29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
To je hezké téma.
Babiččiny babky (česky bramboráky)
A babiččina skvělá svačina - chleba se sádlem hustě cukrovaný cukrem krystal. Mňáááám. To už je let. Asi tak 40. Zítra si ho dám.
Od babičky - na snídani silný černý čaj, strašně oslazený, k tomu citron - všichni jsme si do toho namáčeli piškoty, čajs e prostě nepil, ale "snědl na piškotech"
Fazolová polévka - pokaždé jiná, ale pokaždé fantastická, to bylo jídlo, který jsem si vyprosila, když jsem se odněkud po delší době vracela
brambory s tvarohem - ty milovala babička, s nastrouhaným tvarohem a trochou másla, k tomu okurkový salát
plněné kendlíky - kdepak kynutý, ale ze spešl tvarohovýho těsta, takže se člověk nemusel prokousávat tou hromadou sucha
lívance - se skořicí a cukrem
a na závěr štrůdl a asi milión receptů na něj, nakonec babička zakotvila u pivního těsta a pro nás pro děti, když jsme přijely na návštěvu byla pro každýho nejmíň šiška (a že nás je pět
)
Babička už taky odešla a já jsem po ní zdědila její recepty, část psala úhledně na stroji, část je naškrábaná v rychlosti třebas na etiketu od piva, část psaly její kamarádky a dokonce se mi dochovala i knížka, kde její tatínek, rukou!, opsal recepty babičiné maminky i její babičky. Tak když je mi občas smutno, otevřu si ty recepty a čtu a koukám a vzpomínám
Není tady
Od slovenské babičky téměř všechno:
- lekvárové perky - taštičky s bramborového těsta plněné povidlým sypané mákem a cukrem
- bramborové lokše potírané husím sádlem
- halušky s kysaným zelím a opečenou slaninou
- pečené brambory se škvarkama a syrovou cibulí v octu s pepřem
- čerstvý chleba se sádlem jen tak posolený a k tomu čerstvá okurka ze záhonku oloupaná dědou a posolená
.... je toho strašně moc....
Není tady
Babiččiny palačinky s domácími povidly a šlehajdou.
"Piery" - nadýchané knedlíky prolité sádlem a posypané makem /plněné čímkoviv/.
Ráno rohlík, máslo a rajče čerstvě utržené v zahradě.
Okurky utržené na poli při okopávání brambor - k svačině s kusem chleba a salámu.
Při zabijačce právě vytažené maso a vnitřnosti /zní to hrozně / z kotle s křenem, solí a bez chleba!
Brambory - ještě vřelé - vařené pro to prase - opět ze stejného kotle. Jen osolené a bez masa!
Krupicovou kaši mého taťky - vžcky tam měl hrudky, a to nám tak s bráchou chutnalo.
Špagety na všechny způsoby.
Bramboráky.
Topinky s česnekem.
Pečené brambory s česnekem, tvarohem a kefírem.
Zelňačku.
Uzenou polívku s kroupami.
........
Myslím, že bych se měla vrátit k vaření babičky a mamky, když jsem byla ještě dítě. Sice je to někdy pracné, někdy až neúnosně /kromě topinek ovšem/, ale ty vzpomínky na to, jak jsme to zblajzli, vylízali talíře, tak ty mi nikdo nevezme. A recepty si jakž takž pamatuji.
Tohle téma mne fakt dostalo.
Není tady
majkafa napsal(a):
To je hezké téma.
A babiččina skvělá svačina - chleba se sádlem hustě cukrovaný cukrem krystal. Mňáááám. To už je let. Asi tak 40. Zítra si ho dám.
Tak já jsem milovala chleba se sádlem, rajčetem, okurkou, ale s krystalovým cukrem jsem to nikdy nezkusila. Ale jak budu mít někdy odvahu, tak to vyzkouším. Tato kombinace mi připomíná mého tchána, který svým dětem chystal chleba se sádlem a vejcem natvrdo, nebo spolužáka, který pravidedlně ve škole baštil chleba s hořčicí. Takové nezvvyklé variace ale někdy nejsou od věci vyzkoušet.
Není tady
marg napsal(a):
majkafa napsal(a):
To je hezké téma.
A babiččina skvělá svačina - chleba se sádlem hustě cukrovaný cukrem krystal. Mňáááám. To už je let. Asi tak 40. Zítra si ho dám.Tak já jsem milovala chleba se sádlem, rajčetem, okurkou, ale s krystalovým cukrem jsem to nikdy nezkusila. Ale jak budu mít někdy odvahu, tak to vyzkouším. Tato kombinace mi připomíná mého tchána, který svým dětem chystal chleba se sádlem a vejcem natvrdo, nebo spolužáka, který pravidedlně ve škole baštil chleba s hořčicí. Takové nezvvyklé variace ale někdy nejsou od věci vyzkoušet.
Jo já se dobře pamatuju jak náš malej soused , když jsme si jako děti hrály venku, přibíhal s chlebem s máslem hustě posypaným cukrem.........to sme nemohli teda, fuja )))))))))
Já sama dodnes vzpomínám na babiččiny obrovský lívance s mákem s cukrem , hodně omaštěný ......nikdy takový nemám i když se o ně leta snažím..........
Není tady