Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 21. 9. 2007 17:00

x256987
Host

Které jídlo má pro vás speciální význam?

Před chvílí jsem se dočista rozněžnila při líčení, jak vařím kuřecí polívku. Uvědomila jsem si, že tohle jídlo je pro mě symbolem domova, vařím si ho, když na mě něco leze, když je mi mizerně po duchu, je to můj rituál a vzpruha.

Jinak chuť mého dětství = bílá káva z melty, na dně špatně rozpuštěný cukr krystal, a v tom pokrájený chleba. Vedle na židli babička.

Upravil(a) Judita (21. 9. 2007 17:01)

#2 21. 9. 2007 17:05

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Re: Které jídlo má pro vás speciální význam?

To je krásné téma. smile
My jako děti jsme měli jeden den v týdnu povoleno jíst ráno v postýlce: v neděli při Studiu kamarád.
maminka nám usmažila kopec chlebů ve vajíčku, vedle toho nakrájené posolené rajčátko, a teplý čaj s citronem. To je pro mě chuť kousku dětství, kdy jsem se cítila (v tu chvíli) MOC dobře.

Není tady

#3 21. 9. 2007 17:53

lindaB
♥♥♥♥♥♥-

jako malá jsem pravidelně dostávala teplé mléko do hlubokého talíře a já si do něj házela piškoty. Mamka s babičkou tomu říkaly "svítek."
Jedla jsem to na takové štokrličce a místo stolu jsem měla obrácenou židli.Byli mi tak 3 roky, možná míň.Dnes bych to nepolkla, ale ráda an to vzpomínám.
Jinak bílá káva z melty, škubánky polité sádlem,brambor.šišky s opraženou strouhankou a dušená mrkev s bramborem  to jsou jídla, která mám spojená s babičkou.Vždycky jsem si je objednala, když jsem k ní jela. Mamka nám to nikdy nedělala.
Dnes už si to vařím sama, děti si mlaskají, ale pro mně to mělo větší kouzlo, když to vařila babička.Asi jí zavolám a vyrazím do Plzně :-)

Není tady

#4 21. 9. 2007 18:12

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Já zase vzpomínám, jak mě babička "kurýrovala" z nachlazení: horké mléko s medem a na to kousek másla... myslela jsem že zahynu jen když jsem to viděla natož když jsem to měla polknout...

Strach je malá smrt...

Není tady

#5 21. 9. 2007 18:13

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Tedy hlavně jsem záviděla mojí kámošce - ta měla uznalejší babičku, ta jí umíchla proti bolení v krku slivovici s medem a s citronovou šťávou a dala jí to na lžíci aby mohla oblizovat po troškách...

Strach je malá smrt...

Není tady

#6 21. 9. 2007 18:51

Ladie
♥♥♥♥♥♥-

Já si nejíc pamatuji nedělní snídaně, když jsem byla malá. Všichni sedíme u stolu, nikam nespěcháme a ke snídani je bílá káva a klasická kupovaná citronová babeta (milovali jsme ji).
Nebo sváteční obědy u babičky, kdy se sešla úplně celá rodina a byla domácí knedlíčková polévka a nadýchané smažené řízky (babička je po usmažení dávala na nějakou dobu do trouby.
To jsou vzpomínky... hjarta

Není tady

#7 21. 9. 2007 19:33

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha

Vzpomínky...moje babička dělávala  kynutý svítek ke koprovce, že se k tomu jí knedlík jsem poznal až ve škole. Doma vždy jen svítek, dodnes ho neumím a už mě ho nemá kdo naučit. Nebo její knedlíčky do polívky, vždy byly tvrdé a takové miluju dodnes. Ještě jsem jako prcek miloval sušený mlíko smíchaný s cukrem a jíst ho suchý lžičkou.

Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

#8 21. 9. 2007 19:41

sudina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

přesně tak...svítek od babičky...nedávno jsem ho zkoušela a bohužel...a taky už měho nemá kdo naučit!!!!!..

Není tady

#9 21. 9. 2007 21:45

han
♥♥♥----

Tak tohle jídlo jsem po babičce taky podědila!Ale nedělám ho kynutý.Jen mléko,vejce a mouka.

Není tady

#10 21. 9. 2007 21:47

han
♥♥♥----

Bety napsal(a):

Já zase vzpomínám, jak mě babička "kurýrovala" z nachlazení: horké mléko s medem a na to kousek másla... myslela jsem že zahynu jen když jsem to viděla natož když jsem to měla polknout...

Tohle nám dělávala mamka,brr,taky jsem to nesnášela.

Není tady

#11 21. 9. 2007 23:32

Helča2
♥♥♥♥♥--

Jako děti jsme se sourozenci milovali,když jsme byli u babičky a ta roztopila v kuchyni kamna a nich měla takový kovový plát a udělala nám lívance s povidly a strouhaným tvarohem.To Vám byla dobrota.Bohužel na pánvi takový lívance nikdy nemám.
A když jsme byli nemocní,dělala nám med a cibuli,ale to nám nejelo  tongue tongue tongue , přesto na to vzpomínám ráda.Babička už bohužel taky nežije.

http://ticker.7910.org/as1cA1P0g410010Mzk0MTIxfDAwMDY3NDRkfCBadXphbmthIG3h.gif
nar. v úterý 15.5.2007 ve 23:55 hod v Motole, váha  3,60 kg a  49 cm *

Není tady

#12 22. 9. 2007 7:55

sudina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

a ještě jsem si vzpoměla na bramborový placky se strouhanejma jablkama. A u druhý babičky fašírku ze zajíce.....a svíčková

Není tady

#13 22. 9. 2007 14:22

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Vzdy v sobotu jsme meli na obed livance a kyselku,protoze mamka se venovala prani pradla tak na vareni v sobotu nemela moc casu a k veceri jsme meli livance z vajickem.

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#14 22. 9. 2007 20:23

Romča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: ostravsko

Já to zase měla ráda.Místo medu jsme měli cukr.Vy jste to holky měly zdravější. lol

han napsal(a):

Bety napsal(a):

Není tady

#15 22. 9. 2007 21:41

Nefrit
♥♥♥♥♥--

Taky si vzpomínám na bramborový placky s jabkama nebo s povidlím a taky na šťouchaný brambory smile

Není tady

#16 23. 9. 2007 13:51

ivca
♥♥♥♥♥♥-

u babičky - nudlové těsto, z toho proužky a upéct přímo na kamnech - ty bublinky na tom ...

Není tady

#17 23. 9. 2007 15:19

tweety
♥♥♥♥---

Syrovy zloutek umychany s cukrem, jako decko jsem to milovala, dneska bych to ale do pusy asi nedala.

Není tady

#18 23. 9. 2007 19:48

ita
♥♥♥♥♥♥-

Měla jsem ráda jídla, ze kterých máma udělala tradiční - do štědrovečerní večeře zelňačku, na Nový rok čočku, velikonoční hlavičku a boží milosti. Chtěla jsem tradici držet dál, rodinka nebyla nadšená. Moc nerada jsem měla bramboračku, ve které plavala osmažená cibule a syrovátkovou nebo kvasnicovou polévku - největší hrůza.

Není tady

#19 23. 9. 2007 20:14

x256987
Host

Syrové vajíčka s cukrem nám dělala máma taky, říkali jsme tomu "mňam mňam".

Ptala jsem se přítele a tomu se zamžil zrak u líčení, jak v neděli k pozdní snídani míval chleba s mrkví vytaženou z připravované polévky...

#20 23. 9. 2007 20:58

tina
Moderátor(ka)
Místo: Brno
Web

my jsme v neděli - po většinu roku ještě za tmy - vyráželi na autobus do kostela, a když jsme se vrátili, opekla nám mamka na pánvi párky a ty jsme pak jedli s čímkoli - a u našich se rituál "párek k nedělní opožděné snídani" drží dodnes smile

http://lb4m.lilypie.com/TikiPic.php/gndx.jpghttp://lb4m.lilypie.com/gndxp2.png
http://lbym.lilypie.com/TikiPic.php/JTqs.jpghttp://lbym.lilypie.com/JTqsp2.png

Není tady

#21 23. 9. 2007 21:28

Ivetata
♥♥♥♥♥--

Babiččina "kapánková polévka", kapání (vejce a mouka), trocha zeleniny a domácí zásmažka.Mňammmm

Není tady

#22 23. 9. 2007 21:45

Stelička
♥♥♥♥♥♥-

Romča napsal(a):

Já to zase měla ráda.Místo medu jsme měli cukr.Vy jste to holky měly zdravější. lol

han napsal(a):

Bety napsal(a):

Tak tahle podoba "medicínky" se mi zamlouvala. Jenže mi mamka do toho dávala ještě česnek   usch . To už se vydýchat nedalo.

http://sirmi.ic.cz/cara/215.gif

Není tady

#23 23. 9. 2007 21:49

Stelička
♥♥♥♥♥♥-

A z dětství si pamatuji brambůrky - plátky brambor smažené na pánvičce, posolené a k tomu kousek másla. Bylo to snad první jídlo, které jsem se naučila dělat jako dítě sama. U pánvičky se stálo dlouho a snězeno to bylo hned. Mňam.
Občas to dělám doma taky, ale rozebráno je to dětmi dřív, než to stačím dosmažit a sednout si k tomu. Ovšem v době friťáku a mražených hranolek a amerik už to takové kouzlo nemá.

http://sirmi.ic.cz/cara/215.gif

Není tady

#24 24. 9. 2007 8:38

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Nám taťka taky míchal žloutky s cukrem, to byla mňamka:), dneska bych si to jíst netroufla.
Babiččina svíčková - taky bezkonkurenční, to byl obřad, když se vařila.smile
Nevím, jestli to bylo dříve jinak, ale asi to bylo tím dětstvím.smile

"Člověk si uvědomí, že byl šťastný, až už je to pryč."

Není tady

#25 24. 9. 2007 8:49

Ota
Moderátor(ka)
Místo: Praha

ivca napsal(a):

u babičky - nudlové těsto, z toho proužky a upéct přímo na kamnech - ty bublinky na tom ...

Ivco, babiččiny macesy (tak se říkalo nekvašenému těstu) jsem taky miloval. smile

Ota
------------------------------------------------------
Nechceš-li si hubu spálit, musíš mlčet, nebo chválit.
K. H. Borovský.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí