29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Není to tak úplně, postgraduální studium může být denní nebo kombinované (dálkové), u toho denního se bere to stupendium (není to plat - není to daněné, ani se neodvádí žádné zdravotní apod), ale bere se to denní studium stále jako soustavná nepřetržitá příprava na budoucí povolání - proto mě například stále posílali sirotčí důchod a mamině vdovský (starala se o nezaopatřené dítě) To platilo ale jen do 26 let. Při dálkovém studiu zase není ta povinnost podílet se na výuce (stačí ta věda), ale neberou ani žádné stipendium a tedy musí pracovat i někde jinde (aby se uživili).
Jak už jsem psala, u nás šlo pracovat i při tom denním studiu - pak se bral plat i stipendium, ale musel si člověk odbýt těch pár seminářů či přednášek týdně (já jsem nepracovala, protože bychom právě přišly o ty důchody, ale kolegyně byla ve škole ještě i zaměstnaná), ale to může každý, kdo studuje např. i ten magisterský obor ještě při tom pracovat, a o studentské výhody tím nepřijde.
Není tady
Simon: Asi opravdu jak která škola. Součástí postgraduálu je všechno možné, hlavně na malé škole, kde všechno hází na doktorandy. Taky záleží na oboru. Někde nejde bádat doma, je k tomu potřeba odborná knihovna, která je na škole. Příprava na hodiny taky něco zabere,dále příprava písemek, opravování, vedení bakalářských a magisterských prací, konzultace apod., asi opět jak který obor.
Nejlepší by bylo, kdyby se rodiče zajímali o studium svých dětí, aby věděli, jak to konkrétně na jejich škole vypadá. Znám lidi, kteří pracovali mimo, protože museli (měli rodinu), ale pak už doktorát nikdy nedodělali, neměli na to čas. aspoň při prezenční formě. Můj manžel pracuje, má všechny studijní povinnosti splněné, chybí mu jen doktorská práce. a při tom, jak pracuje, si nejsem úplně jistá, jestli ji dopíše. Přála bych mu to, přece jen tomu věnoval 3 roky.
Není tady