Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 11. 10. 2007 21:15

Slavek17
♥♥♥♥♥♥-

Otřesná čeština

Už jste někdy slyšeli něco tak strašnou češtinou, že jste v tu chvíli chtěli vraždit?!
.....

Dnes - Rodinná pouta: "Vy jste se snad na mě domluvili za MEJMA zády, nebo co..."
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
dumbom dumbom dumbom dumbom dumbom dumbom dumbom dumbom dumbom dumbom

Já snesu fakt hodně, ale tohle už je i na mě opravdu příliš ?!
To asi muselo těch 7 scénáristek hodně dlouho přemýšlet, než vymyslely takovouto "PERLU" ... ?!?!?!

Žijeme na prahu třetího tisíciletí, snad bychom si zasloužili, aby tomu odpovídala i zvyšující se úroveň všeho...
Úroveň kultury vyjadřování nevyjímaje.

Co vy na to?

Není tady

#2 11. 10. 2007 21:25

tina
Moderátor(ka)
Místo: Brno
Web

Re: Otřesná čeština

no, jako vystudované bohemistce mi to fakt zvedá žaludek... ještěže VKV nesleduju...

http://lb4m.lilypie.com/TikiPic.php/gndx.jpghttp://lb4m.lilypie.com/gndxp2.png
http://lbym.lilypie.com/TikiPic.php/JTqs.jpghttp://lbym.lilypie.com/JTqsp2.png

Není tady

#3 11. 10. 2007 21:54

HB
♥♥♥♥♥--

vadi mi to..i kdyz mi tohle taky obcas ujede (a navic tady urcite spoustu lidi rozciluju tim, ze pisu bez diakritiky), myslim, ze v televizi, radiu, v novinach by meli dbat na sve vyjadrovani...nastesti televizi nemam a radio skoro neposloucham...big_smile

The worse is yet to come...
http://2.bp.blogspot.com/_G1vFx7mb8XA/SJ9omrz2tZI/AAAAAAAAAPI/ZOvV2pRwP4E/S187/support+Israel.jpg

Není tady

#4 11. 10. 2007 21:54

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Slavek17 napsal(a):

Už jste někdy slyšeli něco tak strašnou češtinou, že jste v tu chvíli chtěli vraždit?!
.....

Dnes - Rodinná pouta: "Vy jste se snad na mě domluvili za MEJMA zády, nebo co..."
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

To asi muselo těch 7 scénáristek hodně dlouho přemýšlet, než vymyslely takovouto "PERLU" ... ?!?!?!

Žijeme na prahu třetího tisíciletí, snad bychom si zasloužili, aby tomu odpovídala i zvyšující se úroveň všeho...

Co vy na to?

Slávku, klid ... za prvé nechápu, proč vzdělaný a kultivovaný muž má ZAPOTŘEBÍ sledovat podobnou pokleslou zábavu vissla. Za druhé určité pravopisné a stylisttické chyby byly vždy v záměru autora buď scénáře, nebo knihy.  Kdyby se Ti dostala do ruky např. Anita Loos -"Páni mají raději blondýnky... ale žení se s brunetkami" tak by Tvůj pravopisný útlocit na místě zkolaboval lol lol lol

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#5 11. 10. 2007 21:55

x256987
Host

Myslím, že vyjadřování má ladit se situací a taky s mluvčím. Sice nevím, v jakém kontextu citovaná věta zazněla a kdo ji vyslovil, ale dovedu si představit, že někdy působí nejotřesněji nepřirozeně spisovná mluva.

Mně osobně přijde například naprosto spisovná a jediná možná vazba "s těmi svými myšmi"  svým způsobem zvrácenější  big_smile

Upravil(a) Judita (11. 10. 2007 22:10)

#6 11. 10. 2007 22:44

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

... Judito, já to zaženu ještě dál.."s těma svejma myšima"
To aby Ti na dobrou noc zákonitě přejel mráz po zádech tongue
Na rovinu - já, když se nehlídám, tak dokážu sklouznout do mluvy "jak mi zobák narostl" a to je teprve neštěstí - prácheňské nářečí po matce a košířský slang z doby mého dětství lol Bohužel mi rozumí jenom moje vlastní rodina - matka, manžel a občas i děti tongue protože sprsknutou zpotvořeninou dokážu mluvit jedině tehdy, když jsem nadmíru rozzuřena a některé výrazy jsou nejenomže nepřeložitelné, ale naprosto nepublikovatelné lol

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#7 11. 10. 2007 23:15

Fatimah
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Web

no, kdyby aspoň mejma zádama... ale mejma zády, to je vážně zu viel ;o)))

Mně běhal mráz po zádech, když jsem poprvé zaslechla "přijdu dýl".. jednou mi to řekla finanční ředitelka a všimla si, že se tak trochu divně tvářím. Myslela si, že mám problém s tím, že přijde dýl. Když pochopila, že pouze nemám v oblibě toto slovní spojení, tak se opravila. Vypadla z ní verze: přijdu déle ;o)))))

Jestliže nevíme, ke kterému přístavu míříme, žádný vítr není příznivý.

Není tady

#8 11. 10. 2007 23:38

Hellga
♥♥♥♥♥♥♥

He, he, he... lol To nic nejni, vy jste vzdělaný a víte, že to, co slyšíte, je "paskvil", ale já neznalec, se pak zpytuju a nejsem si jistá, jestli je to  Alzheimer, nebo mezery ve vzdělání... No a z toho můžou prýštit určitá, ba i doživotní, traumata... lol
Změny, které nám - PRŮBĚŽNĚ (cca. 40 let) - předkládá ÚJČ AV ČR jsou občas "nad klasické vzdělání"... big_smile stolt

Není tady

#9 11. 10. 2007 23:47

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Paškvilná čeština(alebo česko-slovenčina) môže byť aj zábavná... Dnes som si nechtiac v trolejbuse vypočula rozhovor fešnej Češky sediacej na kolenách fešného Slováka. "Když jsem sem přijela, neuměla jsem vúbec slovensky a neznala jsem slovo "budúci", tak jsem řekla: Pojedeme prýští týžden... lol  namísto příští... ."

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#10 11. 10. 2007 23:51

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

V slovenčine napríklad jazykovedci (márne) presadzovali "predstihy" namiesto "dostihy" - kone a jazdci sa vraj snažia predstihnúť jeden druhého... Alebo namiesto pohovky si gauča "hovník" (hovie sa tam... hmm ), namiesto batoľaťa "lezúň" (slovenské detičky sa nebatolia, ale lezú dudlik )...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#11 12. 10. 2007 6:53

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Selimko, bacha - já osobně pamatuju, když v jesličkách rozlišovali mezi "lezouny" a "batolaty". Ale nikoli podle schopnosti pohybu, ale podle věku http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#12 12. 10. 2007 7:01

xxxx
♥♥♥♥♥♥-

Slávku lehká pomoc,pokud ti hlouposti vadí, nesleduj tyhle braky...koukám v televizi jen na zprávy a občas i tam je slyšet perla.

dum spiro spero

Není tady

#13 12. 10. 2007 7:26

majkafa
Host

Nesleduju brakové seriály. big_smile

#14 12. 10. 2007 7:29

Hani
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Olomouc
Web

To jeden můj kamarád říká místo "jestli" "eši" a mně to může pokaždé zabít. Když se opravdu snaží, říká taky "ešlivá". Brrr.... smile

Čeština je ale opravdu překrásná... když jsem ještě vytvářela návody ke sporákům, tak jsem poněkud nemohla obejít větu: "... je možné péci na několika pleších nad sebou"!!! lol

Nejušlechtilejší a nejhezčí věci na světě lze prožívat, poznávat, ale těžko se definují a popisují. (OSHO)

Není tady

#15 12. 10. 2007 7:29

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

Slavek17 napsal(a):

.....

Co vy na to?

Slávku, upoutalo mně to taky.  Myslela jsem, že jsem se přeslechla.  Ale předtím jsem četla v magazínu mladé fronty rozhovor s Dvorskou a ta popisovala, jak se v seriálech točí napoprvé - někdy i bez zkoušení a do pusy si herci upravují někdy příšerné věty od scénaristů  tak, aby jim to z pusy vůbec šlo.  Je to prý jako chodit do fabriky.  Takže jsem si to jen přeložila. Ve fabrice se nejspíš také nemluví kultivovaně. lol

Kiaro a proč by se vzdělaný muž neměl dívat na rodinná pouta ? roll

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#16 12. 10. 2007 7:34

x256987
Host

Pro mě (češtinářku vystudovavší a praktikující) je čeština úchvatně bohatý jazyk, který se zdaleka neomezuje jen na spisovnou vrstvu. Přesněji: mluvit v hospodě čtvrté cenové skupiny jako na audienci u pana prezidenta je stejná chyba jako naopak. Člověk by měl zvládat spisovnou podobu jazyka a měl by být schopen rozeznat, kdy je namístě.

Kiaro, nechceš hodit do placu něco "po tom vašem"? big_smile

#17 12. 10. 2007 8:23

Vanda
Host

Judito, jestli tě správně chápu: kdyby v seriálech lidé mluvili jen spisovně, působilo by to nepřirozeně, protože seriál si hraje na reálný život a tam spisovně mluví málokdo...Víc mi špatné vyjadřování vadí u moderátorů, poslanců a vůbec veřejně vystupujících

#18 12. 10. 2007 8:32

majkafa
Host

Hm, ale když nad tím tak přemýšlím. Je důležité, jak se mluví? Jestli se dodržují pravidla češtiny? Osobně bych zrušila ypsilony a dala všude pouze i a ve škole bychom se pak mohli zabývat něčím smysluplnějším. lol Včera jsem absolvovala zajímavou smskovou debatu s mým hm, zatím ještě kamarádem v Anglii pro změnu o sprostých slovech. Nelze ji zveřejnit, neboť toto čtení je vhodné až po 22.00 hodině. lol Ale - zaujala mě jeho věta, cituji: "A tím, že o tom kecám "česky", nesnižuju hodnotu požitku." Tak si to obracím v hlavě a možná mi dochází, že slova jsou někdy "jenom slova". big_smile
P.S. Doufám, že ti to nevadí, miláčku.

Upravil(a) majkafa (12. 10. 2007 10:48)

#19 12. 10. 2007 9:12

ita
♥♥♥♥♥♥-

Mám jednu známou z Moravy, která se asi stydí za původ a tak v Praze mluví naprosto spisovně. Opravdu je to nepřirozené.

Není tady

#20 12. 10. 2007 10:06

Hani
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Olomouc
Web

Ito, to je asi blbost, na Moravě jsou totiž regiony, kde se spisovně holt mluví. smile

Nejušlechtilejší a nejhezčí věci na světě lze prožívat, poznávat, ale těžko se definují a popisují. (OSHO)

Není tady

#21 12. 10. 2007 10:09

mala.popelka
Moderátor(ka)
Místo: krásné Podbeskydí

ito, co je nepřirozeného na tom, pokud někdo nepochytil "dlouhé zobáky" a nemluví jako pražáci ??? Mně osobně se daný "dialekt" vážně nelíbí a dělala bych taky všechno pro to, abych se ho moc nechytala, ač vím, že náchylná jsem smile

Hani má pravdu, mojí kamarádce na výšce řekla nějaká profesorka češtiny, že podle nějaké Akademie, nebo kdo ví koho, se v okolí Nového Jičína (to je Severní Morava) mluví nejblíže spisovné češtině smile

"Proti bolestem duše jsou jen dva léky: naděje a trpělivost" - Pythagoras

http://www.ticker.7910.org/as1cMbUuM2B0010MjAzZHwwMDAwMjY2N2R8TmFzIHphenJhayBLcnlzdHVmZWsgbWE.gif

Není tady

#22 12. 10. 2007 10:24

Oxi
♥♥♥♥♥♥♥

majkafa napsal(a):

Osobně bych zrušila ypsilony a dala všude pouze i a ve škole bychom se pak mohli zabývat něčím smysluplnějším. lol

Vies ako idiotski to potom vizera ked pises? Ano slovencina a cestina pouziva i a i odlisne, ale mislim ze blbo to vizera vsade. A tuto vetu som uz pocul velakrat ... ale sipali ju zo seba ludia, ktori nedokazali pochopit kde ake i pouzivat big_smile

http://www.kolobok.us/smiles/artists/snoozer/koo-koo.gif ... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.  ... http://www.xko.sk/emoticons/bbq.gif

Není tady

#23 12. 10. 2007 10:36

Nick3594
Host

Jednou mě takhle "dojal" článek v příloze MF Dnes, kde kritizovali, jak dnešní mládež vůbec nečte knížky, je spíš taková "konzumní" - PC hry, DVD, telka a že jim pak schází slovní zásoba, nedokáží se vyjádřit a navíc píší děsné hrubky. A v tomto článku bylo uvedeno slovo prúběžně..... rock Tak když už něco kritizuji, tak si to po sobě alespoň po sobě přečtu rock ......
Já tedy seriály podobného ražení nesleduji, ale pro diváky Ordinace - Gita Vám prý umře reta. Šinkorová se prý moc vrtala ve scénáři a chtěla si to hrát po svém, tak jí nechají zemřít big_smile.

#24 12. 10. 2007 10:37

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha

Vy starší, vzpomínáte na "nádhernou" češtinu G.Husáka? To bylo něco big_smile

Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

#25 12. 10. 2007 10:37

Račice dračice
♥♥♥♥♥♥-

ita napsal(a):

Mám jednu známou z Moravy, která se asi stydí za původ a tak v Praze mluví naprosto spisovně. Opravdu je to nepřirozené.

Nevěřím vlastním očím, stydět se za moravský původ?? To jsem nikde ještě neslyšela,na Moravě si naopak říkáme, že všechno, jen ne mluvit jako obyvatel Prahy:lol:

Pocházím z toho spisovného regionu Moravy, ale přestěhovala jsem se níž, a musím říct, že moravština je hodně líbezvučná...smile

Ehm, jsem opravila hrubku, Morava se píše s velkým M, žebig_smile (no jo, jenže já ten původ mám ne jen moravský, ale taky česko-slovensko-ukrajinsko-německý,taková směsice:D možná proto mi ta spisovná čeština dělá někdy promblem:lol:)

Upravil(a) Račice dračice (12. 10. 2007 10:45)

18.12.2009 přišel na svět náš Ondrášek dudlik hjarta

"Chcete-li být šťastny s mužem, musíte mít pro něho spoustu pochopení a trošku lásky,
  chcete-li být šťastni s ženou, musíte ji zahrnout spoustou lásky a vůbec se nesnažit
  o pochopení"   MAUROIS

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí