6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Kuchařky a kuchaři, jak připravujete penát jako přílohu? Já jsem ho začala dělat a teď jako vdaná, take s tím moc zkueností jetě nemám. Dělám ho tak, e zmrazený penát nechám rozehřát, osolím, dám česnek a vajíčko. Kdy si dám někde něco se penátem, tak to chutná jinak-líp. Poraďte prosím
Upravil(a) hanina (26. 10. 2007 20:22)
Není tady
penát nerozmrazuju, ale nechám jen mírně povolit a rozsekám noem na mení kousky.
Na troce tuku osmaím cibulku do růova, udělám světlou jíku, zaliju trokou studené vody a vhodím do toho penát, míchám aby se rozpustil. Osolím, přidám drcený česnek (mono vynechat) přidám vejce, mono i troku mléka či smetany na zjemnění. Provařit.
Bez jíky bych to nepolkla, to nemám ráda, ta cibulka a jíka tomu dodá chu.
Není tady
Jo a pozor - té vody do jíky jen málo, penát taky pustí vodu, kdy se mi zdá e penát poutí vody moc tak do jíky nedávám ani tu studenou vodu ale vhodím do toho hned ten rozsekaný penát a míchám!!!
Není tady
Bety napsal(a):
penát nerozmrazuju, ale nechám jen mírně povolit a rozsekám noem na mení kousky.
Na troce tuku osmaím cibulku do růova, udělám světlou jíku, zaliju trokou studené vody a vhodím do toho penát, míchám aby se rozpustil. Osolím, přidám drcený česnek (mono vynechat) přidám vejce, mono i troku mléka či smetany na zjemnění. Provařit.
Bez jíky bych to nepolkla, to nemám ráda, ta cibulka a jíka tomu dodá chu.
Take si osmaím cibulku, do toho dám mouku-trochu opraím a zaleju trokou té vody? Já se radi pořádně zeptám. Já dělám jíku bez cibulky, take nevím.
Není tady
Ano, udělej to takhle s cibulkou, ona tomu penátu opravdu dodá dobrou chu.
Není tady
já to dělám na sádle...
Není tady
Bety napsal(a):
Jo a pozor - té vody do jíky jen málo, penát taky pustí vodu, kdy se mi zdá e penát poutí vody moc tak do jíky nedávám ani tu studenou vodu ale vhodím do toho hned ten rozsekaný penát a míchám!!!
Bety jak dělá jíku, e tam dává vodu?
Není tady
Lindo jíka je mouka osmaená na tuku...v tomhle případě s opečenou cibulkou. Já jíku ve penátu neředím vůbec, opraím mouku, na to dám penát a pak se vidí, jestli to potřebuje rozředit, kdy ano, ředím mlékem. Jo a dávám vajíčko, sůl, pepř a česnek...hodně Jo a dělám na másle.
Není tady
Tak já ho dělám asi jako Bety, jen tu vodu do jíky nedávám. Sádlo, cibulku, do sklovata, přidat trochu rozputěný penát, já pak dle hustoty přidávám mléko a na závěr, a je vybublaný/prská !/, tak zamíchám jetě vajíčko a nechám probublat. Hodně česneku, pepře, sůl, koření dle chuti a batí ho i na chleba...
Není tady
Aneri napsal(a):
Tak já ho dělám asi jako Bety, jen tu vodu do jíky nedávám. Sádlo, cibulku, do sklovata, přidat trochu rozputěný penát, já pak dle hustoty přidávám mléko a na závěr, a je vybublaný/prská !/, tak zamíchám jetě vajíčko a nechám probublat. Hodně česneku, pepře, sůl, koření dle chuti a batí ho i na chleba...
No u se na něj moc těím. Taky mám ráda hodně česneku
Není tady
Hani,tak já ho dělám jako Markétka
na másle osmahnu cibulku dám trochu mouky,potom přidám penát,sůl,pepř,česnek a nakonec jedno, dvě vajíčka a trochu mlíka.Máme rádi takovej ten řidčí a světlejí.
Taková ta zelená hustá k.... by nám nechutnala
Není tady
Lucka 1 napsal(a):
Hani,tak já ho dělám jako Markétka
na másle osmahnu cibulku dám trochu mouky,potom přidám penát,sůl,pepř,česnek a nakonec jedno, dvě vajíčka a trochu mlíka.Máme rádi takovej ten řidčí a světlejí.
Taková ta zelená hustá k.... by nám nechutnala
Já mám právě taky radi ten řidčí, ale vdycky ho takovej nemám. No zítra uvidíme, tak cibulka tomu dá určitě tu výbornou chu a mlíčko dám troku taky.
Není tady
Máme raději řidí, take cibulovou jíku povařím v mléku, pak přidám penát, petku pepře, soli, pří. vegety, česnek, krátce povařím a nakonec přidám kousek másla. Jedna známá dávala místo jíky zakysanou smetanu, asi to bylo zdravějí a také dobré.
Není tady
penát nechám rozmrazit, přidám k němu jíku rozmíchanou s mlékem a vejce. Dochutím solí, pepřem a česnekem. Jé, já jsem na něj dostala hroznou chu!
Není tady
Nakrájím slaninu na malé kousky,roztavím,přdám cibuli,orestujia přidám penát,provařím a zahustím dle potřeby záklechtkou(voda+hl.mouka). osolím,opepřím a dám česnek. Má úpně jinou chut ne,kdy ho dělá ena na máslové jíce.
Není tady
U nás ho máme rádi tak,e osmahnu cibulku v oleji,přidám mouku a udělám jíku.penát částečně rozmrazím ,nakouskuju a hodím na jíku a hned přileju trochu vody a míchám,případně doleju vody aby vznikla hustí omáčka.Dám česnek,pepř ,sůl a nechám provařit. Nakonec přidám smetanu nebo mléko ,aby vznikla řidí omáčka a dosolím,podle chuti.Nepřidávám vůbec vejce.To přidám jako volské oko ke penátu.
Není tady
a kdy ho chce přidávat do těstovin tak je to úplně super, jen ho nechá rozmrznout a oupne ho tam jak je ...
Není tady
zmrzlý penat dam do kastrulku(nebo trochu necham rozmrazit), prideam trosku mlika, rozmrzne(varenim), osolim, opeprim, česnek, zamicham rozkvedlane vajicko, a podle potreby zredim mlekem, nebo zahustim bud moukou nebo obcas tam svihnu instantni jisku... a je dobry.
Není tady
Důleité taky je, jestli dělá penát z protlaku nebo např. z kousků - jednou jsem dělala penát ze penátového protlaku a bylo to nechutné, i kdy jsem pouila normální recept (rozmrazit, zahustit jíkou s mlékem, přidat česnek, povařit, přidat vejce, osolit)
Není tady
a mě se ani neptej já dělám penát jen pro sebe a to tak, e dám orestovat kousíčky kuřecích prs ty ochutím kořením a česnekem a pak kdy u jsou skoro hotové, tak přidám penát, podusím a nechám v něm rozpustit sýr lučinu mňam mňam tak ho jím a bez přílohy já ale kolik lidí tolik chutí
Není tady
Já ho dělám stejně jako Kamchinka .
Zkus taky listový- čerstvý. Je zdravý a děsne, děsne! dobrý.To se nedá se zmraeným srovnat.
Ten dělám takhle: Listů musí být hodně (běná mísa na salát plná, protoe se spaří objem).
0. Listy propláchne ve studené vodě (vyndá zvadlé, pokdu jsou)
1. Listy dá do velkého cedníku/nejlépe cedidlo na pagety a přeleje hrncem vařící vody. Nechá okapat.
2. Malou ličku másla rozhřát do hrnce- do té rozsekat 1-2 strouky česneku (na čerstvý penát dávám méně, protoe sám má skvělou chu), přelít smetanou (na lehání nejlepí, na penát si vdy dopřeju) a nechat smetanu trochu povařit.
3. Vhodím do smetany penát a v ní ho max. 2-3 minuty povařím. Osolit, lze i lehce opepřit, nebo dát mukátový květ (také jen tak dvě-tři pičky noe).
4. Vypnout sporák a nechat chvíli ustát nejlépe na vedlejí studené plotýnce, lze i nechat vychladnout a pak lehce přihřát (udělá se tuí omáčka).
Geniální s těstovinami, ale i jenom s bramborem (i zapečeným bramborem), posypat lehce parmezánem, či jako příloha.
Není tady
Já kupuji protlak, který větinou vařím jak u tady bylo: česnek, sůl, jíka nebo mi manel jednou místo kapusty koupil v krabičce sekaný bonduelle, ale musím říct, e od té doby ho kupuju taky. Není sice úplně levný, ale výhoda je, e v krabičce je rozdělený a zmrazený do takových hromádek, my tomu říkáme koks (jako uhlí). Pak si můe vdycky odsypat kolik zrovna chce, třeba pár koksu na polívku: rozehřeje na másle (nebo oliv. oleji), posolí, chvíli dusí, zaleje mlékem, osolí, opepří, trochu kmínu, na závěr zavaří rozlehané vajíčko s moukou a dobrá jemná penátová polévka je hotová. Dál je tenhle vynikající s míchanými vajíčky a jarní cibulkou,hotové zamíchá do irokých nudlí.
Dál pár tipů:
klasický penát je jemnějí se smetanou
pokud chcete mít lehce stravitelný a rychle zahutěný penát, pouijte některou z instantních kaí (kukuřično-pohanková, rýovo-pohanková), koupíte ve zdravé výivě a zároveň pozor na jíku, aby se tuk nepřepálil, můe pak pálit áha
taky sem zkusila penát a k němu poněkud nezvyklou kombinaci cibuli orestovanou na oleji s kari kořením, případně s kuřecími prsíčky
taky záleí na výrobci, pokud penát nechutná, zkusit jinou značku
potom jsem díky malé dcerce vyzkouela penát s rýí: penát. protlak rozmrazíme, podusíme, přidáme jenom mení mnoství vody, pórek nebo jarní cibulku, pár kapek oleje (slunečnic. nebo oliv.), sůl, uvaříme rýi ve varných sáčcích a ve pak smícháme, případně jetě dochutíme dalím kořením nebo česnekem, podáváme s masem
Není tady
koupím protlak - v papírovém obalu dobrý farmář nebo tak nějak se jmenuje -nekupuji v diskontech -jednou jsem to udělala - nebyl dobrý a navíc v něm byly takový jakoby zelený tuhý "vlasy" fuj asi ta nejhorí sorta...take si myslím, e ve začíná u tím, jaký koupí..Dám do kastrolu rozmrazit -posolím -sůl pomůe..jde to rychleji. Nedávám cibuli ve penátu mi nechutná, jen třený česnek, pak na oleji nechám 1 strouek prolisovaný jen "zavonět" pozor, a nespálí a na něm udělám jíku. Vmíchám do ji povoleného penátu, chvilku povařím a pak rozředím mlékem. Nic víc a na TOPINCE s volským okem a vychlazeným pivkem pohádka!
Není tady
Nejdřív na hlubí pánvi orestuji na oleji cibuli, potom přidám zmrazený penát a kdy povolí, vmíchám vejce, česnek a dochutím solí a pepřem.
ádnou jíku nedávám a tak nám chutná.
Není tady