Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 29. 10. 2007 14:29

Eri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: sever

Re: Které jídlo má pro vás speciální význam?

Babiččiny bacouchy, pekly se na tálu, dávaly horké do mísy, zalily smetanou s cukrem ......... když jste je jedli, tekla nám smetana po bradě, seděli jsme okolo jako myšky .......
Nějak se mi až smutno udělalo.

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10704;49/st/20061031/n/Mariannka/dt/6/k/7cad/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10762;421/st/20020808/n/Mikes/dt/6/k/b03e/age.png

Není tady

#52 29. 10. 2007 15:46

micinka70
♥♥♥♥---

Babiččina nudlová polévka a párky obalené v bramborovém těstě, maminčina svíčková .... až se mi zalily oči :-))

Jsem zvědavá jestli moje děti taky tak budou někdy vzpomínat. Zatím mám pocit, že jsem snad ještě neuvařila  jídlo, které by ve stejnou chvíli chutnalo všem. A to s námi dvojčata ještě nejedí !

Upravil(a) micinka70 (29. 10. 2007 15:47)

Není tady

#53 29. 10. 2007 20:59

maggie
♥♥♥♥♥--

Fatimah, byly jsme ve vývinu a neustále v pohybu. Teď už musím vaření hodně "šidit" a snažit se, aby to bylo pořád k jídlu. Žádné zásmažky, záklechtky, smetanové máčky..... Moje děti, přiznám se, takové hody asi nikdy nepoznají. Cholesterol a obezita, to jsou strašáci.

Upravil(a) maggie (29. 10. 2007 21:01)

Není tady

#54 29. 10. 2007 21:31

x256987
Host

Tak tu naši slepičí polívkovou historii pořád rozvíjíme, přítel se celý navlnil u líčení, jak měl to výsadní právo projíždět strojkem pásy nudlového těsta, před čtrnácti dny dojel k mámě pro strojek a hezky zadělal, vyválel... Poprvé v životě jsem jedla domácí nudle! Ke strojku mě ale nepustil big_smile

#55 2. 11. 2007 12:01

kukusa
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Humpolačka

jasminka napsal(a):

KUKUSA
ty bramborový placky jsou lokše,moje prababička i babička jsou ze slovenska a dělala je také na plotýnce"tálku" ... ale u nás se potírali jen máslem se sádlem a solili ...babička nestíhala dělat ... chutnalo to výborně a hlavně ty tmavé fleky byly nejlepší
mám od babičky recept,tak jestli chceš,napíšu ti ho a můžeš je zkusit,třeba nebudou stejné,ale za vyzkoušení nic nedáš/jen si je nezapoměn potřít tím mákem...:-)))

Jasminko posli recepis, diky moc!!!

http://lilypie.com/pic/090312/7zB3.jpghttp://b3.lilypie.com/Bbt9p1/.png

http://lilypie.com/pic/081130/UxM5.jpghttp://bd.lilypie.com/DrzCp1/.png
kontrola u gyndr 16.3.

Není tady

#56 6. 1. 2008 6:18

taurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: cely svet

Babiččina nudlová polévka s pravými domácími nudlemi. Pamatuju si, že babi neměla strojek na nudle, tak je krájela q nic lepšího jsem v životě neměla. A pak když si chci udělat dobře na duši, tak chleba s máslem a posolit. Občas na to dávám ředkvičku nebo pažitku...nam nam.

I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

#57 6. 1. 2008 7:14

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Pro mě jsou to tři jídla, bifteky od babičky, škvarková polívka a brambory vařný ve slupce, oloupaný a pomaštěný sádlem od prababičky.
Bifteky, jak tomu moje babička říkala, byly vepřový plátky, obalený v mouce, opečený, na to majonéza, posypat cibulkou, k tomu opečený brambory, nakládaný okurky a červený papriky.
Škvarková polívka - brambory, mrkev, nový koření a škvarky na menší kousky, rozetřenej česnek. Nic extra, já vím, ale měla ta polívka pro mě děsný kouzlo, líbilo se mi, jak prababička rozetírala ten česnek lžící na prkýnku.
A ty brambory se vařily ve velikým hrnci na starým sporáku na dřevo, byly to malý brambory, takovej jakoby odpad, dávalo se to prasatům, ale vařilo s to v čistým hrnci. Pár těch minibrambůrků mi prabábi oloupala, rozmačkala, omastila domácím sádlem, posolila, jedla jsem to na dvorečku, seděla na ministoličce, lavičku jsem měla jako stůl, měla jsem to na plechovém talířku a takovou starou těžkou, železnou vidličku.
Asi to ve mně vzbuzuje krásný vzpomínky na dětství. A i když jsem tyhle jídla zkoušela udělat jako dospělá, nebylo to ono. Prostě už ne, něco zásadního tomu chybělo.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#58 21. 5. 2008 15:37

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥

babiččiny nudle s mákem a co jsme milovali byly kynuty knedle s jahodama a nebo boruvkama - domácí čerstvý, mnam.... bohužel už nám je babička neudělásad

Není tady

#59 21. 5. 2008 19:29

sharek
♥♥♥♥---
Místo: praha
Web

U mě vede buřtguláš od mamky a smažené kuře od babičky  hjarta obojí mi připomínají super prázdniny

nikdo se mě neptal jestli se chci narodit, tak mi nikdo nebude říkat jak mám žít

Není tady

#60 21. 5. 2008 22:33

haiel
♥♥♥♥♥♥-

grater babiččiny opečené škubánky grater ráno čerstvé rohlíky s máslem, které uchovávala v misce s vodou, protože neměla ledničku, na tom másle byly kapičky vody a rohlíčky křupaly grater kynutý bramborák v troubě pečený, borůvkový koláč z tenounkého těsta grater

Není tady

#61 22. 5. 2008 18:15

ancia
♥♥♥----

Od německé babičky"reissviersel", dozlatova zapečená rýžová kaše s kakaem Bensdorp, politá rozpuštěným máslem, od babičky žijící dlouhá léta ve Francii v železňáku opečené malé nové brambůrky i se slupkou! , pak rozetřela česnek se solí a čerstvou nadrobno nakrájenou pertželkou, do vložila zpět do hrnce, přikryla pokličkou, pořádně promíchala aby se vše spojilo - bááááseň...Na chatě večer po dni stráveném u řeky..nezapomenutelné vzpomínky. Taky ta Kofila nebo Milena s rohlíkem, čas od času si to dopřeji i teď a mají to rády i moje děti..Vzpomínáte někdo na TIKY? Explozivní šumákové kostky? Které když se daly do pusy měly jste pěnu i v nose? Nebo sýrové oplatky? křehké, vynikající? To by bylo věcí ...

Není tady

#62 22. 5. 2008 18:27

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

TIKY - no jasně, olíznout, třít hnědou a bílou o sebe, pěnu olíznout - jazyk do krve...   lol  a pak už nebyly hranaté, ale vylepšené kulaté a co ta růžová žvýkačka Velim v pruhovaném obálku, taková malá s naznačenou rýhou na polovině, vždycky jsem se musela rozdělit se segrou.... roll

Strach je malá smrt...

Není tady

#63 22. 5. 2008 19:10

ivca
♥♥♥♥♥♥-

pro Pražáky
koktejl v Koruně
chlebíčky a polárkáč v Dětském domě .....

Není tady

#64 22. 5. 2008 19:13

ancia
♥♥♥----

Nojo, pravda, jazyk do krve, úplně ten rozedřenej jazyk cítím...... Akorát nějak jsem asi nestihla nástup těch kulatejch, škoda..A mejdlíčka? A limča na 1. máje v igelitovým pytlíku s brčkem?

Není tady

#65 22. 5. 2008 19:19

mia
♥♥♥♥♥♥-

Fazolová polévka s "plesnýma taškama" -bramborové těsto rozválené na plát,pomaštěné,posypané hrubou krupicí,srolované jakoby do rolády a nakrájené na 10-15 cm dlouhé tašky,dozlatova upečené. Nikdy je nemám tak krásně nadýchané,jak babička...
Tenounké placky z bramborového těsta pečené nasucho na plotně,pomaštěné sádlem,potřené povidlama a srolované jak palačinka.
Jo,to bylo dobrot...

Není tady

#66 22. 5. 2008 19:21

mia
♥♥♥♥♥♥-

ancia napsal(a):

Nojo, pravda, jazyk do krve, úplně ten rozedřenej jazyk cítím...... Akorát nějak jsem asi nestihla nástup těch kulatejch, škoda..A mejdlíčka? A limča na 1. máje v igelitovým pytlíku s brčkem?

Kočičí mýdlo jsme tomu říkali.
A "limosáčky". Už bych na ně zapomněla.

Není tady

#67 22. 5. 2008 19:27

Sirius
Host

Fazolová polevka, pagáče, tarhoňa - babička ze Slovenska.
Česnečka, nudle s mákem - babička z Čech.
Buchty, škvarky - mamka.
Pizza - manželka.
Perník - dcera.
Čína - syn.
Jinak to jsou každopádně pečené kaštany, jako vzpomínka na útlé dětství, za pobytu v Praze to je čokoláda v Korunce, hranolky a rybí džuveč (s malým pivem) v rybárně, jako vzpomínka na vojnu řízek a vánočka (toto jídlo bylo pravidelně v neděli - počítalo se podle toho kolik komu zbývá do civilu)

#68 22. 5. 2008 20:55

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Poslintala jsem si klávesnici!!!!!
halušky se zelím, šťouchaný brambory s cibulkou a kefírem, pirohy se švestkovejma povidlama, kuřecí řízek s bramborovou kaší a okurkou, cesar salát, květákový mozeček s novými brambory a horou okurkového salátu, bramborová kaše a hovězí ve vlastní šťávě nebo s výpečky z libového bůčku....plátek dobře grilovaného  hovězího s rajčaty a kukuřicí....a nakonec dort ze smetany, piškotů a čerstvých jahod a borůvek zastudena nebo rybízová bublanina!!!!

neb krokety, posolené a do kornoutku....

Krása a zdraví Před svítáním je největší tma.

Není tady

#69 23. 5. 2008 7:09

karina51
♥♥-----

já často vzpomínám na moji stařenku na její šulánky s mákem,ty dělám i dnes ,dělám je ve velkém děti si pro ně chodí s kastrůlkama, pak její metiu na tu jsme jezdily s manželem, co uvařila to mi chutnalo ,chodila jsem k ní jíst do 18,pak jsem se vdala a chodila se k ní učit vařit a dělat koláče,ad se snažím jak chci nikdy mi tak nechutnají jak od ní, naše děti vzpomínají jak vždy v nedělu k ní jezdily pro buchty, do 80 let nám každou nedělu pekla.Prostě moje stařenka byla pro mě tím nejlepším člověkem na světě, i když je už dávno v nebíčku pořád nademnou drží ochranou ruku, když mám trápení  tak mě v noci navštíví  sedne si na postel  a vždy mi řekne jak to vše dopadne,a má vždy pravdu ,vždy se do písmene splní to co mi řekla.Vím zní to divně ,ale je to tak ,ted ji netrpělivě očekávám,mám mít další vnoučátko a tak čekám co mi předpoví, když jsme měli mít první vnučku tak mi ji přinesla ukázat a předpověděla i porod. Taková byla a pořád je  i když v nebi moje stařenka.

Upravil(a) karina51 (23. 5. 2008 7:10)

Není tady

#70 23. 5. 2008 17:48

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno

Kyselá ryba jezená na ulici. Kdo to ode mně snese, přežije aj ten zbytek... albert offtopic reta

Není tady

#71 23. 5. 2008 18:01

pverica1
♥♥♥♥♥♥-

Energit! Ten byl fajň. Nikdo na celém světě neuvaří lepší
kyselé zelí , než vařila moje babička !!!tummenuppA nakládala
i kyselé rybičky , k těm pak přidávala majonézu!!!
To byla mňamňovka!!!!tummenupp

pverica

Kdo ví , zda toto žití není mrtev být a smrt zda není žití ?   (Euripidés)

Není tady

#72 24. 5. 2008 14:33

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥

jo ty rohlíky s máslem to je taky vzpominka na prazdiny u babicky, meli takovy dobry(a porad tam jsou) krupavy rohliky,tady v Praze nejsou nikde a obycejne maslo... mnamka

Není tady

#73 24. 5. 2008 14:35

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥

a vzominak na detstvi je šumák ,vitacit, pedro atd.... a jahody se slehackou va takovym nizkym kelimku

Není tady

#74 24. 3. 2009 21:57

morpheus
Babinet Klub
Místo: Dolní Kotěhůlky
Web

Zdravim, bohuzel zadny specialni vyznam a zadny vztah ke konkretnimu jidlu. Mam rad vse, co je chutne a uhledne pripravene milujici zenskou smile Ale k usmevu me privadi hrachova kase, byt ji nejak extra rad nemam, krome te, kterou si umim pripravit sam. Ta moje totiz ma jednu zvlastnost : musi drzet na stropě a vonet po benzinu, ci nafte - vzpominka na vojnu wink

"Upozorňujeme, že neživé objekty, jako je Kamarádka, nemluví. Pokud mluví, doporučujeme neposlouchat jejich rady"

Není tady

#75 11. 4. 2009 19:09

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-

Krásné téma tummenupp! Zrovna nedávno jsem si na toto téma povídala s mamkou a s nostalgií vzpomínala. Babička dělala caletky (= škvarkové placky) a já je tak milovala! Od té doby už jsem je nikdy neochutnala grater. Potom si ještě vzpomínám na kulaté bramborové knedlíky (místo šišky udělala kuličky - jako dnešní větší krokety) a k nim nějaké studené zelí - ježiš to byla dobrota!

"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí