29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
a já jsem mojí vnučce a mému synovci nasypala mouku a nalila vodu, upatlali těsto, vyváleli a pak jsme to pekli na teflonové pánvi - velká dobrota ....
Není tady
jééé,vy jste narazili na krásný téma---
-od mojí prababí si nejvíc pamatuju lokše suché nebo jen s máslem(potírala sádlem,ale říkala že ne) a bramboráky,které obracela na pánvi rukou :-) no a nej byly šulanky,jak je odhazovala do hrnce-to zůstalo jen jí...bohužel mne to už nenaučí
-od babičky si nejvíc budu pamatovat asi moravské koláče(jak jí ujídáme jablka s cukrem a skořicí),klasická polévka-vývar, halušky s cibulkou a vejci, a taky jak šlehala bublaninu(přivázala mixér na žbrdlínko u židle a nechala tam šlehat vejce:-)))
-od tatky ty super žloutky s cukrem syrové,šlehané ručním šlehačem - fuj,dnes bych to nevzala do pusy
a od mamky ani nevím- takové klasické kuře v troubě s houbami a zeleninou nebo tvarohová nádivka na buchtu ...
Není tady
lívance pečený na litinovym plátu - zdědila jsem ho, heč
s jahodama se šlehačkou nebo pak druhej den obalený ve vajíčku, mňam...
Upravil(a) Jája (24. 9. 2007 9:41)
Není tady
Vzpomínám na maminčin borůvkový koláč s tenoulinkým těstem.. borůvky jsem sbírala jako malá sama za chalupou do takového malinkého bílého džbánečku a taky ty chřupavé macesy pečené na kamnech, když dělala domácí nudle ... Už jsem je nejedla asi 40let...
Není tady
Mně se při tomto tématu vybavilo jídlo od babičky - čočková polívka, kterou zajídal děda amoletama (lívance)
A taky švestkové knedlíky, říkáme tomu "pukače", se spostou máku, cukru a másla.
A na bramborovou kaši smíchanou s pokrájeným vařeným hovězím z polívky.
Není tady
Zajímavý, že máme "speciální" jídla od babiček. Já taky - tvaroh rozmixovaný se žloutkem a cukrem, a rohlík na kousky namočený v hrnku vlažnýho mlíka a oslazený. A krajíc chleba nakrájený na ovečky :-) A taštičky s tvarohem, mňam, ty už jsem léta neměla..... všechno je to speciální právě tím, jak i vy píšete, že v takových okamžicích nám bylo moc krásně. Ježiš, úplně se mi derou slzy do očí.....
Není tady
Ještě jsem si vzpomněla, že u dědy jsme vždycky dostali buď čerstvý chleba s máslem nebo brambory na loupačku... Mňam!
Není tady
tweety napsal(a):
Syrovy zloutek umychany s cukrem, jako decko jsem to milovala, dneska bych to ale do pusy asi nedala.
tak to miluju dodnes. Ještě si tam dávám kousek másla a pokud dělám buchtu, tak vždy dávám o žluotek víc,protože ochutnávám.
Není tady
Jé a úplně bych zapomněla na skvělou svačinu, kterou mi dávala taky babička.Rohlík a čokoládovou tyčinku Milenu, nebo Kofilu. Je to zvláštní kombinace, ale včera když jsem si Milenu, po dlouhé době, koupila, úpně se mi vybavila ta skvělá chuť s tím rohlíkem.
Není tady
Já si z dětství z domova nepamatuju žádné oblíbené jídlo. A u babičky se jedlo asi taky nějak "nedůležitě a přísně", naškrobené bílé lněné ubrousky i k chlebu s máslem a vajíčkem, na každou věc zvláštní talířek a příbor, a nedejbože něčím pohnout, drcnout, rozlít... hned byl řev. Možná proto můj odpor ke kuchyni...
(je mi líto, že jsem vám ty krásné vzpomínky na jídlo z dětství pokazila, ale měla jsem velmi silnou potřebu to sem napsat). A vlastně něco vím: u sousedů, kde byla chudoba, moc dětí, ale vždycky něco ňam, měli pořád nějakou buchtu s ovocem, takové ty všelijaké škubánky, placky s domácí marmeládou, zapečené těstoviny, karbanátky, pečené brambory a tak, bydleli jsme ve třetím patře, a když jsem šla ze školy a cítila ty nádherné vůně už v přízemí, cestou nahoru po schodišti jsem vymýšlela ten veledůležitý důvod, proč já rovnou ze školy musím nejdřív za Vierkou...
Není tady
Tak rohlík s Milenou si občas dám dodnes
lindaB napsal(a):
Jé a úplně bych zapomněla na skvělou svačinu, kterou mi dávala taky babička.Rohlík a čokoládovou tyčinku Milenu, nebo Kofilu. Je to zvláštní kombinace, ale včera když jsem si Milenu, po dlouhé době, koupila, úpně se mi vybavila ta skvělá chuť s tím rohlíkem.
Jůůů, to jsem jídávala taky!!!
Není tady
ViktorkaLove napsal(a):
Já si z dětství z domova nepamatuju žádné oblíbené jídlo. A u babičky se jedlo asi taky nějak "nedůležitě a přísně", naškrobené bílé lněné ubrousky i k chlebu s máslem a vajíčkem, na každou věc zvláštní talířek a příbor, a nedejbože něčím pohnout, drcnout, rozlít... hned byl řev. Možná proto můj odpor ke kuchyni...
(je mi líto, že jsem vám ty krásné vzpomínky na jídlo z dětství pokazila, ale měla jsem velmi silnou potřebu to sem napsat). A vlastně něco vím: u sousedů, kde byla chudoba, moc dětí, ale vždycky něco ňam, měli pořád nějakou buchtu s ovocem, takové ty všelijaké škubánky, placky s domácí marmeládou, zapečené těstoviny, karbanátky, pečené brambory a tak, bydleli jsme ve třetím patře, a když jsem šla ze školy a cítila ty nádherné vůně už v přízemí, cestou nahoru po schodišti jsem vymýšlela ten veledůležitý důvod, proč já rovnou ze školy musím nejdřív za Vierkou...
Toto je také asociace. Naprosto tě chápu. Já mám společná jídla asociována s tím, že sedím u stolu s novým otcem, jeho matkou, nevlastní sestrou a mámou a vlastně se cítím cize a nepatřím mezi ně. Takže mě na společná jídla dodnes nikdo neužije. Pocit klidu a pohody mám, když jím sama.
Není tady
a zajímavé je, čím je člověk starší tak víc ho tyto věci oslovují
Není tady
Ivco, máš recht..nostalgie..a člověk si vybavuje jen to "dobré", to špatné odsouvá.
Není tady
Oto, já teda doufám, že je to nostalgie a né stařecká demence ....
Není tady
Ivco, na demenci snad máme ještě čas
Není tady
doufám, jen někdy "když se daří" si tak připadám
Není tady
Písmenková hovězí polévka a rajská omáčka s kolínky!!!
Není tady
Damila napsal(a):
To je krásné téma.
My jako děti jsme měli jeden den v týdnu povoleno jíst ráno v postýlce: v neděli při Studiu kamarád.
maminka nám usmažila kopec chlebů ve vajíčku, vedle toho nakrájené posolené rajčátko, a teplý čaj s citronem. To je pro mě chuť kousku dětství, kdy jsem se cítila (v tu chvíli) MOC dobře.
Jejda, chleby ve vajíčku - úplně jsem si vybavila sobotní rána u nás doma, když jsem byla malá! Taková ta pohoda, snídaně skoro do oběda a dětský pocit bezpečí.
Děkuju za tu vzpomínku, moje mamka má dnes úmrtní den, je to už deset let, co odešla.
Není tady
Ja naprosto nesnasela zeleninovou polevku od babicky, davala do ni hodne celeru a libecku!!! Vypravela mi u ni pohadky abych ji celou zbastila. Do dneska na tu polivku vzpominam s laskou a vuni libecku primo zboznuju!
Prababicka zase delala bramborovy placicky - nevim, jak presne delala to testo, smazilo (spise cmudilo) se to primo na plotynce bez tuku a mazalo se smesi z mleteho maku a cukru. Jsem si stopro jista, ze uz je v zivote neochutnam, ale na jejich chut si dodnes dokazu vzpomenout. Bylo toho vice, co jsem prababicce bastila - jeji mlecna polevka, svestkove knedle....
Nebo brodsky chleba se sadlem posoleny!!!! Bylo mi snad deset a byla jsem schopna zbastit i tri velke krajice na posezeni.
Ono kdyz clovek vzpomina na jidlo, co ho "hralo" na dusi, vzpomene si na spoustu veci - na to jak jsme na podzim sbiraly jablka, v lete chodily k rybniku Dvoraku, kde dnes plavou uz jen ryby, kdyz se jezdilo na Brunku na houby, na zabijacky......
Není tady
KUKUSA
ty bramborový placky jsou lokše,moje prababička i babička jsou ze slovenska a dělala je také na plotýnce"tálku" ... ale u nás se potírali jen máslem se sádlem a solili ...babička nestíhala dělat ... chutnalo to výborně a hlavně ty tmavé fleky byly nejlepší
mám od babičky recept,tak jestli chceš,napíšu ti ho a můžeš je zkusit,třeba nebudou stejné,ale za vyzkoušení nic nedáš/jen si je nezapoměn potřít tím mákem...:-)))
Není tady
Já jako malá trávila všechny prázdniny u babičky, vždy jsem si jako první jídlo objednala rajskou s kolínkama, kterou máma neuměla. Nekompromisně žádné maso, žádné vajíčko. Babi se mně vžycky "jako" ptala, co si dám k jídlu, i když věděla, že jediná možnost, která připadá v úvahu, je RAJSKÁ!!! Druhá den pak buchtičky s krémem...
Tatínek vždycky když dělal na snídani chleba s mazacím sýrem nebo pomazánkou a do té namazané vrstvy kreslil srdíčka a tak... no jo, dětství
Není tady
Teď už nejsem nějak moc na sladký, ale na rohlík s Kofilou od mamky, když jsme nakupovaly v sámošce, nezapomenu.
Víkend u babičky na dědině:
ráno čerstvé rohlíky s máslem nebo chleba s domácím sádlem a rajčetem utrženým přímo z keříku. Dopoledne obírání moruší, prvních jahod, angreštu, rybízu a letních jablek. K obědu fazolková polívka, "piery" - knedlíky s čímkoli /povidla nejlépe/ posypané mákem a cukrem a patřičně zalité sádlem, odpoledne tažený závin s jabkama a vařený brambory z kotla pro prase /ty byly tak dobrý, že jsme se jich vždycky přežrali a měli břicho jak bubínek/, k večeři palačinky se šlehajdou a jahodama....
V neděli k obědu vařené domácí uzené - uzená polívka s kroupama jedna báseň, bramborová kaše, buchty s tvarohem a povidlama a mákem, k večeři bramboráky nebo praženice, když jsme našli něco hub.
Varianty - pečený králík na česneku, smažený králík, smažené kuře, řízky, koprová, křenová, okurková omáčka, domácí knedlíky, mezi tím jako chuťovka opečená první kukuřice - omaštěná a posolená, na podzim pečený brambory v popelu z bramborové natě, na ostatky boží milosti, na Vánoce rybí polívka a kapr....
A v lednu zabijačka - maso vytažený z kotla posolený s křenem a bez chleba! Mozečková omáčka, kterou bych teď asi nevzala do huby, ale tehdy to byla mana nebeská. Škvarky akorát vytažený z kotla při míchání, maso pečený v "krajce", tlačenka ....
O hodně let později jsem mohla ocenit, že babička byla schopná neustále /o víkendech a velkou část prázdnin/ živit takové kobylky, jakými jsme jako děti ve vývinu byly. Při tom všem se starat o hospodářství, domácnost a dědu.
Moje mamka je vynikající kuchařka, ale na ty "starosvětský" jídla - jejich vůni a chuť - od babičky nikdy nezapomenu.
Není tady