6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ariesek 67 nějak odpadl, take jetě něco k naemu slavnému zdravotnictví a k reformám. Kritici si to jistě pečlivě přečtou.
Ve zdravotnictví se ročně ztratí 20 miliard
Praha - Nevládní organizace Transparency International, která se zabývá mapováním korupce, tvrdí, e v roce 2005 se kvůli patným zákonům a jejich nedodrování ztratilo v českém zdravotnictví asi 20 miliard korun.
Neefektivně je tedy vynaloena asi desetina ze vech 200 miliard, které českým zdravotnictvím ročně protečou. "Pokud bychom k tomuto číslu přičetli i ztráty v systému nemocenského pojitění, odhad se o více ne 7 miliard zvýí," připomíná autor studie Jan Pavel.
Kudy utíkají miliardy
Transparency International tvrdí, e ročně je ve zdravotnictví promrháno 7 miliard kvůli nadbytečné lůkové péči v nemocnicích. Zatímco v Česku připadá 614 akutních nemocničních lůek na 100 tisíc obyvatel, průměr v Evropské unii je 412 lůek.
Kvůli nedodrování zákonů o veřejných zakázkách zdravotnictví přilo v roce 2005 o téměř 4 miliardy. Dalích 6 miliard by systém uetřil, kdyby pacienti nenavtěvovali lékaře zbytečně často. Čei toti chodí k lékaři nejčastěji v Evropě - v průměru patnáctkrát za rok. Evropský průměr je est a sedm návtěv ročně.
Téměř půl miliardy se zbytečně utratí za neefektivní lázeňskou péči a dalích asi 380 milionů unikne kvůli faleným receptům. Podle odhadů lékárníků je toti asi kadý stý recept falený.
Některé ztráty lze těko odhadnout - jde o korupci a také o nedodrování zákonů, například při výběrových řízeních.
Zneuívání nemocenské
Dalí ztráty se počítají z pracovní neschopnosti. Pracovně neschopných je v průměru přes 6 procent Čechů. Přitom například v Rakousku je to 3,5 procenta nebo ve Velké Británii 3,7 procenta. Evropský průměr je 4,5 procenta nemocných.
V praxi to znamená, e kadý den "neoprávněně" stoná přes 72 tisíc lidí, píe se ve studii.
V roce 2005 vyplatila Česká správa sociálního zabezpečení nemocenské v celkové výi 26,3 miliardy. Podle studie Transparency International by tato částka měla být asi o 7 miliard nií.
Pomůe reforma?
Podle ředitelky Transparency International Adriany Krnáčové současný stav zdravotnictví zlepí razantní reforma systému. Současný systém zdravotnictví toti není dlouhodobě schopný zajistit stabilní fungování a financování resortu.
"Apelujeme na ministra zdravotnictví Tomáe Julínka, aby skutečně a razantně přistoupil k reformám, které by se neměly omezit na zavedení regulačních poplatků. Ty samy o sobě plýtvání ve zdravotnictví neomezí," řekla ředitelka Transparency International Adriana Krnáčová.
Ministr Julínek chystá kromě zavedení poplatků v následujících letech i dalí reformy. "Změníme sí nemocnic, upravíme zákony o zdravotních pojiovnách, jasně bude dané, co a kdy má být hrazeno ze zdravotního pojitění," vyjmenovává mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomá Cikrt.
Podle experta na zdravotnictví Pavla Vepřeka by se po zavedení reformy mohly ztráty sníit asi na polovinu současné sumy.
Není tady
Areiesek neodpadl,ale vyvěsil protoe ty bláboly u nemůe poslouchat.Tak podle této vlády to mají spasit ty nejslabí vrstvy obyvatel jo????????Protoe ty pantáti z vlády si pujdou raději slepák nechat odoperovat za hranice.Co kdyby náhodou....................
Není tady
Jasně, vechn spasí nejslabí vrstvy. Odvádí největí daně, největí sociální, největí zdravotní, utrácí nejvíce peněz a obchodníci proto odvádí velké daně.................................................Hlavně jsi se nevyjádřil k tomu, proč je u nás největí marodnost, proč jsou falené recepty, proč je u nás nadbytek nemocničních lůek................
Není tady
Mohli bychom to udělat jako Castro na Kubě. Tam mají vichni zdravotnictví zadarmo!!!!!! Takovej on je hodnej strejda!!!! koda, jen e nemají ani Acylpirin....
Není tady
Klubko napsal(a):
Mohli bychom to udělat jako Castro na Kubě. Tam mají vichni zdravotnictví zadarmo!!!!!! Takovej on je hodnej strejda!!!! koda, jen e nemají ani Acylpirin....
Jojo hlavně to chce hodně opakovat to kouzelné slůvko "ZADARMO" a tupějí část naeho národa půjde za tímto spasitelem jak stádo ovcí. Máme tady jeden výstavní exemplář.........
Mimochodem někteří by zde měli začít urychleně etřit na svatební dar pro onoho spasitele co myslí na prostý lid.
http://www.blesk.cz/Clanek89080.htm
Nai krásní mladí lidé se toti o víkendu berou!!!!!! Kdypak asi bude miminko?
Upravil(a) Jeňýk (12. 11. 2007 14:41)
Není tady
a se klidně vezmou to je fuk:)))
jen si říkám, jaká to musí být láska:))))) Nejde o to, e Paroubek je eredný jako noc, e je starí, to bych neřeila. Ale vdy je to takový arogantní idiot? Kam ta holka dala oči? Nebo u jí pracuje v hlavě "mozkomor"?)
Není tady
Klubko napsal(a):
a se klidně vezmou to je fuk:)))
jen si říkám, jaká to musí být láska:))))) Nejde o to, e Paroubek je eredný jako noc, e je starí, to bych neřeila. Ale vdy je to takový arogantní idiot? Kam ta holka dala oči? Nebo u jí pracuje v hlavě "mozkomor"?)
Arogantních ignoratů je tam hafo a holky se na ně lepěj jako vosy. Tuhle slečnu nechápu, nechtěla bych být na jejím místě. Mám svou hrdost.
Není tady
Klubko napsal(a):
Klubko, copak Aspirin. To je vzácná věc. Sestřenice strávila na Kubě sluebně nějaký rok. I doutníky a třtinový cukr je na příděl. Jo a jetě hračky pro děcka. A ije socializmus.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Klubko napsal(a):
Klubko, copak Aspirin. To je vzácná věc. Sestřenice strávila na Kubě sluebně nějaký rok. I doutníky a třtinový cukr je na příděl. Jo a jetě hračky pro děcka. A ije socializmus.
No mě tam stačily 3 týdny. Kdy mě za tu dobu asi 4x lustrovali, kde bydlím, co tam dělám, proč fotím v těch a těch ulicích atd... No comment.
Jinak krásná země, krásný lidi, ale totálně ovládnutý Castrem, který tam vystupuje jako spasitel....
Ach jo.
m.
Není tady
Zaráí mě, jakým stylem se tady spolu bavíte. Z takové diskuze raději rychle vyskočím. Petr100 tady několikrát pouil slova jako "paroubkova bolevická banda", nadává do STbáků, Jenýk se zase odmítá sluně bavit s lidmi, kteří mají jiný názor a nazývá je proto omezenými... Opravdu kadý nemusí mít na kontě statisíce či miliony...a přitom můe poctivě makat. Zaila jsem např. hodně nemocného syna... a kdy to propočítám dle navrhovaného ceníku, tak by to dnes bylo 100x horí. Přitom dva vyděláváme, máme 2 děti na V, bydlí na kolejích...máme se co otáčet a ijeme od výplaty k výplatě. A můu s klidnou hlavou říct, e kdy jeden z nás onemocní- třeba jen na týden s chřipkou, tak to hoooodně ohrozí ná rodinný rozpočet. Nikdo nám toti nic nedá, jíst se musí, platit nájem , koleje.... Bezdomovci z nás po týdnu nebudou, ale naetřit jsme neměli z čeho, tudí není kam áhnout. S nemocným synem jsem toti musela být 9 roků doma. Obávám se taky toho, co bude od ledna. Kde etřit nemám, na cestování nemáme peníze u teď, na dovolené jsem nebyla 10let, zbytečně neutrácíme a kupujeme jen to nejnutnějí. Neijeme ve velkém městě, take změnit zaměstnání není rozhodně jednoduché. A taky u nejsme nejmladí. Nejvíc mě dojímá to, e lidé u dnes necítí vůbec solidaritu se slabími.... Co takový chudák nějaký nemocný...buď a z invalidního důchodu zaplatí nebo a raději rovnou zemře,e? Copak vám těch chudáků není líto? Kdybyste vydělali i s manelkou dohromady 20-25 tis. měsíčně a měli dvě děti na krku, mluvili byste jistě jinak.
Upravil(a) teri (19. 11. 2007 12:28)
Není tady
Teri, nazývám věci, tak jak jsou. Seznam je sice z minulého parlamentu, moc se to ale nezměnilo. StBáky označuji ty, kteří jimi byli.
Jan Kavan, byl clenem KSC, presne obdobi nezjisteno, styky s StB
Zdenek Skromach, 1982 - 1989 clen KSC
Jiri Rusnok, 1988 - 1989 byl kandidatem KSC
Jaroslav Tvrdik, 1988 - 1989 byl kandidatem KSC
Eduard Zeman, 1966 - 1970 clen KSC
Jaromir Schling, 1981 - 1989 clen KSC
Michal Kraus, 1984- 1991 clen KSC
Jiri Vaclavek, 1964 - 1968 clen KSC
Frantisek Strnad, 1984 - 1989 clen KSC
Miroslav Svoboda, 1985 - 1989 clen KSC
Pavel Dostal, 1962 - 1969 clen KSC
Karel Splichal, 1983 - 1989 clen KSC
Miloslav Vlcek, 1983 - 1989 clen KSC
Petr Ibl, 1984 - 89 clen KSC
Milos Melcak, byl clen KSC, presne obdobi nezjisteno
Josef Smykal, byl clenem KSC, presne obdobi nezjisteno
Jan Mladek, 1987 1989 clen KSC
Josef Smykal, byl clenem KSC, presne obdobi nezjisteno
Jan Mladek, 1987 1989 clen KSC
Jaroslav Palas, 1980 - 1990 clen KSC
Milada Emmerova, 1966 - 1969 clenka KSC
Antonin Sykora, 1983 - 1989 clen KSC
Rudolf Tomicek, 1967 - 1990 clen KSC
Hana Sediva, 1979 1990 clenka KSC
Vladimir Lastuvka 1966 - 1969 byl v KSC
Josef Kubinyi - do roku 1990 clen KSC
Robert Kopecky, 1981 - 1989 clen KSC
Alfred Michalik, do roku 1990 clen KSC
Oldrich Nemec, 1976 - 1990 clen KSC
Ladislav Skopal, 1983 - 1989 clen KSC
Není tady
A Ty si myslí, e ti, kteří jsou teď ve vládě, jsou lepí? Kradou taky a jetě víc... Někde jsem slyela, e komunisti kradli, ale aspoň to dělali víc potichu a nemlaskali u toho tak nahlas, jako ODS. Podle mě kradou vichni, kteří se dostanou k moci (viz aféra Čunek). A znám spoustu lidí, kteří byli členy KSČ jen kvůli tomu, aby neměli problémy a např. aby se jejich děti dostaly na kolu, ale jinak se neprojevovali. Co svým způsobem taky chápu. Nevím, jak bych se zachovala na jejich místě... Rozhodně bych vak nikomu neubliovala...
Není tady
Teri, plete páté přes deváte. Byla řeč o paroubkově bolevické banbě, já dodal důkaz. Pokud si myslí, e někdo z vlády krade, je tvou povinností podat trestní oznámení. A Čunek ukradl co?
Není tady
Já nic nepletu. Kdo je podle tebe bolevik? Kadý, kdo byl v KSČ? Pak to vidí značně jednodue. Jednu vládu obhajuje a nic patného na ní nechce vidět a na druhou nemá sluné slovo. Přitom ani jedna z nich není bez chyb. Akorát jedna z nich je víc solidární a druhá na chudé kale. To je celý můj názor. Docela bych váhala, co je lepí: Stát frontu na banány s plnou peněenkou nebo lítat po celém městě a objídět na kole lékárny, kde mají který lék levnějí (babička bere drahé léky a rozdíl mezi lékárnami dělá i 500,--na jednom léku). Suma sumárum je těké říct, co je lepí. Myslím, e pro ty, co nemají peněz nazbyt, je to velmi sloité rozhodování...
Upravil(a) teri (19. 11. 2007 14:38)
Není tady
Souhlas s Teri. Čtu si to tady a vůbec jsem se nechtěla poutět do diskuze, kdy vidím, jak hrubě Petr100 prosazuje svůj názor.Takovou vládu plnou zpychlých nabubřenců jsme snad jetě neměli a věřím, e se to o volbách otočí. Můes si argumentovat jak chce. U teď vím, e budu opět volit Soc.dem. a beru to jako protihlas ODS. A kdy u si mám vybrat monost, co naznačuje Tery, tak bych si vybrala frontu na banány, protoe bez banánů se dá ít, kdeto kdy nebudu mít peníze na lék, tak.....
Není tady
Vidím to stejně. Zdá se mi, e ODS schvaluje jen takové zákony, které vyhovují bohatým. Na ty "méně schopné" nebo "slabé" se neohlíí. A to mi připadá hodně tvrdé. Kadý můe onemocnět, ani by si to zavinil. Tím samozřejmě nemyslím narkomany nebo alkoholiky, kteří si to svým způsobem zavinili.
Není tady
Váené dámy, socializmus skončil a musíte se smířit s tím, e jsou chudí a bohatí. A nějak jsem si neviml, e obhajuji tuto vládu. Já obhajuji pravicovou politiku a tato vláda, vzhledem k tomu, e je koaliční, tak pořádnou politiku dělat nemůe. Buďte rády, e můete volit socany. Za komunistů, které tolerujete, byste nemohly. Jednou se vás moná vae dětičky zeptají, proč musí splácet dluhy, které udělali socani. Za posledních 8 roků jejich vlády jsme prorali 800 miliard, co je dluh, který po nich zůstal. Ale dluhy se nemusí platit, jak kdysi prohlásil Paroubek, nebo musí? Jestlipak víte, e přítí rok zaplatíme jen na úrocích z tohoto dluhu 65 miliard. Já nemohu volit podvodníky. Svoboda, Srba, StBák Kavan , Zgarba, Součková, Schling, Kraus a co milionář Rath a Gross a Paroubek mohl také udělat svatbu někde jinde ne v hotelu agenta StB.............................................., vichni mají sociální cítění. Tak je volte.
Není tady
Za dluh nemůe pouze Soc Dem, ty u část dluhu převzali po předchozí "vládě" ODS. A jsi si Petře tak jistý, e mezi členy ODS ádný podvodníci nejsou?
Není tady
Iveto, kolik byl dluh, kdy nastupovali socani? Zde není řeč o členech stran ale o vládě a poslancích. Samozřejmě e jsou určitě podvodníci v ODS. Zatím vak socani suvereně vedou.
Není tady
Petře, mohla bych vědět, z jakého důvěryhodného zdroje má tu cifru 800miliard dluhu, který vznikl pouze za vlády ČSSD?
Není tady
Teri, sleduj ekonomiku, ve bylo popsáno. Kdy končlla ODS byl dluh cca 200 miliard. Kdy končíli bolevici byl dluh cca 1000 miliard. Jestli to najdu, tak to uvedu.
Není tady
Já taky nejsem příznivcem ODS. Takový bordel, co zavedli za poslední rok, jsem neviděla ani za komouů. U stačili u nás (město s 45tis. obyv.+ venkov) zruit nemocnici, která byla nově postavena před 20 lety. Teď budou vichni dojídět do 22km vzdáleného města. To nemluvím o zruené pohotovosti. Kdy jsem za komouů byla na mateřské a ili jsme jen z manelova platu, mohla jsem si dovolit víc ne dnes po 25 tvrdě odpracovaných letech. Nevím, jestli někomu připadá normální, e má ředitel 20násobný plat (nemluvě o milionových odměnách). Jen se mrkněte třeba na ČEZ a pořád se zdrauje. Kdyby dali stovku za kilowatu, nikdo jim to nezakáe. To je správné? Podobné je to i jinde-Telecom, ČD...Vechno odnese jen obyčejný poctivý český člověk. Chtěla bych vidět, jak budou dolovat peníze doktoři a lékárníci z bezdomovců či naich tmavých menin. Minimálně v nemocnicích se bude platit zpětně-taková 80letá babička to zaplatí, i kdyby neměla na chleba. V zaměstnání dnes jednají s lidmi jak s kusem hadru. Nikdo nedodruje Zákoník práce. Jen se zkus ozvat, hned má výpověď pro nadbytečnost. Na darebáky bič není, ve věznici se nemusí makat. Neznám rodinu, kterou by neokradli nebo jetě hůř někoho neznásilnili. Včera v TV novinách ukazovali chlapa, který nikdy neměl řidičák, jezdí věčně oralý a protokoly od policie si vystavuje s posměchem v hospodě. Jak je moné, e si neví stát rady s takovými grázly? To nemluvím o tom, e u kohosi naboural. Před rokem 1989 dělalo nájemné 300Kč měs. za stejný byt jaký máme dnes. Dnes za něj platím bez inkasa 5,5tis. Tehdy jsme měli s manelem oba dohromady 5 tis. (tak nám nájemné činilo jednu sedmnáctinu platu). Dnes máme 25 tis. oba dohromady, take nám jen nájemné vezme pětinu příjmů. Já se tedy lépe rozhodně nemám.
Není tady
Natálie, před rokem 1989 nyl sosializmus a ten skoončil. Smiř se s tím. A budou bohatí a chudí. Jak prosté. Jestli máte 25.000,- čistého tak jste na tom dobře. Jsou jiní, co mají méně a nenaříkají, protoe svoboda je jim milejí, ne kus vance.
Není tady
Natálie, kdybych byla 100% pravičák, tak bych Ti odpověděla, e má nyní svobodu pohybu, svobodného projevu atd.. nebo jako Klaus řekl v Kotli jednomu asi 70tiletému dědovi, e má podnikat.... Ale to je velmi laciné. V mnohém s Tebou souhlasím, vichni nejsme tak schopni zaloit kdekoliv z ničeho nic podnik, moná by nám dala banka ze "známosti" na začátku 90. let milionový úvěr, zaloili bychom s.r.o. ... Vichni nemůeme být úspění podnikatelé, to ani nejde, příroda to tak nenastavila.
Já se mám dnes teda dobře, mu dobře prosperuje, já jsem asi nějaká černá ovce rodiny, taky mě tve, jak se začínají dímat obyčejní, u se a bojím napsat , pracující lidé, kteří mnohdy ijí jako stát na dluh (půjčky apod...). Politická kultura nikde, nikde není pořádný zákon nebo se 100x změní pro nedokonalost, úředníci nemají za nic pořádnou zodpovědnost, já bych dala i trestní - viz různá ta patná výběrová řízení, něco se někam "zapomene" včas odeslat atd... Chaos a nekulturnost v politice nikdy nic nepřineslo dobrého a kdy se přidají sociální tlaky a navíc řeči lidí - viz. proč bychom měli dotovat neplatiče a nemakačenka a politik v TV Ti odpoví, e jinak by kradli a stoupla by kriminalita, potamo tak je budeme vichni podporovat , je to ivná půda pro různé ty vůdce, kteří slibují pořádek apod., ani se nedivím, e sílí neofaismus
Není tady
Petr100 napsal(a):
Natálie, před rokem 1989 nyl sosializmus a ten skoončil. Smiř se s tím. A budou bohatí a chudí. Jak prosté. Jestli máte 25.000,- čistého tak jste na tom dobře. Jsou jiní, co mají méně a nenaříkají, protoe svoboda je jim milejí, ne kus vance.
Já se Natálky musím zastat, samozřejmě, e socializmus byla kojná, ale dnes se děje hodně nespravedlnosti jak ve pěkně popsala.
Není tady