|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

Slavek17 napsal(a):
V běžné řeči mi vadí nadbytečné berličky - pomocná slůvka, vata pro vyplnění... nevím čeho?! - času??? ......
.
Ja pri prekladoch zabíjam všetkých "grafomanov" s takýmito sklonmi... V slovenčine sa hrozne často (hrozne zbytočne) používa "realizovať"(stavbu, projekt, schôdzu
) a "jednotliví". Neviem, aký rozdiel je medzi jednotlivým a nejednotlivým, ale pri preklade sa rozhodne zotrie... 
Není tady

Tercila napsal(a):
Selimo, prosím Tě, jak je to správně? Pochází někdo od Čadca nebo od Čadce?
Od ČadcE, t.j. z jej okolia, alebo priamo Z ČadcE. Je to TÁ Čadca. Viac mätúca je Kysuca: Rieka sa volá KysucA a je tá, kraj sa volá KysucE a je pomnožný...
Ja chcem mať jednoduchú materčinu... 
Není tady
Ja to nechapu, napisu sicet a jsem v klidu, nic nevidim

Ted jsem si to precetla uz jako verejne prezentovanou vec a jako bych dostala pesti do oka. Zacinam si vazne myslet, ze mam nejakou mozkovou disfunkci a ne lehkou.
Vzdy jsem mela potize zapamatovat si, jak se nejake slovo pise anglicky, vedela jsem sice, ktera pismena tam jsou, ale v jakem poradi, skoro nikdy. Ted uz jsem to nejak zvladla. Ale to prece s y/i nema nic spolecneho. 
Není tady
Selima:
Mam v Bratislave velice dobrou kamaradku. Vzdy se s ni snazim sejit, kdyz jedu k rodicum. Jednou, to uz jsem zila dost dlouho mimo CR, jsme spolu telefonovaly pred mou cestou do Bratislavy a ona mi povida, ze uz se tesi, jak si zajdeme do nejake dobre restiky a taky, ze ma pro me nekolik uzasnych pikosiek. To prvni jsem jeste pochopila, o pikoskach jsem si myslela, ze souvisi s tou restikou a bude to neco k jidlu. Uz je to nejaka chvilka, ale ty dve slova mi k srdci nejak ne a ne prirust. 
Upravil(a) elena007 (17. 10. 2007 0:38)
Není tady
Tercila napsal(a):
Selimo, prosím Tě, jak je to správně? Pochází někdo od Čadca nebo od Čadce?
Bé (béčke) je správne
- aha, Sel už odpovedala 

Upravil(a) Oxi (17. 10. 2007 8:53)
... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't. ... Není tady
Selima napsal(a):
Ja chcem mať jednoduchú materčinu...
Presťahuj sa do USA
Neblbni, taká, aká je, je krásna. Keby bola príliš jednoduchá, bola by nuda 
... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't. ... Není tady
Budu vám asi připadat jako češtinářský barbar ale záleží mi pouze na tom, aby psanému textu a mluvenému slovu rozuměl ten komu je určen.
Pravopis je jen prostředek.Za náročné považuji pochopení mluvy v infinitivu a prvním pádě.Veselejší je výskyt ypsilonu po všech obojetných souhláskách.Jestli mi něco fakt vadí, tak zbytečné vulgarismy a dlouhé táhlé ééééééééééé před každým slovem.
Není tady
Hannah, tak to máš naprostou pravdu... s tím ééééééé před každou větou začal co vím už kosmonaut Remek (tenkrát jsme to považovali za důsledek jeho dlouhodobého pobytu s rusky mluvícími kolegy, ale dělá to dodnes) ... a kupodivu k tomu mají sklony i mnozí vzdělaní odborníci vystupující v TV (možná je to ale jen obyčejná tréma ;o)
Není tady
Vzpomněla jsem si na jeden krásný příklad velmi hovorové češtiny
Ptá se cizinec zde studující kamaráda Čecha: "Ty, co to vlastně znamená to šímsisi?"
A kámoš odpoví: "No přece esisisiším."
Není tady
Já jsem zase tuhle koukala na Krausovo Uvolněte se, prosím ... měl tam modelku Petru Němcovou ... a tam jsem naprosto nechápala, jak někdo dokáže za pár let zapomenout mluvit česky!!! Když si vzpomenu na spisovnou a celkem bezpřízvukovou češtinu T.Bati a spousty dalších lidí žijících v cizině daleko déle.... tak tu pitomou blondýnu nechápu. Mluvila, jak kdyby měla v puse bramboru a eeeeeeeeeeee před každým druhým slovem ...... a psí oči na Krause a help me , pleas, když si nemohla vzpomenout na nějaký běžný výraz .......

brrrrr .........
Není tady

BB napsal(a):
Já jsem zase tuhle koukala na Krausovo Uvolněte se, prosím ... měl tam modelku Petru Němcovou ... a tam jsem naprosto nechápala, jak někdo dokáže za pár let zapomenout mluvit česky!!! Když si vzpomenu na spisovnou a celkem bezpřízvukovou češtinu T.Bati a spousty dalších lidí žijících v cizině daleko déle.... tak tu pitomou blondýnu nechápu. Mluvila, jak kdyby měla v puse bramboru a eeeeeeeeeeee před každým druhým slovem ...... a psí oči na Krause a help me , pleas, když si nemohla vzpomenout na nějaký běžný výraz .......
![]()
![]()
![]()
brrrrr .........
Ona Petra Němcová je vůbec taková afektovná hloupučká bytůstka. Raději jsem se na ní nedívala, měla bych husinu po selém těle...
Není tady
Neviděli jste minulý týden v TV M. Albrightovou? Ta "baba" mluví česky téměř dokonale a když jí občas naskočil výraz v angličtině, buď se opravila, nebo bez problémů akceptovala překlad moderátora - a na konci mu nezapomněla poděkovat za pomoc s češtinou, i když ji téměř nepotřebovala.
Není tady
Nie kazdy ma nadanie na jazyky, nie kazdy sa dokaze naucit dobre cudzi jazyk, nie kazdy moze ovladat viac cudzich jazykov, nie kazdy si dokaze zachovat "rodny prizvuk" aj ked zije v inej krajine ... Tak ako nie kazdy vie dobre odmocniny, zlomky, derivacie, dokonca ani nasobilku ani scitanie a odcitanie
Nie kazdy moze byt vedcom alebo lekarom, musia byt aj upratovacky, smetiari, robotnici.

Ale popelář nebo zedník nejezdí reprezentovat naší zemi do světa...
Není tady
Petra Němcová sa ale nezivi tym, ze reprezentuje CR, ona v ramci svojho povolania cestuje po svete - a k svojmu povolaniu toho okrem fyzickej "krasy" vela nepotrebuje. (Je ale zvlastne, ze mnoho ludi sa (pokial ide o jej krasu) bije do prs "Ona je nasa, je ceska!" ale akonahle je v suvyslosti s nou (alebo kymkolvek inym medialne znamym) nieco negativne, hned je to luza, povl a hanba naroda.)
Takze ak by bola "skareda", mozno by s tym, co ma v hlave mohla robit leda tak ako upratovacka. A mozno nie. Pretoze nadanie na jazyky nejde ruka v ruke s vysokym IQ.
Upravil(a) Oxi (17. 10. 2007 11:14)
helena napsal(a):
Neviděli jste minulý týden v TV M. Albrightovou? Ta "baba" mluví česky téměř dokonale a když jí občas naskočil výraz v angličtině, buď se opravila, nebo bez problémů akceptovala překlad moderátora - a na konci mu nezapomněla poděkovat za pomoc s češtinou, i když ji téměř nepotřebovala.
Ano to máš pravdu, taky jí obdivuji. Ať mi pak každý kdo dlouho žil v cizině neříká, že jde jazyk zapomenout. Kámoška tam byla rok a pak přijela a muvila tak děsně afekotovaně "american english" děsný. Tak jsem jí říkala, ať mluví jak jí zobák narostl.
Já mám ráda moc slovenštinu. Moc se mi líbí. A vůbec nechápu nějaké roztržky mezi těmito dvěma republikami.
Nedávno jsme potkala spolužačku ze základky, která umí oba jazyky dokonale. Otec čech a matka slovenka. S maminkou se bavila vždy slovensky a s otcem česky. A prý se kolikrát setkala v ČR s nevolí, když třeba v obchodě přesla plynule do slovnštiny. Nechápu to?
Ale mě se libí docela i rušitna, já vím máme jí spojenou s "okupací" ale ti lidé za to nemůžou.
Ale největší pecka byla,když jsme navštívila na jaře Albánii a v jedné restauraci šel korejský film, s makedonskými titulky a albánským rychlodabingem. Tak to byla pecka!! Zlatá čeština;)
A omlouvám se, hrubky dělám taky,když píši rychle a nečtu to po sobě.
Není tady
Klubko napsal(a):
... Ať mi pak každý kdo dlouho žil v cizině neříká, že jde jazyk zapomenout...
Jasne ze to ide. Zabudnut mozes cokolvek. Celu zakladnu skolu som sa ucil francuzstinu (jazykova skola). A odvtedy uz nie, v tej dobe este nebolo kde a potom uz to bola historia. A dnes? Neviem z nej nic ... a to som ju vedel (vraj) velmi dobre. Nepamatam si takmer nic. Viem sa len ospravedlnit ze som si zabudol ziacku knizku ... a o prizvuku sa ani nebudem zmienovat. Takze zabudnut je velmi lahke, najma ak nemas kde tu znalost pouzivat, nemas s kym konverzovat.
Poznam plno slovakov ktori ziju v Prahe a hovoria len cesky. A ked zacnu po slovensky tak maju cesky prizvuk, pouzivaju vela ceskych slov, pretoze nedokazu v pamati najst slovensky ekvivalent - takze hovoria ceskoslovensky. Hanba naroda?
Zabudat je ludske ...
Sam rozpravam stale po slovensky aj ked uz zijem v Prahe dlhu dobu, pouzivam vsak pri komunikacii s cechmi casto ceske slova, pretoze cesi mi nerozumeju pokial pouzijem slovenske slovo, alebo im dlho trva kym pochopia (napr. nazvy mesiacov ...). A ked potom pridem na Slovensko, stane sa mi niekedy, ze sa aj so slovakmi rozpravam ako som zvyknuty z cechmi - teda pouzijem nejake ceske slova.
Upravil(a) Oxi (17. 10. 2007 11:28)
Co sa tyka malych deti je to nieco ine. Dieta vstrebava informacie aj bez toho, aby im rozumelo, kopiruje spravanie ludi okolo seba a tym sa uci. Takze ked dieta zije vo viacjazycnej domacnosti berie to ako nieco uplne normalne ked pouziva viac jazykov. Aj moja dcera to ma tak - s cechmi komunikuje cesky a so slovakmi slovensky. Je este mala, takze ju casto opravujem ked pouziva v slovencine ceske slova a vzdy jej poviem v akom jazyku je to a aky je cesky/slovensky ekvivalent. Ucitelka mi ale hovorila, ze v skole rozprava pekne cesky a slovenske slova nepouziva ...
Kamaratka, ktora je slovenka a zije tiez v Prahe (a hovori cesky) ma starsiu dceru, s ktorou sa rozpravala vzdy cesky - a to je vidiet, pretoze ona uz nema ani slovensky prizvuk ked hovori po slovensky a ma problem so slovnou zasobou.
A dalsia kamaratka ma so synom obrovske problemy v skole, pretoze sa mu to strasne pletie ...
Petra Němcová sa ale nezivi tym, ze reprezentuje CR, ona v ramci svojho povolania cestuje po svete - a k svojmu povolaniu toho okrem fyzickej "krasy" vela nepotrebuje.
Oxi, ale ona je z ČR a už tím původem republiku reprezentuje i kdyby nechtěla.
Není tady
Takze by sa mal prijat zakon, ze pokial chce niekto vycestovat z CR, musi absolvovat IQ test, jazykovy test z cestiny a este par nejakych velmi dolezitych testov, aby sa zamedzilo vycestovaniu ludi, ktori by mohli CR "reprezentovat" negativne? 
Niektori ludia reprezentuju svoj stat aj bez toho, aby z neho "vytiahli paty" 
helena napsal(a):
Petra Němcová sa ale nezivi tym, ze reprezentuje CR, ona v ramci svojho povolania cestuje po svete - a k svojmu povolaniu toho okrem fyzickej "krasy" vela nepotrebuje.
Oxi, ale ona je z ČR a už tím původem republiku reprezentuje i kdyby nechtěla.
já myslím, že je v tom rozdíl
a jestli ne tak v tom případě nás reprezentuje i Dolly Buster, nebo jak se jmenuje
Není tady

Oxi napsal(a):
Petra Němcová sa ale nezivi tym, ze reprezentuje CR, ona v ramci svojho povolania cestuje po svete - a k svojmu povolaniu toho okrem fyzickej "krasy" vela nepotrebuje. (Je ale zvlastne, ze mnoho ludi sa (pokial ide o jej krasu) bije do prs "Ona je nasa, je ceska!" ale akonahle je v suvyslosti s nou (alebo kymkolvek inym medialne znamym) nieco negativne, hned je to luza, povl a hanba naroda.)
Takze ak by bola "skareda", mozno by s tym, co ma v hlave mohla robit leda tak ako upratovacka. A mozno nie. Pretoze nadanie na jazyky nejde ruka v ruke s vysokym IQ.
Ale reprezentuje. Musí se někde vyjadřovat. Stačilo mi pár rozhovorů s ní...a jít do českého pořadu jako Čech a mluvit tam anglicky, protože si nevzpomenu, jak se to řekne česky je trapný.Vždyť v té cizině nebyla tak dlouho! Řekla bych, že si taky hrála na důležitou s pocitem vyjádřit, že je něco více...
Není tady
Jasne ze kazdy clovek svojim sposobom reprezentuje svoju krajinu ... ale nemala by si ju tak tvrdo hodnotit, nie kazdy ma zhora dane ... ved kurna ani ja si niekedy uz nespomeniem na nejake slovenske slovo a to pritom (takmer) neustale rozpravam po slovensky ... lenze fakt mi ver, ze casto uz myslim cesky ... Ju sudit nechcem, nepoznam ju, neviem aka je, mozno to bol zamer a mozno na to jednoducho nema a mozno je len blba ... ale moznosti je vela a ja neviem, ktora je skutocne spravna.
... mně občas vypadne i český slovo, a to jsem češka :-)
Není tady