6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Právě jsme začali chystat svatbu. Máte někdo nějaký tip na čem se dá troku uetřit? Mám na mysli takové vychytávky jako např. Prstýnky z chirurgické oceli namísto z bílého zlata (úspora v řádech tisíců), dorty a cukroví upeče teta jen za cenu surovin....
Není tady
dá se uetřit na atech. Místo klasických svatebních zvolit takové, které se dají pak pouít i na plesy, nebo jako letní.
My měli svatbu dopoledne a pro hosty (40lidí) jsme pak zařizovali oběd i večeři. Není patné, mít svatbu a později, s tím e doma je jen mení pohotění a v restauraci pozdní oběd. Na veřeři u pak nikdo chu nemá.
Není tady
Uetřit se dá i na svatbě "doma", výpomoc v reii ochotných sousedek či příbuzných, výrazně uetřit můe i na hudbě... (někdo preferuje ivou, ale ta je docela drahá)
Není tady
Já jsem uetřila na tom, e jsem si ve vybrala v půjčovně atů a lo o prstýnky, fotky, pozvánky na ve jsem měla slevu, poskytnutou od majitelky půjčovny za to, e jsem si vybrala ve u ní.
Není tady
Uetřit se určitě dá - ale něco za něco. Někdo i psal, e svatbu pořídí za 800 korun - zajde s partnerem na úřad, svědci jsou úředníci. Zaplatí 400 za kadého a jde domů.
Ale to asi na mysli nemá.
Taky přemýlím o svatbě a nemáme moc peněz. Plánuju "normální" společenské aty, sice uité na míru, ale takové, které se pak jetě dají vzít na sebe. Prstýnky budeme mít z chirurgické oceli. Docela dobrý nápad je vzít se odpoledne, a svatebčani místo oběda+večeře budou jíst jenom večeři.
Záleí na počtu svatebních hostů. Na místě kde svatba je. V místě bydlitě snad zadarmo. Auta můete mít svoje.
Zaila jsem i svatbu, kde měli hostinu doma - vyklidili obývák (ale bylo to v baráku na vesnici), najali kuchaře a hostina byla v obýváku a svatebčani pak juchali na zahrádce.
Oznámení stačí po internetu... Fotky a video - zatočí známí (skoro kadý má teď foák a videokameru)...
Výsluka se asi jetě na vesnicích dává, ale to taky můe vypustit...
Vůbec, nemusí se dret toho, "jak se to dělá" ale vymyslet si úplně něco jiného, podle Tvé peněenky.
Víc o tom budu přemýlet a se mi ta svatba bude blíit :-)
Plánuju max. 20 lidí (tj. nejblíí příbuzenstvo).
Není tady
Bracha se v lete zenil a oni usetrili tim, ze si varila teta, pronajali si jen mistnost a zahradu. Piti to same(alko i nealko), dortiky, zakusky. Jinak zrovna na fotkach bych nesetrila, je to takova pekna vzpominka. Ostatni sice maji fotaky, ale chteji si to uzit a ne litat po obradni sini, aby te vyfotili z toho a toho uhlu, ale to je jen muj nazor, nemuzes to po nich chtit. Nerikam vzit si toho nejdrazsiho (coz cena neni zaruka kvality),ale prumer a tim taky usetris.A na satech se taky da usetrit, to cenove rozmezi je velke. Hudba nebyla ziva a rekla bych, ze tam hodne chybela! Oznameni se mi taktez libi klasicke, nemusis vybirat to nejdrazsi, bracha vybral zlatej stred. Kamaradka mela svatbu, poslala mi to mejlem a neni to tak mile, jako kdyz mi prislo oznameni postou. Vysluzku muzes dat ty domaci kolace, mamka pekla.
Podle meho jsou to veci, ktere svatbu delaji svatbou. A to je ziva hudba, klasicke oznameni, fotky, vysluzka, svatebni dary, pekne saty, ozdobene auto, fajn svatebcane, obed, proslov...Pokud se tyto veci vypusti (vetsina), tak uz to neni svatba, ale jen nejaka oslava..Ale je to jen muj pohled na svatbu.
Upravil(a) Allice (22. 10. 2007 17:21)
Není tady
Martinka1 napsal(a):
Uetřit se určitě dá - ale něco za něco. Někdo i psal, e svatbu pořídí za 800 korun - zajde s partnerem na úřad, svědci jsou úředníci. Zaplatí 400 za kadého a jde domů.
Ale to asi na mysli nemá.
Taky přemýlím o svatbě a nemáme moc peněz. Plánuju "normální" společenské aty, sice uité na míru, ale takové, které se pak jetě dají vzít na sebe. Prstýnky budeme mít z chirurgické oceli. Docela dobrý nápad je vzít se odpoledne, a svatebčani místo oběda+večeře budou jíst jenom večeři.
Záleí na počtu svatebních hostů. Na místě kde svatba je. V místě bydlitě snad zadarmo. Auta můete mít svoje.
Zaila jsem i svatbu, kde měli hostinu doma - vyklidili obývák (ale bylo to v baráku na vesnici), najali kuchaře a hostina byla v obýváku a svatebčani pak juchali na zahrádce.
Oznámení stačí po internetu... Fotky a video - zatočí známí (skoro kadý má teď foák a videokameru)...
Výsluka se asi jetě na vesnicích dává, ale to taky můe vypustit...
Vůbec, nemusí se dret toho, "jak se to dělá" ale vymyslet si úplně něco jiného, podle Tvé peněenky.
Víc o tom budu přemýlet a se mi ta svatba bude blíit :-)
Plánuju max. 20 lidí (tj. nejblíí příbuzenstvo).
Tak nae plánování o něco pokročilo. Bude asi 45 svatebčanů, z toho 10 dětí.
aty si půjčím, nala jsem půjčovnu,kde je půjčovné od 500 ,- Kč a přitom tam mají moc hezké aty a to i oblek pro enicha a mládence (naeho syna). Prstýnky budou stříbrné, protoe do ocelových prý se nedá vyrýt jméno a datum. Obřad chceme kolem 14 hodin, take by byl pozdní oběd a večer jen nějaké obloené mísy. Koláče nám zaplatí přítelova babička místo svatebního daru. Dorty a cukroví upeče moje teta za cenu surovin. Oznámení si udělám na PC a pak nechám vyvolat jako digitální foto. Profesionální fotograf bude jen na obřadu a pak pojedem na chvíli do ateliéru. Kde bude hostina teprve pomaličku vybíráme. No pod 50 000,- se nevejdeme ani kdybychom se rozkrájeli.
Není tady
Dělali jsme velkou svatbu (100 lidí). Cukroví jsme si nechali upéct u cukrářek (v učňáku mají dobré a ne drahé), víno jsme dovezli z jiní Moravy. V restauraci jsme měli jídlo (teplý oběd, studenou večeři- obloené mísy) a pivo a tvrdý alkohol, hudbu. Vem se líbilo.
Není tady
ita napsal(a):
Dělali jsme velkou svatbu (100 lidí). Cukroví jsme si nechali upéct u cukrářek (v učňáku mají dobré a ne drahé), víno jsme dovezli z jiní Moravy. V restauraci jsme měli jídlo (teplý oběd, studenou večeři- obloené mísy) a pivo a tvrdý alkohol, hudbu. Vem se líbilo.
A kolik to stálo?
Není tady
Ahoj,
myslím, e bude nejlepí, kdy ti sem dám přehled naich nákladů. Měli jsme svatbu v zámecké kapli v 15:00, focení na zámku (zajistil vagr), zahradní raut pro 70 lidí (zajistily kamarádky - ozdobily mísy, navařily gulá, koupilo se pivo, víno, nealko, tvrdý alkohol ... ve jen za nákupku - ádná práce se neplatila, cukroví napekla známá cukrářka - take sleva, chlebíčky ozdobily studentky potravinářství a lahůdkářství, večeře pouze v úzkém rodinném kruhu, přátelé byli mezitím na rautu, kde hrála kapela. my jsme se k nim připojili po focení a večeři asi kolem 7 večer a pařilo se přes noc).
Take ten přehled:
- já aty: 3800 (nechala jsem si je ít, pouiji později)
- manel oblek: 6900
- já boty: 500 (k letním svateb. atům letní střevíčky)
- manel boty: 1500
- oznámení: 1550 (cca 30 ks a pozvánky na raut či na večeři)
- matrika: 1000
- poplatek za obřad na zámku: 5000
- květiny (auto, nevěsta, maminka, svědkyně): 1500
- večeře pro rodinu (10 lidí): 4500
- ubytování pro rodinu v hotelu: 2500 (jen 2 osoby)
- raut (jídlo, pití): 13000
- kapela: 3000 (hráli 4 hodiny)
- benzín: 1000
- prstýnky: 9000 (zlato a bílé zlato)
- kosmetické kolečko: 2000
Uff. Kdybys chtěla mrknout na nae webovky, najde tam fotky ze svatby: www.veranna.com/vavab
Jinak klíííííííd:-))))), budete to mít krásný!
Není tady
My měli malou svatbu
Na oběd v restauraci 13 lidí - oběd klasika, svíčková...
Večere byla v pronajatém sále sokolovny, bylo nás tam asi 40.
Muziku nám poutěl kamarád, ale nikdo tancovat nechtěl, raději si povídali.
Večeře byla formou védských stolů - větinu jídla jsem připravovala já se svědkyní, svědek napekl maso, něco přivezla máma. Máma napekla cukroví a dorty. Kamarádky se staraly o to, aby na stole s jídlem pořád bylo plno.
Oznámení dělal manel v počítači, měli jsme to jako fotku, vylo to asi na 2 Kč za kus
aty jsem měla z půjčovny, ale platil to tchán. Oblek měl manel svůj starí (asi rok, dva), ve kterém promoval.
Kytku jsem měla dovezenou z Moravy, v Praze jsou za kytky nehorázně vysoké ceny.
Nějakou květinovou výzdobou jsme se vůbec nezabývali.
celkově to stálo asi 30, 35 000 Kč
Není tady
Prosím, nemlate mě, my máme oba s přítelem asi takovou představu svatby, e se svědky napochodujeme na úřad, podepíeme tam přísluné papíry, vyměníme si prstýnky, se svědky zajdeme někam na oběd a tím to zhruba zhaslo.
Chceme z obřadu vynechat i kompletně celou rodinu. Někteří to sice nesou trochu nelibě, ale je nám to tak nějak fuk.
Chápu,e pro příznivce klasických, romantických obřadů je to jako rána do hlavy, ale tahle svatba vyjde fakt hodně levně. I kdy kvůli penězům to takhle rozhodně nechceme, důvody jsou zcela jiné...
surikata napsal(a):
Prosím, nemlate mě, my máme oba s přítelem asi takovou představu svatby, e se svědky napochodujeme na úřad, podepíeme tam přísluné papíry, vyměníme si prstýnky, se svědky zajdeme někam na oběd a tím to zhruba zhaslo.
Chceme z obřadu vynechat i kompletně celou rodinu. Někteří to sice nesou trochu nelibě, ale je nám to tak nějak fuk.
Chápu,e pro příznivce klasických, romantických obřadů je to jako rána do hlavy, ale tahle svatba vyjde fakt hodně levně. I kdy kvůli penězům to takhle rozhodně nechceme, důvody jsou zcela jiné...
Souhlasím . Peníze za svatbu jsou vyhozené peníze .
Není tady
surikata napsal(a):
Takhle jsem si to původně představovala taky, ale pak to udělal bratranec a bylo to skoro jako rodinná tragedie. Kromě nás se s ním a jeho paní nikdo z rodiny nebaví a nejhůře to nese jeho matka, kterou příbuzní doslova deptají. Navíc jsme byli na větinu svateb v příbuzenstvu pozvaní, take je "vhodné a očekávané", e pozvání oplatíme.
Není tady
Piio, neber tolik ohledů na příbuzné, svatba je Vae záleitost. Dcera mé kamarádky udělala svatbu pro 4, naobědvali se v zahradní restauraci a bylo. Jen otec nevěsty se smrtelně urazil. Na druhé straně znám svatbu pro 100 lidí a do roka byl rozvod. Stejně se vem nezavděčí, budou Tě pomlouvat v kadém případě, tak si udělejte nádherný den podle sebe.
Není tady
Nikdy se vem nezavděčíme. A se udělá velká nebo malá svatba, církevní nebo světský obřad, hostina v restauraci nebo raut, seznam darů nebo "dejte, co chcete dát"... naprosto souhlasím s Itou. Hlavně a se to líbí vám, nemáte ílenej stres a naopak máte hezký vzpomínky!
Není tady
Já měla malou svatbu u v r.1982-6 lidí, ale nakonec mne to mrzelo. Bylo to bez hudby, takové mdlé.
Má sestřenice zase měla 300 lidí! na vesnici a to tedy taky není můj styl.
Jo, udělejte si to tak, jak se to líbí Vám, ale moná by to chtělo pozvat rodiče, máte-li "normální" vztah. Tu maminku/tatínka to zamrzí, kdyby tam nebyli, přece jenom si představuje, e je jejich holka vdává pouze jednou jedinkrát...
Já bych volila malou svadbu 20-30 lidí nebo i míň, hlavně srdci blízcí lidi.
Upravil(a) Musim (30. 10. 2007 15:26)
Není tady
Tak my jsme měli malou svatbu. Platili jsme hostinu, aty, kytku, fotky, odvoz, prsteny a stálo nás to asi jen 10000-12000kč. Koláčky mi napekla babička a takové věci. Jinak nás tam bylo ai 14 lidí + my dva.
Vidite, aj ja som chela povodne malu svadbu a bude z toho pomerne slusne velke svadbisko cca 90-100 ludi. Priatelova rodina je velka, tak mi neostava nic ine, len sa s tym zmierit, no v podstate sa na to uz aj riadne tesim, len to vybavovanie...
Není tady
zdravím vechny, máme se brát s přítelem a chtěli jsme klasické zlaté prstýnky, jestli můu poradit, pokud máte monost a máte doma nějaké úlomky starých naunic, či staré zuby, tak zajděte k ikovnému zlatníkovi, a vám udělá prstýnky, my byli v Brně, nali velice ikovného zlatníka. vzal si od nás zlaté zuby, ty nechal v nějakém úřadě či zkuebně vyměnit za zlato a prstýnky místo 20 tisíc, protoe jsou fakt betelný výjdou jen za cenu práce a to 4 tisíce.
Není tady
já jsem tedy taky hodne prakticka a za peniza za svatbu bych radsi koupila neco dceri, domu nebo za dovcu,ale pritel je natesenej:(
Není tady
S reklamou se obrate na majitele Babinetu.
Není tady
surikata napsal(a):
Prosím, nemlate mě, my máme oba s přítelem asi takovou představu svatby, e se svědky napochodujeme na úřad, podepíeme tam přísluné papíry, vyměníme si prstýnky, se svědky zajdeme někam na oběd a tím to zhruba zhaslo...
Tohle jsem pred tydnem predestrela muzi a UPRIMNE se zhrozil. Ze jako ani maminku...??? No tak asi jo. Vztahy mame s obojimi rodici fajn, ale pro me je svatba natolik soukroma, az intimni zalezitost, ze zabyvat se jeste tim, aby teticky pokousaly svickovou... A aby mi tam maminky plakaly... proste nemela bych prostor na SVOJE pocity a vyrovnani se s nimi. Ale to byl jen takovy teoreticky rozbor, nijak ke svatbe nespejeme a po tomhle obzvlast.
Není tady
Daniela S. napsal(a):
surikata napsal(a):
Prosím, nemlate mě, my máme oba s přítelem asi takovou představu svatby, e se svědky napochodujeme na úřad, podepíeme tam přísluné papíry, vyměníme si prstýnky, se svědky zajdeme někam na oběd a tím to zhruba zhaslo...
Tohle jsem pred tydnem predestrela muzi a UPRIMNE se zhrozil. Ze jako ani maminku...??? No tak asi jo. Vztahy mame s obojimi rodici fajn, ale pro me je svatba natolik soukroma, az intimni zalezitost, ze zabyvat se jeste tim, aby teticky pokousaly svickovou... A aby mi tam maminky plakaly... proste nemela bych prostor na SVOJE pocity a vyrovnani se s nimi. Ale to byl jen takovy teoreticky rozbor, nijak ke svatbe nespejeme a po tomhle obzvlast.
:supr: :godlike: U jsem si myslela, e jsem jediná divná. Taky svatbu povauju za soukromou a intimčo záleitost. Nevidím nic romantického na tom sezvat spoustu lidí (jen v mém případě je členů rodiny hodně a to nepočítám enicha) a pak koukat na opité svatebčany.
Upravil(a) taurus (13. 5. 2009 19:48)
Není tady