Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 17. 10. 2007 21:30

Lil.Netty
♥------
Registrovaný: 28. 8. 2007
Příspěvky: 11

Vrácení peněz...?

Dobrý den,
chtěl jsem se jen zeptat...V červenci jsem dávala boty k reklamaci, jelikož byly rozpárené ve švech...V srpnu jsem si pro ně šla a v obchodě mi řekli, že mi nevrátí ani boty, ani peníze, ale že si mám vybrat něco jiného...Jenomže mně se tam nic jiného nelíbí a proto bych raději chtěla peníze a tak jsem se chtěla zeptat..Opravdu nemám právo na vrácení peněz? Předem mockrát děkuji za odpovědi!

Není tady

 

#2 17. 10. 2007 21:49

Suria
♥♥-----
Registrovaný: 16. 9. 2007
Příspěvky: 47

Re: Vrácení peněz...?

Neznám doslovnou citaci zákona, ale v paměti mi z těch různých TV nejmenovaných pořadů utkvělo asi toto:

1.) Po odevzdání věci k reklamaci mají 30 dnů na její vyřízení. Pokud to v daném čase nestihnou vyřídit, mᚠprávo požadovat vrácení peněz bez další diskuse.

2.) Pokud ti sdělí, že výrobek je neopravitelný, mᚠprávo požadovat jeho výměnu za stejný  (stejný druh/typ) a nebo podobný, který cenou a kvalitou odpovídá a nebo mᚠprávo požadovat vrácení peněz.

Tedy pokud ti někdo řekne, vyberte si jiné zboží nebo nic nedostanete, pak jedná protiprávně.

Vysvětlení: Koupí zboží uzavírᚠs daným prodávajícím smlovu (obecná pravidla viz. příslušný zákoník). Mj. z toho plyne, že pokud zboží není funkční, můžeš odstoupit od smlouvy. Což v praxi znamená, že můžeš nárokovat vrácení peněz proti vrácení zboží. Prodávající má obranu v tom, že může zboží nechat přezkošuet znalcem a nebo jiným způsobem uplatnit reklamaci. Na jejím konci by ale zase mělo být (viz. 2) a nebo důkaz, že jsi si daný výrobek rozbila sama vlastní nedbalostí. Pak mᚠsmůlu.

Ve tvém případě bych nasadila bojový výraz a řekla rezolutně: Peníze a nebo Česká obchodní inspekce! Počítám do 10.... wink

Upravil(a) Suria (17. 10. 2007 21:54)


Suria

Není tady

 

#3 18. 10. 2007 8:58

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Vrácení peněz...?

Obchodník velmi dobře ví, že ČOI se řeší pouze případy, kdy se obchodník odmítne zabývat reklamací. ČOI neřeší  případy, kdy obchodník reklamaci zpracoval - a už uznal, nebo zamítl. Pokud se ti nelíbí způsob vyřešení reklamace, zbývá jen soud. Česká obchodní inspekce to nebude řešit.
zkus přečíst zákoníky - záleží na tom zda prokážeš že jsi žádala vrácení peněz :
Nároky z vad zboží
§ 436
(1) Je-li dodáním zboží s vadami porušena smlouva podstatným způsobem (§ 345 odst. 2), může kupující:

a) požadovat odstranění vad dodáním náhradního zboží za zboží vadné, dodání chybějícího zboží a požadovat odstranění právních vad,
b) požadovat odstranění vad opravou zboží, jestliže vady jsou opravitelné,
c) požadovat přiměřenou slevu z kupní ceny, nebo
d) odstoupit od smlouvy.

(2) Volba mezi nároky uvedenými v odstavci 1 kupujícímu náleží, jen jestliže ji oznámí prodávajícímu ve včas zaslaném oznámení vad nebo bez zbytečného odkladu po tomto oznámení. Uplatněný nárok nemůže kupující měnit bez souhlasu prodávajícího. Jestliže se však ukáže, že vady zboží jsou neopravitelné nebo že s jejich opravou by byly spojeny nepřiměřené náklady, může kupující požadovat dodání náhradního zboží, požádá-li o to prodávajícího bez zbytečného odkladu poté, kdy mu prodávající oznámil tuto skutečnost. Neodstraní-li prodávající vady zboží v přiměřené dodatečné lhůtě nebo oznámí-li před jejím uplynutím, že vady neodstraní, může kupující odstoupit od smlouvy nebo požadovat přiměřenou slevu z kupní ceny.
(3) Neoznámí-li kupující volbu svého nároku ve lhůtě uvedené v odstavci 2 má nároky z vad zboží jako při nepodstatném porušení smlouvy.
(4) Vedle nároků stanovených v odstavci 1 má kupující nárok na náhradu škody, jakož i na smluvní pokutu, je-li sjednána.

Zkus nadále trvat na vrácení peněz. Lepší je vše žádat písemně.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#4 18. 10. 2007 9:37

Oxi
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 14. 2. 2006
Příspěvky: 14365

Re: Vrácení peněz...?

Lil.Netty napsal(a):

Dobrý den,
chtěl jsem se jen zeptat...V červenci jsem dávala boty k reklamaci, jelikož byly rozpárené ve švech...V srpnu jsem si pro ně šla a v obchodě mi řekli, že mi nevrátí ani boty, ani peníze, ale že si mám vybrat něco jiného...Jenomže mně se tam nic jiného nelíbí a proto bych raději chtěla peníze a tak jsem se chtěla zeptat..Opravdu nemám právo na vrácení peněz? Předem mockrát děkuji za odpovědi!

Podobny problem som riesil pred 2 rokmi a dozvedel som sa ze pokial sa jedna o neodstranitelnu vadu mas narok na vratenie penazi a nemozu to podmienovat kupenim ineho zbozia v ich predajni. Tuto informaciu som dostal na www.spotrebitel.cz


http://www.kolobok.us/smiles/artists/snoozer/koo-koo.gif ... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.  ... http://www.xko.sk/emoticons/bbq.gif

Není tady

 

#5 18. 10. 2007 10:15

Petr100
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 3. 3. 2007
Příspěvky: 18842

Re: Vrácení peněz...?

Před pár léty jsem koupil "fajkový" zapalovač  asi za 3000,- kaček. Za cca 1,5 roku přestal fungovat. Reklamoval jsem ho. Do měsíce  neodpověděli. Zašel jsem tam, oznámili, že nejde opravit a bez jakýchkoliv řečí vrátili peníze.


Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD.
Margaret Tatcherová: "Problém socialistů je, že nakonec jim dojdou i peníze druhých."

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů