3. července : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 3. července : Praktické grilovací desatero pro úspěný start letních grilovaček! 3. července : Prázdniny jsou tady a s nimi i doba dovolených a výletů. Kam vyrazit? Mrkněte na nae tipy! |
|
|
Mýlí se, nekopu jen za sebe.Mám nemohoucí matku po mozkové mrtvici, která si jdo pro invalidní důchod... smýlí totálně stejně jako já.....
Není tady
Eri napsal(a):
Klubko, nebyla to výtka, bylo to konstatování, oznamování, nevím, jak jinak to nazvat.
A u po několikáté tu píu, e o mě teď zrovna nejde. Jen dokáu pochopit jiné.
A které, Eri?
Osvobozeni od vech poplatků jsou mimo jiné:
Pojitěnci v hmotné nouzi. Podmínkou ale je, e se pojitěnec prokáe rozhodnutím, oznámením nebo potvrzením, e má na tuto dávku nárok. Takový doklad nesmí být starí ne 30 dnů. Vydávají ho pověřené obecní úřady, respektive obecní úřady obcí s rozířenou působností (odbory sociálních věcí), které jsou také místem, kde se o dávky hmotné nouze ádá.
Co je to hmotná nouze? Hmotná nouze je označení pro situace spojené s nedostatečným zabezpečením základní obivy, bydlení a mimořádnými událostmi a je upravena přísluným zákonem o pomoci v hmotné nouzi. Při hmotné nouzi osoba nemá dostatečné příjmy a její celkové sociální a majetkové poměry neumoňují uspokojení základních ivotních potřeb. Současně si tyto příjmy nemůe z objektivních důvodů zvýit. Stejný přístup má zákon i k takzvaným společně posuzovaným osobám, co jsou vesměs osoby trvale ijící spolu a společně uhrazující náklady na své potřeby tedy rodiče a děti, manelé, jiné osoby uívající společný byt.
V českém systému existují tři dávky pomoci v hmotné nouzi: 1) příspěvek na ivobytí, 2) doplatek na bydlení, 3) mimořádná okamitá pomoc. Při stanovení nároku na tyto dávky se mimo jiné vychází z výe existenčního a ivotního minima a stanoví se individuálně pro kadou osobu na základě zhodnocení její snahy, moností a potřeb.
Upravil(a) Mía Kulička (27. 11. 2007 13:17)
Není tady
Mía Kulička napsal(a):
Eri napsal(a):
Mío, s tím, co jsi psala, souhlasím. Praní jistě něco stojí, nákup oblečků také, navíc porodnice nabízí i dětskou kosmetiku po dobu pobytu zadarmo. Proti tomu nic. To by hrazené být mělo. Jsi jediná, která napsala jiný důvod ne jídlo.
Já rodila před rokem, plíny jsme museli mít svoje, malá dostala od nemocnice jen po dobu, co jsem zůstala na sále. Vloek jsem dostala 6 přímo po porodu, po dvouhodinovém leení u jsem si musela brát svoje.
Mléko pro maminky, které bylo běné před pěti lety, se také nedávalo. ( ne, e by se mi po něm líp kojilo, to teda zas ne) O nějakých svačinách a druhé večeři jsme si mohli nechat zdát. ( pokud tedy 2 rohlíky a trojúhelníček sýra, někdo nepovauje za 2 svačiny a 2 večeře, pak souhlasím, byly
)
Eri, jestli to nebylo právě tím, e na to nemocnice neměla peníze. Léky a léčebné prostředky moc krátit nemůe, take omezí to, co bezprostředně její chod neohrozí - plenky, vloky, jídlo. Za sebe můu říct, e 60,- Kč za osobu a noc není adekvátní částka za sluby, které po nemocnicích poadujeme. I v kempu, kam si přinese vlastní stan a spacák zaplatí víc
.
Ale jasně, po 50 letech, kdy lidé měli skoro vechno zadarmo, se nedá čekat, e budou skákat radostí, e budou muset sáhnout do portmonky. Jen mě mrzí, e z toho paroubkovci udělali politické divadýlko pro "chudé", přitom, pokud by se k veslu dostali oni, museli by přistoupit ke stejným krokům
Mío, je třeba stále připomínat, e zdravotnictví není ZADARMO! Ročně schlamstne 200 miliard /pětinu ročního rozpočtu/ a stále je to málo. Předloni stačilo, aby si doktoři ve státních pitálech zastávkovali a up, hned jim Rath přidal na platech- roční nárust 7 miliard na mzdových prostředcích.
Není tady
Klubko napsal(a):
Mýlí se, nekopu jen za sebe.Mám nemohoucí matku po mozkové mrtvici, která si jdo pro invalidní důchod... smýlí totálně stejně jako já.....
Klubíčko, má velmi rozumnou matinku. Já měl také takovou.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Klubko napsal(a):
Klubíčko, má velmi rozumnou matinku. Já měl také takovou.
Ale nejenom matku. Babička vdy vzpomíná,jak před válkou jako malá jezdila do výcarska na studia a chytlnul jí tam slepák. Její tatík to musel ve zacálovat ze svého a bylo to normální, prostě jsi el k Dr. tak jsi vytahoval peněenku. Ale to ví, to oni měli vlastní továrnu a byli buroazní vyděrači, kteří lynčovali ty zaměstnance a obírali je do krve:)))))
Ach jo, proč nás jen po válce prodali na východ....... Rakuáci by k nám jezdili za prácí...No nic, to jsme jinde.
Není tady
Klubko napsal(a):
V tom případě před ní mohu smeknout. Já mám toti matku po mrtvici také. Invalidní u jí skončil, teď má starobní. Mám 82 letého otce. Astmatik, těký kardiak, má stimulátor, je senilní ....... Bydlí oba s námi, protoe se o sebe nedokáí postarat.
Matka o tom nesmýlí nijak, jaksi jí nic moc nedochází. Dokáu si představit, e pokud by matka ila sama a neměla by nás, nebyla by na tom finančně nijak dobře. Zrovna tak otec. U lékaře jsou oba stále.
Stejná odpověď i Míe.
Není tady
Holky, dola jsem k názoru, e tato diskuze nemá smysl. Jsou někteří z vás, kteří si prostě nedovedou nebo nechtějí přiznat, e jsou lidé, kteří chodí k doktorovi několikrát za měsíc, berou třeba 5 různých léků...a peněz prostě moc nemají, přestoe holt na příspěvek na hmotnou nouzi nedosáhnou (mají třeba dvojnásobek iv.minima).Rezervy ádné nejsou, není kde etřit. U teď mají rodinné rozpočty naponované k prasknutí, na dovolené nejezdí ani do zmíněného kempu. Znám rodiny, kde u nyní se etří takovým přehnaným způsobem, e chodí společně na WC a teprve pak splachují, sprchují se kadý druhý nebo raději třetí den... Sousedka večer ani nerozsvítí, aby uetřila elektřinu. Byt vytápí na 17st. a chodí ve třech svetrech. Auto u vloni prodali, protoe nebylo na benzín. Pak se nedivte, e mi to připadá (a nejen mně), e se vracíme do středověku. Nevím, kde se pohybujete vy, ale já mám z okolí tyto zkuenosti. Těsně před výplatou není u nich ani na jídlo a půjčují si někdy i od nás. Kde jetě tito lidé mají etřit? Je pravda, e jejich rodiče továrnu nevlastnili, ani nebyli rolníky s mnostvím polností...
Upravil(a) teri (27. 11. 2007 14:31)
Není tady
teri napsal(a):
Holky, dola jsem k názoru, e tato diskuze nemá smysl. Jsou někteří z vás, kteří si prostě nedovedou nebo nechtějí přiznat, e jsou lidé, kteří chodí k doktorovi několikrát za měsíc, berou třeba 5 různých léků...a peněz prostě moc nemají, přestoe holt na příspěvek na hmotnou nouzi nedosáhnou (mají třeba dvojnásobek iv.minima).Rezervy ádné nejsou, není kde etřit. U teď mají rodinné rozpočty naponované k prasknutí, na dovolené nejezdí ani do zmíněného kempu. Znám rodiny, kde u nyní se etří takovým přehnaným způsobem, e chodí společně na WC a teprve pak splachují, sprchují se kadý druhý nebo raději třetí den... Sousedka večer ani nerozsvítí, aby uetřila elektřinu. Byt vytápí na 17st. a chodí ve třech svetrech. Auto u vloni prodali, protoe nebylo na benzín. Pak se nedivte, e mi to připadá (a nejen mně), e se vracíme do středověku. Nevím, kde se pohybujete vy, ale já mám z okolí tyto zkuenosti. Těsně před výplatou není u nich ani na jídlo a půjčují si někdy i od nás. Kde jetě tito lidé mají etřit? Je pravda, e jejich rodiče továrnu nevlastnili, ani nebyli rolníky s mnostvím polností...
Tak počítej se mnou mé měsíční výdaje:
13,500 Hrubého
7,000 náklady na bydlení + hypotéka
500 připojitění
1000 stavební spoření
119 úrazovka
1,200 léky (antidepresiva + chondroprotektiva + antikoncepce)
= 3681 zbytek na dovolené, koníčky, jídlo, auto, benzín, povinné ručení, psa....
Kadý rok ke konci roku 1,500 na adopci dítěte, 500 na doborčinné účely
Zdá se ti, e iju nad poměry....
Řeení: Práce navíc z domova. Studium do budoucnosti + případné brigády v rámci mé dovolené atd.
Můj otec OSVČ soukomý účetní:
dle výdělku cca 18,000 čistého domů. v tom náklady na svůj telefon, auto atd.
pracovní doba klidně doma do 21,00 včetně sobot a nedělí před daňovým přiznáním klientů
Byt,jídlo, auto, léky 500 kč měsíčně
matka:
Před onemocněním 9,500 čistého.laborantka v Semtíně.
nyní výpočet na invalidní důchod....6,700 měsíčně....
Z toho jde ve na její léčbu, ostatní platí otec....
Sestra:11,000 čistého
5,000 bydlení ostaní je její věc.
Myslí, e patříme k děsně bohatým? Vichni tři souhlasíme s reformou......
Není tady
Omlouvám se,13.500 je čistý příjem.
Není tady
Děvčata, zdravotnictví tady asi nevyřeíme, ale co mě včera nadzvedlo, jak jednomu chlapovi vadí, e si vedle jeho honosné vily otevřeli nějací lidi penzion pro seniory. Prý se nechce dívat na staré lidi, tak provokuje a otravuje a hází klacky pod nohy. . Je to malý ubytovací penzionek asi pro 10 fyzicky nesamostatných seniorů, kteří tam ijí takřka podomácku. Jejich děti zřejmě asi pracují nebo jsou osamělí. Jeho právník se ohání, e na ten pension není povolení , asi na tu zdravotní péči. Nechápu proč by si babičky, co na to mají nebo jim připlatí jejich děti (odhaduju to tak na 16-20tis. měsíčně)nemohly vybrat, kde chtějí strávit zbytek ivota , jen jim tam vaří, uklízí, mají svoji společnost, jsou v čistotě, pečovatelky je doprovází k lékaři. Já sama bych nechtěla být jednou dětem na obtí a společnost několika vrstevnic, takřka domácí péče, vlastní soukromí, bych jen vítala. Stát by měl mít zájem na zřizování takových zařízení, lepí ne někdy ivořit v predimenzovaných Domovech důchodců. Tohle je problém a nás ten konec taky čeká. Jsem moc zvědavá, jak to dopadně, jestli se ten penzion uhájí navzdory tomu nesnáenlivému hulvátskému sousedovi a lidský závisti. Tohle teda budu sledovat.
Není tady
Décima napsal(a):
Děvčata, zdravotnictví tady asi nevyřeíme, ale co mě včera nadzvedlo, jak jednomu chlapovi vadí, e si vedle jeho honosné vily otevřeli nějací lidi penzion pro seniory. Prý se nechce dívat na staré lidi, tak provokuje a otravuje a hází klacky pod nohy. . Je to malý ubytovací penzionek asi pro 10 fyzicky nesamostatných seniorů, kteří tam ijí takřka podomácku. Jejich děti zřejmě asi pracují nebo jsou osamělí. Jeho právník se ohání, e na ten pension není povolení , asi na tu zdravotní péči. Nechápu proč by si babičky, co na to mají nebo jim připlatí jejich děti (odhaduju to tak na 16-20tis. měsíčně)nemohly vybrat, kde chtějí strávit zbytek ivota , jen jim tam vaří, uklízí, mají svoji společnost, jsou v čistotě, pečovatelky je doprovází k lékaři. Já sama bych nechtěla být jednou dětem na obtí a společnost několika vrstevnic, takřka domácí péče, vlastní soukromí, bych jen vítala. Stát by měl mít zájem na zřizování takových zařízení, lepí ne někdy ivořit v predimenzovaných Domovech důchodců. Tohle je problém a nás ten konec taky čeká. Jsem moc zvědavá, jak to dopadně, jestli se ten penzion uhájí navzdory tomu nesnáenlivému hulvátskému sousedovi a lidský závisti. Tohle teda budu sledovat.
Né tak to u je jiná věc. Tam vůbec nehraje přeci roli, jestli ten člověk má vilu nebo ne. To je debil sám od sebe.....
Není tady
Já u skládám zbraně, je to o ničem. Hádáme se a jetě to ani nezačalo. Třeba to nebude tak hrozné, třeba to bude jetě horí.
Za chvíli budou Vánoce, chci mít dobrou náladu, abych se mohla na vechny usmívat. Nemám Vánoce ráda.
Take hodně těstí vem, aby vichni mohli být astní a spokojení a nikdo se nemusel bát, e mu ostatní závidí.
Není tady
Eri napsal(a):
Já u skládám zbraně, je to o ničem. Hádáme se a jetě to ani nezačalo. Třeba to nebude tak hrozné, třeba to bude jetě horí.
Za chvíli budou Vánoce, chci mít dobrou náladu, abych se mohla na vechny usmívat. Nemám Vánoce ráda.
Take hodně těstí vem, aby vichni mohli být astní a spokojení a nikdo se nemusel bát, e mu ostatní závidí.
Já myslela, e jsme zbraně ani jetě netasili:kapitulation:
Není tady
Ví Teri, obdobím pomáhání chudákům jsem si ji prola. Jene větinou časem zjistí, e si lidé za své problémy mohou větinou sami. Svým postojem a přístupem k ivotu. Jedna taková maminka nedávno nakupovala na dluh, protoe jetě nedostala dávky. Nějaké pečivo, salám, pivo, cigarety a pro své dítko tři kokinka v hodnotě 30 Kč. Můu já za to, e takhle hospodaří? Ví jak se to říká, nedávej chudákovi rybu, ale nauč ho ryby chytat. To e dá někomu tisícovku mu pomůe na chvíli, ale situaci to nevyřeí. Kdy si vichni budou nárokovat stejnou ivotní úroveň za kadých okolností, tak to dopadne jak ve Francii.
Pomáhejme jenom těm, kdo to doopravdy potřebují.
Co se týká nemocí, je to taky sloité. Takového chudáka co potřebuje pět léků denně nám v rodině. To e nevyjde za celý týden ven na vzduch a na sluníčko, mezi lidi a povauje za důleitějí, e musí odpočívat a sledovat seriály je podstatou jejich problémů. Já bych z toho taky byla těce nemocná. Ale to je nemoc jako ivotní styl. Prostě někteří nepřemýlí o tom, co udělat pro své zdraví, ale pláčí, jak to bude hrozné,jetě dřív ne to začalo. Sama se léčím se títnou lázou a vidím kolem sebe, jak si lidé tu nemoc dokáí dotvořit k obrazu svému. My jsme nemocný národ a umíme si to vychutnávat. Co ty lidi donutí k tomu, aby se konečně začali o sebe starat?????Jenom peníze. Co třeba takový sportovci se svýma úrazama z přemíry rizika. Frajeři, co si musí dokazovat, e jsou borci. Chce se to dívat na problém z více stran.
PS: tímto se přiznávám, e soucítím se vemi opravdu nemocnými a také těmi, co se ocitli v těké ivotní situaci. Mám v sobě dost pokory na to, abych věděla, e nás to můe potkat kadého. Těm je potřeba pomoct a k tomu má slouit sociální systém.
Není tady
Savélo, samozřejmě e tady "nebojuju" za taková individua, která svoje dávky prokouří a prochlastá, to je zase jiná kapitola. Já se bavím o sluných lidech, kteří poctivě pracují, starají se třeba o dvě-tři děti. Pokud někdo kouří a chlastá, má jetě kde uetřit. O těch se rozhodně nebavím. A zdraí cigarety a alkohol na kolik chtějí, to mně rozhodně nerozhodí. Ba naopak potěí.
Není tady
Klubko napsal(a):
Eri napsal(a):
Take hodně těstí vem, aby vichni mohli být astní a spokojení a nikdo se nemusel bát, e mu ostatní závidí.Já myslela, e jsme zbraně ani jetě netasili:kapitulation:
Já jen, aby k tomu nakonec nedolo.
Není tady
Eri napsal(a):
Klubko napsal(a):
Eri napsal(a):
Take hodně těstí vem, aby vichni mohli být astní a spokojení a nikdo se nemusel bát, e mu ostatní závidí.Já myslela, e jsme zbraně ani jetě netasili:kapitulation:
Já jen, aby k tomu nakonec nedolo.
Ne k bojům na ivot a na smrt se nesniuji, ačkoliv mám občas radikální názory, za kterými si stojím.
Není tady
teri napsal(a):
Někdo chytrý prohlásil: "Nehledej kde uetřit, ale kde vydělat". Dobrá moudrost.
Není tady
Tak jsem nakoukl do VZP, je tam spousta povídání, tak jen dvě pasáe.
....Vechny uvedené poplatky se ale neplatí, pokud jde o děti z dětských domovů, ústavní nebo ochranné výchovy, osoby v ochranném léčení, v karanténě pro infekční onemocnění a osoby s dokladem o hmotné nouzi. Poplatek u lékaře a za návtěvní slubu se neplatí, kdy jde o preventivní prohlídku, dialýzu, dítě od jednoho roku v dispenzární péči nebo těhotnou enu, laboratorní a diagnostické vyetření a vyetření na transfuzní stanici před odběrem.
....Na druhé straně čerpáme třikrát víc péče ne jinde. K doktorovi jdeme s kadou hloupostí, chceme léky tam, kde stačí horký čaj s citronem a teplá peřina. Kdy nás to teď bude stát pokadé 30 korun, moná začneme víc pouívat nejen nohy, ale i hlavu. Uvědomíme si, e zdraví je ná největí poklad, e bychom si ho měli váit a ochraňovat. e na bolící hlavu je lepí procházka ne práek. e léčit u doktora kadé banální nachlazení sniuje nai odolnost a je stejně patné jako podcenění váného onemocnění. A hlavně, e předcházení nemocem je rozumnějí, zdravějí a levnějí ne jejich léčení.
Není tady
No tak já osobně k jakýmukoliv lékaři chodím děsně nerada, nesnáím dvouhodinový čekání v čekárnách a ze sebemeního zákroku mám hrůzu. Take kdy nemusím, tak nejdu a zkouím se vykurýrovat sama. Horí je to ale s dětmi. Těko můe jít dítě i jen se zvýenou teplotou do kolky nebo koly a jeliko matka potřebuje na hlídání paragraf, tak prostě k doktorovi musí hned a ten ve větině případů nechá dítě minimálně týden doma i s obyčejnou rýmou a jetě ho pozve na kontrolu. Ná doktor je v tomhle pokrokový a radí doma den, dva čekat, jak se nemoc vyvine a pak teprve přijít za ním, protoe on stejně první den při zvýený teplotě větinou pořádně nerozezná, co dítěti je, kdy nemoc teprve začíná. Jene to jde praktikovat jen u dětí, jejich maminky nechodí do práce nebo je má prostě kdo pohlídat.
Není tady
Petře, ale hlavně se tam píe, e zdravotní péče, včetně léků, ovlivňuje nae zdraví jen z 20 procent! To znamená, e je také pro zdraví kadého z nás z 80 procent důleité, jak a kde ijeme, co jíme, jak se pohybujeme ...
Není tady
Mía Kulička napsal(a):
Petře, ale hlavně se tam píe, e zdravotní péče, včetně léků, ovlivňuje nae zdraví jen z 20 procent! To znamená, e je také pro zdraví kadého z nás z 80 procent důleité, jak a kde ijeme, co jíme, jak se pohybujeme ...
Jene prevence u nás nikdy dříve nebyla prodporována (oproti demokratickým státům). Prevence = uetření peněz..... Kámo je internista a říká,e 80% jeho pacientů je nezodpovědných. Cukrovkáři si myslím, e jim ve vyřeí inzulín, dietu nedrí, kuřáci, ti prý u nikdy nepřestanou, vysoký krevní tlak= polovina drí dietu, jen kdy jdou na kontrolu. Tak vdy těm pacoům říká, co dělají pro prevenci. Odpověď = no vdy mám přeci, pane doktore, ty práky.... A kdy jim řekne, a si zaplatí tu transplantaci jater, srdce atd. ze svého,protoe on jí dá raději "zadarmo" nějakému dítěti, který má vrozenou vadu, a ne jemu, který nedodruje jeho rady, tak na něj čumí jako puk.....
Není tady
Ano, záleí na ivotním stylu, ale je rozdíl také v lokalitě, kde ijete - je velký rozdíl bydlet na Ostravsku nebo v Jiních Čechách. A e je na Ostravsku větí nemocnost, vrozené choroby atd. je dokázaný fakt. A také je zde velká nezaměstnanost. Take sei opravdu neumím dost dobře představit rodinu, manelka na mateřské, otec pracující za minimální mzdu nebo nezaměstnaný a jedno nemocné dítě. Druhé chodící do koly. A takových rodin je opravdu hodně. také máte recept na to, e si za ve můou sami a mají chodit na brigády, které mimochodem nejsou.
Není tady
Dastinka napsal(a):
Ano, záleí na ivotním stylu, ale je rozdíl také v lokalitě, kde ijete - je velký rozdíl bydlet na Ostravsku nebo v Jiních Čechách. A e je na Ostravsku větí nemocnost, vrozené choroby atd. je dokázaný fakt. A také je zde velká nezaměstnanost. Take sei opravdu neumím dost dobře představit rodinu, manelka na mateřské, otec pracující za minimální mzdu nebo nezaměstnaný a jedno nemocné dítě. Druhé chodící do koly. A takových rodin je opravdu hodně. také máte recept na to, e si za ve můou sami a mají chodit na brigády, které mimochodem nejsou.
A co se holt zabalit a přestěhovat se za prací tedy do čistějího města a kde je vyí zaměstnanost....
Není tady