14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
a já jsem mojí vnučce a mému synovci nasypala mouku a nalila vodu, upatlali těsto, vyváleli a pak jsme to pekli na teflonové pánvi - velká dobrota ....
Není tady
jééé,vy jste narazili na krásný téma---
-od mojí prababí si nejvíc pamatuju loke suché nebo jen s máslem(potírala sádlem,ale říkala e ne) a bramboráky,které obracela na pánvi rukou :-) no a nej byly ulanky,jak je odhazovala do hrnce-to zůstalo jen jí...bohuel mne to u nenaučí
-od babičky si nejvíc budu pamatovat asi moravské koláče(jak jí ujídáme jablka s cukrem a skořicí),klasická polévka-vývar, haluky s cibulkou a vejci, a taky jak lehala bublaninu(přivázala mixér na brdlínko u idle a nechala tam lehat vejce:-)))
-od tatky ty super loutky s cukrem syrové,lehané ručním lehačem - fuj,dnes bych to nevzala do pusy
a od mamky ani nevím- takové klasické kuře v troubě s houbami a zeleninou nebo tvarohová nádivka na buchtu ...
Není tady
lívance pečený na litinovym plátu - zdědila jsem ho, heč
s jahodama se lehačkou nebo pak druhej den obalený ve vajíčku, mňam...
Upravil(a) Jája (24. 9. 2007 9:41)
Není tady
Vzpomínám na maminčin borůvkový koláč s tenoulinkým těstem.. borůvky jsem sbírala jako malá sama za chalupou do takového malinkého bílého dbánečku a taky ty chřupavé macesy pečené na kamnech, kdy dělala domácí nudle ... U jsem je nejedla asi 40let...
Není tady
Mně se při tomto tématu vybavilo jídlo od babičky - čočková polívka, kterou zajídal děda amoletama (lívance)
A taky vestkové knedlíky, říkáme tomu "pukače", se spostou máku, cukru a másla.
A na bramborovou kai smíchanou s pokrájeným vařeným hovězím z polívky.
Není tady
Zajímavý, e máme "speciální" jídla od babiček. Já taky - tvaroh rozmixovaný se loutkem a cukrem, a rohlík na kousky namočený v hrnku vlanýho mlíka a oslazený. A krajíc chleba nakrájený na ovečky :-) A tatičky s tvarohem, mňam, ty u jsem léta neměla..... vechno je to speciální právě tím, jak i vy píete, e v takových okamicích nám bylo moc krásně. Jei, úplně se mi derou slzy do očí.....
Není tady
Jetě jsem si vzpomněla, e u dědy jsme vdycky dostali buď čerstvý chleba s máslem nebo brambory na loupačku... Mňam!
Není tady
tweety napsal(a):
Syrovy zloutek umychany s cukrem, jako decko jsem to milovala, dneska bych to ale do pusy asi nedala.
tak to miluju dodnes. Jetě si tam dávám kousek másla a pokud dělám buchtu, tak vdy dávám o luotek víc,protoe ochutnávám.
Není tady
Jé a úplně bych zapomněla na skvělou svačinu, kterou mi dávala taky babička.Rohlík a čokoládovou tyčinku Milenu, nebo Kofilu. Je to zvlátní kombinace, ale včera kdy jsem si Milenu, po dlouhé době, koupila, úpně se mi vybavila ta skvělá chu s tím rohlíkem.
Není tady
Já si z dětství z domova nepamatuju ádné oblíbené jídlo. A u babičky se jedlo asi taky nějak "nedůleitě a přísně", nakrobené bílé lněné ubrousky i k chlebu s máslem a vajíčkem, na kadou věc zvlátní talířek a příbor, a nedejboe něčím pohnout, drcnout, rozlít... hned byl řev. Moná proto můj odpor ke kuchyni...
(je mi líto, e jsem vám ty krásné vzpomínky na jídlo z dětství pokazila, ale měla jsem velmi silnou potřebu to sem napsat). A vlastně něco vím: u sousedů, kde byla chudoba, moc dětí, ale vdycky něco ňam, měli pořád nějakou buchtu s ovocem, takové ty velijaké kubánky, placky s domácí marmeládou, zapečené těstoviny, karbanátky, pečené brambory a tak, bydleli jsme ve třetím patře, a kdy jsem la ze koly a cítila ty nádherné vůně u v přízemí, cestou nahoru po schoditi jsem vymýlela ten veledůleitý důvod, proč já rovnou ze koly musím nejdřív za Vierkou...
Není tady
Tak rohlík s Milenou si občas dám dodnes
lindaB napsal(a):
Jé a úplně bych zapomněla na skvělou svačinu, kterou mi dávala taky babička.Rohlík a čokoládovou tyčinku Milenu, nebo Kofilu. Je to zvlátní kombinace, ale včera kdy jsem si Milenu, po dlouhé době, koupila, úpně se mi vybavila ta skvělá chu s tím rohlíkem.
Jůůů, to jsem jídávala taky!!!
Není tady
ViktorkaLove napsal(a):
Já si z dětství z domova nepamatuju ádné oblíbené jídlo. A u babičky se jedlo asi taky nějak "nedůleitě a přísně", nakrobené bílé lněné ubrousky i k chlebu s máslem a vajíčkem, na kadou věc zvlátní talířek a příbor, a nedejboe něčím pohnout, drcnout, rozlít... hned byl řev. Moná proto můj odpor ke kuchyni...
(je mi líto, e jsem vám ty krásné vzpomínky na jídlo z dětství pokazila, ale měla jsem velmi silnou potřebu to sem napsat). A vlastně něco vím: u sousedů, kde byla chudoba, moc dětí, ale vdycky něco ňam, měli pořád nějakou buchtu s ovocem, takové ty velijaké kubánky, placky s domácí marmeládou, zapečené těstoviny, karbanátky, pečené brambory a tak, bydleli jsme ve třetím patře, a kdy jsem la ze koly a cítila ty nádherné vůně u v přízemí, cestou nahoru po schoditi jsem vymýlela ten veledůleitý důvod, proč já rovnou ze koly musím nejdřív za Vierkou...
Toto je také asociace. Naprosto tě chápu. Já mám společná jídla asociována s tím, e sedím u stolu s novým otcem, jeho matkou, nevlastní sestrou a mámou a vlastně se cítím cize a nepatřím mezi ně. Take mě na společná jídla dodnes nikdo neuije. Pocit klidu a pohody mám, kdy jím sama.
Není tady
a zajímavé je, čím je člověk starí tak víc ho tyto věci oslovují
Není tady
Ivco, má recht..nostalgie..a člověk si vybavuje jen to "dobré", to patné odsouvá.
Není tady
Oto, já teda doufám, e je to nostalgie a né stařecká demence ....
Není tady
Ivco, na demenci snad máme jetě čas
Není tady
doufám, jen někdy "kdy se daří" si tak připadám
Není tady
Písmenková hovězí polévka a rajská omáčka s kolínky!!!
Není tady
Damila napsal(a):
To je krásné téma.
My jako děti jsme měli jeden den v týdnu povoleno jíst ráno v postýlce: v neděli při Studiu kamarád.
maminka nám usmaila kopec chlebů ve vajíčku, vedle toho nakrájené posolené rajčátko, a teplý čaj s citronem. To je pro mě chu kousku dětství, kdy jsem se cítila (v tu chvíli) MOC dobře.
Jejda, chleby ve vajíčku - úplně jsem si vybavila sobotní rána u nás doma, kdy jsem byla malá! Taková ta pohoda, snídaně skoro do oběda a dětský pocit bezpečí.
Děkuju za tu vzpomínku, moje mamka má dnes úmrtní den, je to u deset let, co odela.
Není tady
Ja naprosto nesnasela zeleninovou polevku od babicky, davala do ni hodne celeru a libecku!!! Vypravela mi u ni pohadky abych ji celou zbastila. Do dneska na tu polivku vzpominam s laskou a vuni libecku primo zboznuju!
Prababicka zase delala bramborovy placicky - nevim, jak presne delala to testo, smazilo (spise cmudilo) se to primo na plotynce bez tuku a mazalo se smesi z mleteho maku a cukru. Jsem si stopro jista, ze uz je v zivote neochutnam, ale na jejich chut si dodnes dokazu vzpomenout. Bylo toho vice, co jsem prababicce bastila - jeji mlecna polevka, svestkove knedle....
Nebo brodsky chleba se sadlem posoleny!!!! Bylo mi snad deset a byla jsem schopna zbastit i tri velke krajice na posezeni.
Ono kdyz clovek vzpomina na jidlo, co ho "hralo" na dusi, vzpomene si na spoustu veci - na to jak jsme na podzim sbiraly jablka, v lete chodily k rybniku Dvoraku, kde dnes plavou uz jen ryby, kdyz se jezdilo na Brunku na houby, na zabijacky......
Není tady
KUKUSA
ty bramborový placky jsou loke,moje prababička i babička jsou ze slovenska a dělala je také na plotýnce"tálku" ... ale u nás se potírali jen máslem se sádlem a solili ...babička nestíhala dělat ... chutnalo to výborně a hlavně ty tmavé fleky byly nejlepí
mám od babičky recept,tak jestli chce,napíu ti ho a můe je zkusit,třeba nebudou stejné,ale za vyzkouení nic nedá/jen si je nezapoměn potřít tím mákem...:-)))
Není tady
Já jako malá trávila vechny prázdniny u babičky, vdy jsem si jako první jídlo objednala rajskou s kolínkama, kterou máma neuměla. Nekompromisně ádné maso, ádné vajíčko. Babi se mně vycky "jako" ptala, co si dám k jídlu, i kdy věděla, e jediná monost, která připadá v úvahu, je RAJSKÁ!!! Druhá den pak buchtičky s krémem...
Tatínek vdycky kdy dělal na snídani chleba s mazacím sýrem nebo pomazánkou a do té namazané vrstvy kreslil srdíčka a tak... no jo, dětství
Není tady
Teď u nejsem nějak moc na sladký, ale na rohlík s Kofilou od mamky, kdy jsme nakupovaly v sámoce, nezapomenu.
Víkend u babičky na dědině:
ráno čerstvé rohlíky s máslem nebo chleba s domácím sádlem a rajčetem utreným přímo z keříku. Dopoledne obírání moruí, prvních jahod, angretu, rybízu a letních jablek. K obědu fazolková polívka, "piery" - knedlíky s čímkoli /povidla nejlépe/ posypané mákem a cukrem a patřičně zalité sádlem, odpoledne taený závin s jabkama a vařený brambory z kotla pro prase /ty byly tak dobrý, e jsme se jich vdycky přerali a měli břicho jak bubínek/, k večeři palačinky se lehajdou a jahodama....
V neděli k obědu vařené domácí uzené - uzená polívka s kroupama jedna báseň, bramborová kae, buchty s tvarohem a povidlama a mákem, k večeři bramboráky nebo praenice, kdy jsme nali něco hub.
Varianty - pečený králík na česneku, smaený králík, smaené kuře, řízky, koprová, křenová, okurková omáčka, domácí knedlíky, mezi tím jako chuovka opečená první kukuřice - omatěná a posolená, na podzim pečený brambory v popelu z bramborové natě, na ostatky boí milosti, na Vánoce rybí polívka a kapr....
A v lednu zabijačka - maso vytaený z kotla posolený s křenem a bez chleba! Mozečková omáčka, kterou bych teď asi nevzala do huby, ale tehdy to byla mana nebeská. kvarky akorát vytaený z kotla při míchání, maso pečený v "krajce", tlačenka ....
O hodně let později jsem mohla ocenit, e babička byla schopná neustále /o víkendech a velkou část prázdnin/ ivit takové kobylky, jakými jsme jako děti ve vývinu byly. Při tom vem se starat o hospodářství, domácnost a dědu.
Moje mamka je vynikající kuchařka, ale na ty "starosvětský" jídla - jejich vůni a chu - od babičky nikdy nezapomenu.
Není tady