Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 28. 10. 2007 13:38

Pierrette
♥------
Místo: Olomoucký kraj

Dvě generace v domě

Ahojky! Jaký máte názor a zkušenosti s bydlením s rodiči ve stejném domě. Každý svůj vchod, koupelnu, kuchyň, jen dvorek a zahrada společná. Finančně by to bylo mnohem levnější, při dnešní ceně bytů a domů. I hlídání dětí by bylo zajištěno. Děkuji za odpovědi! wink

Není tady

#2 28. 10. 2007 18:15

ita
♥♥♥♥♥♥-

Re: Dvě generace v domě

To záleží na vzájemných vztazích. Pokud jsou rodiče fajn a do ničeho se nepletou, neradí, nechodí na návštěvu kdykoliv, tak by to šlo. Pokud si ještě nezvykli, že jejich děti už jsou dospělí a mají svůj život, svůj vkus, tak raději daleko od nich.

Není tady

#3 28. 10. 2007 21:16

x56325
Host

Je to přesně, jak píše ita.
Ale ze své vlastní zkušenosti: i pokud jsou vzájemné vztahy v pořádku, respektujete navzájem své soukromí, i tak je to někdy velmi náročně a vyžaduje to hodně tolerance od všech "spolubydlících".  A i tak to mezi námi občas pěkně zajiskří.
Ale  zatím (4 roky) to funguje, a já doufám, že to vydrží!

#4 29. 10. 2007 12:11

misha88
♥♥♥♥♥♥♥

taky se na to chystáme s přítelem..u jeho rodičů..tak uvidíme....ale jde hlavně o tu fin.stránku jak říkáš no....jinak bychom tam nebyli...

http://lbyf.lilypie.com/jGYVp1.png

https://lb4f.lilypie.com/wxkxp2.png

https://lbdf.lilypie.com/V2Y7p2.png

Není tady

#5 29. 10. 2007 12:27

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Souhlasím plně se Surikatou.

Ze začátku je nutné nastavit  pevné hranice.  Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to opravdu někdy docela dost náročné. Hlídání dětí tedy není všechno.
Ačkoliv je naše společné  bydlení  vcelku klidné, velké potíže mi dělá výchova syna. Prostě máme jiný názor a chlapec bohužel využívá velmi rád situace a když se mu zdá, že mu s manželem křivdíme, jde si stěžovat k babičce.  sad
Kdybych se dnes měla rozhodnout znovu, raději bych bydlela sama. Cítila bych se mnohem svobodnější.

"Člověk si uvědomí, že byl šťastný, až už je to pryč."

Není tady

#6 29. 10. 2007 12:34

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Já bych volila raději dražší bydlení, ale sama tummenupp . Myslím si, že bydlení dvou generací nedělá dobrotu dumbom .

Není tady

#7 29. 10. 2007 14:33

ita
♥♥♥♥♥♥-

Moje dcera si  dnes už s BM postavili barák ve stejné vesnici, kde žijí jeho rodiče. Dlouho se tloukla do hlavy, že nestavěli aspoň ve vedlejší. Babička rozhodovala, co budou dělat, na dovolenou nepojedou, je moc práce, na co kupuje tolik věcí, šatů, kam půjdou děti po základce, prostě, skončilo to rozvodem. Pokud nemáte jistotu, že se Vám nebudou plést do života a organizovat Vás, nelitujte peněz a jděte dost daleko.

Není tady

#8 29. 10. 2007 14:34

Veranna
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ve stínu Plzeňské věže
Web

Já jsem samostatná povaha, záleží mi na soukromí a pocitu svobody (POZOR, nepíšu "na svobodě", ale "na POCITU svobody"), talže i když mám maminku úžasnou a vím, že bychom mantinely respektovaly obě, tak bych při společném bydlení ve 2-gen. doku měla neustálý vtíravý pocit, že na někoho musím brát ohledy. Takže je tato varianta pro mne naprosto nepřijatelná.

Asi záleží na tom, jak vnímá člověk rodinu. My máme velkou, ale hodně roztroušenou rodinu, spíše hodně základních buněk (rodiče a děti), které se jen čas od času sejdou. Všem nám to vyhovuje. Čili i moje maminka to tak chápe a já až budu babička, tak taky budu chápat, že mé děti mají "své rodiny".

Není tady

#9 2. 11. 2007 0:27

sisi21
♥♥♥♥♥♥♥

Mám ráda mamku,tchýni,dceru,ale každý by si měl bydlet sám..Po hromadě více generací nedělá dobrotu a je to opravdu o velké toleranci..
Mě úplně stačí,když jsme všichni na chalupě...dumbom

http://www.inglene.dk/billed.asp?PrivatBilled=7195271

Není tady

#10 2. 11. 2007 9:48

Májajája
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava

Jsou okamžiky kdy si to nemůžu vynachválit a jsou okamžiky kdy bych raději utekla.
JE to levnější, když máš dítě, jsi rád že je to blízko a rodiče pohlídají, když jsou rodiče nemohoucí, jsi rád že je to blízko a nemusíš si "dvojit" domácnost aby jsi je obstaral, ale to mezi tím je kompromis na třetí, jedna oběť za druhou a přesto to vypadá že ten kdo se obětuje je ta druhá strana .....................

Mája

Není tady

#11 2. 11. 2007 12:37

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Májajája napsal(a):

Jsou okamžiky kdy si to nemůžu vynachválit a jsou okamžiky kdy bych raději utekla.
JE to levnější, když máš dítě, jsi rád že je to blízko a rodiče pohlídají, když jsou rodiče nemohoucí, jsi rád že je to blízko a nemusíš si "dvojit" domácnost aby jsi je obstaral, ale to mezi tím je kompromis na třetí, jedna oběť za druhou a přesto to vypadá že ten kdo se obětuje je ta druhá strana .....................

Májo, to je přesně napsané, úplně stejně to tak cítím. Připadá mi, že pořád budu ta malá holčička, které musí rodiče říkat, co  má dělat, jako by se zastavil čas.  Že už mám dávno svou rodinu, čtyřicítku na krku, to už není důležité.

"Člověk si uvědomí, že byl šťastný, až už je to pryč."

Není tady

#12 2. 11. 2007 14:08

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

My jsme v domě čtyři smile generace - moje babička, naši, já+přítel a naše dcery. Babička a naši bydlí dole, my "mladší" nahoře. Byty máme úplně samostatné (dole 5+1, nahoře 3+1), společná je tedy jen chodba v přízemí, zahrada a dvůr. Nikdo nikomu nikam neleze, nikdo nikomu do ničeho nekecá. (Až na to, že občas mi babča sebere prádlo ze šňůry na zahradě a nebo mi obarvila oblečení, když mi "musela" vyprat v tehdejší společné pračce, protože chce být potřebná. Ale to jsou blbiny a vlasy na hlavě si kvůli tomu nervu.) Jestli to je levnější, to nevím, platím na inkaso tolik, kolik jsem zhruba platila v paneláku ve 3+1, z toho ušetříme i na drobné opravy. Výhodu to má tu, že když potřebuju třeba zůstat dýl v práci, vím, že holky si dojdou k babičkám, když jim bude dlouhá chvíle. (Jsou už velký, 13 roků obě, o jídlo se umějí postarat, ale ten pocit, že mají někoho za zadkem, ten chtějí ještě mít.)

Ještě jsem neměla pocit, že bych nejraději utekla. Bydlím takhle 2,5 roku. Ovšem je pravda, že jsme všichni hodně tolerantní a necháváme se vzájemně dýchat. Všechny generace si uvědomují dobře, že mladí mají jiné, nové názory a starší zase mají své zkušenosti. Vzájemně se toho dá docela dobře využít, když je oboustranná vůle.

(Ale nemyslete si - tuhle mohla moje maminka babču přetrhnout - ta totiž zásadně začíná vařit oběd už kolem 9. ranní. A máma nevařila, takže jí babča - v dobré víře, jak jinak - nacpala maso na guláš do trouby a začala péct. To mamina vypěnila, babička se stáhla, omluvila, protože pochopila, že to už bylo příliš a byl klid. Na druhou stranu zase maminka respektuje to, že babička chce obědvat ve 12 hodin - a to téměř na minutu přesně. je už stará, je to její máma, vždycky měly hezký, kamarádský vztah, tak proč pro ni ten oběd na tu 12 neudělat, že? Tyhle vztahy jsou i věcí výchovy. Co člověk do dětí dá, to se - snad - vrátí.)

Není tady

#13 13. 11. 2007 9:20

Ivan.
♥♥♥----

Já osobně a v reálu jsem pro oddělené bydlení, ale byl jsem před x lety v Itálii na jabkách a tam ve velikém domě bydlely 3 generace a podle mne jsem měl poměrně dost možnost nakouknout do jejich soukromí a FUNGOVALO to. Ale byl to takový ten selský styl života, kdy byl starý hospodář, který předal hospodaření jednomu synovi a jejich druhá dcera byla učitelkou. Staří se  starali o chod domácnosti a mladí se starali o chod firmy?gruntu ? či jak to nazvat. Byl tam jednoznačně dán hospodář, který rozhodoval o zásadních věcech a ostatní jej respektovali. A na druhé straně on si jemně nechal poradit od otce / staří cca 60, mladí cca 35/ nebo se jej i zeptal na radu, ale rozhodnout a nést zodpovědnost musel již mladý hospodář. Konflikty nevznikaly a podle mne je toto staletími prověřený způsob soužití. Jenže taky musí být i ta strana, která přijme svou - svým způsobem podřízenou roli/ starý hospodář již předal žezlo synovi- ale on ho živí, protože takto to dělal i jeho otec a otec jeho otce. A např nikde jsem necítil zᚍ vůči starým...

Není tady

#14 3. 3. 2008 9:47

brevity
♥------

Ahojky, ja momentálně bydlím na baráku u svého přítele, dolní patro obývá přítelova babička a nahoře bydlí přítelovy rodiče a zde máme jeden pokoj. V létě se chystáme rekonstruovat spodní patro, tak jsem zvědavá, jaké to bude. Já takto nikdy nebydlela, ale nemám žádný problém, s přítelovou mamkou vycházím skvěle a nevidím problém v soužití více generací.
Jaké to bude časem sice nevím, ale důležitá je tolerance a zachování soukromí.

Není tady

#15 30. 3. 2008 1:33

amba
♥♥♥♥♥--

Než syn dostavěl dům, bydlel s rodinou u nás, máme velký byt. Zpočátku jsme všichni měli trošku obavy, jak to zvládneme, ale vůbec to nebyl problém. Syn měl s rodinou k dispozici dva pokoje, kam jsme s manželem vůbec nechodili. Dospělá dcera měla také svůj pokoj, kam nikdo nechodil a do našeho pokoje zase nechodili oni, dokonce ani vnučka. Když si někdo "zalezl do svého", věděl, že nebude rušen.Obývák, šatnu, kuchyň a příslušenství jsme měli společné. V obýváku jsme se scházeli  všichni, kdo jak chtěl, v koupelně jsme se bez problémů vystřídali , v kuchyni si mladí dělali co chtěli - i když jsem většinou po předchozí domluvě vařila já, než přišli z práce.  To se jim móóc líbilo. O vnučku se rodiče starali sami, některý den jsem o nich téměř ani nevěděla. Těsné soužití trvalo 3 roky. Za tu dobu jsme neměli žádný konflikt, ani žádné dusno.   
Určitě k tomu přispělo i to, že každý měl ve svém pokoji počítač, satelit a svoji "černou" techniku, tak jsme se vzájemně nepletli. Každý po sobě uklidil a každý se staral o své věci, například o prádlo. Snacha je šikovná a pracovitá, dcera také, tak to šlapalo.
Nákupy jsme dělaly s manželem, naštěstí i snacha preferuje zdravé vaření, nevybírá si a sní všechno, co se uvaří.  Za každého člena domácnosti jsme dávali do společné kasy stejnou částku - kdo co snědl nebo si vzal z lednice, to jsme neřešili.
Když chtěli mladí někam jít, vždycky se předem zeptali, jestli budeme hlídat.
No, zvládli jsme to, myslím, bez ztráty kytičky. Naopak bych řekla, že se naše vztahy se snachou upevnily. Před tím se chovala dost oficiálně, ale teď je u nás doma.
Takže - v jednom bytě mohou být i tři generace.

Není tady

#16 24. 4. 2008 12:33

Jitka8
♥♥♥♥---
Místo: okolí Zlína

surikata napsal(a):

Je to přesně, jak píše ita.
Ale ze své vlastní zkušenosti: i pokud jsou vzájemné vztahy v pořádku, respektujete navzájem své soukromí, i tak je to někdy velmi náročně a vyžaduje to hodně tolerance od všech "spolubydlících".  A i tak to mezi námi občas pěkně zajiskří.
Ale  zatím (4 roky) to funguje, a já doufám, že to vydrží!

Také souhlasím.

Na světě je krásně.

Není tady

#17 25. 4. 2008 11:14

Levandule
♥♥-----

Osobně si taky myslím, že "snesitelné žití" závisí na skladbě osob v domě, jejich vzájemných vztazích a hlavně toleranci. Já jsem to bohužel nezvládla a dnes musím konstatovat, že v mé situaci byl včasný odchod jediné řešení. Bydleli jsme v domě s prarodiči a babička generálka měla svoji představu o fungování domácnosti i celého domu (opravy, úpravy, údržba...). O všem musela vědět, všechny návštěvy měla zmapované, četla nám nezabezpečenou poštu. Pod tlakem toho, aby se jí jako její vnučka zavděčila jsem přestala myslet na to co chci já. Snažila jsem se jí vyhovět, což znamenalo, že jsem své chování přizpůsobila tomu, co jí nevadilo a vyhovovalo. Když přišli děti a manžel, začaly jsme se stále častěji dostávat do konfliktu. Sud s prachem bouchl v majetkových otázkách, do kterých zasahovala i další část rodiny, což už pro mě s manželem nebylo únosné. Tak jsme odešli. Babičku s dědou mám ráda, jsem jim vděčná, že mi pomohli ve spoustě věcí (s dětmi, ve stavu nouze dočasně finančně...). Doufám, že i my jsme to "spláceli" zařizováním některých věcí, nákupy...  Ráda se k nim vracím. Ale pouze jako návštěva. Dodnes ve mě zůstává to, že jsem v nejužším rodinném kruhu nebyla schopná nastolit od počátku fungování takové, které by bylo pro všechny strany únosné. Když jsem nad tím přemýšlela, došla jsem k názoru, že jsem z počátku převzala model chování mojí maminky, která babičce vždycky ve všem ustoupila a nechala ji sebou do velké míry manipulovat a málokdy se ohradila tak, aby bylo jasné kde je hranice neúnosnosti. Takové vztahy mají dodnes. Já v tom ale nehodlám pokračovat, protože bych chtěla ovlivňovat běh věcí i podle vlastního pocitu spokjenosti. Situace neustálého podřizování nebo pocitu, že to co děláte bude vždycky špatně je podle mě cesta do pekla, což se musí odrazit i na té nejužší rodině (manžel, děti).

Pokud údaje dostatečně dlouho mučíte, přiznají se. R.H.Coase

Není tady

#18 25. 4. 2008 11:30

ita
♥♥♥♥♥♥-

Už jsem zde psala, jak dceru soužití v jedné vesnici s tchány dovedlo k rozvodu. Já se přivdala do rodinného domu, kde bydlela tchýně. Přestože jsme měli každý svůj byt, zpočátku nás neustále organizovala, radila, jednou, když jsem si koupili novou sedačku, nám i přestavěla obyvák. Jezdila s námi i na chalupu (má kromě mého muže ještě dcery). Prostě, jednoho dne moje trpělivost přetekla, vysvětlila jsem manželovi, že takhle dál žít nechci. Dlouho se na mě zlobila, ale pomohlo to. Přestala nás organizovat, radit, prostě nastavili jsme si hranice. Dnes bydlí v přízemí, my v patře a syn v podkroví, navštěvujeme se po dohodě a funguje to. Už je stará, je šťastná, když jí donesu nějakou dobrotu, popovídám si s ní, není tak sama.

Není tady

#19 25. 4. 2008 12:02

annie
♥♥♥♥♥♥-

Chtěla jsem předejít různým konfliktům, proto jsem na společné bydlení nepřistoupila. Jak píšete - jak bude bydlení více generací fungovat závisí hlavně na toleranci. Vím, jací jsou tcháni, vím jací jsme my - "mladí". A vím, že by to nedělalo dobrotu.
Bohužel už pět let poslouchám pořád dokola, kdy konečně půjdeme bydlet k nim, kdy už dostaneme rozum. Však bysme si pěkně žili... Nakonec mám na triku, že jsem nevděčná snacha, která odvlekla syna z domu a brání rodině ve štěstí. Ty vydírací scény nemůžu ani vystát...
dumbom

Není tady

#20 25. 4. 2008 22:56

Levandule
♥♥-----

Jak byste si pěkně žili? To jsou velkolepé plány. dumbom
Když mi někdo říká něco takového tak si vzpomenu jak mi babička tvrdila, že se nehodím na žádnou práci. To když jsme obě stály nad 50 kg pytlem cementu, který chtěla dostat z bodu A do děsně vzdáleného bodu B než přijede strýc s pytlem obilí, aby to měla pěkně uklizené a mohlo se to tam dát. Trochu to nadzvedla a lup veškerá tíha na mě. Protože nejsem Rambo   styrka, tak to dopadlo tak, že do plánovaného bodu B jsem to prostě nedotlačila. Takže jsme se pro jistotu nehodila radši vůbec na nic. Nakonec měla jediné štěstí, že neměla žádného syna, protože jako tchýni by ji nikdo nepřežil cool

Není tady

#21 26. 4. 2008 12:18

annie
♥♥♥♥♥♥-

Levandule - pochybuju, že Tvoje babi a moje tchýně je tatáž osoba, ale mají hodně společného.
Já 5 dní po laparce jsem se pro klid v rodině uvolila jít na zabíjačku - že budu pomíchávat, hlídat, umývat nádobí atd. Tchýně chytla bednu plnou masa za jednu stranu a řekla mi, ať to chytnu na druhém konci. Vztahy nevztahy - prostě jsem to nechytla - nenechám si přece prdnout stehy kvůli jednomu ukřivděnému pohledu. dumbom

Nakonec měla jediné štěstí, že neměla žádného syna, protože jako tchýni by ji nikdo nepřežil .  storstarkbig_smile

Není tady

#22 27. 4. 2008 20:15

Levandule
♥♥-----

No jo asi by si padly do oka. Ale nakonec to pořád byla moje "babi", u tchýně je to fakt horší. Mám i víc perliček, ale to by vás dámy asi trefil šlak. Divné na tom je, že zatímco byla fakt drsná na dcery a vnučky, o to víc si hýčkala muže v rodině. A to třeba i mého manžela. Pokud se teda tajně neplížil kolem jejich dveří když šel ven, a to proto, aby ho neodchytila a neposlala pro něco do obchodu, protože věděl, že má odpoledne stejně objednánu "donáškovou službu" od někoho jiného. To bylo ale fakt vyjímečně. Už jenom proto, že bábi se téměř nedalo uniknout. Za mlada by ji vzali možná i do nějaké tajné služby. Pokud je tvoje tchýně z podobného těsta, buď  na ni preventivně OBROVSKY hodná a milá. Je totiž pravděpodobné, že má taky ještě jednu vlastnost jako moje babča a to je to že NIKDY nezapomíná na sebemenší pitomosti. To je sebevražedná kombinace.

Upravil(a) Levandule (27. 4. 2008 20:38)

Není tady

#23 27. 4. 2008 21:24

Levandule
♥♥-----

A ještě mě teda napadla jedna taková věc, pro každého kdo zvažuje jestli do toho jít. Bydlení ve společném domě vždycky posunuje hranice soukromí někam dál a otázka je jestli jsme ochotni to akceptovat. Myslím tím třeba to, že když zrovna "slunko nesvítí" a dojde k hádce, která sice pročístí vzduch a  vy o ní za pár dní s manželem už ani nevíte, protže dávno vyhlásíte příměří kapitulation, tchýně typu mojí babči mají maximální přehled o tom, co jste si řekli a neřekli, ale hlavně co jste na sebe nedejbože tak řvali, že to nemusela ani odposlouchávat. Má pak do budoucna zbraně v ruce, kterých se nebojí použít (ona ti přece udělala to a to....). Je to řečeno sice trochu v nadsázce, ale zase záleží na tom, jak trvanlivé jsou vzájemné vztahy a jak tolerantní lidé dokážou být (neslyším a nevidím co není pro moje oči a uši, nikde se o tom hromadně nešířím), protože pokud to drhne dá se tak docela dobře interně naleptávat vztah. To jako z titulu dostatku informací.

Upravil(a) Levandule (27. 4. 2008 21:27)

Není tady

#24 9. 6. 2008 11:41

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Před 20 lety jsme taky jako mladá rodina začínali v RD celkem 4 generace společně.Postupem času to teda nebylo nic moc,babka pak umřela a pokračovali jsme vsoužití naše rodina s mým otcem.vše bylo fajn,ale můj muž a můj otec tak tam to začalo po letech jiskřit.Otec začal senilnět a můj manžel,coby technik VŠ měl opravdu vždy pravdu co a jak udělat,ale můj otec o tom měl vždy jen takové ty sedlácké velmi zjednodušené představy,jak co udělat,ale toto pak vždy vydrželo fungovat jen chvíli.nakonec jsme se v hodině 12.rozhodli pro stavbu vlastního domu a dnes jsem za toto rozhodnutí velmi vděčná osudu a je to moc prima,dělat si co chcete,kdy chcete a nemá vám nikdo do toho co mluvit.O víkendu jsem taky vařívala i pro otce oběd a byl zvyklý,jak už tu někdo psal,obědvat ve 12,jenže on chodil taky spát se slepicemi,zatímco my ne.A i tady byl dost velký kámen úrazu-on stával ve 4 nebo v 5 ráno,my klidně třeba po 9.hodině a oběd na 12 byl pro mě teda nad všechny síly a navíc jsme ani v tu dobu ještě neměli hlad,protože jsme vlastně nedávno snídali.Tož tak.Žádné peníze nenahradí ten pocit svobody!A jak to dělají nafarmě v itálii - to už je fakt úplně téma z jiného soudku neaplikovatelné na naše podmínky,naturel apod.
Jo a ta společná zahrada - to je hodně důležitá oblast - já si nemohla bez otcových poznámek ani sama utrhnout pažitku,vždy jsem to podle něj dělala špatně.Dnes máme u domečku krásně udržovaný trávník a menší ozdobný záhonek,který se celé naší rodině moc líbí a co víc potřebujem?

Není tady

#25 24. 6. 2008 14:42

Dana 1
♥------

No tak prispejem aj ja .Byvame so synomm a nevestou v jednom dvore piaty rok.Vychadzame dobre,ale hlavne si hovorime pravdu do oci.Nestarame sa do konfliktov ani jednej rodiny.Berieme to,ze je to vec tych dvoch,ktorych sa to tyka.Pomahame si :ja ako svokra zavarujem deti a nevesta mi zase nakrmi macky a psov,ked nie sme doma.Je to vlastne vyhodne,lebo vzdy je niekto doma.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí