29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jinak existuje velká spousta dalších bodů. Bod Otce, matky, sourozenců, dětí, peněz, zdraví, lásky, cest, vzdělání, slávy sporů, povolání, osudu, okultismu...
Na každý bod je vzoreček jiný pro denní a noční zrození. Je to v Keferovi, kdyby sis chtěla pořádně započítat, můžu to sem přepsat. To už v astrol. programech nebývá.
Jen ještě poznámka k výpočtu:
může se stát, že vyjde číslo větší, než 360°. V tom případě se to počítá normálně dál. Např. vyjde 398°.
Při 360°jsme znova na nule u Berana, zbývá 38° od 0°Berana, což je 8°Býka.
Stejně tak při výsledku v zápo*ných číslech se to od 0°Berana prostě odečte (= počítáme proti směru chodu znamení).
A dodatek pro ty, co skončili s matematikou na tak dávno jako já (před 20 lety!!! ), pamatujme, že stupně a minuty se počítají v šedesátkové soustavě, nikoliv desítkové. Takže až budete sčítat minuty, ne do stovky, ale do šedesátky.
Omlouvám se, jestli jsem touto připomínkou někoho urazila. Beru to podle sebe.
Není tady
Damila napsal(a):
Retrogradita, to je jako když někam jdeš (direktní pohyb), pak se zastavíš (stacionarita), ohlédneš se zpátky, kousek se vracíš (retrogradita), pak se znaovu zastavíš (stacionarita), znovu otočíš a jdeš opět direktně.
Nemůžu si pomoci, ale silně mi to připomíná duševní chorobu, které se říká obsese
no vlastně jo.......
já mám v přesné konjunkci Saturn s Neptunem, oba retro a můžu ti říct, že skutečně působěj někdy až obsesivně. Nicméně - furt je to o tom zesíleném působení, no ni?
Saturna, co se ti špacíruje přes Lunu ti sice nezávidím, ale zase - když to má tu tvoji Lunu k něčemu přimět, tak to bude důkladně
Aneb - opakování jest matka moudrosti
Já to vnímám jako zdržení, ohlédnutí, ale nic příjemného v tom nevidím.
No Dam, taky nikdo ale neříkal, že to je, nebo má být příjemný.....
Není tady
Děkuji ti Damilo , za tvůj naprosto fundovaný příspěvek. Mám ten dojem, že hlubší poznání astrologie mě míjí právě z důvodů tebou zmíněných... nejsem a nikdy jsem nebyla kamarád s matematikou. Ta mě prostě míjí a co nejde odvodit selským rozumem ( trojčlenka nebo procenta ) tak už je pro mě vyšší dívčí.
Ráda bych se dobrala k nějakému závěru, ale nemám dostatek trpělivosti na ponoření se matematický propočtů. Když ti pošlu svoje indicie, zabere ti hodně času mi to vypočítat? prosím... zřejmě míň než mě
Som, jak chceš, není problém.
Můžem to zkusit já i Andromeda a porovnat co nám vyjde.
Mě matika bavila, ale jen proto, že jsem s ní končila na ZŠ. Na střední jsme ji neměli.
Není tady
Damila napsal(a):
Som, jak chceš, není problém.
Můžem to zkusit já i Andromeda a porovnat co nám vyjde.
Mě matika bavila, ale jen proto, že jsem s ní končila na ZŠ. Na střední jsme ji neměli.
Já zas měla na střední chápavého profesora, který mě s ní nadbytečně neobtěžoval.
Jak počítáte zastoupení živlů v horoskopu?
Narazila jsem už na několik různých způsobů.
Někdo počítá jen s planetami do Saturna, přičemž Slunci a Měsíci připisuje více bodů.
Někdo zahrnuje i vnější planety a dává všem po jednom bodu.
A někdo započítává i Ascendent a MC.
A já nevím, co si mám vybrat
Není tady
Počítám určitě všechny planety + Asc a MC, přičemž Slunce, Lunu a Asc po dvou bodech, ostatní po jednom.
A vyplatí se mrknout i na živly domů, resp. jaké živly jsou u těch nejdůležitějších (rohové + nejobsazenější).
Není tady
Prošla jsem taky různými způsoby počítání.
Nyní se kouknu, jen jestli je v radixu nějaké výrazné zastoupení jednoho živlu, nebo naopak jeden živel chybí.
Přičemž ASC do zastoupení živlů beru s rezervou, protože nemá vlastní energii, jen přijímá.
MC neberu v úvahu do živlů vůbec.
Nicméně chybějící žilvy můžou být nahrazeny aspekty na planety určitému živlu odpovídající.
Např. Když nemám v radixu vodní živel, ale mám dobře postavenou a bohatě aspektovanou Lunu, nebude v horoskopu voda vůbec chybět....apod.
Není tady
Díky holky
Asi budu muset taky vyzkoušet různé způsoby a pak uvidím.
Čím víc toho čtu, tím větší jelen z toho jsem, ale to je asi v pořádku
A Dam, myslíš, že to platí i opačně? Že když je třeba některý živel hodně zastoupený, ale ty planety nejsou moc aspektované, že je ten živel jakoby oslabený?
Jo a jak se vlastně vykládají planety, které nejsou vůbec aspektované? Má to nějaký význam? To jsem se zatím nikde nedočetla.
Není tady
bublinka napsal(a):
A Dam, myslíš, že to platí i opačně? Že když je třeba některý živel hodně zastoupený, ale ty planety nejsou moc aspektované, že je ten živel jakoby oslabený?
Ne, planety, které nejsou aspektované, nepopírají svůj živel.
Není tady
bublinka napsal(a):
Díky holky
Jo a jak se vlastně vykládají planety, které nejsou vůbec aspektované? Má to nějaký význam? To jsem se zatím nikde nedočetla.
Neaspektované planety se projevují čistě jen podle svého postavení ve znamení a domě. Snáze se vykládají, ale tím, že jsou neaspektované, stojí jakoby osamoceně, doslova nemají kontakt se zbytkem radixu.
Toto je můj poznatek.
Názory astrologů se v tomto hodně liší. Co astrolog, to odpověď. Zkus si to vyvodit sama, co Tobě to říká. Jak Ty to cítíš. Univerzální odpověď nedostaneš.
Není tady
eremuruss napsal(a):
Zkousel jste nekdo na CHYTRE ZENE poradnu od astrolozky?Ja to zkousela a odpoved me velice prekvapila, napsala vlastne co ja sama vim.
Když ti někdo řekl to, co víš, k čemu pak potřebuješ takový výklad? A z čeho jsi byla tak překvapená, když jsi to věděla? Já bych spíše potřeboval vědět, to, co nevím a to bych byl překvapený, kdyby mi to někdo řekl...
Není tady
Damila napsal(a):
bublinka napsal(a):
Díky holky
Jo a jak se vlastně vykládají planety, které nejsou vůbec aspektované? Má to nějaký význam? To jsem se zatím nikde nedočetla.Neaspektované planety se projevují čistě jen podle svého postavení ve znamení a domě. Snáze se vykládají, ale tím, že jsou neaspektované, stojí jakoby osamoceně, doslova nemají kontakt se zbytkem radixu.
Toto je můj poznatek.
Názory astrologů se v tomto hodně liší. Co astrolog, to odpověď. Zkus si to vyvodit sama, co Tobě to říká. Jak Ty to cítíš. Univerzální odpověď nedostaneš.
Souhlasím, univerzální odpověď není.
1. všechny planety jsou v horoskopu nějak aspektované.
2. Nevím, jak "se" vykládá málo výrazně planety, ale já je vykládám tak, jak je vnímám. Tedy, že jejich energie tolik v horoskopu "neřve", což může mit dvojí efekt. Špatně se na to přichází, když jsou ve hře a ještě obtížněji se pak s tím něco udělá, když je zapotřebí. Člověk jakoby ty planety vůbec neznal, ale mimovolně se "nějak" chová, aniž by byl schopen vědomě vnímat toto chování.
Ale ovšem, že je to případ od případu. V astrologii je dnes taková situace, že na každého mají planety velmi specfický až unikátní vliv. Ztrácejí se tisíciletá schémata a předdefinvané tradiční šablony, podle nichž se někteř astrologové snaží jet, jsou obvykle málo funkční. Ovšem invence a kreativní přístup se mnoha astrologům velmi často vyhýbají...
Není tady
Není tady
Regina napsal(a):
Čauky, Salve, už jsi mi tu chyběl!
![]()
Dík za pusu, Regino, mám je moc rád...raději jako svíčkovou...
Není tady
Ahoj, Salvatore!
Jak to myslíš, že všechny planety jsou nějak aspektované?
To říká Turnovský, že? Když mluvíme o aspektaci, máme na mysli samozřejmě hlavní aspekty a jejich určitý orbis. V tomto smyslu můžou existovat neaspektované planety.
Není tady
Damila napsal(a):
Ahoj, Salvatore!
Jak to myslíš, že všechny planety jsou nějak aspektované?
To říká Turnovský, že? Když mluvíme o aspektaci, máme na mysli samozřejmě hlavní aspekty a jejich určitý orbis. V tomto smyslu můžou existovat neaspektované planety.
ano, říká to Turnovský, a ačkoliv nerad, musím s tím souhlasit. Pak je pravda ta, že existují taky nějaké "hlavní" aspekty a ty ostatní.
Já tomu proto říkám "výrazně" anebo "méně výrazně" aspektované planety.
Takže informace o "neaspektovaných" planetách může být pro laika zavádějící. Každá planeta má nějaké aspekty a některé jsou takto aspektovány velmi výrazně hlavními aspekty.
Mne by spíše zajímalo, jaký máš názor na to, proč jsou některé aspekty tak výrazné a mocné, a některé zas třeba méně... i když i to je velmi po*né. U některých lidí i méně výrazné aspekty mají obrovský vliv...
Není tady
Jak víš, že nějaká vlastnost nebo situace se projevuje právě tímto slabým (nebo chceš-li méně výrazným) aspektem? Třeba je to "vina" úplně něčeho jiného, ten projev, než toho aspektu.
Můžeš být konkrétnější?
Není tady
Damila napsal(a):
Jak víš, že nějaká vlastnost nebo situace se projevuje právě tímto slabým (nebo chceš-li méně výrazným) aspektem? Třeba je to "vina" úplně něčeho jiného, ten projev, než toho aspektu.
Můžeš být konkrétnější?
Takhle: Vem si třeba případ Jodu v horoskopu. Je tvořen dvěma kvinkunxy a polosextilem. Nikdo snad nebude tvrdit, že Prst boží v horoskopu má malý význam, vždy je to velká síla, jenom záleží na tom, jak to ten dotyčný zpracovává. Mám několik podobných případů, asi není místo to zde rozebírat dopodrobna, jde mi o princip. Když jsem hledal důvod, proč by měly být některé aspekty "silnější" a jiné "slabší", pochopil jsem, že ono to funguje trochu jinak. Každý aspekt má naprosto přesný význam a sílu pro toho konkrétního člověka.
Je jasné, že lidi na spodních dvou úrovních prožívání "rozhýbou" snadněji výrazné základní aspekty. Ovšem na horních dvou úrovních to dokáží i "méně výrazné" aspekty. U těch prvních ty méně výrazné působí taky, ale člověk nemá receptory, aby vnímal ty tlaky. Musí si počkat na ty výrazné, někdy na svou škodu.
Není tady
To jsem asi špatně napsala -"jak se vykládají.." - hned mi mělo být jasné, že co astrolog nebo směr, tak jiný výklad
Tak spíš mi šlo o to, jak to vidíte vy
Upravil(a) bublinka (8. 8. 2008 12:15)
Není tady
Salvator napsal(a):
Damila napsal(a):
Můžeš být konkrétnější?Takhle: Vem si třeba případ Jodu v horoskopu. Je tvořen dvěma kvinkunxy a polosextilem. Nikdo snad nebude tvrdit, že Prst boží v horoskopu má malý význam, vždy je to velká síla, jenom záleží na tom, jak to ten dotyčný zpracovává. Mám několik podobných případů, asi není místo to zde rozebírat dopodrobna, jde mi o princip. Když jsem hledal důvod, proč by měly být některé aspekty "silnější" a jiné "slabší", pochopil jsem, že ono to funguje trochu jinak. Každý aspekt má naprosto přesný význam a sílu pro toho konkrétního člověka.
Je jasné, že lidi na spodních dvou úrovních prožívání "rozhýbou" snadněji výrazné základní aspekty. Ovšem na horních dvou úrovních to dokáží i "méně výrazné" aspekty. U těch prvních ty méně výrazné působí taky, ale člověk nemá receptory, aby vnímal ty tlaky. Musí si počkat na ty výrazné, někdy na svou škodu.
Případ Yodu (dva kvinkunxy a sextil) je jasná a silná konfigurace. Zatímco samotný kvinkunx je slabý aspekt, tak v konfiguraci má sílu velkou. To je ale dáno uzavřením toho prstu. Jasně ukazuje kam směřuje. Ale i zde záleží na přesnosti.
Můj synek má přesný Yod (orbisy do 1°), a tam působí silně, bezesporu.
Stejně tak, jako kvintil sám o sobě je nic moc aspekt, ani ryba ani rak. Ale pentagram v horoskopu, jo, to je jiná káva.
Sama mám dva Yody v horoskopu, ale nejsou přesné, proto s nimi nepočítám. 3°už je moc, na tak decentní konfiguraci.
Není tady
Myslím, že pokud několik aspektů vytvoří formaci, ovšem že vždy je tato silnější než součet síly jednotlivých oddělených aspektů. Synergický efekt.
Otázkou je, jak je možné, že takzvaně "slabé" aspekty tvoří tak silný synergický efekt, který je možná téměř stejně silný, ne-li silnější, jak velký trigon?
Přesto prozatím, než se přesvědčím, že je tomu jinak, dávám přednost tomu, co jsem v horoskopech zatím pozoroval. Třebas kvinkunx já vůbec nepovažuji za slabý aspekt. Pouze snad za aspekt obtížněji uvědomitelný. Uvědomitelnost pak považuji za faktor vývojové úrovně.
Někdy mám dojem, že tím, jak astrologové po věky pozorují a zkoumají hlavní aspekty, se o nich ví podstatně více, jak o aspektech ostatních, považovaných za slabé. To ovšem je na škodu astrologie. Chápu, že pět aspektů bylo srozumitelných pro starověkou a středověkou úroveň vnímání, ale pro dnešní dobu se otevírají nové možnosti. Navíc, život tehdy nebyl tak bohatý jak teď a vývojová rychlost žalostně pomalá, tudíž pět aspektů až nad hlavu. Ale dnes... situace naprosto jiná.
Není tady
Ano, máš pravdu, že konfigurace tzv. "slabých" aspektů působí silněji, než třeba Velký trigon. Ale to spíš tím, že působí více dynamicky, může být pociťovan až nepříjemně, což u Velkého trigonu nehrozí.
Nicméně taková Velká kvadratura, nebo T-kvadratura je silná o to více, že se skládá ze silných dynamických aspektů.
Není tady
Myslíš, že aspekty jsou tak silné, jak silně jsme si je schopni uvědomit?
Proč bychom tedy měli v horoskopu Yod, když bychom ho nebyli schopni vnímat?
Není tady