Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

  • Diskuse
  •  » Naše děti
  •  » Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

#1 12. 10. 2007 17:46

peetr
♥------
Registrovaný: 12. 10. 2007
Příspěvky: 5

Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

Ahoj , potřebujete-li si pohovořit či poradit o kapesném pro vašeho školáka ?   Nevíte kolik můžete dávat svému dítěti kapesné ?  Požaduje vaše dítě po vás stále více peněz ? Jak postupovat v případě krádeží a už vám nebo kamarádovi ?  Hospodaření s penězi a další otázky a problémy které jsem připraven s vámi řešit. Těším se na vaše dotazy i npřípadné náměty.

Není tady

 

#2 12. 10. 2007 18:40

Kuricka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Pardubice
Registrovaný: 15. 6. 2007
Příspěvky: 2180
Web

Re: Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

Ahojky tak my dáváme kapesné od první třídy kapesné, letos je ve čtvrté třídě a dostává 40,- Kč týdně. Stále koumá synáček, kde by si mohl vydělat. Ale pokaždé si to utratí za sladkosti popř. do školy, když zapomene si říct. Ale chtěla bych se optat, zda když třeba vynese koš nebo dojde na nákup na mou prosbu a dám mu třeba 10,- za to, že šel a udělá to bez řečí , zda je to správné, nebo jestli máme od toho upustit.... Dík Radka


http://premamy.sk/images/ticker/narodeniny/16470.pnghttp://text.glitter-graphics.net/crl/n.gifhttp://text.glitter-graphics.net/crl/a.gifhttp://text.glitter-graphics.net/crl/t.gifhttp://text.glitter-graphics.net/crl/y.gif MMB ID 13572

Není tady

 

#3 12. 10. 2007 22:25

Helča2
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 9. 5. 2006
Příspěvky: 987

Re: Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

Syn chodí do 5.třídy a dostává kapesné ve výši 50 Kč na týden.Svačiny a pití do školy dostává,sladkosti doma jsou ( koupené nebo doma upečené ), kroužky a obědy má zaplacené.Kredit dostane 250 Kč jednou za 6.měsíců ( SMS může posílat zdarma z netu,babičkám a dědům volá od muže, máme od vodafonu kamarády ) . A jednou za měsíc dostane 109 Kč na kino . Za známky a pomoc v domáctnosti nedostává žádnou pravidelnou částku. Ale i tak si říkám, zda těch 50 Kč je dostačujících?


http://ticker.7910.org/as1cA1P0g410010Mzk0MTIxfDAwMDY3NDRkfCBadXphbmthIG3h.gif
nar. v úterý 15.5.2007 ve 23:55 hod v Motole, váha  3,60 kg a  49 cm *

Není tady

 

#4 12. 10. 2007 23:38

Náka
♥♥♥----
Registrovaný: 30. 3. 2007
Příspěvky: 117

Re: Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

Nᚠsyn dostává 200 na měsíc a za to,že dojde vynést koš nebo cokoliv podobného mu žádný peníze na víc jenom proto,že nám vyhověl nedáváme.Myslím si,že by děti měli rodičům pomáhat aniž by jim museli za to platit.

Není tady

 

#5 13. 10. 2007 16:20

peetr
♥------
Registrovaný: 12. 10. 2007
Příspěvky: 5

Re: Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

Zdravím , takže za splněnou práci či úkol  je určitě vhodné poskytnout dítěti odměnu ale přeci jen je lepší dítě pochválit. Může se totiž i v budoucnu stát že vám dítě bude pomáhat stále častěji s cílem získat více peněz.   Doporučuji raději systém "zaměstnavatel - zaměstnanec " tedy týdenního či měsíčního kapesného složeného že základní složky což jsou peníze pro základní a osobní potřeby dítěte a složky jako jsou odměny ,spoření atd. Pro děti je tento způsob velmi motivující. Vhodné je tento plán financování učinit písemně tak aby dítě přesně vědělo kolik dostane na základní potřeby ,jakou odměnu  za domácí práce pomoc či slušně chování a případně i další čtvrtletní či roční bonusy určené např. Na nákup dražšího oblečení apod. Určitě by zde ale neměly chybět i srážky za nesplněný úkol ,nevhodné chování atd. Podle tohoto plánu je pak třeba abyste se vy i vaše děti řídili.  Tento způsob poskytování kapesného a odměn je ideální pro děti od sedmi do patnácti let a s postupem věku je možné plán financování dítěte měnit avšak vždy písemnou formou.. Tímto způsobem připravíte své děti do budoucího života a naučíte jej samostatné hospodařit s penězi. Díky vᚠpeetr

Není tady

 

#6 13. 10. 2007 21:41

spunt
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Registrovaný: 20. 1. 2006
Příspěvky: 17441
Web

Re: Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

Peetre, promiň že se ptám, chceš to s náma řešit jako rodič takto starých dětí, nebo z nějakého svého profesního hlediska?

Hned se ale zeptám, od kdy si myslíš že je vhodné dávat dítěti nějaké kapesné?
A jak je to s kreditem na mobili?Je vhodné to zařadit do kapesného? A kolik?Když někde slyším že 10ti leté dítě utratí za sms tisícovku měsíčně, tak už se bojím kde na to budem brát.


http://www.ticker.7910.org/as1cxJr0g411110MTAyZHwwMDAyMjNkfExlbmljY2UgamU.gif
http://www.ticker.7910.org/as1csEk0g410010MjkyZHwwMDAyNTdkfEppdHVzY2UgamU.gif

Stránky na téma: Poruchy pozornosti, hyperaktivita, hypoaktivita  http://www.adhd.denicek.eu/

Není tady

 

#7 13. 10. 2007 21:45

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

Spunte, desetileté dítko utratí tolik kolik mu dáš. Když nabiješ kredit za 200 Kč a poučíš ho, že to má na měsíc tak s tím musí tu dobu vydržet a když ne , tak má smůlu!

Není tady

 

#8 15. 10. 2007 18:30

peetr
♥------
Registrovaný: 12. 10. 2007
Příspěvky: 5

Re: Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

zdravím...,
    tak co se týče posledního dotazu , nejsem ani rodič (zatím) a nejsem ani profesionál v oboru. Příležitostně pracuji jako vychovatel a vedoucí zájm. útvarů , dále spolupracuji se školami aj.  Dalo by se říci že toto téma je pro mne koníčkem.
K dalšímu dotazu....tj. od kolika let začít s kapesným?   To záleží na rozumovém vývoji dítěte. Děti nejprve musí pochopit systém peněz , k čemu slouží , jak je získáváme a jak se s nimi zachází. Obvykle by toto téma měli děti probírat ve škole ale samozřejmě se musí zapojit i rodina. Předpokládám že žáci třetích tříd by již na výše uvedené otázky měli znát odpověď. Pokud smysl peněz pochopí je možno pomalu začít s kapesným. Než předáme dítěti do ruky první peníze (kapesné) doporučuji tento postup.  Zrekapitulovat s dítětem smysl peněz , uvést že peníze je nutné rozložit tak aby jej měl dostatek do další výplaty kapesného (můžete také použít jako pomůcku svojí výplatní pásku zaměstnavatele a znázornit jak hospodaříte s penězi vy), dále je třeba seznámit dítě o nutnosti spoření a jaké to má výhody. Poté co bude s těmito body vaše dítě seznámeno dohlédněte vždy na to aby po předání kapesného , peníze vždy rozložilo tj. část na dnešek , čast na další dny , a část na spoření apod. 
Co se týče kreditu na mobil , zda-li je vhodné zařadit jej do kapesného odpovídám ano.  Mobilní telefon se "bohužel" stal základní součástí života dětí , proto bych tuto položku zařadil do výdajové části kapesného stejně jako na nákup jízdenky apod. I kredit jsou vlastně peníze a dítě i v tomto případě musí být opět připraveno odolávat vůči tlaku reklamy a médií. Řada dětí si do telefonu stahuje různé hry , tapety a dokonnce i erotické obrázky za několik desítek korun s čímž se poté chlubí svým kamarádům a dříve nebo později tyto obrázky nebo aplikace zase zruší resp. vymažou. Školáci také často posílají hlasy do pořadů jako např. VyVolení apod. Děti přináší pro tyto média a společnosti nemalé zisky což mne velice mrzí.
Na otázku kolik, tedy jakou částku přispět dítěti na kredit .... to samozřejmě záleží na vašich finančních možnostech. Opět to závisí na tom jak dítě umí hospodařit s penězi tedy i s kreditem. Osobně bych hleděl i na spolužáky svého dítěte . Musíme si totiž uvědomit že ne každý si může dovolit přispívat dítěti vyšší částkou na kredit. Když dítě ve škole řekne že má na telefonu 1000,- kredit ostatní mu budou závidět a ty co dostávají na kredit 200,- a musí jim to ještě vydržet dva měsíce moho být i terčem posměchu , pomluv i šikany. Doporučuji tedy "většinový průměr".

Není tady

 

#9 17. 10. 2007 9:25

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 6. 3. 2007
Příspěvky: 12363

Re: Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

Moje dcera 14 leta dostava tydne 100kc.Syn,ktery dojizdi do uciliste dostava 35 kc denne.Z duvodu,kdyby penize dostal najednou vse by utratil prvni den.Taky se tim vyresilo koureni v byte o me odpoledni.Rekla jsem mu jakmile prijdu z prace a bude tu nakoureno,penize nedostanes.A opravdu po 2 letech hadek kvuli zakourenem pokojiku se to vyresilo.Skoda,ze jsem na tuhle taktiku neprisla drive.Na zabavu dostava 2x v mesici 150 kc.Taky jsem dala detem moznost si privydelat uklidem v domacnosti.Ale tuhle moznost vyuziva jen dcera.Syn je na to linej.


Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

 

#10 17. 10. 2007 21:53

spunt
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Registrovaný: 20. 1. 2006
Příspěvky: 17441
Web

Re: Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

Petře děkuji za odpověď.
Je mi právě jasné že nebudu dítěti tvrdit že mobil nepotřebuje když bude jediné kdo ho nemá. S kreditem je to obdobné, samozřejmě že bude muset vyjít s tím co dostane, ale pokud spolužáci budou dostávat 500,- nemohu dát 50,-
No bude to těžký boj s penězi. V Praze je laka bohužel dost vysoko. sad
Ale také vím jaké to bylo dostávat na průmyslovce stovku na měsíc ze které jsem si musela koupit za 35 Kč tramvajenku a našetřit z toho na dárky k svátkům, narozeninám a vánoce pro rodinu. Spolužáci chodili na hambáče, na poháry a já se vždy musela trapně na něco vymluvit  va


http://www.ticker.7910.org/as1cxJr0g411110MTAyZHwwMDAyMjNkfExlbmljY2UgamU.gif
http://www.ticker.7910.org/as1csEk0g410010MjkyZHwwMDAyNTdkfEppdHVzY2UgamU.gif

Stránky na téma: Poruchy pozornosti, hyperaktivita, hypoaktivita  http://www.adhd.denicek.eu/

Není tady

 

#11 14. 12. 2007 8:38

Piia
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ostrava
Registrovaný: 14. 10. 2007
Příspěvky: 1211
Web

Re: Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí

Nevlastní dcerka je v 1. třídě záklasní školy. Kapesné nedostává. Absolutně nezná hodnotu peněz. Pokud něco chce, řekne si o to a doma u maminky i u nás je jí řečeno, jestli to dostat může, nebo jestli to stojí "moc penízků". U nás má pokladničku, do které jí s jejím otcem pravidelně přispíváme a navíc si tam skovává peníze, které dostane od babičky. Když chce něco, co nejsme ochotni koupit, ale peníze z pokladničky by jí na to vystačily, navrhneme, aby si to koupila sama, ale to odmítá s tím, že by jí penízky ubyly. S její mámou jsme se už několikrát bavily o tom, jestli je už na čase jí nějaké kapesné dávat, ale zatím jsme se shodly na tom, že by to byla dvojnásobná investice - poprvé by dostala kapesné, které by si skovala a pak by si chodila říct o peníze na vše co chce (to je ozkoušené z pouti, kdy dostala do peněženky na krk 200,- v dvacetikorunách na kolotoče, ale odmítla si je z toho platit a vyžadovala po tatínkovi, aby jí žetony kupoval - což tatínek odmítl, a holka byla radši bez kolotoče než by z peněženky vytáhla jedinou minci).


http://lilypie.com/pic/090119/pFeE.jpghttp://b3.lilypie.com/U8lVp1/.png
http://lilypie.com/pic/2009/10/18/AoeE.jpghttp://lb1f.lilypie.com/Spq8p2.png

Není tady

 
  • Diskuse
  •  » Naše děti
  •  » Kapesné pro školáka kolik? jak? ... a vše kolem peněz v rukou dětí
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů