29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj
Chtěla bych Vás poprosit o radu, nebo zkušenost.
S manželem se chceme rozvést, ale on dělá problémy se SJM. V podstatě nic nemáme, jen jeho dluhy.
Na mě je napsaná jedna půjčka, která byla prokazatelně použita na uhrazení jeho exekucí (dluhy vzniklé 2 před manželstvím, 1 v manželství). Byli sme dohodnuti, že mi to bude splácet, najednou však přišel, že mi dá jen půlku a když to nepřijmu, budeme se soudně dělit o všechny dluhy.
Dále máme jen auto, napsané na něj, na úvěr. Teď mám strach že auto prodal a peníze chce použít na svoje dluhy a mě nechce dát nic. Problém je, že podle smlouvy je auto ručením na úvěr..
Mám nějakou naději že kdyby byl problém s jeho splácením, že do toho nebudu zatažená? Když to prodal bez mého vědomí? Peníze ze splacené částky za auto jsem po něm nechtěla, taková byla dohoda.
Jak dokážu případně u soudu že jsem o ničem nevěděla? On je odstěhovaný, bydlí u nějaké slečny. Má tam přehlášenou poštu.
Bohužel mi dělá samé problémy, odmítá semnou mluvit, cokoliv říct. Bojím se, aby nenadělal další dluhy, ale někde jsem četla že je klička,že když o nich nevím, nespadají do SJM.
Za právníkem půjdu, jen jsem se chtěla poptat ještě tady.
Díky moc. On je uražený, ješitný, chová se strašně. A já na něj potřebuju mít nějaké argumenty.
Jak by to dopadlo kdyby sme se nedohodli? podali žádost o orozvod a o majetek se soudili?
Upravil(a) Pikola (27. 9. 2007 4:29)
Není tady
tam zalezi v jake vysi ty dluhy bez vseho vedomi nadela. jinak se obavam, ze tohle je jedna z nevyhod sjm, proste jak aktiva tak pasiva jsiou vas obou, pokud by to resil soud, tak asi pul napul :-( ale jak to tak ctu, tak bych byt vami rozvod urychlila, jinak by to mohlo skoncit jeste hur
Upravil(a) barunka01 (27. 9. 2007 7:00)
Není tady
obávám se (jen moje doměnka), že dluhy a majetek se nedělí až po vypořádání SJM (pokud je vypořádáno ještě v době manželství), po vypořádání SJM může manžel dělat dluhy, ale jsou za ním, do té doby se bojím, že jak to co máte, tak i dluhy se dělí pokud není dohoda..
Není tady
Pokud se s manželem nedohodnete, proběhne klasický rozvod. Právní mocí rozsudku o rozvodu zaniká SJM. Všechny dluhy, které manžel "nadělá" po tomto datu, jsou jeho výlučné dluhy. Není tedy rozhodující datum vypořádání SJM ale datum jeho zániku.
Za trvání manželství potřebuje Váš manžel souhlas ke všem právním úkonům, které svojí povahou překračují obvyklou správu majetku. Pokud si tedy manžel bude chtít vzít půjčku, úvěr, apod. měl by k tomu mít Váš souhlas. Ten však nemusí být písemný (pokud ho nevyžaduje banka, což je pravidlem). Je pak otázkou dokazování u soudu, k čemu jste dala souhlas a k čemu nikoliv. Rozhodně vždy neplatí rozdělení půl na půl. Soud přihlíží k mnoha okolnostem.
Ještě doporučuji zvýšenou opatrnost, pokud manžel podniká.
Není tady
Dekuji moc Za rady.
Bohužel asi bude problém vše. Manžel nekomunikuje, chce na mě hodit půlku všeho, i když sme se původně dohodli že mi bude splácet mojí půjčku na jeho dluhy. Že mi dá půlku půjčky, nebo nic a budeme se soudit a budu platit půlku všeho já. Jen k tomu, nikdo po mě jeho souhlas nechtěl. Ale ty peníze nejsou zas tak velké.
Naposledy když jsem ho viděla, dostal všechny podklady pro podání žádosti o rozvod, teď nevím kde je, nebere mi telefon.. Můžu podat žádost i bez něj a bez podkladů? Mám jen kopii oddacího listu.
Už jsou mi nějaké peníze v podstatě jedno, chci se rozvést. Hlavně rychle.
Mám ho jít hledat? Znám jen adresu jeho nové slečny, jinak nic, už nevím jestli napsat tchýni nebo komu. Nebo mu nechat rozbít hubu. To si dělám srandu.I tchýně semnou přestala komunikovat, i když jsem si myslela, že máme vztah dobrý. No, člověk se občas v lidech mýlí.. Ach jo.
Je mi z toho zle.
Není tady
Podej to sama, nečekej. Odd. list zatím stačí kopie a před jednáním soudu si obstarej originál, případně duplikát u matriky, kde jste se brali. Když se v mezidobí dohodnete, tak to sdělíte soudu a návrh upravíte na po*ný.
Není tady
To je pravda, mojí dceři trval rozvod rok (svěření dětí do péče ho zdržovalo, museli jsme prokazovat příjmy BM pro stanovení výživného). Pokud se rozvést chceš, tak čím dřív, tím líp.
Není tady
Pro p. Petra
Prosím, víte o problematice SJM mnoho. Nemohu nikde zjistit, kolik bude stát soudní řízení. Při podání 1000+3000 Kč za každou nemovitost, soud se potáhne (společný dům, ale vše je jeho, bude se odvolávat). Je další stání za nějaký paušál, nebo % z ceny majetku, jak to bývalo (4%) ?
Není tady
ita napsal(a):
Pro p. Petra
Prosím, víte o problematice SJM mnoho. Nemohu nikde zjistit, kolik bude stát soudní řízení. Při podání 1000+3000 Kč za každou nemovitost, soud se potáhne (společný dům, ale vše je jeho, bude se odvolávat). Je další stání za nějaký paušál, nebo % z ceny majetku, jak to bývalo (4%) ?
Soudní poplatek platí navrhovatel. U vypořádání SJM činí 1.000,- Kč + 3.000,- Kč za každou nemovitost (jednou nemovitostí se však zde myslí všechny nemovitosti zapsané na jednom LV!). V případě odvolání se vybírá soudní poplatek ve výši 1.000,- Kč. Tyto poplatky jsou paušální pro celé řízení, takže je jedno, kolik je ve věci nařízeno jednání.
Není tady
Moc děkuji za odpověď, čeká nás to v nejbližší době. Rodinný dům, který je postaven za trvání manželství zůstal BM a ten bude tvrdit, že nemá na vyplacení poloviny finance.
Není tady
ita napsal(a):
Moc děkuji za odpověď, čeká nás to v nejbližší době. Rodinný dům, který je postaven za trvání manželství zůstal BM a ten bude tvrdit, že nemá na vyplacení poloviny finance.
tak ho bude muset prodat - to je jen jeho problém že nemá finance. To moje žena také tvrdí že mne nemá z čeho vyplatit, takže mne bude vyplácet 40 let po 150 korunách, ale tohle soud schválit nemůže
Není tady
To je na tom moje dcera stejně. Přitom BM má 3 vinohrady a dělá tak 3 tis. litrů vína (kromě platu). Soudkyni ovšem asi přesvědčil, tak platí na 3 děti 4200,- Kč. Ale dům si postavil, všechno je jeho, dcera "jen" od tří dětí dojížděla na 3 směny do práce.
Není tady
Petr Juráň napsal(a):
Pokud se s manželem nedohodnete, proběhne klasický rozvod. Právní mocí rozsudku o rozvodu zaniká SJM. Všechny dluhy, které manžel "nadělá" po tomto datu, jsou jeho výlučné dluhy. Není tedy rozhodující datum vypořádání SJM ale datum jeho zániku.
Za trvání manželství potřebuje Váš manžel souhlas ke všem právním úkonům, které svojí povahou překračují obvyklou správu majetku. Pokud si tedy manžel bude chtít vzít půjčku, úvěr, apod. měl by k tomu mít Váš souhlas. Ten však nemusí být písemný (pokud ho nevyžaduje banka, což je pravidlem). Je pak otázkou dokazování u soudu, k čemu jste dala souhlas a k čemu nikoliv. Rozhodně vždy neplatí rozdělení půl na půl. Soud přihlíží k mnoha okolnostem.
Ještě doporučuji zvýšenou opatrnost, pokud manžel podniká.
Není pravdou, že když si manžel chce vzít půjčku, měl by k tomu mít souhlas.Např. Česká spořitelna dá jednomu z manželů bez souhlasu druhého půjčku až do výše 100 tisíc. Vlastní neblahá zkušenost. Ptala jsem se pak i v České spořitelně, mají to tak udělané, nezajímá je, že by druhý manžel nesouhlasil.
majkafa napsal(a):
Petr Juráň napsal(a):
Ještě doporučuji zvýšenou opatrnost, pokud manžel podniká.Není pravdou, že když si manžel chce vzít půjčku, měl by k tomu mít souhlas.Např. Česká spořitelna dá jednomu z manželů bez souhlasu druhého půjčku až do výše 100 tisíc. Vlastní neblahá zkušenost. Ptala jsem se pak i v České spořitelně, mají to tak udělané, nezajímá je, že by druhý manžel nesouhlasil.
Když si manžel bere půjčku, čímž překračuje obvyklou správu majetku (hranice je u každé rodiny jinde, průměrně řekněme více jak 100.000,- Kč), měl by mít souhlas druhého manžela. Nebavím se tady o tom, zda mu banka půjčku dá nebo ne. To záleží na podmínkách banky. Rovněž je pravdou, že za určitého souběhu okolností může být dluh vymáhán po obou manželích (jak už se zde ostatně několikrát řešilo). Při vypořádání SJM však hraje otázka udělení či neudělení souhlasu velký význam. Uvědomte si, že ne každé manželství je nemajetné. Kromě předmětné půjčky zbývá zpravidla podstatná část majetku k rozdělení. A zde druhý manžel může uspět tak, že půjčka bude soudem zhodnocena jako výlučný závazek jen toho manželů, který si ji bez souhlasu druhého sjednal.
Není tady
Petře, reaguju pouze na tvé "pokud ho nevyžaduje banka, což je pravidlem" Protože to pravidlem není.
Zajímavé rozhodnutí soutu.
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/do … ?id=510420
Není tady
Petr100 nieje mozne, nemenovali do ust.sudu nahodou v poslednej dobe niekoho kto narozdiel od ostatnych mysli hlavou?
Není tady
Tak ten článek si všichni povinně přečtěte
Není tady
Oxi napsal(a):
Petr100
nieje mozne, nemenovali do ust.sudu nahodou v poslednej dobe niekoho kto narozdiel od ostatnych mysli hlavou?
Oxi nevím, ale konečně zvítězil rozum nad blbostí.
Není tady
článek je dobrý, ale praxe je jiná.Včera jsem se dívala v telce na reportáž o paní, které exekutoři zabavili majetek jen proto, že její expřítel, se kterým chodila 2 měsíce, uvedl její adresu, když si bral zboží na splátky.Paní má smůlu, věci musí vydat a pak si soudně zažádat o jejich vydání. Jo, jenže než se to vyřídí,to už budou dávno v aukci rozprodány.
Tenhle stát je Kocourkov.
Není tady
PetrHl napsal(a):
ita napsal(a):
tak ho bude muset prodat - to je jen jeho problém že nemá finance. To moje žena také tvrdí že mne nemá z čeho vyplatit, takže mne bude vyplácet 40 let po 150 korunách, ale tohle soud schválit nemůže
Myslíš, že někdo může donutit někoho prodat byt? Přítel totiž také bude řešit vypořádání SJM (až po rozvodu), byt pořídili společně za dobu trvání manželství, stejně tak auto a ostatní věci, ale největší hodnotu má samozřejmě byt. Ale jeho žena odmítá prodej bytu a to, že by si pořídila byt menší (je to 3+1), navíc podniká na ŽL, takže si dává co jde do nákladů a tak má oficiální čistý příjem minimální, takže by neměla z čeho vyplácet.. Náš dojem je právě ten, že bude platit měsíčně nějakou směšnou částku - tak jak píšeš 100 nebo 200 korun a že se s tím nedá nic dělat.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Zajímavé rozhodnutí soutu.
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/do … ?id=510420
Děkuji za tip na článek, dovolila jsem si ho přeposlat svému právníkovi, protože už 2 roky řešíme vypořádání SMJ, BM nadělal dluhy firma šla do konkurzu vše za trvání manželství, právník to vidí tak, že by dluhy měly jít napůl, o většině dluhů jsme neměla ani ponětí a proto se mi nelíbí, že bych měla platit polovinu.
Dohoda není možná, bude to řešit soud, tak jsem zvědavá kdy se to dostane nařadu a jak to dopadne, pak dám vědět.
Není tady