|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

Ja som prekladala knihy z angličtiny, ktoré boli aj v origináli v dialekte(aspoň teda dialógy) a neviem si predsatviť, že by vidiecki farmári rozprávali oxfordskou angličtinou. Aj v češtine to bolo preložené nejakým(možno vymysleným) dialektom, ja som použila jeden krajový, ale dúfam všeobecne zrozumiteľný. A dosť ma dvíha z kresla v kine, keď anglické "F.u.c.k" - hoci už sa tiež používa inak a s inými konotáciami - preložia ako "Dokelu!" alebo "Bisťu dade!" len aby sa preboha niekto neurazil. 
Není tady
Oxi 

bolí bruško od smiechuuu
lvice napsal(a):
Já tedy seriály podobného ražení nesleduji, ale pro diváky Ordinace - Gita Vám prý umře
. Šinkorová se prý moc vrtala ve scénáři a chtěla si to hrát po svém, tak jí nechají zemřít
.
Jéé kdy to bude? Poprvé v životě bych se na Ordinaci podíval! Myslíte, že bude zavražděna nebo tak? 

Není tady

Hmmm... to se asi těžko dozvíš
ale možná-kdo ví??? Ve chvíli, kdy Gita zaklepe bačkůrkama, vzroste Nově rapidně sledovanost

Není tady

Oxi napsal(a):
Selima ... tomuto hovorim dobry slovencina
kristepane kto to mohol vydat?
Maďari... 
Není tady
Slavek17 napsal(a):
Už jste někdy slyšeli něco tak strašnou češtinou, že jste v tu chvíli chtěli vraždit?!
.....
Dnes - Rodinná pouta: "Vy jste se snad na mě domluvili za MEJMA zády, nebo co..."
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Já snesu fakt hodně, ale tohle už je i na mě opravdu příliš ?!
To asi muselo těch 7 scénáristek hodně dlouho přemýšlet, než vymyslely takovouto "PERLU" ... ?!?!?!
Žijeme na prahu třetího tisíciletí, snad bychom si zasloužili, aby tomu odpovídala i zvyšující se úroveň všeho...
Úroveň kultury vyjadřování nevyjímaje.
Co vy na to?
Zlatá televize a zlatá "vékávéčka".
Já vraždím na internetu, zrovna třeba na Babinetu, když čtu ty perly NĚKTERÝCH lidí.
(Například vyprávění nejmenované kolegyně, které doktoři "dělaly nějaké ty vyšetření" a o víkendu měly ovulaci, "a tak to teda pojistily" /netušila jsem, kolik lesbických párů snažících se doma během sexu počít dítě, tady existuje
/, ale raději tomu dávají "spontální průběh".
Nebo mě vyloženě zneklidnilo, když jsem se před časem dočetla od středoškolské profesorky, že prochází přípravami na maturyty. Já bych jí doporučila mít aspoň jednu
)
A pocity srovnatelné se zaskřípěním křídy na tabuli ve mě vyvolává webstránka jedné holčičky, kterou jí založila a spravuje maminka a hemží se to tam příspěvky tohoto typu: "Můj osmí měsíc na světě! Dneska večer mě mamka taťkoj pochválila, že jsem spinkala do půl16... Maminka volala taťkoj..... Běžela jsem to ukázat taťkoj....."
au au au
Co je taťkoj? Nějaký nový projekt firmy / značky Olgoj Chorchoj? 
Není tady
Fidorka: taťkoj... strejdoj...
NO TO JE NORMÁLNÍ, KDYŽ BYDLÍŠ VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH.
Je to něco jako nářečí. Tak neodsuzuj. Pocházím z Vých. Čech a jsem na to háklivá!
:-) Ale nic ve zlým.
Není tady
Martinka1 napsal(a):
Je to něco jako nářečí. Tak neodsuzuj. Pocházím z Vých. Čech a jsem na to háklivá!
:-) Ale nic ve zlým.
V pořádku, to já chápu, ale je nutné tento nešvar šířit za hranice VČ? 
Není tady
Fidorka napsal(a):
Martinka1 napsal(a):
:-) Ale nic ve zlým.V pořádku, to já chápu, ale je nutné tento nešvar šířit za hranice VČ?
Cha cha cha... moravák když přijede do Prahy taky zajednou začne mluvit spisovně, či dokonce "pražsky"? :-(
Chtělo by to víc tolerance.
A internet - ta maminka určitě ty stránky píše z východních Čech... Tvoje blbost, že to čteš jinde, dá se říct...
Nářečí není něco, co si můžeš vymazat z hlavy... teda, časem ano... dlouho žiju v Praze a už jsem se to odnaučila. Ale aspoň podle toho poznám lidi, kteří pocházejí z mýho rodiště...
Tak zkus třeba moravákům říct - nešiřte to za hranice moravy - když třeba jedete studovat do Prahy - nejdřív se naučte pořádně česky - nebo rovnou pražské nářečí - a pak teprve přijeďte?
No, štve mě na Tvém příspěvku to odsouzení a nepřijetí. Ale je to můj problém. Aspoň vidím, že i když se už považuju za "pražačku" že pořád lpím na svých kořenech.
Jo, a co Ti na tom vlastně tak strašně vadí, na tom "-oj"?
Není to pěkný? :-)
Není tady
Fidorka napsal(a):
Martinka1 napsal(a):
:-) Ale nic ve zlým.V pořádku, to já chápu, ale je nutné tento nešvar šířit za hranice VČ?
Jo - a jakým právem si dovoluješ napsat, že je to NEŠVAR??? Je to nářečí! Kdybych to psala do "hydeparku", asi bych se rozčílila víc... tady nemůžu, aby mě náhodou nezabanovali... škoda.
Upravil(a) Martinka1 (14. 10. 2007 11:21)
Není tady
Co se tady emocuješ?
Tady je debata o otřesné češtině a o neschopnosti používat správnou češtinu. Člověk, který se nedokáže oprostit od nářečí, nespisovné češtiny a dalších nešvarů, podle mého názoru neumí česky. To je tak nějak smyslem mého příspěvku.
Upravil(a) Fidorka (14. 10. 2007 11:27)
Není tady
Fidorka napsal(a):
Co se tady emocuješ?
Tady je debata o otřesné češtině a o neschopnosti používat správnou češtinu. Člověk, který se nedokáže oprostit od nářečí, nespisovné češtiny a dalších nešvarů, podle mého názoru neumí česky. To je tak nějak smyslem mého příspěvku.
ODPROSTIT - nemá to být náhodou OPROSTIT? :-) to jenom že Ty taky neumíš česky.
Co je to umět správně česky???
Nářečí se do toho nepočítají???
Tak potom ani česky podle Tvého názoru umět nechci... A to si myslím, že umím docela dobře.
A nespisovnou češtinu mám ráda... je to víc o životě než o "předpisech". A víš Ty vůbec, podle čeho se vyvíjí "správná" čeština? Upravuje se právě podle té "nespisovné" tj. hovorové češtiny.
A nářečí? Ty byly, jsou a budou.
Víš Ty vůbec jak vznikly jazyky? Třeba slovanské? Ze stejného základu - a pak se "transformovaly" podle okolních jazyků... Z toho vznikly "nářečí" a z toho pak "spisovné jazyky"...
Asi tak.
Není tady
Fidorka - oprostit - no jo, už jsi to opravila... Abych teď nevypadala jako ... když už to tam není
Není tady
Jako rodilý východočech si budu stát za východočeským "nářečím" a koncovkami... a nějaká "spisovná" čeština to nezmění... Nehledě k tomu, že na internetu se to tak nebere...
Zřejmě jsi odněkud, kde se odmalička mluví spisovnou a tou správnou češtinou...
Co kdybys byla třeba z Moravy? To by Ti nevadilo, když by Tě někdo urážel tím, že neumíš česky a že je "nešvar" když mluvíš po moravsky? A že se musíš naučit správně česky, jinak že česky mluvit neumíš? No Ti by Tě hnali... asi tak jako já.
A moje emoce jsou moje.
Jo a slovo "emocovat" - to bych asi v pravidlech českého pravopisu taky hledala marně, viď, Ty češtinářko??? :-)
Není tady
Fidorka napsal(a):
Co se tady emocuješ?
No tak Ty taky neumíš česky. Viz slovo "emocuješ"... Tak když Ty neumíš pořádně česky, kde bereš to právo říkat ostatním, jak je to správně??? GRRR. 
Není tady
Fidorka napsal(a):
Co se tady emocuješ?
Co sa tu pakuješ do nás? Si fakt vypatlaná hlava, no ni? Brněnské a Ostravské hantec na tebe!
...
Emocovat = To je nové sloveso českého jazyka spisovného? 
Upravil(a) Suria (14. 10. 2007 11:40)
Není tady
Suria napsal(a):
Fidorka napsal(a):
Co se tady emocuješ?
Tady je debata o otřesné češtině a o neschopnosti používat správnou češtinu. Člověk, který se nedokáže oprostit od nářečí, nespisovné češtiny a dalších nešvarů, podle mého názoru neumí česky. To je tak nějak smyslem mého příspěvku.Co sa tu pakuješ do nás? Si fakt vypatlaná hlava, no ni? Brněnské a Ostravské hantec na tebe!
...
Emocovat = To je nové sloveso českého jazyka spisovného?

Není tady
Martinka1 napsal(a):
Fidorka - oprostit - no jo, už jsi to opravila... Abych teď nevypadala jako ... když už to tam není
Jojojo holka, bylo to tam, naštěstí kontrolka na češtinu mi funguje a hned jsem si to uvědomila, ještě dřív než ses zase VYEMOCOVALA chacha.
(Mmj. slovo emocuješ, jsem napsala původně schválně. Osobně to slovo nesnáším, ale v nadsázce jsem ho použila a se stejnou chutí teď ještě jednou). Uvolni se trochu, prosím tě.
Když jsme u češtiny, mluvím (a na netu i píšu) většinou nespisovně. Ale dokážu mluvit a psát správně česky, když je potřeba. Svoje rodné nářečí si nechávám pro své příbuzné a návštěvy příslušného regionu
co je komu do toho, jak u nás rostou zobáky, když naším jediným a společným jazykem je ČEŠTINA 
Není tady
Martinka1 napsal(a):
Fidorka napsal(a):
Co se tady emocuješ?
Tady je debata o otřesné češtině a o neschopnosti používat správnou češtinu. Člověk, který se nedokáže oprostit od nářečí, nespisovné češtiny a dalších nešvarů, podle mého názoru neumí česky. To je tak nějak smyslem mého příspěvku.No tak Ty taky neumíš česky. Viz slovo "emocuješ"... Tak když Ty neumíš pořádně česky, kde bereš to právo říkat ostatním, jak je to správně??? GRRR.
Martino, ale to je škoda že nechápeš, že to měla být přesně ukázka toho, že se čeština przní a zahlcuje šíleně nelibozvučnými nešvary, škoda, budu podobné výrazy házet do kurzívy, pro tebe a všechny ty, co nečtou mezi řádky.
Upravil(a) Fidorka (14. 10. 2007 11:58)
Není tady
Martinka1 napsal(a):
No Ti by Tě hnali...
au au... 
no nic, já poběžím, původně (než jsem se dotkla tvého citlivého ega) jsem reagovala na Slávkův příspěvek, protože jsem si myslela, že jsou daleko, daleko horší prohřešky než "mejma zády", viz výše 
Hezký den 
Není tady
Berušky nechte toho

Není tady
Můj postoj je nerealizovatelný, ale já bych zrušila všechny jazyky, nechala bych angličtinu pro všechny. Zavedla bych jako mají v usa pro moderátory jednu polohu výslovnosti ( jakýsi neutrální střed) pro ofic. vystupující lidi. Byla bych jako jedna z prvních, kdo by mluvil jen anglicky. Přijde mi opravdu zbytečné mít jazyků tolik.
Nevím, co všichni mají proti pražákům. Prostě mluvíme tak jak mluvíme, jinde se mluví zas jinak. Jeden můj kolega měl tu potřebu mi sdělit, že u nich (OLO) je pojem pražák považován za nadávku. Tak jsem se ho zeptala a proč tedy on žije tolik let v Praze.
Nicméně, pokud máme různé jazyky a v Čechách je ofic. jazykem čeština, tak jsem pro důslednější sledování užití jazyka v médiích, nastavují měřítka a je škoda zbytečně mást děti ( a koneckonců i dospělé), pokud je to zbytečné. Ve VKV mohla Dana M. v pohodě říci tuto větu spisovně a nerozhodilo by to nikoho.
Není tady

Fidorka napsal(a):
Co se tady emocuješ?
A čo sa ty emocuješ nad stránkami NIEKOHO? Tak choď výlučne na stránky Pražákov a notujte si, že všetci ostatní sú "negramotní venkovania" a mali by im zakázať chodiť do škôl a pracovať kdekoľvek s výnimkou Veverskej Bítýšky- a aj prispeivať na internet...
MMch, ja na diskusiách (a vlastne celom internete)neviem odlíšiť, čo je preklep, čo trvalá neznalosť a čo ZÁMER. Obdivujem ťa, že ty to z tých písmeniek poznáš.
Není tady

To Lepista: Jasné, a všetkým jedinú - anglosaskú kultúru - a Bushitova administrácia nech spravuje najlepšie celý svet. Krása rôznorodosti ti asi nič nehovorí, čo? 
Není tady