|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Pandorraa napsal(a):
Hani klid, já mám na oknech nalepené sněhové vločky ještě od minulé zimy. Takže přece to teď, když už je to zase aktuální, nebudu sundávat, no ne?
...no, já zase likviduji adventní věnec měsíc před Vánoci, páč potřebuji polystyrénové kolečko a zapichovátka na svíčky na věnec nový. 
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Hani klid, já mám na oknech nalepené sněhové vločky ještě od minulé zimy. Takže přece to teď, když už je to zase aktuální, nebudu sundávat, no ne?
Tak jsi na tom líp... já budu muset záhy odlepovat velikonoční kytky... zelené a žluté 
P.S. a když jsme u toho úklidu. Mě se do toho letos vůůůbec nechce, vzhledem k budoucímu stěhování v červnu. Stejně pak budu makat jako šroubek, tak se na to letos vybodnu z vysoka... že, jo?. Navíc, když jsem si prohlížela svůj prosincový program, tak nemám ani jeden víkend volný na pečení!!!! Jedině prvního a druhého, jenže to riskuji, že do 24 nic nezbyde... vloni mi zmizely všechny vanilkové rohlíčky a to jsem pekla v půlce prosince!!! Když jsem otevřela 24-tého krabici, tak se na dně krčily 3 , slovy tři!!! rohlíčky a nikdo se nëpřiznal ( výslech podstoupil i kocour
).
Tak já nevím... nemám zrušit letošní vánoce rovnou hned teď??? Na dárky mít nebudeme
,(ani náladu) na pečení , úklid a výzdobu nebude čas, tak co s tím..... přesi se 22-tého nestrhnu!
Před vánoci ZÁSADNĚ NEUKLÍZÍM, tak maximálně víkendový úklid, okna meju v říjnu, záclony vyperu a pak až hezky v novém roce..... Od té doby, kdy jsme jako děti makaly před Vánoci jako otroci, aby bylo všechno napulírované a na Štědrý večer usínaly únavou u cukroví, tak JÁ dámy prostě na úklid kašlu. Hezky si vyzdobím byt, a pak se už jen courám po městě, nakupuji dárky, a vychutnávám si vánoční atmosféru a prokládám to punčem na náměstí
.
Hele Som, když nebude cukroví, aspoň nebudete tlustý a nebudete si muset kupovat Fitme slim nebo jak se ty šmejdy na hubnutí jmenují
. To já tradičně upeču s mamkou, drahoušek na cukroví moc není a já pak kynu, takže nic. Ušetříme
.
Somaia napsal(a):
P.S. a když jsme u toho úklidu. Mě se do toho letos vůůůbec nechce, vzhledem k budoucímu stěhování v červnu. Stejně pak budu makat jako šroubek, tak se na to letos vybodnu z vysoka... že, jo?. Navíc, když jsem si prohlížela svůj prosincový program, tak nemám ani jeden víkend volný na pečení!!!! Jedině prvního a druhého, jenže to riskuji, že do 24 nic nezbyde... vloni mi zmizely všechny vanilkové rohlíčky a to jsem pekla v půlce prosince!!! Když jsem otevřela 24-tého krabici, tak se na dně krčily 3 , slovy tři!!! rohlíčky a nikdo se nëpřiznal ( výslech podstoupil i kocour
).
Tak já nevím... nemám zrušit letošní vánoce rovnou hned teď??? Na dárky mít nebudeme,(ani náladu) na pečení , úklid a výzdobu nebude čas, tak co s tím..... přesi se 22-tého nestrhnu!
Mám zlepšovák na pečení cukroví - praktikuji to úspěšně už druhým rokem: Peču výhradně druhy, které všem chutnají a které jsou na odbyt - takže asi jen 4. A teď pozor: velikost přizpůsobím času, který mám na pečení vyhrazen, takže rohlíčky jsou spíš rohlíky, ale na chuti to neubere. Jde to rychle od ruky a všichni jsou spokojený. Teda, když to viděla moje maminka, která peče asi 30 druhů velikosti 1-3 cm, tak šla mírně řečeno do kolen
Můj manža navíc tvrdí, že ty její miniatůry jsou stejně děsně vysušený..... 
Ale zdobení bytu miluju !!!!! To si s dětma vychutnáváme, na to se těšíme. Svíčky, větvičky, betlém, adventní věnec, kalendář s dobrůtkama pro děti......ta tajemná, vyjímečná atmosféra...
Není tady
Pro mě jsou Vánoce relax- jsme většinou tak přežraní ze svátků a návštěv, že pak 3 dny nevařím, dojídají se zbytky, funíme na posteli, semtam, když se povede, jdeme bruslit na rybník, ale uklízení?brrr...vrcholem bude asi strategický přesun nábytku v obýváku, protože manža trvá senilně na 3 m vysoké jedli a není líný za ni zaplatit nekřesťanské peníze...Jinak všude hoří svíčky, takže semtam něco zapálím....
Adventní věnec mi letos upeče syn (pečeme je z klasického kynutého těsta na knedlíky, normálně cop ze tří válečků stočený dokolečka, plácnem to na pečicí papír, necháme vykynout, pomašluju žloutkem, pak do toho napíchnu červené svíčky se zelenou a modrou hezkou širokou stuhou a paráda je hotová, dávám to i jako dárek.)
Je fakt, že jsem kvůli dárkům a dobrému jídlu vždycky tak finančně vysoslá, že nemáme ani na bazén nebo na kino, letos to chci nějak změnit.
Tak nějak mě štve, že jsme si k vánocům, k výročí a prostě jen tak dali tu rekonstrukci obýváku (cca 100000,- Kč), takželeos budu mít pod stromečkem vlastně nový obývák, ale nic jiného
jsem já to neskromná! moc mi chybí ty kupičky dárků, co byly jen moje, jenže to jsem byla dítě.
Není tady
Sisi, to je tím, že máš malinké holčičky, ti moji habáni prděj na svíčky, hlavně ať maj v lednici sýr a klobásu a můžou dřepět u PC a nikdo jim za to nenadává. Ale stromeček 3 m, to musí mít všichni, naštěstí si ho ozdobí sami, jen máme pořád málo ozdob.....
Není tady
Reg
. My letos budeme mít dokonce dva Štědré večery
, protože k nám vždy jezdila ségra s dětmi (od té doby co se rozvedla) a letos je má exšvára. Takže abychom o vánoce s dětmi nepřišli, tak už budou 22.12.
, klucí stejně kapra se salátem nejí, tak bude něco, co jim chutná no a 24. pak bude kapr se salátem a budu s přítelem u našich. Já osobně dárky neprožívám, jelikož si to stejně vždycky nakoupím sama
a pak zbytek rodiny jen zinkasuji
. Doma mám malý umělý stromeček tak půlmetrový a kvůli dětem se dělám strom až do stropu
. Prý i letos, to by jinak mamka nepřežila....ona je holt na ty tradice a všechno musí probíhat tak jak má
. A vánoční hvězdu mám ještě z loňska
, ale poslední červený list jí upadl minulý týden
.
lvice napsal(a):
Před vánoci ZÁSADNĚ NEUKLÍZÍM, tak maximálně víkendový úklid, okna meju v říjnu, záclony vyperu a pak až hezky v novém roce..... Od té doby, kdy jsme jako děti makaly před Vánoci jako otroci, aby bylo všechno napulírované a na Štědrý večer usínaly únavou u cukroví, tak JÁ dámy prostě na úklid kašlu. Hezky si vyzdobím byt, a pak se už jen courám po městě, nakupuji dárky, a vychutnávám si vánoční atmosféru a prokládám to punčem na náměstí
.
Hele Som, když nebude cukroví, aspoň nebudete tlustý a nebudete si muset kupovat Fitme slim nebo jak se ty šmejdy na hubnutí jmenují. To já tradičně upeču s mamkou, drahoušek na cukroví moc není a já pak kynu, takže nic. Ušetříme
.
Tak s tímto argumentem u nás Lvice, bohužel, neuspěješ, protože kromě MĚ!! jsou všichni podměreční a mají zaděláno spíš na podvyživenost.
Co se týká nápadu Sisy, tak já peču skutečně jen ty léty prověřené, odsouhlasené "kousky", za to většinou z dvojitých dávek.... Takže jsem na tom asi obdobně jako ty už dlouhou dobu. Novinky a experimenty většinou stejně neprošly vzhledem k zarytému konzervatismu všech zúčastněných.
Jediný problém letos opravdu je KDY!!! Já snad budu muset makat v noci po příchodu z práce!!! 8 a9.12 jsme v Černošících.... 13-15 jsem v mateřské firmě v Hambáči (Hamburgu
).... 19 .12 mám povinný firemní vánoční koncert a raut s manželem a pak už je 22 a 23.12 a to uznejte, že je na pečení hoooodně pozdě.
Kupovaný cukroví mi NIKDO!!! jíst nebude, to bývá u mé maminky a moje rodina tam dělá, že neexistuje, takže o tom nemá smysl ani uvažovat.
A neupéct nic= sebevražda, to by mi vyčítali jak je znám, ještě několik let, možná až do důchodu
, to je prostě neodpustitelné, nekoupit dárky by mi prošlo, ale neupéct NIC
.... zbývá ještě nepečené cukroví, ale na to vztahuje bod č.1= neakceptovatelný experiment.
Takže tak... zbývají ty noci 
Judit, Seli ma predbehla s tym cisticom...ale trafila sa dokonale. 
Baz, no jo, to je taky kamarat-darecek....
toho len dokladne "vycistit"...

uz sa tesim na skolu. 
Není tady

Somaia napsal(a):
).
Tak já nevím... nemám zrušit letošní vánoce rovnou hned teď??? Na dárky mít nebudeme,(ani náladu) na pečení , úklid a výzdobu nebude čas, tak co s tím..... přesi se 22-tého nestrhnu!
Ja si každý rok hovorím, že odletím okolo Vianoc najmenej na týždeň niekam do tepla, alebo aspoň do Paríža a nechám sviatky prehrmieť bezo mňa... Zatiaľ som nikdy nemala buď peniaze, alebo gule nechať rodičov samých kukať sa na seba navzájom a do tanierov s kapustnicou. Predsa len, uvedomujem si, že dieťa dodáva Vianociam aký-taký zmysel(aj keď má 40 a je sviatkami otrávené ako indiánsky šíp).
Není tady
Som, se sklenkou dobrého vínka se peče s radostí, a to i v noci 
Regi, vím, o čem mluvíš... když jsem poprvé přišla do rodiny mého muže, tchýně si stěžovala, že její dva synové naprosto prdí na vánoce, ke štědrovečerní večeři chodí v pyžamu, nacpou se, rozbalí dárky a je po vánocích 
No, a mně se právě líbí, že i ten byt, který znám do posledního koutku, se o vánocích změní k nepoznání, jinak voní, svíčky vytvoří tajemnou atmosféru. A to, že mám ve svých dcerách spojence, je fakt bezva. Obě nadšeně vymýšlí výzdobu a s radostí jí realizují. Jen manža občas hudrá,že se nevidí v zrcadle, protože mu ve výhledu překáží větev a na hlavě se mu uhnízdila papírová vločka. Ale řekla bych, že na chlapa snáší vánoce dobře, hlavně když je dost řízků a salátu 
Není tady

Moja mama robieva na Vianoce nepečené durhy a odjakživa ich (ako učiteľka) dorába cez celé prázdniny priebežne, ako sa zožerú, takže VŠETCI máme po sviatkoch cca o 5 kg viac!
Moja známa objavila squellý spôsob pečenia: objedná dve krabice pečiva u kuchárok z ich školskej jedálne, je to cenovo prístupné, tety si rady privyrobia a ona sa môže venovať dôležitejším veciam, napríklad kurírovaniu kocúra aelbo baleniu svojich mužov(muža+syna) na lyže a seba a dcéry do tepla....
Ona je mi svetlým životným vzorom...
Není tady

Ja teda inak nie som z Vianoc mimoriadne odviazaná, ale nedosahujem kvalít bývalého, ktorý tvrdil, že keby bolo po jeho, každá rodina by mala mať Vianoce inokedy... On trpel ako zviera, že nemohol pracovať, v podstate ani nikam ísť pariť(nebolo s kým a väčšina podnikov má pozatvárané) a že MUSÍ stráviť povinne tri dni doma a s rodinou
. Trpel a následne nám to všetkým osladil. Hádali sme sa priebežne po celý rok, ale najvýživnejšie hádky sme mávali fakt cez Vianoce.
S našimi sa vydržím nehádať, ak mama nechytá nervy a nebuzeruje ma s upratovaním príliš. Čo ale skoro nikdy nevydrží a nakoniec po sviatkoch rozhádaní ako rómska osada...
No, je to náročné na nervy, taká sviatková ponorka.
Není tady
Siso, Som..... to já to mám s pečením teda ale úplně jinak. Již v šerém dávnověku jsem přenechala kreativitu v tomto ohledu svým synům, ale rozhodně nezapomínám chválit, že takhle dobře já bych to určitě neupekla (no, občas jim vypomůžu) a že mají talent a muž - ten už mě k přípravě štědrovečerní večeře vůbec nepustí, protože je přece jasný, že tak dobrýho kapra jako on nikdo neumí a do salátu bych dala málo něčeho a moc něčeho jiného. Jóó, jak si kdo ustele....
Ať žijou Vánoce! 
Není tady
Sel, co jsou to durhy
? Aha teď mi to secvaklo, to bude překlep druhy
.
Můj přítel vánoce nějak neprožívá, u nich v rodině to nebylo zvykem, takže mi řekl, že dokud nejsou děti, tak je mu to nějak.... u kolen
. To já se na vánoce těším, na tu atmosféru.... A taky na to, jak mamka bude opět hystericky vykřikovat nad připálenými kousky lineckého
. A táta se bude schovávat do obýváku, aby unikl mámino výčitkám, že tímhle stylem teda vánoce nebudou
. Sel, moje mamka je taky učitelka.... podobnost čistě náhodná...
.
Hani, ty se máš, bledá závist. To můj přítel si neumí udělat ani hemenex
. Minulý týden jsem když jsem k němu přijela, tak se mi huba nezavřela (tolika zážitků za týden, že ....
) a on mě chvíli poslouchal a pak prohlásil: A kdy budeme jíst?
(měli jsme mít hemenex). No čeká mě tvrdý trénink
.
Upravil(a) lvice (14. 11. 2007 11:36)
Hani napsal(a):
Siso, Som..... to já to mám s pečením teda ale úplně jinak. Již v šerém dávnověku jsem přenechala kreativitu v tomto ohledu svým synům, ale rozhodně nezapomínám chválit, že takhle dobře já bych to určitě neupekla (no, občas jim vypomůžu) a že mají talent a muž - ten už mě k přípravě štědrovečerní večeře vůbec nepustí, protože je přece jasný, že tak dobrýho kapra jako on nikdo neumí a do salátu bych dala málo něčeho a moc něčeho jiného. Jóó, jak si kdo ustele....
Ať žijou Vánoce!
Hani to má, jak je vidět, fakt vychytaný 
... potencionální budoucí snachy ti určitě jednou poděkují 
Není tady
sisa70 napsal(a):
Som, se sklenkou dobrého vínka se peče s radostí, a to i v noci
Regi, vím, o čem mluvíš... když jsem poprvé přišla do rodiny mého muže, tchýně si stěžovala, že její dva synové naprosto prdí na vánoce, ke štědrovečerní večeři chodí v pyžamu, nacpou se, rozbalí dárky a je po vánocích
No, a mně se právě líbí, že i ten byt, který znám do posledního koutku, se o vánocích změní k nepoznání, jinak voní, svíčky vytvoří tajemnou atmosféru. A to, že mám ve svých dcerách spojence, je fakt bezva. Obě nadšeně vymýšlí výzdobu a s radostí jí realizují. Jen manža občas hudrá,že se nevidí v zrcadle, protože mu ve výhledu překáží větev a na hlavě se mu uhnízdila papírová vločka. Ale řekla bych, že na chlapa snáší vánoce dobře, hlavně když je dost řízků a salátu
Ale jo, já to nějak zvládnu....když to nebudu přehánět s úklidem, což nebudu... jen odlepím tu velikonoční výzdobu... 
Siso, já mám ve zvyku popíjet při pečení pivo a jíst kyselé okurky, protože to je nejlepší protirecept na sladký cukr, který se mi usazuje i v dýchacích cestách.....
a pustím si rádijko... a ono to nějak dopadne!
Upravil(a) Somaia (14. 11. 2007 11:45)
Jé, ouplně mě chytla nostalgická náladička, když vás tady tak čtu. Za okny navíc padá sníh.... My budeme mít letos poprvé jiné Vánoce. Každý rok jezdíme na chalupu a je to krásné, topíme v krbu ( miluju tu vůni a praskání dřeva), ale taky to pro mě znamená stěhování národů. Než to všechno nachystám, naložíme do auta a na chalupě znovu vyložíme, pak aspoň trochu vyzdobit dům aby byla atmosféra, sehnat rychle stromek,na poslední chvíli upéct vánočky atd... pak padám únavou na hubu. Letos jsem rodinu přesvědčila, že zůstaneme v paneláku. Holt nebude krb, ale zato budu svěží a odpočatá. Stromeček nebude mít dva metry, ale jen půl a už jsem si koupila v OBI krásné slaměné ozdoby a ty kýčovité baňky, kterým naše holky s gustem každý rok tu dvoumetrovou nádheru ozdobí, zůstanou na chalupě v krabicích. A uklízet budu v Černošicích. To je jediný úklid, který jsem ochotna udělat.
( no dobře, tak možná umeju okno v kuchyni,no
)
Jé, Som, taky při pečení piju pivo.
Upravil(a) lueta (14. 11. 2007 11:43)
Není tady
Hani napsal(a):
Ať žijou Vánoce!
Já jen zírám... máš schopné muže!!!
Som, ty jsi to VŮBEC nepochopila!!! Schopná jsem já!
Jednou jsem při zavařování zapomněla dát do hrušek vodu (no bóže, byly dobrý i tak) a od té doby už jsem ani zavařovat nemusela. 
...teda ale ještě jsem to nedotáhla do vítězného konce, páč uklízet nechce fakt nikdo, ani čuby. No ale zase... nikomu to zas až tak nevadí... 
Upravil(a) Hani (14. 11. 2007 11:47)
Není tady
Hani napsal(a):
Som, ty jsi to VŮBEC nepochopila!!! Schopná jsem já!
![]()
![]()
Jednou jsem při zavařování zapomněla dát do hrušek vodu (no bóže, byly dobrý i tak) a od té doby už jsem ani zavařovat nemusela.
...teda ale ještě jsem to nedotáhla do vítězného konce, páč uklízet nechce fakt nikdo, ani čuby. No ale zase... nikomu to zas až tak nevadí...
promiň
hluboce se omlouvám
a skláním před tvými schopnostmi. Máš naprostou pravdu!!! 
ahóój!
Tedy Vánoce - to je moje opravdu hodně oblíbené období. Ale už Advent - ty barvičky, vůně a zvuky!
Úklid nijak moc neprožívám, uklízíme tak jako po celý rok. Před začátkem adventu se sejdeme s kámoši a děláme adventní věnce pro široké okolí. Tím pro mě začínají vánoce. Cukrovího pečeme jen pár druhů a nikdy nevynecháme, pečeme spolu s dětičkama, každého baví péct jiný druh. V posledních letech jen asistuji. 
V adventu se těším na procházky po trzích, mým snem je jet se podívat někam do zahraničí. No jednou už jsme to i zrealizovali, jeli jsme do Vídně - ale vypravili jsme se až po Silvestru a přijeli tam v den, kdy zrovna ten trh likvidovali. 
Stromeček nám Ježíšek nosí týden předem, abychom si ho dostatečně užili.
A vlastní svátky, Ty si hodně užíváme, mám to doma podobné jako Hani, o celé Štědrovečerní jídlo se stará můj muž, já opět jen asistuji - vše si připravujeme spolu den předem. A o Štedrém dnu jdeme po snídani (tedy jedí jen děti) vždy na dlouhou procházku - buďto do ZOO nebo chodíme s přáteli někam do lesa ozdobit zvířátkům stromeček - mrkví, jablky nebo něčím podobným, pak přijdmeme domů, manžel dodělá jídlo a pak stejně jako Regína několik dnů nevaříme, jen se válíme, hrajeme hry, občas TV a každý den návštěva nebo procházka.
Už se nemůžu dočkat. A stejně tak se moc těším do Černošic, až zase uvidím známé tváře a taky stejnou měrou až poznám doposud nepoznané (tváře) .
Není tady
Hani, safra, budu muset nad tou taktikou popřemýšlet
. Ale abychom pak nechcípli hlady.....