29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mam taky problemik ze si tazko spominam aj na veci co boli vcera. nepamatam si co som hovoril, co hovorili druhi, a kopu krat sa opytam na druhy den to iste co som sa pytal vcera. Ked mi ale veci niekto pripomenie tak si potom spomenem.
Nieje to nieco ako okno z alkoholu. ked pijem si pamatam veci co robim, ale nepamatam si zas co som hovoril
mozno by bolo dobre uplne prestat pit ajked pijem malo.
castokrat si nemozem spomenut ako sa povie nejake slovo, mi to vypadne.
co by pomohlo? dakujem
Není tady
teda nevim co by ti pomohlo ale aspon utecha odemne ... ja mam neco takovyho doma - tedy pritel je takovej zapometlivej ... i kdyz u nej neni interval jeden den ale treba i deset minut ... jde o to ze se nesoustredi na to co mu kdo rika ... kdyz se snazi davat pozor a nicim jinym se nezamestnava (staci i pustena televize - to do pul minuty netusi ze jsme se spolu o necem bavili) tak si pamatuje ... ja jsem zase presnej opak, kolikrat si pamatuju misto denni dobu, co mel kdo na sobe a co kdo rikal - nevim jak ... asi umim davat pozor ... kdyz se na neco soustredis urcite to nezapomenes, nebo jo? nebo proste tvoje hlava selektuje potrebne a nepotrebne informace
Upravil(a) ket (10. 10. 2007 17:33)
Není tady
Jsem ráda že píšeš, já mám taky takovou "selektivní" paměť :-) Třeba řeknu: už si ani nepamatuju kdy jsme naposledy byli v čajovně, už je to určitě strašně dlouho - a přítel řekne: vždyť jsme byli nedávno, tam a tam...
Je to asi tou pozorností, že všemu nevěnujeme pozornost...
Ale základní věci si pamatuju, tak to není tak strašný :-)
Měla jsem problémy s býv. kolegou v práci, ten má paměť hodně dobrou, pamatuje si roky zpátky, co se přesně stalo a kdo co řekl, a ten se mi smál, a říkal, že mi může klidně něco nakecat, že si to nepamatuju. Byl s tím trapnej.
Nicméně si z toho nic nedělej, nejsi sám.
No a rada - tak si piš "deník" a tam si piš události, který pro Tebe byly ten den důležitý.
Měla jsem teď např. pocit, že doma nic neudělám, tak kde se ten čas ztrácí? Tak jsem si to začla psát... pro přehled.
Jo ty slova - to se mi taky dost často stává. Mám na mysli slovo, a nevím, jak to říct.
Ale nějak to neřeším. Prostě to ke mně patří.
A lidi, kteří mě mají rádi, mi nějakou věc klidně 2x zopakujou.
Není tady
Jsem rada, ze nejsem s tim problemem uplne sama. Ano, znam to. Stava se to mi uplne bezne. Proste mam "vypadky". Pamatuju si treba zacatek, toho, kdo co rikal, ale uz si nevybavuju, jak to skoncilo. Nejsem schopna se soustredit na vice nez jednu vec naraz. Muj mozek to proste nestiha. Hodne mi to vadi v praci i v osobnim zivote. Priklad: jdu na kolo, natankuju si flasku s vodou a tu si necham doma ;-(((. Nebo jdu zase na kolo, tentokrat si vezmu flasku, ale pro zmenu si nevzpomenu na helmu. Proste nejsem schopna si pamatovat detaily.
Hodne jsem patrala na internetu a prisla jsem na to, ze existuje tzv. "porucha pozornosti". kdo ma zajem, at si to zada do vyhledavace. Jsem pevne rozhodnuta s tim ale bojovat. Uz jsem se objednala do Centra kognitivnich poruch na vysetreni. Psycholog mi rekl, ze kdyby se zjistilo, ze neco neni v poradku, tak udajne existuji nejake techniky a nacviky.
Jen tak mimochodem, je k mani spousta literatury na toto tema, ruzne prirucky, jak si zlepsit pamet a tak dale....
Abych pravdu rekla, mam pocit, ze ted se tato porucha hrozne moc rozmaha, trpi ji snad kazdy treti nebo co...Potkavam dost lidi s podobnymi problemy. Nebude to tou nasi uspechanou dobou?
Není tady
To mám taky, dobrý je si vše, co je důležitý, zapisovat někam do diáře.Jak už tad na psala Martinka.
Není tady
Já si píšu úkoly od 15-ti let do "rozumu", což je kapesný kalendář-diář-plánovací do kabelky-tlustý. Když to mám napsané, tak jednak vím, že nezapomenu a pak si třeba i vzpomenu co to je (protože jsem to psala).
Anebo před cestou na dovolenou různé seznamy-co vyřídít před odjezdem, co zabalit a tak. Za ty leta jsem vytrénovaná, že pak už to umím i bez seznamu...
Měla jsem úraz hlavy, takže mám skutečně výpadky paměti, myslím, že nefunguje krátkodobá pamět a bohužel si nepamatuji věci, které se událi od dětství do úrazu. Tedy jenom něco, a zrovna ty hezké moc ne.
Není tady
Mám to taky
a pěkně mě to štve !
Není tady
To je stará vesta... LEPŠÍ S PARKINSONEM PANÁKA ROZLÍT, NEŽ S ALZHEIMEREM ZAPOMENOUT VYPÍT.
Není tady
"Pane doktore, jak se jen jmenuje ten Němec, co mi schovává věci po bytě?"
"Alzheimer, babi, Alzheimer..."
Není tady
Tak já to mám třeba tak, že zapomenu číslo stojanu, než na benzince dojdu k pokladně a musím se vrátit, nebo odvodit ... D
Není tady
docela drsný, přišel mi dnes článek o tom, co nám přinesou další studie a roky používáné Wi-Fi a mobilní telefony a vzpomněla jsem si na téma o špatné paměti zde. Tak ho sem přikládám:
http://www.novinky.cz//12/44/07.html
Není tady
jsem na tom fakt spatne:
na navsteve u pritele jsem zjistila, ze mame uplne ale uplne stejne cervene zubni kartacky. Muj byl hodne jety, tak mi pritel dal novy bily. Dva dny jsem ho pouzivala. Ale kdyz jsem se balila domu, tak jsem mu sebrala jeho cerveny, protoze jsem nejak zapomnela, ze jsem uz mela novy bily...Byla jsem zvykla na svuj cerveny ;-))) Jsem ja normalni??? ;-D
Není tady
zapomněl jsem sem, co jsem vlastně chtěl napsat...............
Není tady
jakym smerem se pro vas toci slecna?
http://halbot.haluze.sk/?id=3681
Není tady
Nejvíc se to projevuje při vaření. Vyrazím do spíže pro "něco" a musím se vrátit, už nevím, co to bylo. Manžel to komentuje "a bude hůř"
Není tady
to se mi stava taky ze jdu do pokoje pro neco a najednou nevim co jsem chtela - kdyz na mne treba nekdo zacne mluvit nebo tak ... ale staci mi abych se zastavila a rozhlidla sepo mistnosti jestli to treba nekde neuvidim ... nebo se vratim na misto kde jsem to jeste vedela a hluboce se zamyslim a prijdu na to ... temer vzdycky ... ale nejde to kdyz nekam specham
Není tady
dothcom napsal(a):
kazdu chvilu inak
Není tady
Mne se toci vetsinou doprava, musim rozostrit a podivat se na stin, pak se zacne tocit doleva. Fakt sila!
Není tady
*
Upravil(a) dothcom (16. 10. 2007 21:19)
Není tady
dnes jsem měla vyjímečně doma větší část rodiny a vařila jsem, zatímco oni jeli navštívit babi. Vědomě jsem vypla plyn pod masem, něco dokončila, poběhala po bytě a vypadla do práce .Po cestě jsem vše v klidu procházela a chytla mě děsná panika- plyn pod masem.Vypla nebo ne?????? Telefonát dětem...... Vše v pořádku. ALE v létě, jsem vařila fazole a to je dlouhé vaření , opět jsem poběhala po bytě jako většinou v sobotu a odjela na domluvenou návštěvu. Řeči se vedly a najednou nějaká asociace-FAZOLE--- plotna, panelák v plamenech. Tak rychle jsem doma nikdy nebyla. Asi mně mají moji andělé fakt rádi.Panelák bez plamenů, okna bez kouře, chodba bez zápachu,fazole sice nepoužitelné,ale to byla jediná škoda. A to už není žádná prča jako brýle v lednici .
Není tady
Oxi napsal(a):
dothcom napsal(a):
http://halbot.haluze.sk/?id=3681kazdu chvilu inak
Anoano - pre moderátorov, aby ma nebanovani(a aby som nebanovala ani ja...
).
Není tady
Jo... paměť... taky jsem na tom zle. A když si dělám poznámky, abych nezapomněla, tak co? tak papírek s poznámkou někam zašoupnu a nevím, kam, a jsem tam, kde jsem byla. Deník... to samý, někam ho dám a pak ho nemůžu najít, a nakonec ho najdu jenom kousek od místa, kde jsem hledala... to už snad nebude potíž s pamětí, to už je jakýsi celkový chaos v životě...
Není tady
to já si říkám, tohle si přece nebudu psát, tohle určitě nezapomenu...........hmm ...chyba.....jen si vzpomenu jak jsem říkala že nezapomenu )))). Nejhorší můj případ byl když jsem docela dost dlouho běhala po bytě a hledala peněženku kterou jsem měla před chvilkou v ruce.........našla jsem ji až jsem se uviděla v předsíni v zrcadle - měla jsem ji pod paží..........
Není tady
Jestli to nebude tím, že děláme plno věcí najednou a nesoustředíme se. Několikrát jsem postavila jídlo na sporák, šla něco dělat na druhý konec bytu a vzpomněla si, až ke mně dorazil zápach a kouř. Manžel už mi vyhrožoval, že instaluje nad sporák kouřové čidlo. Moje máma na tom byla také tak, otec prohlašoval, že když chceš něco ztratit, dej jí to schovat, už to nikdy nenajde. Taky neustále něco hledám a to se snažím dávat věci naq místa, kde je určitě najdu.
Není tady
dothcom napsal(a):
Tý jo, doleva. Když se snažím, začne i doprava, ale když se na ni dívám bez snažení, tak se vrtí doleva... Takže sem jako asi nepoužitelná pro studium (alespoň můj obor), jak mi to suma sumárum z té charakteristiky vyšlo. Potěší.
Není tady