|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Fafi, co je to lokse
? Vánoční trhy taky miluju, koupím si punč a pak obcházím stánky..... Taky se teším
.
Upravil(a) lvice (15. 11. 2007 9:56)
Paaanceku.... No Lvicku, to su take tie veci ako palacinky, ibaze zo zemiakoveho cesta a slane.
neviem cesky vyraz...
hm?
Není tady
lvice napsal(a):
. Člověče, zvládám to i po dvou
. Přece někde neupadnu a neumrznu
. Ještě musím vyřešit spoustu věcí
. A přijel bys ty jako horská služba
?
Jistě, stačí zavolat a dochvátám. Sice nejsem u Horské služby, ale jeden záchranářský kurz /zdravotní/ od roku 68 mám:-)
Není tady
Aha Fafi, myslíš zřejmě bramboráky
.
Pisateli supr, záchránáře je vždy dobré mít v záloze
.
faf napsal(a):
Paaanceku.... No Lvicku, to su take tie veci ako palacinky, ibaze zo zemiakoveho cesta a slane.
neviem cesky vyraz...
hm?
Bramborové placky? Bramboráky? Na jižní Moravě jsou lokše zase nudle.... co to teda u vás mlsáte? 
Není tady
Largo napsal(a):
faf napsal(a):
neviem cesky vyraz...
hm?Bramborové placky? Bramboráky? Na jižní Moravě jsou lokše zase nudle.... co to teda u vás mlsáte?
No nechci rýpat, ale u nás na moravě byly slýže:-) nudle znám z čech
Není tady
Pisatel napsal(a):
Largo napsal(a):
faf napsal(a):
neviem cesky vyraz...
hm?Bramborové placky? Bramboráky? Na jižní Moravě jsou lokše zase nudle.... co to teda u vás mlsáte?
No nechci rýpat, ale u nás na moravě byly slýže:-) nudle znám z čech
No jasně, Pisateli, nudle jsou nudle, ale co jsou lokše na Slovensku, a co v Čechách a na Moravě? (hahoj, detektivka je na světě!)
P.S. A nemyslím si, že bys rýpal - žádný učený z nebe nespadl, žejo?
Upravil(a) Largo (15. 11. 2007 11:18)
Není tady
U nás doma na Slovensku jsou lokše na kolečka nakrájené rohlíky polité mlíčkem, posypané mákem a cukrem, mňááám, důležitá součást štědrovečerní tabule
majkafa napsal(a):
U nás doma na Slovensku jsou lokše na kolečka nakrájené rohlíky polité mlíčkem, posypané mákem a cukrem, mňááám, důležitá součást štědrovečerní tabule
No Majko, tak to už jsem úplně v háji.........

Upravil(a) Largo (15. 11. 2007 11:14)
Není tady
Largo napsal(a):
majkafa napsal(a):
![]()
![]()
![]()
Tak to já taky mylsel jsem že lokše jsou úplně něco jiného
Largo jaká detektivka?
Není tady
Majka co tu zahmlievas, to co pises su predsa "pupaky". 
A bramboraky? no neviem, nie je to take tucnejsie? zemiakove placky? lebo lokse su to, co sa je s husacinou, take tenucke... 
jezis, citim sa ako cvok. 
a u nas hovorim rezancom tiez "slize".... 
Není tady
Pisatel napsal(a):
Largo napsal(a):
majkafa napsal(a):
![]()
![]()
![]()
Largo jaká detektivka?
No, než se dopátráme, co to Faf na vánočních trzích s takovou chutí vlastně baští...

Není tady
Largo napsal(a):
Pisatel napsal(a):
Largo napsal(a):
No Majko, tak to už jsem úplně v háji.........![]()
![]()
![]()
Largo jaká detektivka?No, než se dopátráme, co to Faf na vánočních trzích s takovou chutí vlastně baští...
![]()
No řekl bych že to detektivka není. Ona Faf určitě jí vše co je dobré, co jí chutná a na co má chuť. Jednou slýže, jednou erteplák, jindy zemjakové placky zo škvarkami a jindy jen tak cukrovou vatu a oharek:-) a k tomu grog. svaříček a nebo jen tak pivko, když si dá jednu rakovinu do dlaně
Pletu se Faf?
Není tady
je to tohle?
¨
Lokše jsou pečené placky z těsta z vařených brambor, vajíčka a mouky. Jí se i na sladko, ale hlavně na slano, nejlépe s husími specialitkami. Tenké placky mají dokonale vláčnou strukturu, která přímo žadoní o nějakou šťavnatě masovou náplň. V chuti jsou sametově hebké, příjemně bramborové.
Není tady
Pisatel,
prestaaaan ty tyran, som hladna ako vlk.

Jaja,
ty si sikulka, presne to som mala na mysli. 
Není tady
sa mi tu podarilo splodit taku mini detektivku. 
Není tady
Skvěle, Jájo
Tohle znám jako bramborové placky, ovšem bez husích specialit a masových náplní. Peče se to přímo na horkých plátech kamen a potírá máslem. Mňam!
A máme po detektivce, Faf?
Vidím že jo.......
Upravil(a) Largo (15. 11. 2007 11:34)
Není tady
faf napsal(a):
Pupáky? No fúúj, to je príšerná asociácia, už len kvoli menu by som také jedlo nikdy nejedla. 
klasika, vrahom je zahradnik. 
vsak ja si este nejaku mozno vymyslim. 
Není tady
majkafa napsal(a):
faf napsal(a):
Pupáky? No fúúj, to je príšerná asociácia, už len kvoli menu by som také jedlo nikdy nejedla.
ja viem, znie to hnusne..ale fakt sa to tak vraj vola...makove pupaky...
ze dobruuu chut. 
Není tady
Largo napsal(a):
Skvěle, Jájo
Tohle znám jako bramborové placky, ovšem bez husích specialit a masových náplní. Peče se to přímo na horkých plátech kamen a potírá máslem. Mňam!
Moje panímáma do těsta dává ještě kysané zelí, to je teprve jihočeské pochutnáníčko.

Sirius napsal(a):
Ozdobený stromeček je docela fajn Selimo. Mě "dostávají" koledy, které již nyní hrají u nás v potravinách, to mám chuť utéct. Tak mě napadá, ještě jsou v předvánočním čase v Blavě k dostání na ulici pečené kaštany, svařené víno a punč? Tyhle vůně si dobře pamatuji, vždy mi připomenou svátky u babky a dědy.
To je už moc dávno.
pečené gaštany kupujem aj pre koelgovcov
a zvyšujem si tým prudko rating....
Varené víno bude až po sprevádzkovaní stánkov na Vianočných trhoch, ale v podniku som ho už mala... a punč alebo grog tiež určite bude. Dúfam, že zlákam bratislavksé Bbainetky na predvianočné gurmánske hýrneie, nech má tá hystéria aj príjemné stránky. Minulý rok sa zadarilo.... 
Není tady

Jája napsal(a):
je to tohle?
http://www.cuketka.cz/pic/cuketka.cz_lo … sadlo1.jpg¨
Lokše jsou pečené placky z těsta z vařených brambor, vajíčka a mouky. Jí se i na sladko, ale hlavně na slano, nejlépe s husími specialitkami. Tenké placky mají dokonale vláčnou strukturu, která přímo žadoní o nějakou šťavnatě masovou náplň. V chuti jsou sametově hebké, příjemně bramborové.
YES!

Není tady

Largo napsal(a):
Skvěle, Jájo
A máme po detektivce, Faf?![]()
Vidím že jo.......
NIE! Bramborové placky sú z nahrubo strúhaných SUROVÝCH brambor, vulgo zemiakov, kdežto toto sa robí z varených, najemno rozváľaných krumplí. Skúsim nájsť recept...
Upravil(a) Selima (15. 11. 2007 12:53)
Není tady

http://vikend.bleskovky.sk/cl/569/89650/Mastene-lokse
Lokše
750 g zemiakov uvarených v šupke, 200 g hladkej múky, soľ, husaciu alebo kačaciu masť (môže byť i maslo).
Uvarené zemiaky ošúpeme, prelisujeme, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto, ktoré sa nám nesmie lepiť. Urobíme z neho valec, ktorý narežeme na rovnaké kúsky. Každý kúsok rozvaľkáme na pomúčenej doske. Popicháme špičkou noža a po oboch stranách opekáme na horúcej, železnej platni. Hotové lokše potrime masťou. Môžeme ich potrieť slivkovým lekvárom a posypať mletým makom premiešaným s cukrom.
Pridal(a): Marta zo Senice v Okey Rádiu, 25. 9. 2005
Upravil(a) Selima (15. 11. 2007 12:55)
Není tady