29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den,
Chtěla bych Vás v jedné smutné události poprosit o radu:
Dne 19.9. jsem musel jít na indukco potratu mezi 23. a 24. týdnem, protože mému dítěti přestalo pracovat srdíčko. Už pár dnů před 12. 9. jsem cítila zeslábnutí pohybů, a 12. 9 jsem byla v těh. poradne na Poliklinice Mazurská, kde "moji" gynekoložku zastupovala dr. Mushanaf. Přes moje naléhání, že necítím pohyby, nebyla ochotna použít ten elektronický snímač zvuku srdíčka, ani v ordinaci se nacházející moderní ultrazvukový přístroj. Použila pouze "trubičku" a tvrdila, že srdce dítěte bije a dokonce ji koplo do ucha.
Už delší dobu mi přitom bylo špatně, měla jsem noční křeče (celého těla), na které mi jen částečně pomáhal Mg, který mi byl předepsán kvůli tvrdnutí břicha. Den co den mi bylo hůř, a prosila jsem pradně sloužící gynekoložku, aby mě poslala na vyšetření krve, protože jsem léta trpěla minerální dysbalancí ( iontovou nerovnováhou) s vážnými záchvaty. Ona to neudělala, peprotože prý oprávnění k poslání na krevní vyšetření nemá,a musí to udělat internista nebo praktiký lékař. Vzhledem k tomu, že do této Prahy jsme se jen nedávno přestěhovali, neměla jsem zde ani jednohho, a internista kterého jsem oslovila, mě odmítl registrovat. Až po elší době jsem našla jediného praktického lékaře, který byl ochoten si mě registrovat, a až týden na to mě poslat na krevní vyšetření, samozřejmě s odstupem výsledků.
Zjistil, že mám extrémně nízký obsah železa (hemoglobinu, hematokritu a třetí látky, co si te´d nepamatuju) v krvi, a velmi vysoký cholesterol. Nic víc.
v té době mi už bylo velmi zle, byla jsem bledá jako papír a bez energie. Navíc jsem ještě "své" gynekoložce dr. Falkmanové si stěžovala, že mám srdeční arytmie celý život, a v těh. se mi zhoršili. Ona se mi vysmála, že ůkdybyste měla skutečné arytmie, tak dítě to nepřežije". Bohužel je docela možné, že měla pravdu, ale její posměšný přístup mě šokoval.
Náhodou se přesunulo vyšetření u genetičky až na toto období, protože neměla volno, a tak díky náhodě jsem se s ní domluvila právě te´d, že bych ráda absolvovala ještě 1X podrobný UZ v Podolí (odmítla jsem totiž amniocentézu). Ona mě tedy poslala na 18.9., ale to nebylo plánované mojí gynekoložkou, ta mě na UZ neposlala. Stojí mi vlasy hrůzou na hlavě, když si uvědomuji, že ve skutečnosti jsem na UZ ani jít neměla, a co se týče gynekoložky, pozvala mě na další návštěvu až na 11.10. Byla jsem ve 23. týdnu + pár dnů těhotenství, a poslední UZ jsem měla v 18. týdnu kvůli genetice. Přes moje stížnosti mi neudělala ani krevní testy. Kdybych nebyal šla náhodou právě přes genetiku na UZ do Podolí, nosím mrtvé dítě v těle celý měsíc- od cca 12.9. do 11.10 !!!
Trauma, které jsem prožila, a strašná bolest a zklamání na straně mého partnera se nedá popsat. Zjistila jsem, že pravděpodobnost úmrtí plodu v 6. měsící je 1%! Proto si myslím, že při necítění pohybů a mých potíží měla gynekoložka nutně a neprodleně nechat vyšetřit srdečné ozvy. Třeba by se zachytil včas problém, a a byla bych napojena na infuzi, a dítě za pár týdnů se mohlo narodit předčasně a přežít třeba v inkubátoru. Taky je možné, že při včasném odhalení mých zdr. problémů (snad náhlé iontové nerovnováhy nebo infekce) by včas mohlo s začít léčbou, což mohlo zachránit život dítěte.
Ke zmíněnému gynekologickému pracovišti cítím nevyslovitelný vztek, a pokládám jejich chování za zanedbání život zachraňující lékařské péče. Nic hroznějšího žena nemůže prožít, tak fyzicky jako psychicky, než indukci potratu v pokročilejším těhotenství, kdy musí být plě vědoma extrémních bolestí, nedůstojných vedlejších reakcí (celýden průjem, zvracení každou hodinu po podání prostaglandinů) a psychického utrpení.
Mám za to, že se stalo ze strany lékařů zmíněného pracoviště velmi vážné zanedbání, a chci aby mě toto pracoviště za moje/naše utrpení odškodnilo. Následky indkuce i revize jsou pro moje tělo i duši tak velké, že se bojím jestli ještě budu schopna otěhotnět (mám 38 let).
Proto Vás prosím, poraďte mi, jestli existuje u vás něco jako právní poradna pro podobné případy, případně jestli bych některou zkušenou porodní asistetku mohla poprosit o konzultaci, rady, jak dál postupovat, tak zdravotně (zabezpečit aby se přístě podobná věc nestala) jako právně. Jestli máte nějaké zkušenosti, co mohlo nastat za problém, že na svůj věk krásně vyvinuté dítě v břiše zemřelo, prosím Vás o radu.
Děkuji
Není tady
asi se nejdrive zkuste obratit sem http://www.pacienti.cz/index.php
nejake informace by mohly byt i tady http://boskova.bloguje.cz/
jinak se zkusim poptat, ponevadz tohle je skutecne alarmujici.
Upravil(a) barunka01 (27. 9. 2007 18:26)
Není tady
Mně se stalo něco malinko podobného. Před dvěma a půl lety jsem se přihlásila k jednomu gynekologovi (přistěhovala jsem se zde z Ostravy), který akceptoval mou ostravskou pojišťovnu, dokonce mi vystavil registrační list a já dokonce zaplatila dobrovolný příspěvek ve výši cca 800,- na rok. Po měsíci jsem otěhotněla - plánovaně. Jenže záhy jsem začala silně krvácet. Volala jsem urgentně mého gynekologa, ten mne okamžitě objednal. Potud s jeho chováním OK. Když jsem přišla na kontrolu, suše mi sdělil, že vlastně nemá s mojí pojišťovnou uzavřenou smlouvu, takže buď změním lékaře nebo pojišťovnu. Skoro mě ani nechtěl vyšetřit, říkala jsem, že jsem měla několikero pozitivních těhotenských testů. Pak se tedy uvolil mne vyšetřit, řekl, že žádné těhotenství nevidí a vypakoval mě z ordinace. Ještě mi sestra nabrala krev, prý pro jistotu. Odpoledne jsem si volala pro výsledy, prý mám zvýšené hcg, které ukazuje na těhotenství. Tak jsem měla přijít druhý den znovu na odběry. Odpoledne jsem si znovu volala pro výsledky a že prý už jsou dobré. Takže jsem to brala jako uzavřenou věc. Nicméně, já jsem slabě krvácela dál. Myslela jsem si, že jsem dostala menstruaci. Když mě po čtrnácti dalších dnech krvácení neopouštělo, navíc se přidala nesmírná bolest v podbřišku (myslela jsem si, že mě asi chytl slepák), šla jsem k obvoďákovi. Ten mne poslal okamžitě na gyndu. Ale gynekolog i přes mnou popisované problémy mne objednal až za měsíc. Našla jsem si tedy jiného gynekologa přes internet, který mne přijal a okamžitě poslal do nemocnice. Byla jsem operovaná na mimoděložní těhotenství, byl mi odebrán vejcovod. Lékař, který mne operoval, mi řekl, že jsem přišla za pět minut dvanáct, v břišní dutině jsem měla 400 ml krve. Následně jsme poslali stížnost na lékařskou komoru i na sdružení pacientů. Z lékařské komory mi nejdříve přišlo, že lékař jednal správně, odvolala jsem se, věc se přezkoumala a uznali, že lékař jednal NON LEGE ARTIS, a že ho prý potrestají. On si samozřejmě přepsal údaje v mé dokumentaci, a do srpna tohoto roku se se mnou tahal o její vydání. VYsmíval se mi do ksichtu. Nevím, jestli byl potrestán, mám dojem, že na lékařské komoře měl nějakou známou, protože ta ho i po telefonu obhajovala a naznačovala mi, že asi nejsem normální já. Nikdo s tím nic neudělal. A já pořád cítím takovou bezmoc, je to hrozné s tou arogancí některých lékařů.
Není tady
Milá Alexxandro,
Moc děkuji za příspěvek, je sice hrozný, ale utvrzuje mě v mém přesvědčení: že lékaře, který pacienta zanedbává, musíme brát s rezervou a okamžitě se na něj vykašlat. Když zemře dítě nebo i matka, oni dál žijí a pracují, a jejich pacientky se o tom ani nedozví, když to byla jejich vina.
Tvůj příběh je šokující, a nechápu, jak se to mohlo všechno stát, když je zcela evidentní, že jsi díky němu byla v ohrožení života, a také ti trvale poškodil svou nedbalostí zdraví (odebrání vejcovodu) a možnosti otěhotnět.
Děkuji i tobě Peťko za držení palců, a Barunce za webové odkazy. Prostuduji je.
Není tady
Brichatko, můj příběh není tak děsivý, jako ten tvůj. Úplně mě mrazilo, když jsem jej četla. Já nosila teprve malinký plod, kdežto ty jsi už přišla o mimi. Naštěstí nemělo odebrání vejcovodu vliv na mé další těhotenství, děkuji Bohu, že i ten jeden vejcovod funguje dobře a já už mám téměř dvouletého synáčka. Ale šokuje mě, že takový lékař ještě může léčit. On má lepší prostředky pro své důkazy. Já bohužel nemohu spousty věcí doložit, a tak jsem na něj krátká, což mě velice mrzí. Mám tak úděsně tlustou složku s dopisy na lékařskou komoru i sdružení pacientů a nic z toho. Fakt jsem se aktivně snažila. Rok leželo přezkoumání na lékařské komoře, téměř co 14 dní jsem je upomínala. Už ani nevím, jak s tím dál a nemám už ani chuť. Každopádně Tobě Brichatko, přeji, aby vše přebolelo a ty jsi brzičko donosila zdravé miminko, opravdu moc moc ti to přeji i přes svůj věk to nevzdávej!!!
Není tady
alexxandra napsal(a):
Ale šokuje mě, že takový lékař ještě může léčit. On má lepší prostředky pro své důkazy. Já bohužel nemohu spousty věcí doložit, a tak jsem na něj krátká, což mě velice mrzí. Mám tak úděsně tlustou složku s dopisy na lékařskou komoru i sdružení pacientů a nic z toho. Fakt jsem se aktivně snažila. Rok leželo přezkoumání na lékařské komoře, téměř co 14 dní jsem je upomínala. Už ani nevím, jak s tím dál a nemám už ani chuť. Každopádně Tobě Brichatko, přeji, aby vše přebolelo a ty jsi brzičko donosila zdravé miminko, opravdu moc moc ti to přeji i přes svůj věk to nevzdávej!!!
Děkuji, Alexxandro. Já se o to pokusím taky, i když mm obavu že to dopadne podobně jako v tvém případě. A taky vím, že jakékoli odškodnění nebo morální zadostučinění nevrátí život Tadeáška. Ano, taky to vnímám trochu tak, že potrat do nějakého 10. týdne bych asi nesla lépe, než úmrtí už docela vyvinutého miminka v šestém měsíci těhotenství. Já nevidím žádný rozdíl, mně zemřelo děťátko, a bolí to stejně jako kdyby zemřelo při normálním porodu nebo později po narození.
My pacientky můžeme udělat pouze jednu věc: informovat se vzájemně, kdo jak léčí. Je to asi na hranici s právem, ale proč by neměli právo vědět těhotné pacienty mé bývalé gynekoložky, co a kdy zanedbala u mně? Mně se třeba líbilo, že na interentu existuje přehled porodnic s jejeich službami, a pak pod tím přehledem jsou osobní zkušenosti maminek, které tam rodili. Tam se taky vyskytují jména lékařů a sester.
Takže kdo jste z Prahy, dobře si rozmyslete jestli chcete prožít podobné zacházení jaké jsem prožila já - ve státní gyn. ordinaci dr. Nekolové na Poliklinice Mazurská.
Není tady
Já narazila u MUDr. Jana Chlebečka, ze Sdruženého zdravotnického zařízen Chodov, navíc pracuje (nebo ji vlastní??) v soukromé porodnici v Neratovicích, že by za naše "dobrovolné příspěvky" ??
CHTĚLA BYCH PŘED MUDR. CHLEBEČKEM DŮRAZNĚ VAROVAT, TVÁŘÍ SE JAKO ANDÍLEK, KDYŽ SE OBJEVÍ SEBEMENŠÍ PROBLÉM, JE AROGANTNÍ A SPROSTÝ, JAKO HAD!!!
Upravil(a) alexxandra (30. 9. 2007 21:32)
Není tady