21. října : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 21. října : Straidelné čokoládové muffiny pro odváné děti. Zabaví i zasytí! 21. října : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Zdravím,
máte rádi arabskou kuchyni? Já hrozně moc, i kdy to chvíli trvalo, ne jsem jí přila na chu. Zatím jsem se doma zmohla "jen" na to, uvařit kuskus.
Tady dávám odkaz na stránky s recepty arabské kuchyně http://groups.msn.com/CestaIslamu/vechn … D_Last=157
Není tady
Kuskus mám taky moc ráda...
Není tady
Kdysi jsem dělávala ítavuk, íkebab a pokouela se i o taíny, houmous a baba chanough, ale výsledek byl daleko za tím, co jsem znala, jak to mělo chutnat. Take zůstávám u restaurací...
Není tady
Ahoj Verano,
jo to znám. Hlavní problém je s ingrediencema, bz správného koření a surovin se to prostě nedá uvěřit tak, aby to chutnalo tak, jak má. Vařit třeba kuskus bez koření ras el hanout je jako vařit gulá bez papriky ;o)
Babaghanough miluju!!! Dneska se u dá koupit v konzervě, ale stejně ten "domácí" je nesrovnatelně lepí.
Pokud si z Prahy, tak vím o dvou obchodech, kde se dají koupit originání suroviny a dokonce i halal maso. Jedno je restaurace - obchod Chez Amis ve Spálené, kde se dá koupit koření, kuskus, tahína a tak a druhý obchod je v Myslíkově ulici, tam mají snad vechno, dokonce i nádobí a prodávají tam i halal maso..
Není tady
:-))) Bohuel z Prahy nejsem. Ale i tak tu mám pár moností. Nicméně je pravda, e jsem se během let od svých zájmů (o Blízkovýchodní oblast a Maghrib) odchýlila. Teď zkouím poznat něco jiného. několik let jsem nejezdila nikam jinam ne na BV a najednou jsem zjistila, e u mne to moc neláká. Mám tam spoustu známých, ale u se tam nehrnu. Teď se těím jinam, do Vietnamu....
Ale zpět k vaření - baba chanough v konzervě???? Tak to si snad si seenu! A zkouela si někdy tu kavárnu Siwa? Jestli mne pamě neklame, je to někde za Kotvou...
Není tady
No jo, v konzervě. Stačí to dát do misky, přidat trochu olivového oleje, česneku a citrónu a u jen papá ;o))) Ale teda vedle čerstvého babaghanough to ani neleelo.. kdy jsem to jedla z té konzervy poprvé, tak mi to teda moc nejelo, ale to jsem nijak nedochucovala, dneska u to kupuju ve velkém. Zdá se mi, e z té konzervy to chutná trochu moc po tahini. Taky mají v konzervě hommos, plněné vinné listy a moná i ten kuskus ;o)))
Siwu tedy neznám ani jsem o tom nikdy neslyela, ale kousek od Kotvy je Dahab.. co je arabská restaurace. A pojede na výlet do Prahy, určitě si tam zajdi, ve čtvrtky, pátky a soboty tam mají i břiní tanec. A pokud se bude chtít rozoupnout, mle si dát menu pro dva za tisícovku, dostane spousty mezze a pak obrovskou mísu kuskusu s merquez a masíčkama, je to boí.
Já miluju ve orientální a pak taky Japonsko a Čínu!!
A nemá nějaké ty receptíky??
Není tady
Bohuel u ne, jak říkám, poslední tečkou za mými výlety do této oblasti (cestovatelskou i kulinářskou) bylo vloni Maroko. Jeli jsme sami dva na měsíc a já nějak rozčarovaně zjistila, e u mne to moc neuchvacuje jako dřív. Asi to zní povrchně,a le prostě jsem se ze dne na den přeorientovala na zájem o úplně jinou stranu světa. Ten zájem jsme jetě nerealizovala, cestu máme v plánu teprve v březnu přítího roku, ale u vím, e jsem po těch letech potřebovala změnu. s tou změnou přila i změna kuchyně :-).
Teď se spí soustředím na bio-potraviny.
Fatimo, ty k tomu má ale taky blízko, co? :-) Jak jsi se k tomu dostala?
Není tady
Ach můj Boe, Maroko, na měsíc.... záááávidím, tak straně moc záááávidííííím
Já miluju ve arabské a orientální u od odětství, byla jsem asi jediná desetiletá holčička v knihovně, která si půjčovala průvodce Japonskem a podobně
Někdy v pěti letech jsem viděla v televizi pořad o orientální tanečnici a Egyptě a pochopila jsem, e jsem se narodila na patné straně zeměkoule
Miluju to od dětství, nevím proč... nakonec jsem si k zájmu o to ve "pořídila" přítele z Alíru a teď ho v jednom kuse přemlouvám, a se tam jedeme podívat.. tedy u ho přemlouvám tři roky a snad se to u začíná trochu rýsovat.
Hrozně bych chtěla cestovat, ale nejsou finance a hlavně partnera to zdaleka neláká jako mně a moje lenost zatím vítězí nad snahou "přemlouvat", ale snad se mi to v blízké budoucnosti splní, alespoň s Alírem a Marokem a jednoho dne s Japonskem a Čínou.
Zrovna jsem poněkolikáte dočetla kníku Muům vstup zakázán od české spisovatelky, která pobyla nějaký čas v Jordánsku a píe o ivotě tam atd. Kdyby to lo, tak bych do té kníky nejraději vlezla a u nevylezla
Nemá někde fotky na internetu nebo tak něco??
Není tady
Alírsko je nádherné, před pár lety jysem tam také byla: Ahaggar, Tassili N-Ajjer (lezli jsme nahoru k těm malbám, výstup jako blázen, vedro, ale paráda), 14 dní jsem neviděla sprchu, údolí M'Zabu, Alír, Tamanrasset (ten se mi asi líbil nejvíc)...
Nějaké fotky mám na www.veranna.com/vavab, ale protoe jsem jetě předtím neměla 350D, ale normální analog. zrcadlovku 300, tak tam nejsou fotky z Egypta (tam jsem byla nějaký čas pečená vařená), Sýrie, Libanonu ani Jordánska a ani bohuel z Alírska :-((( Kdysi jsme o tom dělala i přednáky, ale nějak u není čas...
Tvůj zápal ti tak trochu závidím, já jsme v tom svém dola tak daleko, e jsem se po dokončení jedné koly dala na Blízkovývýchodní studia na jiné kole, ale tam asi nastal ten první moment vystřízlivění a pak u se to vezlo.
Teď to vidím jako obohacení. A jsem ve svých názorech a hodnoceních realističtějí.
A proč nejde sama, kdy přítel nechce?
Není tady
Stránky jsou moc krásné, blhopřeji k nedávnému vstupu do stavu manelského - vae svatební oznámení je to nejúasnějí, jaké jsem kdy viděla
Proč nejedu sama? Nevím, asi si to nějak neumím představti - jet sama - ale moná mi nic jiného nezbyde. Předpokládám,k e u tebe to cestování je více ne jen koníček, ne? Pokud jsi tedy nedědila po strýčku z Ameriky
Nic, jdu dále obdivovat ty vae fotečky. A zápal ,to jo, ten já mám, to je zatím ale ve
Není tady
Má pravdu, jeden čas jsem jezdila jako průvodkyně, ale popravdě: u bych to nedělala zanic. Kdy si představím tu odpovědnost za lidi..., navíc to byly poznávačky, take nic nebylo jistýho dopředu. Neseene na místě lístky na noční vlak? Smůla, ale celý zájezd na tom závisí... Telefonicky jsem kadý den volala do turist. hotelů podél trasy, jestli fakt platí to ubytování, a stejnak, přijedeme a ejhle: 2 pokoje jsou plný... Anebo problém: vysvětlit zhýčkaným lidem, e turistický hotel asi sotva bude mít koupelny na pokojích, e nemůou čekat ručníky atd. U některých lidí byl i problém vzít si na takovou cestu baoh a táhli kufry! Ačkoliv v propozicích zájezdu jasně bylo uvedeno, e mají mít baohy, protoe se to bude nosit na zádech, jezdit místní dopravou atd...
Natěstí u drsnějích zájezdů (např. právě Alírsko) se seli dobrý lidi v komorní sestavě (kolem 10 lidí, co je nádherně zvládnutelná skupinka) jsme to celé projeli. No, mám spousty pozitivních a negativních záitků a důsledek je ten, e u nejezdím ani jako průvodce ani jako klient CK, protoe vím, jaké je to pozadí a to si radi budu jezdit na vlastní pěst a nést odpovědnost je za sebe a za své blízké.
Ale pokud bude chtít, poradím ti soukromě nějaké tipy na CK, na co si dát pozor, atd. A pokud si troufne vyrazit i sama (já jsme jela bez manela sama Egypt a hned třetí den jsem se seznámila s dalími podobnými cestovateli), tak i tak ti mohu být snad trochu nápomocná.
Jinak te´d u je to cestování jen koníček.
Moc bych ti přála, abys to viděla na vlastní oči, člověku se hodně rozíří povědomí o této částí světa a spousta názorů se jaksi vykrystalizuje...
Drím palce, aby se ti tvé sny splnily...
Není tady
To teda obdivuji, e jste "jen tak" vyrazili do toho Alíru. Přítel říkal, e to bohuel pořád není země, kde by se mohli turisti jen tak potulovat zcela bez rizika. Hlavně prý v horách to pořád jetě není úplně bezpečné. Přítel pochází z Kabýlie, Tizi Ouzou a tak.
Sama bych si troufla tak maximálně do panělska, válet se na plái a podobně ;o))
Není tady
Fatima napsal(a):
Zdravím,
máte rádi arabskou kuchyni? Já hrozně moc, i kdy to chvíli trvalo, ne jsem jí přila na chu. Zatím jsem se doma zmohla "jen" na to, uvařit kuskus.
Tady dávám odkaz na stránky s recepty arabské kuchyně http://groups.msn.com/CestaIslamu/vechn … D_Last=157
Mám. Jordánsky kamo ma naučil robi hommos, učitežka tanca ma trochu zasvätila do kuskusu a berberskej kuchyne a z pracovného pobytu v zahraničí som si doniesla kuchárku vo franine a potom ete peciál tajini(tadini), to je taký berberský eintopf... Niektorý mi nechutil vôbec, ale jeden, čo som trafila na svoje narodky, bol ...
A môj egyptský ex mi tie dal nejaké receptíky, skúsim ich vyhraba, či ich ete niekde mám...
Není tady
Ahoj, moc to tady teda neije:) Chtěla bych se vás zeptat, jestli je lepí si kupovat nádobí a i některé suroviny pro arabskou kuchyni spí v zahraničí nebo tady v tuzemsku:) Kamarádka si nedávno přivezla z Maroka ten hrnec tajine a já přemýlím, e bych si ho taky pořídila. Zatím jsem na českých eshopech narazila tady na tenhle tajine, ale nevím, jak moc bude kvalitní. Nemáte ho náhodou doma? Díky moc:)
Není tady