3. 11. 2007 19:08

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Ladie: Já bych zase chtěla jeho jméno, ne jméno jeho mámy. Přítel nemá typicky české příjmení, končí na -ko. No ale české zákony mi nedovolí vzít si stejné příjmení jako on. Musela bych být -ková a to se mi nechce. Takže taky uvažuji, že si nechám své příjmení-pomlčka-jeho (jeho mámy, že...

Čauky, a zjistila sis to pořádně? Pokud vím, nesklonná příjmení tady existují. Zkus zajít na matriku a tam se dohodnout.

Holko, taky jsem při svatbě nechtěla příjmení mého muže. Jeho příjmení mi nijak neučarovalo big_smile. Je to pro mladé děvče nezvyk a asi i proto, že pro mého tatínka nebyla moje svatba příjemnou záležitostí. Ale zase tchýně se tehdy koukala tak nešťastně a navíc jsem coby mlaďoška ani nevěděla, kde bych si sehnala narychlo info atd., (ano, rozhodovala jsem se, ještě když jsem měla kytku v ruce)... big_smile Nakonec jsem příjmení změnila. A dnes jsem docela ráda, protože zatímco moje rodné bylo dlouhé a "zamotané", manželovo příjmení je v ČR velmi rozšířené, takže už na úřadech nemám problém smile.
Ale moje sestra si ponechala po svatbě svoje příjmení a - Damilo, svého manžela hodně miluje, není to asi jen tím, že by mohlo ve vztahu něco být v nepřádku. smile Záleží na tom, jak co kdo bere a jak rychle nebo pomalu si zvyká a tak....

Není tady

#8 5. 11. 2007 11:40

holka
♥♥♥♥---

Přítelova rodina je fajn, myslím že lepší tchánovce a švagrovou bych si ani nemohla přát. Přítele chci celého :-) Nevím proč to tak mám v sobě. Možná si opravdu chci zachovat trochu "svobodna", ale to neznamená že bych měla nějaké zaječí úmysly, vůbec ne, moc se těšim až budeme mít rodinu, brzy na tom začnem pracovat :-) Myslím že dřív než na svatbě, ta se pak nějak dořeší. Dítě by určitě mělo příjmení po příteli, tak pak třeba budu chtít patřit k nim a nemít jiné jméno....uvidíme, sama jsem překvapená, že je to pro mě takový "problém", připadám si jak jediná divná ženská na světě. Když jsem se o to bavila s kamarádkama, tak si spíš mysleli že chci být zajímavá dvěma jménama, vůbec nechápaly o čem mluvím když jsem říkala že jen chci zůstat "já" a nemá to co dělat s tím že ybch přítele nemilovala.....ach jo. Třeba až to přijde tak už to tak řešit nebudu. Snad.

Není tady

#9 5. 11. 2007 19:26

twinha
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Ahoj, mám dvě příjmění, i v OP, prakticky při představování nebo do telefonu používám to první, ale zvykla jsem si na používání obou a nemám s tím problém.
Před svatbou při vyplňování žádosti o uzavření sňatku už se v ní na tuto eventualitu myslí, je tam možnost původní příjmení, příjmení po manželovi a třetí varianta: na prvním místě je manželovo příjmení a na druhém příjmení předchozí. U mě to vypadá tak, že mám první příjmení po současném a druhé po bývalém muži.... lol mám s ním dobré vztahy, takže žádná křeč. tummenupp

http://lilypie.com/pic/090420/KfsP.jpghttp://b3.lilypie.com/2ix0p2/.png

Není tady

#10 6. 11. 2007 12:17

holka
♥♥♥♥---

Twinha, tak tos mi udělala radost, tak nějak bych to asi udělala. Na první místo jméno po manželovi, druhé moje svobodné příjmení. Pro veřejnost bych používala jeho, to bych si snad časem zvykla jako všechny ženský, ale aspoň pro sebe, bych zůstala i já v občance.

Není tady

#11 28. 11. 2007 22:32

LeeLoo
♥♥♥♥---

Ja jsem si cely zivot nedovedla predstavit, ze bych si zmenila prijmeni! Oduvodnovala jsem si to tim, ze jsem pomerne verejne cinna osoba (novinarka) a ze uz mam neco za tim jmenem "napracovano".
A normalne, pak jsem se rozhodla si ho zmenit a jsem velice spokojena. Jednak se mi nove prijmeni hodne libi (predtim bylo madarske, ted je nemecke) a jednak je to zvlastni pocit, zacinat neco jakoby od zacatku. Bavi mne tvarit se na svete incognito smile Jako kdyz ztratis telefon a vsechny kontakty a pak po case zjistis, ze vlastne potrebujes jen takovou ctvrtinu, kterou si stejne hned sezenes a citis se ocisten od vseho co bylo. Jinak japonsti basnici pry schvalne meni jmeno nekolikrat za zivot. O dvou jmenech jsem neuvazovala. Zbytocne dlouhe a vetsinou spolu ani nezni hezky. Prijeti manzelova jmena mne s nim mozna jeste vic sblizilo, i kdyz neprijeti by mne urcite neoddalilo...

http://tac.families.com/ezb/1056929.png http://i179.photobucket.com/albums/w286/maso_photos/teliatkomale.jpg

Není tady

#12 28. 11. 2007 23:17

mala.popelka
Moderátor(ka)
Místo: krásné Podbeskydí

holko, já ti docela rozumím, ikdyž svatbu zatím neplánuju, taky s tím mám docela problém...... jednak se nějak moc neztotožňuju s rodinou mého partnera, jednak jeho příjmení má každý druhý jouda v ČR smile a tak nějak nevím, ale přijde mi (omlouvám se všem, kterých se tím dotknu), že nejsem jeho majetek........ nesnáším z duše už to samotné, když před někým řekne takové to "moja chce ", tak to se mi ježí vlasy hrůzou.... a být "ta jeho" i podle příjmení, fakt si to neumím představit...
jak říkám, naštěstí to zatím není aktuální problém, ale až bude, kdo ví, jak to dopadne.......
pozor, pokud se nepletu, jakmile máte v OP dvě jména, musíte se s nima taky podepisovat a to je pekelný opruz roll

"Proti bolestem duše jsou jen dva léky: naděje a trpělivost" - Pythagoras

http://www.ticker.7910.org/as1cMbUuM2B0010MjAzZHwwMDAwMjY2N2R8TmFzIHphenJhayBLcnlzdHVmZWsgbWE.gif

Není tady

#13 30. 11. 2007 21:27

Dallea
♥♥♥----

My se chceme v létě vzít a také jsem nad příjmeními uvažovala. Také mám trochu pocit, jako bych se tím "vzdálila" rodině, své minulosti, dětství.. I když vím, že je to kravina. Ale přece jen, člověk to jméno užívá od doby, kdy se ho jako malý capart naučil. Ale nadruhou stranu mě to láká mít jméno po svém budoucím muži. Neboť je trošku "veřejně činný" a jelikož je mu přes třicet  let a já vypadám tak na sedmnáct (i když je mi 25), tak se těším až těm všem třicítkám, co si myslí, že jsem jenom nějaká brigádnice ukážu, zač je toho loket! big_smile vissla wink big_smile Radši nad tím zas až tak moc zatím neuvažuju. Zřejmě si jeho příjmení vezmu, ale nebude to pro mě jednoduché (a nejen kvůli tomu, že to budu nějakou dobu plést hmm ). Také jeho jméno dost často ostatní lidé komolí (strkají tam "e", kam nepatří), takže budu muset uvádět na správnou míru zřejmě potom i to své, ale tak jaou i horší věci, ne? wink

Není tady

#14 1. 12. 2007 10:28

estelle
♥♥♥♥♥--

holka napsal(a):

Jak jste na tom vy? Mám úplně hrůzu z toho že jakmile bych se přejmenovala tak ztratim kus sebe, ztratim svoji rodinu, nebudu patřit ke svým rodičům, ale k jeho a to nechci. Přitom má přítel pěkné české jméno, v tom problém není. Vím, že si můžu nechat svoje, ale to zas by bylo líto jemu, on mě chce jako svou ženu se vším všudy, tak jak je u nás zvykem. Uvažuju o tom nechat si své i jeho příjmení s pomlčkou. Do doby než budou děti si bduu používat svoje, mezitím možná změním názor a zvyknu si na jeho příjmení. V každém případě až by byly děti, tak jim budu podepisovat úkoly splečným příjmením.
Jak to cítíte vy? Je vám jméno fuk? Máte tu někdo 2 příjmení s pomlčkou???? Jaké je používání v praxi?

Ta věta možná změním názor... V tom by přece mělo být jasno hned od začátku. Prostě "jak si to udělám, takový to budu mít". Pokud budu mít dvě jména s pomlčkou, tak je budu používat obě, pokud budu mít jen jedno, budu toto používat. Používat jeden den to a druhý den ono jméno mi přijde trochu zvláštní a rovněž ne zcela v souladu s právem.

Není tady

#15 1. 12. 2007 10:47

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Přijetí manželova jména je přijetí jeho celého, s jeho rodinou. Chápu, že s tím můžete mít problémy.
já jsem se vdávala natolik mladá, že jsem nad tím v té době ještě neuvažovala, naštěstí. Neznala jsem numerologii, astrologii. Tak jsem se nevyhla jedné velké zkoušce, kterou manželství je. A to je dobře.

Jméno vás jistě ovlivňuje, a to nejen společensky, ale i "zevnitř". Ale na druhou nstranu bychom neměli vybírat rozumem...v tom jsem měla výhodu. Ještě jsem nezačala o tom tenkrát přemýšlet.

Není tady

#16 7. 12. 2007 23:41

Aischa
♥♥♥----

Ladie napsal(a):

Já bych zase chtěla jeho jméno, ne jméno jeho mámy. Přítel nemá typicky české příjmení, končí na -ko. No ale české zákony mi nedovolí vzít si stejné příjmení jako on. Musela bych být -ková a to se mi nechce. Takže taky uvažuji, že si nechám své příjmení-pomlčka-jeho (jeho mámy, že...)

Já mám dojem, že to jde, Kateřina Jacques se také nejmenuje Jacquesová.
Já bych si také ráda nechala své příjmení, ale pro život v zahraničí jsou mé háčky a čárky nepraktické a vždy mě nervuje, když to lidé nemohou vyslovit a napsat atd. Takže nevím va

Není tady

#17 8. 12. 2007 12:22

Ladie
♥♥♥♥♥♥-

"Příjmení žen se tvoří v souladu s pravidly české mluvnice. Při zápisu uzavření manželství lze na základě žádosti ženy, jíž se uzavření manželství týká, uvést příjmení, které bude po uzavření manželství užívat, v mužském tvaru, jde-li o cizinku, státní občanku České republiky, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině, státní občanku České republiky, jejíž manžel je cizinec nebo občanku České republiky, která je jiné než české národnosti."

Takže pokud můj budoucí manžel není cizinec nebo nehodlám žít v zahraničí, tak si nemůžu vzít jeho=mužské příjmení hmm

Není tady

#18 11. 12. 2007 15:53

holka
♥♥♥♥---

Tak nevím, bydlíme s přítelem v novém bytě a sousedi, řemeslníci ignorují moje jméno na zvonku a schránce a i když se jim několikrát ozvu do telefonu mým jménem, tak mi stejně příště řeknou přítelovým příjmením, jako bysme už byli manželé. Vím, je to blbý, ale mě to v ten moment skoro urazí. Pouštím to radši až do svatby z hlavy.... dumbom
Ale díky za příspěvky, určitě si ráda další přečtu!!

Není tady

#19 12. 1. 2008 20:21

Paila
♥♥♥♥---

holka napsal(a):

Tak nevím, bydlíme s přítelem v novém bytě a sousedi, řemeslníci ignorují moje jméno na zvonku a schránce a i když se jim několikrát ozvu do telefonu mým jménem, tak mi stejně příště řeknou přítelovým příjmením, jako bysme už byli manželé. Vím, je to blbý, ale mě to v ten moment skoro urazí. Pouštím to radši až do svatby z hlavy.... dumbom
Ale díky za příspěvky, určitě si ráda další přečtu!!

Naprosto ti rozumím, já se taky nechtěla vzdát svého příjmení a chtěla jsem si nechat svoje, pak jsem uvažovala o tom nechat si obě příjmení, ale nakonec mě matrikářka přesvědčila, že všude se podepisovat 2 příjmením je zdlouhavé a ani na to nestačí kolonka a měla bych s tím neustále nějaké komplikace.

Mimochodem, přítele jsem si vzala až po 6 leté známosti a více než 5 let mě všichni automaticky říkali jeho příjmením, přestože jsem nebyla jeho manželkou, a mě to vždy pořádně butter  Až budu mít děti, dám jim svoje původní příjmení jako prostřední jméno gloria

Není tady

#20 17. 1. 2008 10:58

kijjo
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Dobříš
Web

Budu se vdávat v červenci a chci se vzdát svého rodného příjmení, protože jsem pyšná, že budu moci přijmout příjmení svého nastávajícího. Miluji svou rodinu, oni to ví. Ale chci patřit manželovi se vším všudy. Chci aby všichni kolem mne věděli, že patříme k sobě. Takhle to vidím já.

http://lb2f.lilypie.com/sVYsp1.png 

krása a zdravíMMB: ID 150189                  http://kijjo.rajce.idnes.cz/

Není tady

#21 19. 1. 2008 11:43

Josephine
♥♥♥----

kijjo napsal(a):

Budu se vdávat v červenci a chci se vzdát svého rodného příjmení, protože jsem pyšná, že budu moci přijmout příjmení svého nastávajícího. Miluji svou rodinu, oni to ví. Ale chci patřit manželovi se vším všudy. Chci aby všichni kolem mne věděli, že patříme k sobě. Takhle to vidím já.

nevíš, proč mi tvůj příspěvek zní tak podřazeně? myslíš, že by tvůj partner řekl, že by byl pyšný, kdyby mohl přijmout tvé příjmení, protože chce patřit své manželce se vším všudy? aby všichni věděli, že patříte k sobě...
zamysli se nad svou identitou a sebevědomí...
kdyby uvažovaly ženy jako ty, tak dodnes nesmí ženy vkročit na univerzity, mít volební právo atd. atd.

Není tady

#22 19. 1. 2008 11:51

Josephine
♥♥♥----

holka napsal(a):

a ty ho nechceš jako svého muže se vším všudy? proč si nevezme on tvé příjmení? já vím, že si manželovo příjmení, jestli někdy podstoupím tu ceremonii, nevezmu. nevidím žádný důvod.

Není tady

#23 19. 1. 2008 11:53

Josephine
♥♥♥----

Dallea napsal(a):

My se chceme v létě vzít a také jsem nad příjmeními uvažovala. Také mám trochu pocit, jako bych se tím "vzdálila" rodině, své minulosti, dětství.. I když vím, že je to kravina. Ale přece jen, člověk to jméno užívá od doby, kdy se ho jako malý capart naučil. Ale nadruhou stranu mě to láká mít jméno po svém budoucím muži. Neboť je trošku "veřejně činný" a jelikož je mu přes třicet  let a já vypadám tak na sedmnáct (i když je mi 25), tak se těším až těm všem třicítkám, co si myslí, že jsem jenom nějaká brigádnice ukážu, zač je toho loket! big_smile vissla wink big_smile Radši nad tím zas až tak moc zatím neuvažuju. Zřejmě si jeho příjmení vezmu, ale nebude to pro mě jednoduché (a nejen kvůli tomu, že to budu nějakou dobu plést hmm ). Také jeho jméno dost často ostatní lidé komolí (strkají tam "e", kam nepatří), takže budu muset uvádět na správnou míru zřejmě potom i to své, ale tak jaou i horší věci, ne? wink

připomínáš mi 19.století - paní doktorová, lékárníková, paní radová... žena žije z identity svého muže? připadá mi to absurdní

Není tady

#24 19. 1. 2008 11:56

Josephine
♥♥♥----

Damila napsal(a):

Holko,
vypadá to, že jménu přikládáš velký význam. Něco na tom bude. Jméno, to je jako datum narození, tak nějak to k nám patří, a i numerologové Ti řeknou, že změnou jména se změní trochu Tvůj osobní profil, Tvé vyzařování.
Docela bych se zamyslela nad tím, proč už teď se bráníš jeho jménu, bude v tom něco víc. Nepřijímáš ho celého, tedy i s jeho rodinou. Nechceš se mu poddat celá, chceš si uchovat "kousek svého svobodna".
A je nutné se vůbec vdávat?

co je to za nesmysl? proč si nikdo nepoloží otázku, proč on JI nepříjmá celou, tedy i s její rodinou??? proč se JÍ nechce poddat celý? zamyslela bych se nad tím, proč se ON brání jejímu jménu... nepřikládá jménu velký význam?  proč uvažujete tak podřazeně? tak absurdně? tak nesebevědomě? jen muži mají nárok na sebevědomí a vlastní identitu? ženy ne?

Není tady

#25 19. 1. 2008 18:31

kijjo
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Dobříš
Web

Josephine napsal(a):

kijjo napsal(a):

nevíš, proč mi tvůj příspěvek zní tak podřazeně? myslíš, že by tvůj partner řekl, že by byl pyšný, kdyby mohl přijmout tvé příjmení, protože chce patřit své manželce se vším všudy? aby všichni věděli, že patříte k sobě...
zamysli se nad svou identitou a sebevědomí...
kdyby uvažovaly ženy jako ty, tak dodnes nesmí ženy vkročit na univerzity, mít volební právo atd. atd.

Nemusíš všechny urážet, sebevědomí mám zdravý, to mi věř. Feministky jako ty nesnášim.

http://lb2f.lilypie.com/sVYsp1.png 

krása a zdravíMMB: ID 150189                  http://kijjo.rajce.idnes.cz/

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí