29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Včera jsem byla na koncertě Petra Koláře a předskokana dělala kapela I.M.T. Smile. Neznáte? Profíci to moc nejsou, trochu roztahané, privela citoslovcí, ale jinak to nebylo zas tak špatné. Jen přítel podotkl, že už se nějak s tou slovenčinou nechytá . Hm, ono v tom rachotu taky moc slyšet nebylo....
.
IMT Smile ... Taslera nemusim
Není tady
ADFka2 napsal(a):
mala.popelka napsal(a):
ito, co je nepřirozeného na tom, pokud někdo nepochytil "dlouhé zobáky" a nemluví jako pražáci ??? Mně osobně se daný "dialekt" vážně nelíbí a dělala bych taky všechno pro to, abych se ho moc nechytala, ač vím, že náchylná jsem
Hani má pravdu, mojí kamarádce na výšce řekla nějaká profesorka češtiny, že podle nějaké Akademie, nebo kdo ví koho, se v okolí Nového Jičína (to je Severní Morava) mluví nejblíže spisovné češtiněPražáci proti nám od Plzně nemají vůbec dlouhý zobáky!
My už tady snad měníme i to á na é a kvékéme jak žéby
Dost teenagerů se tím baví a schválně to natahujou na max. Taky máme vlastní specialitky, které se liší dle regionů (a mně opravdu "moravština" trhá uši, nic ve zlém, je to prostě velkej nezvyk), například ukazovací zájmena - tůto, tůta (= tohle, tahle) apod. Spousta lidí neumí normálně vyslovit slovo "tam" - u nás se prostě říká tám. Hrůza, když pak někdo od nás promluví v televizi - tam je to strašně slyšet.
No ale mně osobně nejvíc dostal jeden inzerát na vývěsce našeho zimního stadionu:
prodám brusle s modrými nožema. Cenna dohodou.![]()
![]()
Nicméně jak tu někdo psal o zrušení -y- a nastolení -i- všude... To prostě nejde. Spousta slov by ztratila význam.
no copa je tůto?,
plzeňačka se zastala pražákůůů, to čumim teda.............
Není tady
Oxi, slyšela jsem je poprvé v životě, takže jako od předskokana jsem od nich nic moc nečekala . Ale pamatuju si, že v r. 2002 jsem byla s expřítelem na Roxette a předskokan dělal Kryštof. Tenkrát nic moc a o 2 roky později z nich byli hvězdy..... Tak si tak říkám, že člověk nikdy neví..... Ale z Vašich kapel se mi líbí Peha.
MartinF - a proč čumíš?
Není tady
jak říkal Izer: copa je to tůto? Tůto, to je leguén!
Tak takhle mluvíme my. A víte, co se u nás dělá z těch vašich kobzolí, kterým my říkáme brambory? Vošouchy, haha!!!
Není tady
Oxi napsal(a):
majkafa napsal(a):
Slávku, v Prievidziiiiiiiiiiiiiii. Som z Prievidze.
A v Pezinku, když už chceš ty názvy psát ve slovenštině.
Teď jsem ze severních Čech.
Si za budla na "Liptovskom Mikuláši"
Nebola som si úplne istá, či tento Liptovský Mikuláš je po česky alebo po slovensky
Počkejte až sem vlítne Lueta s hantecem! Taky bych ráda poznamenala, že Pražáci ani zdaleka všichni nejsou Pražáci odjakživa.
ADFka2 napsal(a):
jak říkal Izer: copa je to tůto? Tůto, to je leguén!
Tak takhle mluvíme my. A víte, co se u nás dělá z těch vašich kobzolí, kterým my říkáme brambory? Vošouchy, haha!!!
Tuto mě vždycky dostane, když jedu do škodovky na služebku nebo když mi volají naši plzeňští zaměstnanci. Vždy jdu do kolen.
ADFka2 napsal(a):
MartinF - a proč čumíš?
páč sem myslel, henten oné, bo že pražáky nikdo nemá rád
Není tady
Asi by se hodilo tohle vlákno ukončit - nejlépe snad povzdechem:
Copak čeština, tou se nějak domluvíme, ale nejhorší je, když třeba učitel mluví i před žáky ..... SPROSTĚ !!!!!
Pěkný den a krásný víkend přeji VŠEM !!!
Upravil(a) Slavek17 (12. 10. 2007 14:30)
Není tady
a víte proč se mluví na ostravsku tak kratce?
bo neni čas pí..p, Banik pí..p
Není tady
A víte, proč se na břeclavsku a hodonínsku mluví tak dlouze? ... to aby ostravakum ukázali, že u nich mají času dost! - A pak v míru pěkně s Pražáky zalezou do sklípku táhle si zazpívat a dát si skleničku dobrééého vínka !
Upravil(a) Slavek17 (12. 10. 2007 14:36)
Není tady
Slavek17 napsal(a):
Asi by se hodilo tohle vlákno ukončit - nejlépe snad povzdechem:
Copak čeština, tou se nějak domluvíme, ale nejhorší je, když třeba učitel mluví i před žáky ..... SPROSTĚ !!!!!
Pěkný den a krásný víkend přeji VŠEM !!!
I tohle není tak jednoznačné, už jsem napsala v jednom příspěvku výš
Jo - a k těm Pražákům - slouží jim ke cti, že už je nějací podvodníci s pančovanými druháky jen tak neošidí?!!! - protože už se naučili rozeznávat dobré víno (od patoků)....
Prostě proto, že dobrého vína už je dneska všude dost a dost!
(= aspoň nějaký přínos toho tržního hospodářství, ne?)
Tak se mějte!!!! ....
Není tady
lvice napsal(a):
Oxi, slyšela jsem je poprvé v životě, takže jako od předskokana jsem od nich nic moc nečekala
. Ale pamatuju si, že v r. 2002 jsem byla s expřítelem na Roxette a předskokan dělal Kryštof. Tenkrát nic moc a o 2 roky později z nich byli hvězdy..... Tak si tak říkám, že člověk nikdy neví..... Ale z Vašich kapel se mi líbí Peha.
IMT Smile na Slovensku "hviezdy" su
Není tady
Oxi, fakt? Tak to jsem vůbec netušila. Můžeš mi k nim říct něco víc? U nás je vůbec nehrají, tak o nich nic nevím. Jsem v tomto ohledu buran
Ja tiez o nich neviem ... nic. Nemusim ich a teda ich ani nesledujem
http://oprisaomna.com/index.php?rain=sk … ts/view/31
Není tady
Já ze slovenských skupin přímo MILUJU Horkýže Slíže
Není tady
Slíže môžem vždy, Horkýže Slíže niekedy
Upravil(a) Oxi (12. 10. 2007 16:05)
Není tady
Oxi napsal(a):
zemiaky, bandurky, grule, zemaky ...
krumple, švábka.
Upravil(a) Selima (12. 10. 2007 16:06)
Není tady
tak na krumple som uplne zabudol
Není tady
Oxi napsal(a):
IMT Smile ... Taslera nemusim
Ja hej. Hlavne tie také latino-flaknute... A niektoré libretá sú vynikajúce .
Není tady
lvice napsal(a):
Oxi, fakt? Tak to jsem vůbec netušila. Můžeš mi k nim říct něco víc? U nás je vůbec nehrají, tak o nich nic nevím. Jsem v tomto ohledu buran
Ja to nesledujem nejako úzkostlivo, ale v zásade je to kapela dvaja bratia (Ivan a tuším Martin Táslerovci) + ďalší, Ivan Tásler je aj skladateľ a o.i. robil niekoľko piesní pre Janu Kirscher a ďalších. Má široký hudobný záber(mne sa páčia, kao osm už písala, latinom štrajchnuté songy), dobré nápady - ale IT má nie celkom 100% hlas. Majú dobré texty, hudba - ako kedy... A mám temné podozrenie, že až na pár výnimiek najlepšie sú práve veci robené pre iných.
Není tady
Vždy se zastavím a zaposlouchám, když někdo umí hezky používat jazyk. Vůbec mi nevadí a neřeším hovorovou řeč pokud je podána s šarmem, osobitě a vkusně. Sama v mluvení nejsem žádný borec, ale ráda poslouchám, když to někomu jde, je to prostě požitek. Ale nepovažuji to za podstatnou věc. Je to spíš něco jako bonus.
Sama nejsem žádný jazykovědec, ač jsem s češtinou na škole nikdy problém neměla, vzhledem k tomu, že moje korespondence s přáteli probíhá uvolněně ve zkratkách, malými písmeny, bez háčků a čárek, mám sklon neřešit to ani zde. Vždy mi tam polovina čárek chybí, někdy to trochu opravím, někdy ne. Tak nějak aby podstata zůstala zachována. Jsme tu pro zábavu, že ano?
..............
Horkýže Slíže, jj, mám doma nalomenou paličku bubeníka.
Upravil(a) poletucha (12. 10. 2007 19:01)
Není tady