29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tajgr - tvojí otázku teda nechápu vůbec ne, neplatila jsem si nic, ani to po mě nikdo nikdy nechtěl
ale jako účast pojištěnce na pojištění se právě bere to studium
Není tady
Definitiv napsal(a):
Tajgr - tvojí otázku teda nechápu vůbec
ne, neplatila jsem si nic, ani to po mě nikdo nikdy nechtěl
ale jako účast pojištěnce na pojištění se právě bere to studium
Já to myslím tak že za cigány taky platí pojištění stát a přesto nemají nárok na mateřskou.No já jsem si myslela že ta učast na tom pojištění je myšlena že platíš pojištění ze svého výdělku.Tak třeba se pletu.
Není tady
A to pojištění teda platila škola nebo jak?
Není tady
No ale PPM platí zamestnavatel..., stat PPM neplatí.
Navíc kdyby úspěšné absolventky měly nárok na PPM, asi už by se to obecně vědělo....
Tajgr, za děti, studenty, ženy na mateřské, lidi na pracáku atd. platí pojištění stát
yellow108 napsal(a):
No ale PPM platí zamestnavatel..., stat PPM neplatí.
Navíc kdyby úspěšné absolventky měly nárok na PPM, asi už by se to obecně vědělo....
Tajgr, za děti, studenty, ženy na mateřské, lidi na pracáku atd. platí pojištění stát
Zítra budeme chytřejší (doufám, že tam nezapomenu zavolat) , myslela jsem si ,že studentky nemají nárok na PPM, ale ten odstavec říká něco jiného .
Není tady
Yellow - ono je to u nás s obeznámeností se zákony dost pochybné. Spoustu věcí není prostě takhle veřejně známo, jen to čas od šasu někdo vytáhne a pak to zase někam zapadne....
Tajgr - teoreticky škola, ovšem prakticky tát jelikož navštěvuji státní školu a za účast na pojištění se bere i sudium, je to tam výslovně napsáno.
Aprill - díky moc za ochotu já už bojuju s úřady tak strašně dlouho, že by mě fakt snad ani nepřekvapilo, kdyby k tomu existovala někde nějaká zapadlá, zaprášená vyhláška
Není tady
Definitiv napsal(a):
Tak znovu otvírám toto téma
chápu to tak, že když letos v květnu ukončím úspěšně školu tak budu mít nárok na mateřskou? Termín porodu mám 2.11.09. A jak bude mateřská vysoká? stejně jako rodičák?
Od letoška změna. Ještě loni byly studentky nemocensky pojištěné (resp. doba studia se jim počítala jako doba nemocenského pojištění) a tudíž pokud po dobu pobírání PPM přerušily studium, tak měly nárok na PPM ve výši základní výměry rodičovského příspěvku. Od letoška už to neplatí, letos dostanou PPM pouze ty studentky, které na PPM nastoupí v tzv. ochranné lhůtě, která je pro těhotné půl roku od ukončení pojištění. Pojištění jim skončilo k loňskému poslednímu prosinci, tedy nástup by měl být naposledy někdy v červnu, s listopadovým termínem už ochrannou lhůtu nestihneš, tedy PPM pobírat nebudeš.
Pokud se tedy dobře orientuji v novém zákoně.
Není tady
Lesano - co to je za nesmysl? vždyť já ještě studuju
letos teprve končím, tímpádem i kdyby mi končilo pojištění dnem státnic, tak ochranou lhůtu stíhám s naprostým klidem
Není tady
Definitiv napsal(a):
Lesano - co to je za nesmysl?
vždyť já ještě studuju
letos teprve končím, tímpádem i kdyby mi končilo pojištění dnem státnic, tak ochranou lhůtu stíhám s naprostým klidem
No ale změna je v tom, že od letoška nejsou studentky nemocensky pojištěné, to byly loni. Proto jim půlroční ochranná lhůta trvá od 1.1.2009 po dobu 180 dní.
Viz info z brožury MPSV:
brožura MPSV napsal(a):
Zdena studuje čtvrtým rokem vysokou školu.
V březnu očekává narození dítěte, rozhodla se proto
v únoru studium přerušit. Protože až do 31. prosince
2008 byli studenti nemocensky pojištěni, vztahuje se
na Zdenu 180ti denní ochranná lhůta, v níž může
nemocenské dávky čerpat. Bude proto pobírat po
dobu 28 týdnů pevnou částku 254 Kč za jeden kalen-
dářní den, což činí cca 7870 Kč měsíčně. Studentky,
kterým se dítě narodí až po uplynutí ochranné lhů-
ty, tedy ve druhé polovině roku, již nárok na peněži-
tou pomoc v mateřství mít nebudou (vyplácí se jen
účastníkům nemocenského pojištění, mezi které již
studenti nepatří). Bez prostředků však nezůstanou.
Narozením dítěte jim vzniká nárok na rodičovský
příspěvek ve výši 7600 Kč, tak jako ostatním ženám,
které si neplatí nemocenské pojištění
http://www.mpsv.cz/files/clanky/6099/PSP_01_09.pdf
Nebo odpověď na dotaz k PPM studentek tady:
http://www.azrodina.cz/2865-studentka-a-ppm-v-roce-2009
Není tady
Definitiv napsal(a):
No a jak si tedy vysvětlujete ten zákon?
kdybyste ho chtěli celý, tak ej tady http://business.center.cz/business/prav … st3h4.aspx
Jo a ten předchozí příspěvek jsem ještě upravila
Ještě jsem včera v noci zapomněla na tenhle odkaz.
Dle mého je to tak, že odstavec 1 specifikuje, za jakých podmínek má pojištěnka nárok na PPM (přičemž studentka NENÍ pojištěnka, viz par. 5, kde již není vyjmenovaná). Odstavec 2 a 3 stanovuje minimální dobu pojištění nutnou k vzniku nároku na PPM. Odstavec 4 písmeno a říká, za jakých podmínek se doba studia započítává jako doba pojištění podle odstavců 2 a 3 (nikoli jako doba pojištění podle par. 5!!!).
Tedy studium samo o sobě nezakládá nárok na PPM, ale pokud žena po studiu třeba nastoupí do zaměstnání nebo si platí pojistné jako OSVČ, tak se jí doba studia při splnění určitých podmínek připočítává k těm potřebným 270 dnům pojištění.
Není tady
Les - takže když nastoupím byť na dva měsíce do práce, tak nárok na PPM mít budu? protože se mi k tomu přičte studium a vznikne mi nárok na ochranou lhůtu? a co kdybych hned po ukončení školy dostala PN? a Mimochodem s tím OSVČ to není zas až tak blbej nápad, díkes za typ - kdybych na PPM neměla nárok, tak to promyslím
A uvidíme s čím dneska přijde Aprill
Není tady
Definitiv,i kdybys nárok na PPM měla tak stejně tak jako tak máš 7500.Mně skončila jedna mateřská tak jsem nastoupila do práce(abych za 3 měsíce zjistila že jsem zas těhotná
) a pracovala necelý rok,i s bubnem a jelikož podnik už byl v prd..li tak jsme dostávali pouze zákl.plat tudíž moje mateřská-se ani nebudu vyjadřovat,ještě mně doplácela sociálka abych vůbec měla aspon těch 7500
.Takže takové malé zjištění-chodila jsem makat a vstávala v 5 ráno proto abych měla o 1000kč nižší PPM než od sociálky.
Není tady
Tajgr - krásný to jsou teda věci
tak díky za vyřešení výšky PPM, já se přiznám, že se pokusím nějak to vykoumat abych na ní doaáhla, protože by se nám teda docela hodila
Není tady
Pochopila jsem to správně že bys musela otěhotnět v r.2008 a učastněna pojištění 180dní v odkazu od Lesany?
Není tady
Definitiv napsal(a):
Tajgr - krásný
to jsou teda věci
tak díky za vyřešení výšky PPM, já se přiznám, že se pokusím nějak to vykoumat abych na ní doaáhla, protože by se nám teda docela hodila
![]()
Ale vždyt' budeš mít těch 7500 hned,abys měla PPM větší než 7500 to bys musela mít plat aspon 20-30 000 .Akorát těch 7500 nebudeš mít 3 roky ale jen do 21měsíců dítěte a po zbytek do 4 let 3800.
Není tady
Definitiv napsal(a):
Tajgr
já to chápu tak, že jsem měla porodit do 180 dní od začátku letošního roku....
Jj,máš pravdu,180 dnů od začátku roku,pořádně jsem to přečetla.
Není tady
Definitiv napsal(a):
Les - takže když nastoupím byť na dva měsíce do práce, tak nárok na PPM mít budu? protože se mi k tomu přičte studium a vznikne mi nárok na ochranou lhůtu?
a co kdybych hned po ukončení školy dostala PN? a Mimochodem s tím OSVČ to není zas až tak blbej nápad, díkes za typ - kdybych na PPM neměla nárok, tak to promyslím
Ad nástup do zaměstnání - podle mne by pak nárok byl, ptž by se doba studia přičítala k době zaměstnání.
Ad OSVČ - OSVČ musí splnit nejenom 270 dní nemocenského pojištění v posledních dvou letech (jako zaměstnanci), ale navíc musí být nemocensky pojištěni jako OSVČ alespoň 180 dní tuším v posledním roce (těch 180 je jako součást těch 270, nemám na mysli jako 180 + 270).
Po ukončení PN nic neřeší, ptž nejsi nemocensky pojištěná = nemáš nárok na nemocenské dávky.
Není tady
Definitiv napsal(a):
Les - takže když nastoupím byť na dva měsíce do práce, tak nárok na PPM mít budu? protože se mi k tomu přičte studium a vznikne mi nárok na ochranou lhůtu?
a co kdybych hned po ukončení školy dostala PN? a Mimochodem s tím OSVČ to není zas až tak blbej nápad, díkes za typ - kdybych na PPM neměla nárok, tak to promyslím
Už jsem tu.Pokud porodíš do 180 dnů ode dne řádného ukončení studia tak ti vznikne nárok na PPM ve výši 254 Kč na den , to mi řekla paní z OSSZ.
Není tady
aprill: tak to bylo,ale dle článku od lesany(nebo koho) je to už od 1.1 pasé,tak třeba ne..jenom fajn!!
Není tady
Aprill - takže 180 od ukončení studia? ne 270? to nevím jestli stihnu
jinak těch 180 dní se opravdu vztahovalo k nějaký vyhlášce či co, která tenhle sysém úplně ruší a bude platit je polovinu letošního roku.... no, nejspíš stejně zavolám k nám, mám takovej pocit, že si to pylíkujou všude jak se jim zachce
Není tady