29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Babiččiny bacouchy, pekly se na tálu, dávaly horké do mísy, zalily smetanou s cukrem ......... když jste je jedli, tekla nám smetana po bradě, seděli jsme okolo jako myšky .......
Nějak se mi až smutno udělalo.
Není tady
Babiččina nudlová polévka a párky obalené v bramborovém těstě, maminčina svíčková .... až se mi zalily oči :-))
Jsem zvědavá jestli moje děti taky tak budou někdy vzpomínat. Zatím mám pocit, že jsem snad ještě neuvařila jídlo, které by ve stejnou chvíli chutnalo všem. A to s námi dvojčata ještě nejedí !
Upravil(a) micinka70 (29. 10. 2007 15:47)
Není tady
Fatimah, byly jsme ve vývinu a neustále v pohybu. Teď už musím vaření hodně "šidit" a snažit se, aby to bylo pořád k jídlu. Žádné zásmažky, záklechtky, smetanové máčky..... Moje děti, přiznám se, takové hody asi nikdy nepoznají. Cholesterol a obezita, to jsou strašáci.
Upravil(a) maggie (29. 10. 2007 21:01)
Není tady
Tak tu naši slepičí polívkovou historii pořád rozvíjíme, přítel se celý navlnil u líčení, jak měl to výsadní právo projíždět strojkem pásy nudlového těsta, před čtrnácti dny dojel k mámě pro strojek a hezky zadělal, vyválel... Poprvé v životě jsem jedla domácí nudle! Ke strojku mě ale nepustil
jasminka napsal(a):
KUKUSA
ty bramborový placky jsou lokše,moje prababička i babička jsou ze slovenska a dělala je také na plotýnce"tálku" ... ale u nás se potírali jen máslem se sádlem a solili ...babička nestíhala dělat ... chutnalo to výborně a hlavně ty tmavé fleky byly nejlepší
mám od babičky recept,tak jestli chceš,napíšu ti ho a můžeš je zkusit,třeba nebudou stejné,ale za vyzkoušení nic nedáš/jen si je nezapoměn potřít tím mákem...:-)))
Jasminko posli recepis, diky moc!!!
Není tady
Babiččina nudlová polévka s pravými domácími nudlemi. Pamatuju si, že babi neměla strojek na nudle, tak je krájela q nic lepšího jsem v životě neměla. A pak když si chci udělat dobře na duši, tak chleba s máslem a posolit. Občas na to dávám ředkvičku nebo pažitku...nam nam.
Není tady
Pro mě jsou to tři jídla, bifteky od babičky, škvarková polívka a brambory vařný ve slupce, oloupaný a pomaštěný sádlem od prababičky.
Bifteky, jak tomu moje babička říkala, byly vepřový plátky, obalený v mouce, opečený, na to majonéza, posypat cibulkou, k tomu opečený brambory, nakládaný okurky a červený papriky.
Škvarková polívka - brambory, mrkev, nový koření a škvarky na menší kousky, rozetřenej česnek. Nic extra, já vím, ale měla ta polívka pro mě děsný kouzlo, líbilo se mi, jak prababička rozetírala ten česnek lžící na prkýnku.
A ty brambory se vařily ve velikým hrnci na starým sporáku na dřevo, byly to malý brambory, takovej jakoby odpad, dávalo se to prasatům, ale vařilo s to v čistým hrnci. Pár těch minibrambůrků mi prabábi oloupala, rozmačkala, omastila domácím sádlem, posolila, jedla jsem to na dvorečku, seděla na ministoličce, lavičku jsem měla jako stůl, měla jsem to na plechovém talířku a takovou starou těžkou, železnou vidličku.
Asi to ve mně vzbuzuje krásný vzpomínky na dětství. A i když jsem tyhle jídla zkoušela udělat jako dospělá, nebylo to ono. Prostě už ne, něco zásadního tomu chybělo.
Není tady
babiččiny nudle s mákem a co jsme milovali byly kynuty knedle s jahodama a nebo boruvkama - domácí čerstvý, mnam.... bohužel už nám je babička neudělá
Není tady
U mě vede buřtguláš od mamky a smažené kuře od babičky obojí mi připomínají super prázdniny
Není tady
babiččiny opečené škubánky
ráno čerstvé rohlíky s máslem, které uchovávala v misce s vodou, protože neměla ledničku, na tom másle byly kapičky vody a rohlíčky křupaly
kynutý bramborák v troubě pečený, borůvkový koláč z tenounkého těsta
Není tady
Od německé babičky"reissviersel", dozlatova zapečená rýžová kaše s kakaem Bensdorp, politá rozpuštěným máslem, od babičky žijící dlouhá léta ve Francii v železňáku opečené malé nové brambůrky i se slupkou! , pak rozetřela česnek se solí a čerstvou nadrobno nakrájenou pertželkou, do vložila zpět do hrnce, přikryla pokličkou, pořádně promíchala aby se vše spojilo - bááááseň...Na chatě večer po dni stráveném u řeky..nezapomenutelné vzpomínky. Taky ta Kofila nebo Milena s rohlíkem, čas od času si to dopřeji i teď a mají to rády i moje děti..Vzpomínáte někdo na TIKY? Explozivní šumákové kostky? Které když se daly do pusy měly jste pěnu i v nose? Nebo sýrové oplatky? křehké, vynikající? To by bylo věcí ...
Není tady
TIKY - no jasně, olíznout, třít hnědou a bílou o sebe, pěnu olíznout - jazyk do krve... a pak už nebyly hranaté, ale vylepšené kulaté a co ta růžová žvýkačka Velim v pruhovaném obálku, taková malá s naznačenou rýhou na polovině, vždycky jsem se musela rozdělit se segrou....
Není tady
pro Pražáky
koktejl v Koruně
chlebíčky a polárkáč v Dětském domě .....
Není tady
Nojo, pravda, jazyk do krve, úplně ten rozedřenej jazyk cítím...... Akorát nějak jsem asi nestihla nástup těch kulatejch, škoda..A mejdlíčka? A limča na 1. máje v igelitovým pytlíku s brčkem?
Není tady
Fazolová polévka s "plesnýma taškama" -bramborové těsto rozválené na plát,pomaštěné,posypané hrubou krupicí,srolované jakoby do rolády a nakrájené na 10-15 cm dlouhé tašky,dozlatova upečené. Nikdy je nemám tak krásně nadýchané,jak babička...
Tenounké placky z bramborového těsta pečené nasucho na plotně,pomaštěné sádlem,potřené povidlama a srolované jak palačinka.
Jo,to bylo dobrot...
Není tady
ancia napsal(a):
Nojo, pravda, jazyk do krve, úplně ten rozedřenej jazyk cítím...... Akorát nějak jsem asi nestihla nástup těch kulatejch, škoda..A mejdlíčka? A limča na 1. máje v igelitovým pytlíku s brčkem?
Kočičí mýdlo jsme tomu říkali.
A "limosáčky". Už bych na ně zapomněla.
Není tady
Fazolová polevka, pagáče, tarhoňa - babička ze Slovenska.
Česnečka, nudle s mákem - babička z Čech.
Buchty, škvarky - mamka.
Pizza - manželka.
Perník - dcera.
Čína - syn.
Jinak to jsou každopádně pečené kaštany, jako vzpomínka na útlé dětství, za pobytu v Praze to je čokoláda v Korunce, hranolky a rybí džuveč (s malým pivem) v rybárně, jako vzpomínka na vojnu řízek a vánočka (toto jídlo bylo pravidelně v neděli - počítalo se podle toho kolik komu zbývá do civilu)
Poslintala jsem si klávesnici!!!!!
halušky se zelím, šťouchaný brambory s cibulkou a kefírem, pirohy se švestkovejma povidlama, kuřecí řízek s bramborovou kaší a okurkou, cesar salát, květákový mozeček s novými brambory a horou okurkového salátu, bramborová kaše a hovězí ve vlastní šťávě nebo s výpečky z libového bůčku....plátek dobře grilovaného hovězího s rajčaty a kukuřicí....a nakonec dort ze smetany, piškotů a čerstvých jahod a borůvek zastudena nebo rybízová bublanina!!!!
neb krokety, posolené a do kornoutku....
Není tady
já často vzpomínám na moji stařenku na její šulánky s mákem,ty dělám i dnes ,dělám je ve velkém děti si pro ně chodí s kastrůlkama, pak její metiu na tu jsme jezdily s manželem, co uvařila to mi chutnalo ,chodila jsem k ní jíst do 18,pak jsem se vdala a chodila se k ní učit vařit a dělat koláče,ad se snažím jak chci nikdy mi tak nechutnají jak od ní, naše děti vzpomínají jak vždy v nedělu k ní jezdily pro buchty, do 80 let nám každou nedělu pekla.Prostě moje stařenka byla pro mě tím nejlepším člověkem na světě, i když je už dávno v nebíčku pořád nademnou drží ochranou ruku, když mám trápení tak mě v noci navštíví sedne si na postel a vždy mi řekne jak to vše dopadne,a má vždy pravdu ,vždy se do písmene splní to co mi řekla.Vím zní to divně ,ale je to tak ,ted ji netrpělivě očekávám,mám mít další vnoučátko a tak čekám co mi předpoví, když jsme měli mít první vnučku tak mi ji přinesla ukázat a předpověděla i porod. Taková byla a pořád je i když v nebi moje stařenka.
Upravil(a) karina51 (23. 5. 2008 7:10)
Není tady
Kyselá ryba jezená na ulici. Kdo to ode mně snese, přežije aj ten zbytek...
Není tady
Energit! Ten byl fajň. Nikdo na celém světě neuvaří lepší
kyselé zelí , než vařila moje babička !!!A nakládala
i kyselé rybičky , k těm pak přidávala majonézu!!!
To byla mňamňovka!!!!
Není tady
jo ty rohlíky s máslem to je taky vzpominka na prazdiny u babicky, meli takovy dobry(a porad tam jsou) krupavy rohliky,tady v Praze nejsou nikde a obycejne maslo... mnamka
Není tady
a vzominak na detstvi je šumák ,vitacit, pedro atd.... a jahody se slehackou va takovym nizkym kelimku
Není tady
Zdravim, bohuzel zadny specialni vyznam a zadny vztah ke konkretnimu jidlu. Mam rad vse, co je chutne a uhledne pripravene milujici zenskou Ale k usmevu me privadi hrachova kase, byt ji nejak extra rad nemam, krome te, kterou si umim pripravit sam. Ta moje totiz ma jednu zvlastnost : musi drzet na stropě a vonet po benzinu, ci nafte - vzpominka na vojnu
Není tady
Krásné téma ! Zrovna nedávno jsem si na toto téma povídala s mamkou a s nostalgií vzpomínala. Babička dělala caletky (= škvarkové placky) a já je tak milovala! Od té doby už jsem je nikdy neochutnala
. Potom si ještě vzpomínám na kulaté bramborové knedlíky (místo šišky udělala kuličky - jako dnešní větší krokety) a k nim nějaké studené zelí - ježiš to byla dobrota!
Není tady